Уторак, 06.12.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Дигитализација осветлала образ реформама

Савет страних инвеститора у „Белој књизи 2022” најбоље оценио фармацеутску индустрију и борбу против недозвољене трговине, док у области рада није било напретка
(Фото Д. Јевремовић)

Дигитализација и електронско пословање другу годину заредом добија највишу оцену Савета страних инвеститора. Ова област у „Белој књизи 2022”, која ће данас бити представљена јавности, бележи највећи напредак када је реч о унапређењу привредног амбијента, а високо су котиране фармацеутска индустрија и борба против недозвољене трговине. Новина је да су по први пут угоститељство и туризам нашли своје место у овој публикацији.

Савет страних инвеститора сваке године оцењује пословну климу и даје препоруке Влади Србије шта да учини како би побољшала пословно окружење и повећала животни стандард грађана.

Канцеларија за ИТ и Е-управу је омогућила грађанима да добију квалификовани електронски сертификат у клауду без накнаде, омогућавајући једноставни и приступачни дигитални идентитет за најшири круг грађана, што је једно од побољшања у области дигитализације и електронског пословања у претходних годину дана. Потом, лансирана је услуга е-уверење, подношење електронског захтева у циљу добијања електронског уверења о измиреним задужењима по основу пореза на имовину и такса из домена локалних самоуправа. У оквиру регионалне иницијативе „Отворени Балкан”, постигнут је Споразум о повезивању шема електронске идентификације који има за циљ да омогући јединствену употребу шема издатих од стране Србије, Северне Македоније и Албаније. Поред видео-идентификације физичких лица, Народна банка Србије је изменом релевантне Одлуке омогућила идентификацију и правних лица.

Савет страних инвеститора као препоруку за будућност предлаже аутоматизовану размену података између јавног и приватног сектора, због веће ефикасности и безбедности пословања. Сугестија је да се смање трошкови електронског архивирања документације привредних друштава кроз измену прописа у правцу изузимања највећег дела пословне документације јер она није од значаја за културу, уметност, науку и друге категорије Закона о архивској грађи и архивској делатности.

Реформа у фармацеутској индустрији је забележила значајан напредак у односу на 2021. РФЗО је у координацији са министарствима финансија и здравља обезбедио додатни новац за финансирање нових лекова у износу од шест милијарди динара. У великој мери је решено питање измирења дуга домова здравља и болница према добављачима за испоручене лекове и медицинска средства. Препорука је да се обезбеди стабилно финансирање иновативних и генеричких лекова уз проширење индикација наменским трансфером буџетских средстава према РФЗО и тиме надомести новац ој недостаје у финансијском плану РФЗО-а.

Борба против недозвољене трговине и инспекцијски надзор је у протеклих годину дана такође имала помака. Савет страних инвеститора сматра да треба да буде уведена специјализација судија за прекршаје у привреди. Предлажу и унапређење система фискалног оптерећења за предузећа која послују у Србији израдом регистра важећих накнада у циљу даље контроле парафискалних намета.

У пореској политици начињен је тек одређени напредак. Значајније новине и побољшања укључују измене Закона о порезу на додату вредност и усвајање јединственог Правилника за ПДВ који је објединио више различитих подзаконских аката са циљем да се олакша сналажење пореских обвезника и Пореске управе у овој материји. Последњим допунама Закона о порезу на добит правних лица, пореским обвезницима је дато право да капиталне добитке остварене уносом имовинских права у капитал резидентних правних лица не укључе у пореску основицу под одређеним условима.

Савет страних инвеститора препоручује измене закона о порезу на имовину, вредновање имовине по фер вредности за сврхе пореза на добит и увођење електронске фактуре.

У области радноправне регулативе није забележен напредак.  Неопходно је изменити кључне законе и донети одговарајућа подзаконска акта, која регулишу радно право, попут Закона о раду, Закона о безбедности и здрављу на раду, Закона о запошљавању странаца, Закона о странцима. Измене би требало да обухвате дигитализацију радноправних докумената, флексибилније услове рада ван просторија послодавца, рационализацију структуре и обрачуна зараде, флексибилније услове и процедуре престанка радног односа.

У области некретнина и изградње Савет страних инвеститора сматра да треба изменити Закон о конверзији у што краћем року, али и законе о хипотеци и финансијском лизингу.

Када је реч о храни и пољопривреди препорука је да се усклади Закон о безбедности хране и сви пратећи подзаконски акти са ЕУ регулативом. Савет страних инвеститора предлаже да све инспекцијске службе успоставе транспарентан и свеобухватан систем анализе ризика, уз успостављање функционалног ИТ система и дигитализацију надзора. Сугеришу усвајање новог закона о санитарном надзору и извршне прописе о раду санитарне и фитосанитарне инспекције усаглашене са Законом о инспекцијском надзору и прописима ЕУ.

Савет страних инвеститора сматра да би предложене измене Закона о стечају требало да доведу до побољшања положаја разлучног и заложног повериоца и до веће транспарентности и ефикасности стечајних поступака. Потребно је регулисати аутоматски стечај услед дуготрајне неспособности плаћања, у форми која би била у складу са Уставом Републике Србије.

Главне препоруке што се тиче девизног пословања јесу да треба прилагодити текст Закона и тумачење у пракси тако да се забрањени послови изричито прописују као такви, док се све остале активности сматрају слободним. Даље ублажавање административних захтева (нпр. достављање документације путем имејла уместо на папиру), а посебно прећи на накнадно извештавање о прекограничним финансијским кредитима.

Туризам први пут у „Белој књизи”

Туризам и угоститељство као тема први пут је представљена у „Белој књизи 2022”. Главне препоруке су доношење нове стратегије развоја туризма уз промену концепта управљања туристичким дестинацијама. Увођење нове методологије за процену девизног прилива сектора туризма кроз примену методологије сателитских рачуна у туризму. Измене и допуне Закона о поједностављеном раду у сезонским пословима у појединим делатностима у правцу проширења обухваћених делатности на сектор туризма и угоститељства. Измене Закона о порезу на додату вредност ради проширења делатности које би се опорезовале по посебној, сниженој стопи због повећања конкурентности Србије као туристичке дестинације.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.