Петак, 27.01.2023. ✝ Верски календар € Курсна листа

Потпредседница црногорске владе поднела оставку

Јо­ва­на Ма­ро­вић, ко­ја је би­ла и ми­ни­стар­ка европ­ских по­сло­ва, на­пу­сти­ла и функ­ци­ју у ГП УРА
Јо­ва­на Ма­ро­вић (Фо­то Вла­да Цр­не Го­ре)

ПОДГОРИЦА – Пот­пред­сед­ни­ца Вла­де Цр­не Го­ре за спољ­ну по­ли­ти­ку и ми­ни­стар­ка европ­ских по­сло­ва Јо­ва­на Ма­ро­вић, али и пот­пред­сед­ни­ца Гра­ђан­ског по­кре­та УРА, под­не­ла је остав­ку на те функ­ци­је.

„Оба­ве­шта­вам вас да, на­кон из­гла­са­ва­ња не­по­ве­ре­ња 43. Вла­ди Цр­не Го­ре на сед­ни­ци Скуп­шти­не од 19. ав­гу­ста 2022. го­ди­не, под­но­сим остав­ке – на функ­ци­је пот­пред­сед­ни­це вла­де за спољ­ну по­ли­ти­ку, европ­ске ин­те­гра­ци­је и ре­ги­о­нал­ну са­рад­њу и ми­ни­стар­ке европ­ских по­сло­ва у тех­нич­ком ман­да­ту”, на­пи­са­ла је у до­пи­су пред­сед­ни­ци скуп­шти­не Да­ни­је­ли Ђу­ро­вић ми­ни­стар­ка европ­ских ин­те­гра­ци­ја Ма­ро­вић.

Пре­ко „Феј­сбу­ка” је оба­ве­сти­ла јав­ност да је под­не­ла остав­ку и на функ­ци­ју пот­пред­сед­ни­це Гра­ђан­ског по­кре­та УРА.

„Функ­ци­је у вла­ди и пар­ти­ји пре­у­зе­ла сам с ве­ли­ким ен­ту­зи­ја­змом и же­љом да се про­цес при­ступ­них пре­го­во­ра до­ве­де у за­вр­шну фа­зу, а др­жа­ва до члан­ства у Европ­ској уни­ји (ЕУ). С об­зи­ром на то да пар­ти­је про­зи­ва­ју јед­на дру­гу за не­чи­ње­ње пу­тем ме­ди­ја, уме­сто да сед­ну за сто да се до­го­во­ре о кључ­ним пи­та­њи­ма и при­о­ри­те­ти­ма од зна­ча­ја за де­мо­кра­ти­за­ци­ју и ин­те­гра­ци­ју, ис­пу­ње­ње овог ци­ља, од­но­сно убр­за­ње европ­ског пу­та, ни­је мо­гу­ће у ова­квим усло­ви­ма”, са­оп­шти­ла је Ма­ро­ви­ће­ва.

Као раз­лог што ра­ни­је ни­је на­пу­сти­ла те функ­ци­је на­ве­ла је на­сто­ја­ње за „за­о­кру­жи­ва­ње тех­нич­ког де­ла про­це­са, ко­ји се од­но­си на ре­кон­струк­ци­ју пре­го­ва­рач­ке струк­ту­ре, де­фи­ни­са­ње про­це­ду­ра у Ми­ни­стар­ству, уз ре­дов­не оба­ве­зе у про­це­су пре­го­во­ра”.

Оце­ни­ла је да су она и њен тим, „у ме­ри у ко­јој је то би­ло мо­гу­ће, уз сва огра­ни­че­ња због тех­нич­ког ман­да­та вла­де, ус­пе­ли да ура­де до­ста”.

Ка­би­нет пре­ми­је­ра Дри­та­на Аба­зо­ви­ћа прет­ход­но је остао без ми­ни­стра спољ­них по­сло­ва Ран­ка Кри­во­ка­пи­ћа и ми­ни­стра од­бра­не Ра­шка Ко­ње­ви­ћа. Њих је сме­нио пре­ми­јер.

Пре­ми­јер цр­но­гор­ске вла­де у тех­нич­ком ман­да­ту Дри­тан Аба­зо­вић из­ја­вио је да не­ма „зна­чај­ни­ји ко­мен­тар” по­во­дом остав­ке Јо­ва­не Ма­ро­вић. „УРА ба­шти­ни сво­је прин­ци­пе, ни­смо ту да шти­ти­мо прин­ци­пе не­ких дру­гих”, ка­зао је Аба­зо­вић но­ви­на­ри­ма на­кон по­се­те хи­дро­е­лек­тра­ни „Пе­ру­ћи­ца”.

Од­го­ва­ра­ју­ћи на пи­та­ње но­ви­на­ра, ка­зао је да не­ма ин­фор­ма­ци­је да ли ће, евен­ту­ал­но, још не­ко од ми­ни­ста­ра под­не­ти остав­ку, ни­ти га је, ка­ко је на­вео, не­ко о то­ме оба­ве­стио.

Од­ла­зак са­вет­ни­ка пре­ми­је­ра за ва­зду­хо­плов­ство

Зо­ран Ђу­ри­шић, са­вет­ник цр­но­гор­ског пре­ми­је­ра за ва­зду­хо­плов­ство, под­нео је остав­ку. Ка­ко пи­шу „Ви­је­сти”, раз­лог за ту од­лу­ку је што Аба­зо­вић ни­је при­хва­тао ње­го­ве пред­ло­ге о бу­ду­ћем ра­ду на­ци­о­нал­ног авио-пре­во­зни­ка „То Мон­те­не­гро”. „Ком­па­ни­ја оба­вља са­о­бра­ћај са са­мо јед­ним ави­о­ном, што је ма­ње не­го 1999. го­ди­не. А у по­след­њих го­ди­ну и по на­пра­вљен је гу­би­так ве­ћи од 10 ми­ли­о­на евра”, ка­зао је Ђу­ри­шић.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.