Понедељак, 06.02.2023. ✝ Верски календар € Курсна листа

Срђан Лалић: Беливук одвајао делове тела секиром, ножем их ситнили и стављали у машину за млевење

Вељко Беливук и Срђан Лалић (принтскрин)

Сведочење окривљеног сведока сарадника Срђана Лалића против Вељка Беливука, Марка Миљковића и осталих оптужених за припадност њиховој криминалној групи настављено је данас у Специјалном суду у Београду.

Након што је констатовала да су присутни сви оптужени, њихови адвокати, као и двојица заменика тужиоца за организовани криминал, судија Винка Бераха Никачевић је и званично саопштила да су одбијени предлози Миљковићевог браниоца, адвоката Владимира Петровића за изузеће свих тужилаца у хијерархији, од заменика ТОК, до републичког јавног тужиоца.

За реч се јавља адвокат Петровић, који наводи да се само наставља пракса да се битно нарушавају права окривљених.

"Ако се настави са кршењем права на правично суђење, желим да обавестим јавност да ће се судити у празној судници. Полиграф који смо тражили сада нико не помиње", рекао је Петровић.

За реч се јавио Марко Миљковић.

"Ви, судија, нисте извршили увид у тезе које је Срђан Лалић направио. Судија, ви сте рекли кад је Беливук давао одбрану да нећете користити записник који је Бојан Хрватин, сада окривљени сарадник, давао као осумњичени. У неким деловима је рекао да остаје при исказима које је дао у својству осумњиченог", каже Миљковић.

Један од адвоката је рекао да Лалић данас не може да говори о Скај комуникацији, како је то најавио на претходном претресу. Тражио је да се то забрани, јер нема одлуке већа да се та комуникација изводи као доказ.

На то је заменик тужиоца истакао да је Скај комуникација очито трн у оку одбране.

"Скај комуникација је коришћена у комуникацији. Ако окривљени сарадник прича о тој комуникацији, прича о кривичним делима. Докази о тим кривичноим делима су у тој комуникацији, како су извршена кривична дела, уклањање тела. Забрањивање да Лалић прича о комуникацији је забрањивање да прича о тим кривичним делима. Ми се противимо забрани да Лалић прича о Скај комуникацији", навео је тужилац.

Отмица

Срђан Лалић је навео да је прошли пут пропустио да говори о отмици И. С. који је према оптужници жртва силовања. Поједини адвокати су се побунили због овога, али је судија казала да би она сигурно у наставку поступка Лалићу поставила питања везано за тај део оптужнице. Марко Миљковић је тражио реч и рекао да је прошли пут Лалић говорио по тезама и да је између осталог причао о случају И. С., али да није причао о отмици. Међутим, судија је рекла Лалићу да говори о том догађају.

"Затекао сам И. С. у сепареу унутар ресторана на стадиону, али није био везан. Речено је да је шпијунирао око стадиона, да су га млађи навијачи већ претукли и да је на стадиону већ неко време. Отишао сам да проверим причу. Разговарао сам са И. С., он је понављао како је плаћен хиљаду динара да шпијунира, али био је неуверљив, није био капацитет за то. Било је приче и о неком сексуалном злостављању, али нисам баш сигуран у то, да ли је то било или као нека шала. Знам да му је у воду сипан кокаин, да је био под дејством дрога. Сугерисао сам да треба да га пусте, да се договори са њим да не пријави полицији. Он је после пуштен", каже Лалић.

Лалић је испричао да се говорило о сексуалном злостављању И. С., али да не зна до краја шта се десило са тим:

"Причало се да ће бити неког злостављања, али више је то било причано са подсмехом, па стварно не знам да ли је нешто и било. Оштећени И. С. када сам ја ушао у ресторан није био везан, седео је у сепареу, испред њега је била скоро празна чаша у којој је била замућена течност, наводно су му ставили кокаин у воду да би причао, што је мени било бесмислено. Говорили су да је ту већ три ноћи, да шпијунира, али мени није тако никада деловао, није ми био капацитет за то. Он је имао једну упадљиву повреду на лицу, ја сам га неколико пута ударио по ногама, али нам је речено да су га млађи гробари тукли, да су чули како шпијунира за некога. Он је потврдио њихову причу, али када сам му рекао да да ширу слику, он то није могао, није могао даље од тих неколико реченица", рекао је Лалић.

Кавачки и шкаљарски клан

Лалић је потом причао о новцу за учешће у рату кавачког и шкаљарског клана

"Поменуо бих да сам у лето 2020. са Бојаном Хрватином, Марком Будимиром и још некима, преузео на Новом Београду 700.000 евра од припадника шкаљарског клана. Тај новац смо однели у једну мењачницу на Дорћолу, а приликом отмице Милета Радуловића речено је да је тај новац однет као аванс за његово убиство. Једном приликом сам 2020. године био да погледам неки аутомобил са штеком, и тада ми је Беливук писао, тражио је да једном контакту пребацим килограм кокаина. По ту дрогу дошао је један Албанац. За учешће у "рату" припадницима групе исплаћиване су награде, мислим за заслуге у рату између кавача и шкаљара. Ја сам једном добио пет, други пут десет хиљада евра. Купио сам са појединима плац код Панчевачког моста, плац се водио на оца браће Будимир. Дејан Лазаревић, адвокат, током мог боравка у притвору инструирао ме је да цимера са којим сам боравио, да га наговорим да лажно сведочи у овом предмету, да оптужи тужиоце Бабића и Иванића да су Спасојевићу припремали неке папире из којих мора да научи, да су му претили и уцењивали", испричао је Лалић.

Скај апликација

Лалић је почео сведочење о Скај апликацији и испричао да је све добио од Беливука.

"Што се тиче Скај апликације, први пут сам је користио 2017, од Беливука сам добио на поклон, а после убиства на шинама сам тај налог уништио. Од 2018. сам користио други налог, који сам имао до хапшења. Кад сам 2018. постао дистрибутер, пренео сам га у своју дистрибутерску мрежу" рекао је Лалић.

Лалић је испричао да је група планирала убиства Луке Перенчевића и Дејана Савића. Небојши Јанковићу је кавачки клан исплатио 100.000 евра за убиство у Црној Гори.

"Пошто сам постао дистрибутер за Скај апликацију, добио сам приступ сопственом порталу, којим су прављени налози. Отворио сам и веб-страницу, која је била преведена на осам језика и тако сам привукао одређени број клијената. Део клијената сам добио и од Скај менаџмента. Уочи хапшења сам имао 1250 активних корисника Скаја. У свом апарату сам имао око 400 контаката. Продавао сам и Звицеру, Живковићу и другим припадницима кавачког клана. О свим продајама које сам остварио водио сам табеле. У њима су сви подаци, ко је поручио, платио, преузео уређај. Такође сам радио и промоције у оквиру Скај апликације. Ишао сам у Француску и Турску, ширећи своју агентску мрежу. Прво је плаћање ишло преко банке, а после искључиво у биткоинима. Имао сам више извора од којих сам куповао биткоине. Уочи хапшења сам био око 60.000 евра у претплати на свом Скај рачуну. Почетком 2020. сам видео да могу да видим у којој земљи се налазе уређаји оних који нису у мојој мрежи. Живковић ми је рекао да проверим за Кожара и Хоџића"

Лалић је испричао да му је Живковић обећао килограм кокаина као награду што је лоцирао Алена Кожара и Дамира Хаџића који су убијени на Крфу, али да му ту дрогу никада није дао.

Током испитивања Лалић је открио које надимке су користили на Скај апликацијама.

"Беливук Сопрано, Миљковић Кратос, Драганић Боске, Карапанџић Салваторе, Хрватин је био Анакин, Спасојевић је био Топаловић, Тешић је био Флеш. Звицер је био Никита, односно Ник, Масон. Било је случајева да двоје људи имају исте ник нејмове, онда су се они разликовали по слици", наводи Лалић.

Хијерархија клана

На питање судије каква је била хијерархија у групи, Лалић је поређао следећи редослед: Вељко, Марко као вође, браћа Будимир, ја, Спасојевић, Хрватин.

Такође, судија је питао како је дошло до тога да се направи простор у Ритопеку, на шта је Лалић одговорио:

"Слике из скривене просторије размењујемо док сам ја био у иностранству и ту је прво била просторија за узгој марихуане. Претходна убиства су вршене као оружане ликвидације. Миљковић је осмислио да се убиства после врше на начин на који су вршена. Он је био мозак за све те операције, за сва та убиства, од почетка до краја", навео је Лалић.

Продаја дроге на стадиону

Лалић је описао како је изгледала продаја дроге и где се она чувала:

"Углавном се направе поруџбине и одреди се један дан да се она раздели. Дрога се довезе на стадион, крије се у кухињи и иза кухиње, где је било доста неких старих ствари. Било је доста елемената где би могла да се сакрије. Како ко дође на стадион он дође по свој део. У кухињи смо правили и спид. Ту је стајала и сумпорна киселина, алкохол, чист кофеин, кесе, ваге за мерење. Кокаин је био допреман и гледало се да се он раздели исти дан. Доношена је и марихуана, али ретко кад је она на стадиону размењивана, обично је допремана на адресу. За продају кокаина били задужени Марко и Вељко. Сви који су радили у обезбеђењу сплавова били су укључени у продају дроге", прича Лалић.

На питање у чему се састојало опремање стадиона, каже да су то били системи за обезбеђење, видео-надзор, контрола надзора проласка.

"Башта је имала два пролаза колска, једну страну смо затворили, заварили смо капију и ставили металне плоче, како бисмо се заштитили од пробијања капије, а друга страна је остављена отворена са колском капијом, која се отварала на даљински и била је пешачка стаза, покривена камерама. Режим уласка је био онај ко долази колима свирне, погледа се камера, а када неко долази пешке, звони на интерфон или особа има таг, електронски кључ за отварање", рекао је Лалић.

"Често сте спомињали речи база и бункер, на шта се то односило", упитао је тужилац.

"Тако смо називали ресторан, кухињу и део испред ресторана, тако смо га звали", одоговорио је Лалић.

На питање како су брисали видео-записе са камера стадиона, Лалић каже да су Беливук и Миљковић организовали да оде у просторију где се врши надзор и да је тако избрисао све што је снимано на стадиону и у околини.

Лазар Вукићевић

На питање да ли је међу њима било речи да се према Лазару Вукићевићу буде посебно сурово, Лалић потврдно одговара.

"Посебно смо били брутални према њему, јер смо мислили да је он пуцао на Милоша Будимира, а такође су нам и Вељко и Марко давали директиву, из Црне Горе док су били тамо, преко Скај апликације. Беливук је додао Вукићевића на Скај налог и питао га зашто ради на његовом убиству кад му није нанео штету. Током испитивања Вукићевића, чему сам ја присуствовао, пуштане су му поруке Вељка и Марка. Они су ликовали над његовом отмицом. Пуштане су му њихове гласовне поруке. Говорили су му видећеш како ћеш да прођеш, патићеш, пожелећеш да умреш... Ја сам ударао Вукићевића каблом и после смо га поливали по телу, десетак сантиметара од носа и уста како бисмо му онемогућили дисање, како бисмо допрли до њега у испитивању. Јако се мало информација извукло од њега, деловао је као да не разуме, све време му је глава крварила. Имао је отворене ране на прстима и шаци", сведочи Лалић.

Убиства

На питање да ли се међу њима помињала фраза "нема тела, нема дела", Лалић потврдно одговара.

"Ја сам из разговора са вођом групе, зашто се то ради и о томе да вероватно постоји лакши начин да се убије човек и склони тело, Миљковић је рекао да када га нема онда не може да се покрене кривични поступак. Сигурно је било много лакших модалитета, али зато је ово све рађено", рекао је он.

Горан Величковић Гокси

Лалић је посведочио и како је изгледало убиство Горана Величковића Гоксија и колико је времена требало за уклањање тела.

"Ја сам то први пут видео код убиства Горана Величковића. Процес је био врло једноставан. Једно лице, у овој ситуацији Беливук, баратао је са секиром, одвајао главу, стопала. Двоје су помагали, великим ножем праве као вођице по телу, како би могло лакше да се одвоји секиром и тако се уситњавају удови. Органи се одлажу у одвојени џак, са секиром се уситњава торзо и на крају и глава. Пре тога се ножем скида кожа са главе како не би коса правила застој у машини и сви ти уситњени делови који буду величине 20 са 20 сантиметара отприлике буду одложени у три пластичне каде и то се провлачи кроз машину и меље. Садржај се одлаже у провидне ПВЦ џакове, а затим у друге џакове", испричао је Лалић.

Лалић је потом описао како је изгледао поступак бацања џакова са телима.

"Увек смо кретали колима, онда бисмо стали на једном делу пута, пола сата хода до реке и ту је било једно место где може плитко да се уђе у реку, затим би се џак поцепао скалпелом и садржај би био просут. У том делу је река мало бржа. Онај ко улази у реку би био везан конопцем, а други би га држао. Одећу убијених би палили", рекао је он.

На питање шта подразумева чишћење просторија и уклањање трагова, Лалић каже да би се при сваком убиству стављала нова фолија у циљу заштите просторије.

"Приликом неких убистава су остали трагови на зиду. Када би се завршило са уситњавањем тела, сви најлони би се стављали у џак, а затим би се цревом испирао под просторије, преко сливника би се стављала мрежица, како би се нешто крупно што није уклоњено задржало ту, да се не заглави. После би се посипала сона киселина и варикина. Делови машине би се прво испирали водом, па потапали у варикину и киселину и тако би се уклањали ДНК трагови. Када би се све завршило, напуштала би се просторија", навео је окривљени сведок сарадник.

Сликање поред тела

На питање да ли се фотографисао са неком од жртава, Лалић каже да је на фотографији коју је снимио Будимир, са Беливуком сликан са Величковићем који је тада био жив.

"Ја то нисам иницирао да бих могао да објасним. Милош Будимир је фотографисао, претпостављам да би фасцинирао Миљковића који ту није био. Тако је, нажалост, настала фотографија. То је рађено да се застраши супротни клан, тако што ће им бити послате. Те фотографије су показиване и другим лицима, то је био инструмент ширења страха. Некако је то дошло после ситуације када је стигла информација да су шкаљарци нешто слично урадили, па да им се покаже да може и бруталније", испричао је Лалић.

Он је објаснио да су фотографије супарничком клану слате путем Скај апликације.

"Путем Скаја. Постоји команда за повраћај фотографије и када се види да је прималац видео фотографију, она се избрише са телефона примаоца. То је рађено да се заплаши, а да не може да је сачува", навео је Лалић.

Кућа у Ритопеку и машина за млевење

На питање да ли ће дати приказ тајне просторије у кући у Ритопеку и како изгледа и шта следи кад се тајни простор отвори, Лалић каже да се отвор налазио у доњем десном углу на зиду када се уђе у гаражу, где су полице.

"Када се прође кроз отвор, ту је ширина око метар, ту су метална врата, када се она прођу, улази се у скривену просторију. Она је ширине 7-8 метара, а дужине 5. Она је прављена за узгој марихуане. По средини постоји канал где се сливала вода приликом узгоја марихуане, у десном ћошку је ормар и у њему је одлагано оружје. Био је и један зелени сандук са полицијским униформама, лисицама, панцирима. Ту је била једна дрвена барска столица и ве-це шоља. По зидовима са леве стране је 15 утичница, а у једној ниши, ближе зиду који се граничи са гаражом, биле су електроинсталације. На средини собе на плафону је било неколико типлова са металним кукицама, на поду плочице, зидови окречени у белу боју, неонске лампе на плафону. Увек је ту било и хируршких рукавица, варикине, соне киселине, алата, трака, конопци. Машина за млевење је била код нише са електротаблом. Она је висине око метар и по, ширине осамдесетак сантиметара и дужине око 120 сантиметара", прича Лалић.

Током излагања Срђана Лалића, један од судских стражара је опоменуо Беливука, који је дизао руке и бурно протестовао због онога што је говорио окривљени сарадник.

Сведок сарадник

Тужилац је упитао Лалића када је донео одлуку да постане окривљени сарадник и шта га је мотивисало.

"Сигурно има годину дана. Више фактора ме мотивисало, једним делом однос кавачког клана према окривљенима, а контакт сам остварио дописом. Писао сам молбу коју сам ставио у коверту и ту је била замолница Тужилаштву", рекао је Лалић.

На питање да ли је неко вршио утицај на њега, Лалић је рекао да нико није.

Убиства и уклањање тела

На питање да ли зна ко је убио Глигоријевића, Лалић одговара да је то учинио Беливук, ударцем секиром о врат.

"То ми је испричао Беливук, Миљковић, када сам дошао у кућу после убиства. Остало је да се џакови однесу на реку. Испричали су ми све детаље догађаја. Још су били крвави", каже Лалић.

Он је, потом, описао ужасавајуће детаље убистава и уклањања тела.

"Што се тиче убиства Величковића и распарчавања тела, то сам тада први пут видео. Били су ту Беливук, Милош Будимир, ја сам у последњој фази дошао да помогнем. Око машине су били Спасојевић и Драганић. У комадању су учествовали Беливук, Милош Будимир, Небојша Јанковић и ја сам помогао, тако што придржим нешто, засечем. Ја нисам радио са секиром, то је радио Беливук. Са кухињским ножевима су прво секли, а после су се куповали прави месарски ножеви", сведочи Лалић.

Одговарајући на питања Лалић је објаснио у каквим кваровима је била машина.

"Било је проблема око повезивања и ожичавања, на напон. У скривеној просторији је била једна табла и ту је било неких проблема, да неће да се покрене, али се увек то оспособи и до последњег дана је била у функцији. Ту просторију називам скривена јер се испрва не примећује да постоји просторија у случају да уђе полиција, да се не види да иза зида има просторија. У једном делу зида има бетонска плоча, која клиза на шини и увлачи се зид. Потребна је велика снага да се помери зид. Полице на зиду су маскирале улаз у просторију", прича Лалић.

Здравко Радојевић

Лалић је и појаснио како је машина унета у тај скривени простор непосредно пре убиства Здравка Радојевића.

"Непосредно пре убиства Здравка Радојевића, Драгојевић је раставио, веће делове који нису могли да прођу је брусилицом раздвојио, а после је након пескирања све саставио у скривеној просторији. Јанковић и Бојан Хрватин су му помагали", каже Лалић.

Сведочење је завршено за данас, а следеће је заказано за 1. децембар.

 

 

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.