Традиционалне кинеске технике прављења чаја и сродни обичаји сигурним кораком до светске културне баштине
Фотографија 17. редовног заседања Унесковог Међувладиног комитета за заштиту нематеријалног културног наслеђа, снимљена је 29. новембра у Рабату, у Мароку
Увече 29. новембра, по пекиншком времену, традиционалне кинеске технике прављења чаја и сродни обичаји које је Кина пријавила за листу светске баштине прошли су ревизију на 17. редовној седници Међувладиног комитета Унеска за заштиту нематеријалне културне баштине, одржаној у Рабату, у Мароку. Репрезентативна листа нематеријалног културног наслеђа човечанства Унеска богатија је за још један део неисцрпне кинеске културе.
Традиционалне кинеске технике прављења чаја и сродни обичаји су знања, вештине и праксе везане за сађење, брање, прављење и испијање овог напитка.
Од давнина Кинези су садили, брали, правили и пили чај. Развили су шест врста чаја, укључујући зелени, жути, црни, бели, улонг, црни, као и мирисни, те више од 2.000 врста чајних производа.
Традиционалне вештине прављења чаја и њихова обимна и дубока друштвена пракса одражавају креативност и културну разноликост кинеске нације, преносећи концепт целом свету.
Путем свиле, Древним путем чаја те чајном церемонијом од хиљаду миља, чај је прошао кроз историју и границе, настањујући срца људи широм света.
Чај је важан медиј за међусобно разумевање и размену знања Кине и остатка света, као и размену и међусобно учење између кинеске цивилизације и других цивилизација у свету. Чај је такође заједничко богатство људске цивилизације.
Са 43 ставке укључене на Унескову листу нематеријалне културне баштине Кина заузима прво место у свету.
Промотивни текст