Среда, 08.02.2023. ✝ Верски календар € Курсна листа

Вучић: Европа је у рату, тражи се хитно решење за Косово и Метохију

Председник Србије Александар Вучић (Видео исечак)

Председник Србије Александар Вучић обраћа се грађанима поводом споразума који је понуђен Београду за решавање питања Косова и Метохије.

„Сви смо видели прву верзију француско-немачког плана, али се плашим да нико није желео да говори о контексту и оном са чиме се Србија суочава“, каже Вучић.

Како је рекао шредседник не постоји ниједан разлог да Београд буде задовољан понуђеним.

„Промењене су геополитичке околности. Велика је нервоза. Европа је дефакто у рату. Нема толеранције и искакања у било ком смислу и желе да у свом дворишту, а Западни Балкан је њихово двориште, буде све онако како желе и они траже хитно решење“, рекао је Вучић и додао да је после избијања украјинско-руског сукоба дошло је до проблема за Србију и допринело ситуацији да се изађе са овако оштрим приступом и дозом хитности од стране европских званичника.

Инциденти на Косову и Метохији

Вучић подсећа на инциденте које Курти изазива како би покушао Србију да увуче у сукоб.

„У Куртијево време је до сада било 287 инцидената. Само у овој години 10 тешких. Последње је данашње рањавање Миљана Д. који се налази у стабилном стању и желимо му брз опоравак“, казао је Вучић и објаснио да Курти жели сукоб како би НАТО био на његовој страни.

Вучић каже да су се странци више забринули што је Рада Трајковић два сада седела на клупици, него због напада на српски народ на Косову и Метохији. Објаснио је да су Срби за Запад дежурни кривци, имајући у виду да Запад није ни желео да разуме зашто су Срби изашли на барикаде.

Истиче да Србију нико ништа није питао или консултовао у погледу формирања француско-немачког плана.

„Без икакве кривице. Није упуцан ниједан Албанац. Ништа нигде нисмо урадили, а они су дошли и показали план“, казао је Вучић.

Француско-немачки план

Председник је навео да су представници „велике петорке“ који су му предочили план јасно рекли да би Србија одбијањем могла да се суочи са прекидом евроинтеграција и повлачењем инвеститора из наше земље.

„Прикривена је чињеница да постоји обавеза да се не противимо уласку тзв. Косова у УН. Оне државе чланице ЕУ које нису признале тзв. Косово убеђене су да подрже план тиме да се нигде у документу не помиње експлицитно признање тзв. Косова. Они су то све прихватили и тиме је тај план дефакто постао нови преговарачки оквир за Републику Србију“, казао је он.

Председник истиче да смо дошли до тога „шта је то што ми желимо и можемо да урадимо". Подсећа на свој став да је замрзнути конфликт „најгоре решење" и да ћемо без компромисног решења имати рањавања Срба на дневном нивоу.

„Мислим да је битно да разговарамо о свему“, каже Вучић.

Прекид евроинтеграција и повлачење инвеститора

Председник наводи да му је у другој реченици „велике петорке“ саопштено да „морате да прихватите овај план, а ако не прихватите нови преговарачки оквир за пут ка Европи“ суочићете се: Под један - са прекидом европских интеграција. Под два - са заустављањем и повлачењем инвестиција. Под три - Са свеобухватним мерама у економском и политичком смислу које ће нанети велику штету Републици Србији.“

Он каже да је то касније поновљено више пута у току разговора и да је сваког пута на то „оштро реаговао“.

„Мој је посао био да бринем о држави и да ми не бисте говорили да сам прихватио или да је Србија прихватила нешто што није. Немојте да бринете. Јасно сам рекао, сви знате о чему говорим, шта је за Србију неприхватљиво“, казао је Вучић.

ЗСО

Председник Вучић истиче да ће на себе преузети све оптерећење и „купити додатно време за Србију“.

Наводи да је битан наставак дијалога и што више компромисних решења у погледу протока роба, услуга, капитала, личних карата, таблица...

„Ми не можемо да спречимо њихов улазак у неке међународне организације попут Савета Европе, а поменуто ми је на састанку и у НАТО. Ми то не можемо да спречимо“, казао је он.

Вучић објашњава да је за нас важно да истакнемо да, пре свега, мора да буде формирана Заједница српских општина. 

„ЗСО није и не можемо да буде невладина организација“, казао је председник Србије и подсетио шта све по Бриселском споразуму подразумева ЗСО.

„Зна се како треба да изгледа. Циљеви су, нимало неважни: јачање локалне демократије, пуном надзора у погледу образовања, пуни надзор ради координисања урбаног и руралног планирања...“

Јасна одредба говори о праву Републике Србије да финансира рад ЗСО, објаснио је он и најавио велику борбу за ЗСО.

Председник каже да га брине што, како је Ноам Чомски рекао, "не постоји никакав рационалан приступ решавању проблема". Вучић објашњава да је то видео у разговорима са страним представницима и истиче да је схватио да је истакао време за разум.

„Нико не жели ни да ме слуша. Не мене. Никога од нас. Они имају своју агенду - пораз Русије и све што се нађе на путу те агенде биће почишћено“, казао је Вучић.

Истиче да је потегао аргумент да мора да буде формирана ЗСО, а добио је одговор да "то није реално".

„Никакви објективни и рационални аргументи више не пролазе. Нема тога. Говорим о томе јер зна шта ће се догодити. Желимо конструктиван приступ да покажемо на сваком месту. Обе стране морају да чине уступке. Разумели смо то, а онда смо видели да једна ствар може да ради шта хоће и да за све то буде награђена“, изјавио је председник и подсетио на визну либерализацију за тзв. Косово.

Председник је рекао да прво иде обавеза формирања ЗСО.

„Постоји једна ствар за коју сам изразио забринутост, резервисаност и више од тога. Од тога нећу одустати. Могао сам ово да прећутим и да купујем време. Немам шта да купујем. То је била веома тешка расправа. Веома тешка у цивилизованим оквирима, али напета. Ја сам сишао у полу-шоку, видели сте, јер сам схватио да више аргументи нису важни и да нико не жели да нас чује. Знао сам да ћемо са тим морати да се суочимо. Морамо да покренемо разговор у оквиру нашег друштва“, казао је он.

Увођење виза

Вучић наводи да је могао да избаци представнике „велике петорке", али би било питање кад би нам био укинут безвизни режим са ЕУ.

„Догодило би се и да се повуку инвестиције“, казао је он.

Он је подсетио на повлачење западних компанија из Руске Федерације. Истиче да Немци запошљавају 80.000 људи у Србији.

„Да не причам о нивоу инвестиција и о томе како би нам земља изгледала. Србија има 8,2 милијарде евра на годишњем нивоу са Немачком. Од тога исплаћујемо плате и пензије“ казао је Вучић.

Како каже, ово је „битка и за запосленост".

„Грчевито сам се борио и сам морао да доносим одлуку у том тренутку јер су рекли "мораш да кажеш". Ја сам рекао шта може и шта не може, али сам рекао да Србија мора да разговара. Србија мора да учествује у дијалогу и да настави свој "европски пут" зато што бисмо били политички и економски изгубљени без тога“, казао је он и истиче да не би прихватио да води земљу која је изолована.

Председник обавештава посланичке групе

Вучић каже да је био "довољно снажан да каже шта ће преузети на себе“.

„Наш план је да радимо много више и много јаче. Сутра имамо седницу Савета за БДП. Да радимо на реформама нашег правног система. Да у свему покушамо да будемо најбољи“, подсетио је он.

Председник каже да ништа нисмо потписали, али да „морамо да тражимо компромисно решење".

„Неће се догодити било шта за неколико месеци, а када будемо суочени са коначним захтевима о томе ће се изјаснити и Народна скупштина, можда и народ, а можда и све друге институције и целокупно српско друштво. Важно је да ћу већ наредних дана позвати да обавестим све представнике посланичких група које желе да чују и обавестити их шта се иза свега крије, какве су намере“, казао је Вучић. 

Председник каже да је „важно да покажемо да желимо мир у региону и да покажемо шта је то што очекујемо у будућности и да се за то боримо".

Подсетио је на улогу западних земаља у стварању лажне државе Косово и истакао да није чудно што они виде тзв. Косово као државу.

„Кад се страсно и снажно са нечим не слажемо, свеједно морамо да разумемо колика је њихова снага, колика је наша снага“, казао је Вучић.

Слободан Милошевић мислио да ниједна бомба неће пасти на Србију

Председник тврди да је Слободан Милошевић „до последњег тренутка мислио да ниједна бомба неће пасти".

„Требало је неколико дана да се освести да бомбе падају по Србији“, казао је он.

Поновио је свој став да ћемо чувати мир и стабилност.

„На Устав Србије сам се заклео. Кад ово буде дошло, на Влади смо договорили тактичке потезе и ко ће шта да преузме на себе, али сачуваћемо државу Србију и верујем да је то једини могући пут јер, ако је избор тај да с једне стране имамо изолацију, санкције или ћемо, са друге стране, "да прихватамо све одмах", што значи тзв. Косово у УН“, рекао је он.

Тзв. Косово у УН

Истиче да се у плану не говори о нашем одобравању уласка тзв. Косова у УН, али бисмо помогли другима да могу да изгласају да они буду у УН.

„Наше је да покушамо да компромисом дођемо до нормалнизације односа како би Срби на Косову и Метохији могли да живе нормално, да их нико не малтретира сваког дана и да чувамо државу Србију и њену целину и јединство. Биће веома тешки и зато сам уплашен“, казао је он и најавио тешке дане у другој половини ове године.

Каже да "он зна шта ће да одлучи", али "не у име Србије".

„У име Србије одлучиваће други надлежни државни органи и, евентуално, грађани“, рекао је Вучић.

Истакао је да нема ништа против и да буде сазвана посебна седница Народне скупштине по овим питањима.

Питања новинара

Одговарајући на питања медија, председник подсећа да се у плану не спомиње улазак у УН, али се говори о томе да не спречавамо лажну државу да улази у међународне организације.

„Веома ћу бринути о томе и то значи да ћу поштовати Устав Републике Србије“, рекао је Вучић.

Он се запитао шта је политика оних који један дан кажу да је „велеиздајник“, а разумео је да су „за Европу“.

„Није овде Вучић ништа урадио. Ни добро, ни лоше. Једино што сам имао тешке разговоре и ништа више од тога. Морао сам да се борим док су се неки скијали у Словенији, па сам код вас морао да слушам како ми скијаш из Словеније соли памет како морам да се борим за Косово и Метохију“, рекао је председник.

Вучић каже да се пита „како је могуће издати нешто што је већ дато на тацни 2008. године, а он успео да врати у жижу светске јавности“.

Санкције

Подсетио је и на лажне најаве дела опозиције да ће увести санкције Русији.

„Ево, дошао је 23. јануар. 334 дана је прошло, а још Вучић није увео санкције Русији“, подсетио је он.

Председник каже да су у праву они који кажу да "издаја никад не прође некажњено". 

„Зато, господин (Милош) Јовановић није на власти. Народ можда то сматра да када пустите браћу Мазреку, Куртија и све остале, а ништа не добијете, да када ћутите и сакријете се у мишју рупу када вам убијају народ 2004, када ћутите 2008. године и једино одржите молебан, а онда се неком другом дрзнете да држите неком другом предавања“, рекао је он.

Истакао је да су нам 1999. и 2008. године говорило о "владавини права" и томе да су "Косово и Метохија демократско питање".

„Рекли су да ће Косово бити наше кад сменимо Милошевића. Испоручили смо га и то на Видовдан, пошто се тако ваљда ради са председницима. А онда смо имали такву "владавину права" да су нам срушили 19 цркава и манастира, протерали 200.000 људи уз причу стандарди пре статуса“, казао је Вучић.

Председник каже да „их никада није било брига за демократију", већ их занимају њихови геополитички интереси и да покрију своје потезе сагласношћу Србије.

Регион

Говорећи о кампањи у региону, председник каже да пре приче о Јасеновцу, када је први пут тражио да оде, појавила се прича да је "тукао неког у Петрињи", а никада тамо није ни био.

„Да ли разумете шта то значи у међудржавним односима, да такве ствари лажете?“, питао је Вучић.

Каже да не верује какве глупости мора да слуша, попут оне да је „снајпером убијао некога“.

„Немају шта да покажу, зато што лажу“, рекао је Вучић говорећи о томе да је носио статив и кишобран у близини Сарајева.

Подсетио је да Вилијам Вокер тражи да му се суди.

„Када неко мора тако гнусно да лаже, само размислите о томе колико им тај неко смета и зашто им смета. Што неко други није мета и тема? Када покажете какве су то лажи, онда тим горе и следи следећа лаж. Можете да демантујете колико хоћете и никада не можете то да стигнете“, рекао је Вучић.

Украјина и Русија

Председник каже да нема сумње да нам је рат у Украјини донео велику несрећу и то у сваком смислу.

Говорећи о могућој оставци каже да не мисли да је било који човек исувише важан за једну државу, да су сви смртни и да је ово њему последњи мандат. 

„Буде ли потребе да на било који начин сачувам државу и купим јој неко време - не бих се либио. Сад није тај тренутак, али се не бих либио“, казао је он.

Каже и да је „војник државе“, а да се плаши јер му се чини да ће стање у Украјини бити још горе, да ће се сукоби проширити.

„То се неће смиривати. Само ће да се шири. Видите да то више није само Русија-Украјина, па мала помоћ. Сад се то раширило, ускоро ће, плашим се, да се рашири и на неке друге територије. Наше је да то не буде на нашу територију. У таквим условима овакви захтеви ће само јаче бити постављани пред Србију“, рекао је он.

Додао је да ће све тећи онако како је рекао, док не дођемо до тренутка када будемо морали да се изјаснимо.

„Важно је да људи буду јединствени и да знају да водимо рачуна о својој земљи“, рекао је он и послао поздрав Србима са Косова и Метохије и рекао да зна да они верују њему и да имају коме да верују.

„Није питање само где се налазите и каква природна богатства имате, већ какво руководство имате“, каже Вучић.

Злато

Председник Вучић је саопштио вести о проналаску великог налазишта злата у Србији.

„Нашли смо једно место у Србији са још више злата него у Жагубици. То је један од првих сто највећих налазишта злата у целом свету“, казао је он.

На крају је рекао да ће Србија победити, али додао да се нада да ће то значити да ће Србија умети да сачува своју децу и свој живот.

 

Коментари43
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Goran S. Jovanović
GJkom20230124.g.16 - Ne „traži se” nego se nameće „hitno rešenje” za KiM. Ali to „rešenje” ne može biti dobro niti za Srbiju niti za Evropu, niti za SAD, ...! Njime se traži svrstavanje Srbije uz NATO pakt kao jednue od strana u sadašnjem ukrajinskom ratu, a koji preti nuklearnom kataklizmom. Za sve postoji mnogo bolje rešenje i za kosmetski i za ukrajinski problem: propustiti sve predloge rešenja kroz BSSD kristalizacioni proces. Pa pristupiti oživotvorenju rešenja koje je najbolje rangirano!
Goran S. Jovanović
GJkom20230124.s.1433 - Nije bolja demokratija opasnija od nuklearnog rata. A jedino ona može biti sigurna brana ultimatumima, sankcijama i agresiji ako omogućava svima da sopstvene interese koji su na liniji najboljeg zajedničkog interesa ostvaruju kroz ustavne i zakonske mogućnosti. Jedino takav koncept demokratije osvetljava najbolja kompromisna rešenjaali istovremeno stvara i najbolje uslove za otpor svima koji odstupanjima od linije najboljeg interesa teže slabljenju Srbije i srpskog naroda
Радојко
Попуштање води у незавидну ситуацију. Убеђивали смо 5/6 света и 5 земаља ЕУ да не признају Приштину јер пуца и на децу, попуштањем трајно губимо образ и подршку. А амбиције Немаца би се само увећале, амбасадор је усред БГД говорио о укидању РС, о немачкој Војводини, штетној СПЦ. Делићемо судбину Руса у Естонији! Одустанемо ли од црвених линија, неће бити краја новим уценама. Томе морамо пружити отпор. Сви. Јер, "прозападни Србин је и даље Србин", подршка црној петорци данас неће помоћи сутра
1804
Не постоји сценарио у којем ће Србија, окружена НАТО, истерати своје против Америке, Француске, В. Британије и Немачке заједно макар изгинули сви до последњег.
Lobista
Prokleti da ste, sto ovo radite.
EvGenije
Ne vidim ništa novo u iznesenim pretnjama. Svi smo znali da bez priznanja Kosova ne možemo u EU, kao što znamo da nas EU ne želi šta god uradili. Ne znam čemu ovakva hitnost sa naše strane. Ako pristanemo na ove ucene, samo će doći nove. Trebamo zahvaliti EU na trudu i tražiti da se postupak pregovora vrati u UN jer EU nije neutralan posrednik, a predloženo rešenje je izvan njenog posredničkog mandata. Sve će se završiti zamrzavanjem sukoba što je dobro za Srbiju ma šta Vučić o tome mislio.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.