Субота, 25.06.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Што јачи, за здравље бољи

У Азији и на Блиском истоку лук се гајивише од пет хиљада година. Посебно је био цењен у Египту где се осим у исхрани користио и као средство плаћања, а имао је и спиритуалну вредност. Наиме, Египћани су лук полагали у гробнице краљева како би га као дар понели у загробни живот. Почетком 6. века, у Индији се лук користио у терапијске сврхе, док су га стари Грци и Римљани користили као зачин.

У средњем веку лук је био готово незамењиво поврће у кухињама многих европских земаља, а неретко се сервирао за доручак као уобичајена „здрава” намирница.

Лук и здравље. Већину активних компонената лука чине сумпорне материје, као што је алил-пропил дисулфид (АПСД којеми „можемо да захвалимо” за карактеристичан мирис и укус), затим флавоноиди, посебно кверцетин. Надаље, лук је добар извор хрома и витамина Це. А тим супстанцама можемо да захвалимо благотворно деловање лука на здравље. Као и бели, и црни лук се најчешће спомиње у одржавању здравља срца и крвотока.

Ова „пожељна особина” лука резултат је деловања активних материја за које се верује да помажу у смањењу холестерола и хомоцистеина у крви и у смањењу повишеног крвног притиска.

Лук је од давнина познат и признат природни антибиотик. Ова својства резултат су синергијског деловања витамина Це, кверцетина присутних у луку, због чега је посебно пожељна намирница у доба прехладе и грипа.

Резултати експерименталних и клиничких експеримената сугеришу да је лук пожељна намирница и на јеловнику дијабетичара.

Претпоставља се да компонента присутна у луку, алил-пропил дисулфид доводи до смањење гликозе у крви повећавајући количину доступног слободног инсулина. Надаље, лук је добар извор хрома, минерала који помаже у одржавању нормалне висине гликозе у крви. Континуиран унос лука, барем два пута недељно, повезан је са знатним смањењем ризика за развој рака црева.

Како одабрати и чувати лук?

Јак задах лука засигурно неће обогатити ваш друштвени живот, али конзумација лука обогатиће ваш организам снажним антиоксидансима. И, како извештавају амерички истраживачи, што је лук јачи, и задах неподношљивији, лук је за здравље бољи јер је богатији антиоксидансима. Испитивањем екстракта 10 врста ољуштеног, свежег црвеног лука доказано је да оне врсте луке које имају најјачи укус, имају најјачу укупну антиоксидативну активност, а тиме и најбољу способност уништавања слободних радикала за које се сматра да повећавају ризик од различитих болести, посебно канцерогених (Journal of Agricultural and Food Chemistry, November 2004).

Према томе, снажан мирис лука не би требао да вас одбије већ привуче. Даље, лук који купујете треба да буде чист, добро обликован, без оштећења и плесни, суве спољње кожице. Лук треба чувати на собној температури, у добро проветреној просторији без светлости.

Савет: Ако сечење лука иритира ваше очи и тера вас на плач, сат времена пре него што намеравате да га сечете ставите га у фрижидер. Ниска температура успориће активност ензима који производи алил-сулфат, супстанцу која надражује очи.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.