Субота, 16.10.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Кад ђетић засуче рукаве

И пензионерски дани испуњени радом: Марко и Елизабета Челебић (Фото П. Копривица)

Врбас – Када је пре четири и по деценије стигао у Врбас, ђетић из околине Цетиња Марко Челебић није ни слутио да ће се у срцу Бачке тако добро примити његови горштачки корени. Завичају се, истина, увек враћао, накратко, тек да га мине жеља за пределима у којима је одрастао и стасавао, да се сретне са родбином и бројним другарима и пријатељима из младости.

Врбас га је, истиче, пригрлио као најрођенијег. Овде се скућио и са изабраницом свог срца Елизабетом породицу засновао. На равницу се свикао, али је карактеристичан нагласак житеља Љешанске нахије до данас задржао.

Врбашанима је Марко Челебић познат као здравствени радник: Тридесет година је радио у Служби за трансфузију. Стекао је мноштво пријатеља и познаника међу добровољним даваоцима крви. Ако некоме можда и није упамтио име, непогрешиво је знао ко коју крвну групу и РХ фактор има. Због тога му духовити Врбашани и наденуше надимак – Крвави.

– Добровољни даваоци крви, а током радног века упознао сам их на хиљаде, изузетно су племенити и хумани људи. Било је право задовољство дружити се с њима. Колико је само људских живота спасено захваљујући њиховој несебичности и спремности – истиче Марко, који је већ петнаестак година пензионер, али – не мирује. Ради као да је у пуној снази.

Он и супруга Елизабета обрађују виноград, уз то и дванаест катастарских јутара земље, баве се и сточарством – углавном товом бикова... А праве и вино и ракију.

– У мом родном селу Штитаре, где сам провео и детињство, виноградарство је вишевековна традиција, што је и главни разлог мог опредељења да и овде заснујем виноград на око 3.000 квадратних метара. Обрада винове лозе за мене је уносан хоби, који доноси додатне приходе домаћинству. Винограду, међутим, не треба господар, он тражи слугу, вредног и преданог радника – објашњава нам Марко, који лозовачу производи на традиционални начин по рецептури предака из подловћенског краја. И вино и ракију прави од еколошки чистог грожђа и воћа које није третирано хемикалијама.

П. Копривица

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.