Петак, 18.04.2025. ✝ Верски календар € Курсна листа

Паприка „довела” Србију на светску мапу зачина

(Фото EPA/Sasa Stankovic)

На мање од десет километара од Лесковца налази се Доња Локошница. У јесен цело село црвени се од нанизаних венаца паприка. И на глобалној мапи трговаца зачинима ово место уцртано је црвеном бојом јер управо из њега стиже једна од најквалитетнијих зачинских паприка на свету.

Уз, рецимо, чувену хоргошку млевену паприку на овим просторима препознатљива је по квалитету. Зато практично да нема куће која се није опробала у овом исплативом послу. Посебно у последње време када је килограм зачинске паприке достигао и до 4.000 динара по килограму.

Мештани с поносом истичу да је њихова паприка јединствена, а неке породице кажу да се исто семе за узгој паприке преноси из генерације у генерацију.

Од сушеног поврћа из Србије доминантна у извозу управо је зачинска паприка. Јер, гледано у светским размерама најквалитетнија јесте она мађарска – из околине Сегедина као и из Србије, односно са севера из Војводине и из места Доња Локошница у близини Лесковца.

– Тако да је, због квалитета, гро извоза зачинске паприке управо са ових локалитета – каже за „Политику” професор др Жарко Илин са Пољопривредног факултета у Новом Саду.

Стручњаци објашњавају да се млевена зачинска паприка добија сушењем и млевењем зрелог плода одабраних сорти индустријске паприке. Њена боја је основно мерило квалитета и мора бити интензивна, јака и црвена.

Овај зачин је неопходан у прехрамбеној индустрији, а компаније које производе паприку у великим количинама раде мерења како би гарантовале уједначеност производа и усклађеност са стандардима квалитета.

– И наша и мађарска зачинска паприка углавном се извозе због поправке, шпанске, италијанске, аргентинске, бразилске… Као побољшивачи квалитета са аспекта боје, али и укуса, мириса и ароме – каже Илин.

Он напомиње да су паприке са ових географских ширина, дакле из Србије и Мађарске, углавном значајно изнад 180 АСТА – што је јединица мере за њену боју. У појединим годинама боја паприке достиже и до 300 АСТА. Поређења ради, зачинске паприке с других светских локалитета у просеку имају од 80 до 120 јединица на овој скали.

У Србији се зачинска паприка производи на 2.200 до 2.400 хектара, а од целокупне производње извезе се више од 60 одсто. Сушење се организује у Новом Кнежевцу, Хоргошу, Кањижи, Мартоношу… најпознатијим центрима паприкарства у Војводини и који имају велике прерадне капацитете и одакле највеће количине одлазе у извоз.

– У последње време цена зачинске паприке значајно је повећана. Потрошачи се жале на цену, али реално годишња потрошња не прелази килограм по домаћинству. Треба имати у виду да је произвођачима само за сировину потребно седам килограма плода за килограм млевене паприке, уз све остале трошкове који су увећани – каже професор Жарко Илин.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.