Уторак, 13.05.2025. ✝ Верски календар € Курсна листа

Званично одобрен хлеб са брашном од ларви црва

Европска унија први пут дозволила употребу производа од још једног инсекта у храни
(EPA-EFE/Alejandro Garcia)

Неки инсекти, животиње, биљке или гљиве, које су у принципу јестиве, постају табу у одређеном културном или друштвеном контексту и стога се не конзумирају, али то није спречило ЕУ да први пут одобри употребу брашна од ларве црва брашнара, пише „Дојче веле”.

Према проценама Организације за храну и пољопривреду (ФАО), инсекти су саставни део исхране за око две милијарде људи широм света, посебно у деловима Африке, Азије, Средње и Јужне Америке. Више од 2.000 врста инсеката сматра се јестивим.

Како се наводи, Европска унија је сада први пут одобрила употребу брашна од ларви црва у прехрамбеним производима. Ова дозвола се односи на брашно добијено од ларви житног инсекта – жутог црва брашнара уз образложење ће се ово високо протеинско брашно у будућности (и то у малим количинама) користити у индустријски произведеним пекарским производима попут хлеба и колача, производима од сира, тестенини и прерађеним производима од кромпира.

Ово се образлаже и закључком научника, те такво брашно не представља здравствени ризик, иначе не би било одобрено за употребу, саопштила је Савезна канцеларија за заштиту потрошача и безбедност хране у Немачкој. Напомиње се да су ипак дозвољене количине ограничене: хлеб сме да садржи максимално четири грама брашна на 100 грама готовог производа, док је за сир максимална количина један грам на 100 грама производа.

На питање зашто су ларве житног црва погодне за исхрану, потрошачи у ЕУ добили су одговор – оне садрже важне хранљиве материје попут гвожђа, цинка и витамина Б12. Имају и велику концентрацију протеина. Новоодобрено брашно од ларви житног црва садржи између 50 и 55 посто протеина. Осим тога, у њему је и свих девет есенцијалних аминокиселина, али и здраве масти, влакна и важни витамини. Истовремено, њихова производња је еколошки прихватљивија у поређењу с традиционалним изворима протеина попут говедине, свињетине и пилетине. Потребно им је мање воде, хране и простора, те производе мање емисија штетних гасова.

Подсетимо, још 2023. дозвола за комерцијалну употребу брашна од кућних цврчака изазивала је бурна негодовања потрошача.

Представници Саветодавног центра за потрошаче из Хамбурга тада су саопштили да је у Немачкој у том тренутку било доступно само неколико производа са малом количином инсеката, попут неких специјалних слаткиша или тестенина. Ипак, спекулисало се да је оно увелико у употреби и да ће инсекте лако прихватити прехрамбена индустрија и мултинационалне компаније које своје производе продају широм света.

На питање новинара да ли је могуће да инсекте већ једемо, а да то не знамо, надлежни су рекли да се тако нешто не може догодити јер њихово присуство у храни мора да буде назначено и то разумљиво за свакога, па рецимо мора бити написано на производу – „кекс са инсектима” или „тестенина с брашном од инсеката”. Тадашње анкете показале су да огромна већина у Европи не жели инсекте као замену за месо. У Немачкој је 80 одсто анкетираних изјавило да им се гади идеја да једу инсекте, пренела је агенције за животну средину УБА, што је  препрека за увођење инсеката у западну исхрану.

Коментари6
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

konkretno
Bolje da jedemo korenje nego crve. Luk, krompir, sargarepa, cvekla, paskanat, ren i tako dalje.
Божидар Анђелковић
Пацови ће ускоро постати угрожена врста.
Милентије
Ја преферирам брашно од тврдокрилаца
Пантелија
Цврчке је стварно ,,греота,, јести кад онако лепо певају, али оне гмизаве црве није штета.
Zoran
Ko ce prvi nego EU. Amerika na zacelju. :)

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.