У развијеним земљама 50 одсто одраслих и трећина деце узима суплементе
Данас је готово свима јасан значај витамина и минерала за нормално функционисање организма. Правилна, разноврсна исхрана, богата овим материјама је предуслов за здрав и квалитетан начин живота. Храна коју користимо треба да задовољи наше потребе за витаминима и минералима, али истраживања показују да се ова идеална ситуација често не постиже у свим популационим групама, због њихових специфичних потреба (спотристи, труднице, деца у пубертету, особе са одређеним здравственим проблемима...).
Проф. др Ивана Нешић са Медицинског факултета Универзитета у Нишу истиче да савремен начин живота не оставља довољно времена да се свакодневно на прави начин хранимо, да користимо намирнице које у свом саставу имају висок проценат витамина и минерала, да их на прави начин припремамо, а чест је случај и да су намирнице које користимо, из различитих разлога, осиромашене у погледу присуства ових састојака, тако да унос оптималних количина витамина и минерала можемо да остваримо коришћењем такозваних дијететских суплемената.
У развијеним земљама процењује се да 50 одсто популације одраслих и трећина деце узима дијететске суплементе. Без обзира на заиста велику понуду дијететских суплемената са витаминима и минералима, није једноставно одабрати прави. Зашто?
– Правилником о додацима исхрани (дијететским суплементима) прописане су супстанце/материје које могу бити коришћене као извори витамина и минерала у дијететским суплементима. Тако да као извор витамина Це могу да се користе: Л-аскорбинска киселина, али и соли натријума, калцијума, магнезијума односно калијума и аскорбинске киселине као и естар аскорбинске и палмитинске киселине. Ове сировине међусобно се разликују по стабилности, хемијским и физичким особинама, што за последицу има и различиту ефикасност након примене. Слично је и са минералима. Више од 40 хемијски различитих сировина могу да се користе као извори магнезијума и калцијума у дијететским суплементима – објашњава наша саговорница.
Мноштво дијететских суплемената на тржишту, са различитим концентрацијама витамина и минерала и различитим супстанцама као њиховим изворима, доводи потрошаче у недоумицу – како изабрати производ који садржи оптималну количину ових састојака неопходних за добро здравље?
– Ситуација је још компликованија ако узмемо у обзир чињеницу да се целокупна количина ових активних састојака коју унесемо у организам не апсорбује из дигестивног тракта, већ само један њен део, тако да у циркулацији односно на месту деловања (одређени орган, ткиво...) имамо често и значајно мању количину витамина и минерала од оне које смо препаратом унели у организам. Водећи произвођачи витамина и минерала улажу доста новца у истраживање ради унапређење квалитета ових производа. Примењују се иновативне технолошке методе. Једна од ефикасних метода технолошке иновације која се користи у фармацеутској индустрији у производњи лекова, а у последњих 10 година и у производњи дијететских суплемената јесте инкапсулација (уградња) витамина и минерала у носаче типа липосома у којима су заштићени од негативних утицаја ензима, оксидационих агенаса и ниске пе-ха вредности желуца и који омогућавају значајно бољу апсорпцију ових активних молекула у циркулацију и последично бољу ефикасност. Липосоми су практично резервоари у које су „убачени” витамини и минерали, који се у организму из носача/резервоара ослобађају постепено и остварују продужено деловање. На овај начин се и са нижим дозама активних супстанци постижу бољи ефекти у примени препарата – појашњава Нешић.
За избор препарата са витаминима и минералима неопходно је да грађани консултују лекаре или фармацеуте, који ће стручно проценити њихове потребе и препоручити препарат адекватног облика (сируп, капсуле, таблете...), што представља персонализован приступ који обезбеђује рационалну и безбедну употребу производа.
– Витамини су такође веома корисни за здравље коже, па се користе и у изради великог броја дермокозметичких производа за негу и заштиту коже. И код израде ових препарата на располагању је велики број сировина као извора витамина (различитих особина и ефикасности), а веома је популарна и употреба липосома као њихових носача. Код производа за кожу, на ефикасност додатно утичу и особине саме подлоге у коју се уклапају активне супстанце (крем, гел, емулгел...). Потврђено је да витамини уграђени у липосоме, продиру у дубље слојеве коже, остварују продужено деловање, имају додатно позитиван учинак на влажност и глаткоћу коже уз такође доказану бољу стабилност. Колико је актуелна тема што ефикасније употребе витамина у козметичким производима говори и чињеница да је на овогодишњем регионалном такмичењу за такозвани медицински оскар – The International Medis Awards for Medical Research у финалу у области фармације била магистар фармације Александра Столић Јовановић, иначе докторанд на Медицинском факултету Универзитета у Нишу, са радом чија је тема управо испитивање утицаја липосомски инкапсулираног деривата Це-витамина на кожу. Жири је свакако препознао актуелност и значај истраживања које потврђује предности коришћења Це-витамина који је уклопљен у липосоме у изради дермокозметичких производа: побољшање ефикасности које се огледа у бољој хидратацији коже, појачању баријерне функције коже, као и на унапређењу апликативних карактеристика самог производа, који се лакше наноси на кожу, формира на њој танак филм који је штити од исушивања и утиче позитивно на глаткоћу коже – истиче Нешићева и додаје да такође треба консултовати стручњаке за избор козметике коју користимо.
Подели ову вест

Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.