Скромно српско јело најбоље на свету
Чувено српско пастирско јело, сврљишки белмуж, проглашен је за један од најбољих оброка са сиром на свету, објавио је гастрономски магазин „Тејст атлас”. Ово јело необичног имена освојило је, како се наводи, срца гурмана и у категорији јела од сира претекао и грузијски хачапури и баницу са сиром која је чувено бугарско јело, а треће баница са сиром из Бугарске.
Јела са сиром заузимају посебно место код гурмана, а портал „Тејст атлас” је направио листу од 10 најбољих јела са сиром на свету. Оно што је посебно привукло пажњу је то да се сврљишки белмуж нашао на првом месту ове престижне листе, наведено је на овом сајту.
Како стоји у објашњењу белмуж је традиционални специјалитет из планинских крајева југоисточне Србије, од Неготина, преко Сврљига до Пирота. Прави се од младог овчјег и крављег сира и пројиног брашна и на листи је нематеријалног културног наслеђа Србије.
– Према неким тумачењима, белмуж је добио име по белом сиру и по томе што су га чешће спремали мужеви, јер је за непрекидно окретање смесе у казану потребна јака мушка рука. Он је у прошлости био свакодневна храна балканских пастира – наводи се у образложењу ове оцене.
На листи најбољих јела од сира се налазе и грузијски хачапури, пециво пуњено сиром и јајетом, најчешће у облику чамца, затим бугарска баница, лиснато тесто пуњено белим сиром и јајима. Ту је и саганаки из Грчке, који је у ствари пржени сир, златно хрскав споља, топао и мекан изнутра. На листи се нашла и аргентинска проволета или гриловани сир са зачинима који се служи уз роштиљ, као и француски фонди са вином и аромом трешњеваче. Међу првих десет места нашли су се и гурули хачапури, кесадиља или тортиља пуњена сиром, понекад и другим надевима, па запечена, швајцарски раклет и римска пита са пекорино сиром и бибером. Белмуж је иначе у прошлости био свакодневна храна балканских пастира. Иако је једноставно јело карактеристичног укуса и начина припреме, до данас је задржао специјално место на трпезама источне Србије и служи се у већини ресторана у том крају. Од 2006. године се у Сврљигу, у част овог јела, одржава Белмужијада, традиционална манифестација. Према неким подацима, спремање овог јела је и обичај који се везује за Ђурђевдан, јер се, наводно, припрема од млека добијеног а после муже оваца на овај празник, што је обавезно током прославе Ђурђевдана. Уочи Ђурђевдана, у селима брдско-планинског дела власотиначко-црнотравског краја, бере се цвеће, плету венци, прави белмуж и одвајају се јагањци од оваца. Тада је наводно почињала и прва мужа и од тог млека се спремао белмуж, како би, према веровању овце те године имале више млека.
Подели ову вест






Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.