Лиофилизовани производи не губе на укусу, мирису и облику
Српска производња малина, као и другог воћа и поврћа се сврстава у једне од најзаступљенијих делатности које наше тржиште позиционира на светском нивоу. Како би се свежина и квалитет производа очували, како због извоза, тако и због домаће понуде, произвођачи се окрећу новим, конвенционалним методама које су финансијски издашније, али и дугорочније.
У питању је процес „лиофилизације”, посебне технике смрзавања, односно конзервисања производа који би без овога изгубили на квалитету при транспорту и продаји. Производи попут воћа и поврћа, меса, али и осетљивих фармацеутских производа могу да се пронађу на листи намирница које пролазе кроз овај процес исушивања.
У компанији „Дреновац” из Ариља лиофилизација воћа започиње са замрзавањем на температури од минус 50 до минус 60 степени Целзијуса, а затим се уклања влага помоћу вакуумског система у комори. У току процеса који траје и до 40 сати, дубоко замрзнуто воће се сипа у прохромске тацне и поставља у лиофилизатор на којем се паралелно прате и параметри вакуума, температуре и других вредности. Циљ оваквог процесуирања хране јесте првобитна изолација влаге, односно контаминација производа зарад уништавања бактерија и буђи који чине да производи губе на квалитету. Лиофилизовани производи не губе на свом укусу, мирису и облику.
У Србији се данас броји неколико произвођача и привредника који нуде овај процес као пољопривредну услугу.

Живорад М. Цветковић, дипл. ел. инг., директор и власник предузећа ЕЛБИ Ваљево и оснивач предузећа за лиофилизацију „ПеВеПе”, каже за „Политику” да је своје лиофилизаторске погоне сам изградио, али да је за њихов развој потребна подршка државе која у овом тренутку не препознаје капацитет.
– Пре 10 година сам са својим тимом од седам инжењера основао предузеће за лиофилизацију и кренуо у освајању тржишта. Ангажовали смо професоре са пољопривредних факултета из Београда и Новог Сада као технолошке консултанте, називајући тај пројекат „лиофилизација – пројекат будућности Србије. „ПеВеПе центар” за лиофилизацију поседује два погона, од којих се у једном производи опрема, а у другом едукација потенцијалних купаца и услуга лиофилизације, такозвани „шоу рум”. Тренутно је више од 200 дипломираних студената пољопривреде и прехрамбене производње препознало овај центар за рад на својим мастер тезама, док свакодневно очекују заинтересоване посетиоце из земаља региона – каже наш саговорник.
У наредном периоду Цветковић истиче развој „шоу рума” у Институту за лиофилизацију, једини те врсте у Европи, док је нови услужни погон тренутно у изградњи.
– За разлику од других постројења, наши лиофилизатори поседују софтвер који подржава лиофилизацију све врсте хране на једној машини. Погон има осам лиофилизатора са којима нудимо лиофилизацију воћа и поврћа, млека и млечних производа, што нас чини власницима првог и јединог оваквог погона у Европи – изјавио је Цветковић.
Своје сараднике и партнере проналази како на домаћем, тако и на регионалном тржишту. Како наводи, његови купци лиофилизатора, али и корисници услуге долазе из Босне и Херцеговине, Словеније, Македоније и Хрватске, помињући и компаније попут „др Еткера”, који код њих лиофилизује сир и пршут.
Подели ову вест

Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.