Четвртак, 10.07.2025. ✝ Верски календар € Курсна листа

Лиофилизовани производи не губе на укусу, мирису и облику

Производи попут воћа и поврћа, меса, али и осетљивих фармацеутских производа могу да се пронађу на листи намирница које пролазе кроз овај процес исушивања, каже Живорад М. Цветковић, дипл. ел. инг.
(Фото/ Пиксабеј)

Српска производња малина, као и другог воћа и поврћа се сврстава у једне од најзаступљенијих делатности које наше тржиште позиционира на светском нивоу. Како би се свежина и квалитет производа очували, како због извоза, тако и због домаће понуде, произвођачи се окрећу новим, конвенционалним методама које су финансијски издашније, али и дугорочније.

У питању је процес „лиофилизације”, посебне технике смрзавања, односно конзервисања производа који би без овога изгубили на квалитету при транспорту и продаји. Производи попут воћа и поврћа, меса, али и осетљивих фармацеутских производа могу да се пронађу на листи намирница које пролазе кроз овај процес исушивања.

У компанији „Дреновац” из Ариља лиофилизација воћа започиње са замрзавањем на температури од минус 50 до минус 60 степени Целзијуса, а затим се уклања влага помоћу вакуумског система у комори. У току процеса који траје и до 40 сати, дубоко замрзнуто воће се сипа у прохромске тацне и поставља у лиофилизатор на којем се паралелно прате и параметри вакуума, температуре и других вредности. Циљ оваквог процесуирања хране јесте првобитна изолација влаге, односно контаминација производа зарад уништавања бактерија и буђи који чине да производи губе на квалитету. Лиофилизовани производи не губе на свом укусу, мирису и облику.

У Србији се данас броји неколико произвођача и привредника који нуде овај процес као пољопривредну услугу.

Живорад М. Цветковић (Фото/ лична архива)

Живорад М. Цветковић, дипл. ел. инг., директор и власник предузећа ЕЛБИ Ваљево и оснивач предузећа за лиофилизацију „ПеВеПе”, каже за „Политику” да је своје лиофилизаторске погоне сам изградио, али да је за њихов развој потребна подршка државе која у овом тренутку не препознаје капацитет.

– Пре 10 година сам са својим тимом од седам инжењера основао предузеће за лиофилизацију и кренуо у освајању тржишта. Ангажовали смо професоре са пољопривредних факултета из Београда и Новог Сада као технолошке консултанте, називајући тај пројекат „лиофилизација – пројекат будућности Србије. „ПеВеПе центар” за лиофилизацију поседује два погона, од којих се у једном производи опрема, а у другом едукација потенцијалних купаца и услуга лиофилизације, такозвани „шоу рум”. Тренутно је више од 200 дипломираних студената пољопривреде и прехрамбене производње препознало овај центар за рад на својим мастер тезама, док свакодневно очекују заинтересоване посетиоце из земаља региона – каже наш саговорник.

У наредном периоду Цветковић истиче развој „шоу рума” у Институту за лиофилизацију, једини те врсте у Европи, док је нови услужни погон тренутно у изградњи.

– За разлику од других постројења, наши лиофилизатори поседују софтвер који подржава лиофилизацију све врсте хране на једној машини. Погон има осам лиофилизатора са којима нудимо лиофилизацију воћа и поврћа, млека и млечних производа, што нас чини власницима првог и јединог оваквог погона у Европи – изјавио је Цветковић.

Своје сараднике и партнере проналази како на домаћем, тако и на регионалном тржишту. Како наводи, његови купци лиофилизатора, али и корисници услуге долазе из Босне и Херцеговине, Словеније, Македоније и Хрватске, помињући и компаније попут „др Еткера”, који код њих лиофилизује сир и пршут.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.