Нагли скокови температуре узрок поспаности и исцрпљености
Временска прогноза сe ових дана поиграва здрављем и расположењем суграђана. После хладног и кишовитог маја, јун је направио огроман преокрет. Температура је нагло порасла, жива у термометру је стигла до 35. подељка, па га чак и престигла. А сада има седам до осам степени мање него претходне недеље. Овакво време сви тешко подносе, чак и најздравији. Посебно неповољно утиче на оне који имају здравствене тегобе, a највише на особе са срчаним проблемима. Они који немају неки вид здравствених потешкоћа могу да осете умор, исцрпљеност, недостатак енергије и поспаност. То је разумљиво, јер врућина утиче на снижење крвног притиска. Највећи ризик од високих температура и изложености сунцу јесте топлотни удар, али и сунчаница. У екстремним ситуацијама последица топлоте може да буде и срчани удар.
– На удару високе температуре шире се крвни судови, понајвише у пределу ногу. Зато су угрожене старије особе и сви они који имају проблеме с венама. Услед веће количине крви у ногама, смањује се доток кисеоника и крви до мозга и срца, што може да доведе до срчаног и можданог удара. Опасност је и топлотни удар, који се јавља кад високе температуре поремете терморегулацију. Испољава се у виду претераног црвенила на лицу, максималне исцрпљености и онесвешћивања. У тој ситуацији може да дође и до повређивања приликом пада. Код младих особа постоји ризик од добијања сунчанице, јер углавном не носе шешире, качкете, нити пију воду, а не брину ни колико времена проводе на сунцу – истакла је др Радмила Шехић.
У периоду јаких врућина и жеге потребно је избегавати масну и калоричну храну, јер повећава телесну температуру. Зато није препоручљиво конзумирање пљескавица, сланине, кремастих колача. Препоручује се облачење лакше одеће, широких панталона, сукања, хаљина, које допуштају доток ваздуха и расхлађују. Узимање више воде, сезонског воћа и поврћа може да смањи дехидратацију организма. Препорука која важи углавном за оне које воле да имају препланули тен јесте да се сунчају умерено, уз коришћење фактора који штите кожу од опекотина.
Подели ову вест

Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.