Понедељак, 24.01.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Вруће месо, мекан хлеб…

За пет особа потребно је килограм крупно млевене говедине, 50 грама црног лука, по укусу љуте паприке или папричице и со. Млевену говедину оставити да стоји на хладном 12 сати па је поново самлети, додати ситно исецкан лук, љуту паприку и со. Све добро измесити и опет оставити у фрижидеру неколико сати. Тада обликовати ћевапчиће и одмах пећи, још брже послужити и јести.

Да се Ере не наљуте, јер они ћевапчићима додају свој много добар кајмак, ево и објашњења за „ужичке ћевапе”, који се праве од млевене јунетине (килограм за петоро гладних). Месо одстоји 12 сати у фрижидеру, па опет буде самлевено, направе се ћевапчићи, испеку и служе обложени хладним печеним паприкама, које су биле у оној добро познатој салати са белим луком, уљем и сирћетом. Али, пред госте ови ћевапи у шлафроку од паприка иду тек пошто буду преливени са 150 грама загрејаног кајмака.

Онима који журе предлажемо пљескавицу. И ту постоји милион варијација, али проверена је комбинација 250 гр млевене свињетине и 350 гр млевене јунетине, које се добро измесе са ситно сецканим љутим фефероном, зачином од поврћа, сољу и бибером. Од масе обликовати три танке пљескавице величине длана и испећи на роштиљу. Служити у свежој лепињи премазаној с доње стране кајмаком, уз ситно сецкан лук и парадајз набацан преко пљескавице, пре него што је преклопите поклопцем од сомуна. Проверени начин да успешно стањите месо за пљескавицу јесте да узмете лоптицу од меса, ставите је у мању кесу науљену унутра, и све одозго лагано притискате кухињском даском.

Ражњићи су врло згодни за припрему, јер се све што је поређано на штапић лако се окреће и пече. Ипак, требало би водити рачуна да се на једном ражњићу нађе само оно за шта је потребно приближно исто време за печење.

Рецимо, мешани пилећи ражњићи за четири особе подразумевају 400 гр белог пилећег меса, 300 гр пилеће џигерице, 200 гр шампињона, 100 гр суве сланине, главицу црног лука, со и бибер. На коцкице исећи месо, џигерицу и печурке, посолити, побиберити и ставити наизменично на штапиће или жицу и пећи окрећући са свих страна. Служити уз сецкани лук.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.