Четвртак, 20.01.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Салата „затрпана” сиром

О шопској салати недоумица нема. Исецкани парадајз, краставац, паприка – љута ко воли, црни лук, а онда све то затрпано наренданим младим овчијим сиром или фетом. Као прилог одлично се служи уз месо са роштиља, али и уз печени кромпир.

Ко воли јешће је само уз препечен хлеб…

Ипак, о њеном пореклу већ би се могло расправљати, као и о Шопима по којима је салата добила име. Лингвисти би укрстили аргументе о томе да ли Шопи данас живе источније од Торлака у Бугарској и говоре шопским дијалектом бугарског језика, који личи на српски, док би љубитељи доброг залогаја радије узели виљушку у руке и прешли на нешто конкретно.

Ипак, пре него што „исецкамо поврће” за шопску, подсетимо се још историјских чињеница. Ова салата је традиционално јело кухиња на Балкану, понајвише српске, бугарске, македонске, али и чешке иако је она мало даље од ових наших крајева. У средњем веку становници царског града Призрена називали су сточаре који су живели на Шар-планини „Шопови”, отуда и назив шопска салата јер је крај био познат широм Европе по изузетно квалитетном тврдом сиру – овчијем и крављем.

Како су имали сира у изобиљу,Шопи или Шопови су и у салате од краставаца, парадајза, црног лука и паприке стављали сир поврх тога и на тај начин направили нови специјалитет. Област на Шар-планини се и данас зове Сиринићка жупа, јер се, кажу упућени, тамошњи сиреви не би застидели ни пред најквалитетнијим швајцарским. Иначе, жупа захвата територију општине Штрпци и околину. А Шопи су се, како то обично бива, утопили у народ који је живео око њих, преселили се, стигли до Бугарске… Да не бисмо упали у озбиљне расправе, враћамо се онима о јелу. Попут оне дискусије да ли ваља стављати паприке или не, зачињавати сирћетом, док други сматрају да је парадајз сасвим довољно кисео.

Предлог број један:

За шест особа требало би исећи пола килограма свежег парадајза, исто толико краставаца, две зелене и две црвене паприке, велику главицу црног лука и једну љуту папричицу. За прелив се помеша пола кашичице соли, мало бибера, четири кашике уља (2 кашике јабуковог сирћета ко воли). Све се добро измеша и поспе са 150 грама фете или неког тврђег сира.

Предлог број два:

За четири особе потребна су два краставца, од шест до седам парадајза средње величине, главица црног лука, везица першуна, уље, со и 200 грама овчијег сира. Најпре исећи лук и першун, посолити и оставити десетак минута да стоје, потом се дода парадајз, па краставци, со, уље и све добро измеша. Одозго нарендати овчији сир и одмах служити.

Пријатно!

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.