Pašalić: Svi radnici iz Vijetnama imaju uredne papire

19. 11. 2021. 17:26

Зоран Пашалић (Фото Н. Неговановић)

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da je u barakama u zoni gradilišta fabrike guma „Linglong” u Zrenjaninu, po sopstvenoj želji, ostalo 89 vijetnamskih radnika sa kojima se pregovara o njihovom preseljenju, kao i da se trenutno proveravaju radne dozvole svih od ukupno 402 radnika.

Pašlić, koji je danas obišao barake, ali i lokacije na koje su preseljeni vijetnamski radnici, kaže za Tanjug da će nastaviti da prati pregovore o preseljenju preostalih radnika koji ne žele da napuste smeštaj u krugu fabrike.

''To je prva grupa radnika koja je došla, oni su navikli da tu žive na način koji je blizak njihovoj kulturi i tradiciji. Rekli su nam da nisu zadovoljni načinom na koji mi i Kinezi spremamo hranu i da vole da to sami rade što je njihovo pravo, a mi moramo da vodimo računa da se kulturološke razlike poštuju'', rekao je Pašalić.

Ombudsman kaže da je danas u Policijskoj upravi Zrenjanin utvrdio i da svi radnici iz Vijetnama imaju uredne papire, iako se, kako kaže, spekulisalo da nemaju dozvolu za boravak u Srbiji i da postoje indicije da se rade o trgovini ljudima.

„Utvrdili smo da svi od ukupno 402 radnika imaju uredne papire i dozvolu za boravak'', naglašava Pašalić.

Dodaje da je utvrđeno i da su pasoši kod radnika, dok su ranije njihove putne isprave bile u zgradi na gradilištu, a radnici su, kaže, mogli da ih podignu na revers.

''Razlog za to je bio što u Srbiji nema ambasade Vijetnama, najbliža je u Rumuniji, i postojala je mogućnost gubljenja pasoša. Insistirali smo da im pasoši budu vraćeni što je i učinjeno'', navodi Pašalić i dodao da se ovom trenutku proveravaju radne dozvole Vijetnamaca.

''Instistiraćemo da imamo uvid u svaku radnu dozvolu'', ističe Pašalić.

Podseća da su predstavnici Ombudsmana u sredu obišli smeštaj vijetnamskih radnika u krugu fabrike i da su utvrdili da se pored baraka i pomoćnih objekata nalaze TNG boce sa tečnim naftnim gasom i burad sa naftom što je, kako kaže, predstavljalo potencijalnu opasnost za radnike.

''To je odmah uklonjeno i rečeno je da će radnici biti preseljeni na druge lokacije u roku od dva dana'', podseća Pašalić, prenosi Tanjug.

Kako kaže, osim u kaštelu Ečka, vijetnamski radnici će biti preseljeni na još tri lokacije u kojima su smešteni ostali radnici iz Vijetnama, kojih je ukupno 1.600.