Petak, 27.05.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Sva­ka de­se­ta žal­ba pre­ko­broj­nih uva­že­na

Pan­če­vo – Ko­mi­si­ja ko­ja je do­bi­la za­da­tak da raz­mo­tri žal­be „pe­tro­he­mi­ča­ra“ ko­ji su se na­šli na spi­sku teh­no­lo­škog vi­ška pom­no je, u da­ne vi­ken­da, raz­mo­tri­la 144 pri­tu­žbe. Uva­že­ni su ar­gu­men­ti na­ve­de­ni u 14 pri­tu­žbi, pa će ti rad­ni­ci bi­ti bri­sa­ni sa spi­ska ko­ji ima 480 ime­na.

Ali, ka­ko čla­no­vi ko­mi­si­je sve­do­če, oko ne­kih žal­bi ni­je po­stig­nu­ta sa­gla­snost, pa je osta­vlje­no da di­rek­tor kom­pa­ni­je pro­ce­ni nji­ho­vu oprav­da­nost. Uz 300 evra ot­prem­ni­ne, za od­la­zak se ra­ni­je pri­ja­vi­lo 90 rad­ni­ka.

I ru­ko­vod­stvo i sin­di­ka­ti fa­bri­ke su odah­nu­li, po­što je iz Na­ci­o­nal­ne slu­žbe za­po­šlja­va­nja sti­gao zva­nič­ni do­pis u ko­jem pi­še da oni ko­ji u „Pe­tro­he­mi­ji“ bu­du pro­gla­še­ni teh­no­lo­škim vi­škom ima­ju pra­vo na jed­no­go­di­šnje ma­te­ri­jal­ne na­kna­de, što je u jed­nom tre­nut­ku bi­lo spor­no, pa su sin­di­ka­ti zbog to­ga čak za­pre­ti­li da će se sa­svim po­vu­ći sa­gla­snost o sma­nje­nju bro­ja rad­ni­ka.

Mi­ša Fa­ra­ga i Zlat­ko Be­kić, pred­sed­ni­ci dva naj­broj­ni­ja sin­di­ka­ta „Pe­tro­he­mi­je“ – Sa­mo­stal­nog i „Prav­da“, ka­žu da je mo­gu­će da će po­sle raz­go­vo­ra di­rek­to­ra sa in­va­li­di­ma ra­da, ko­jih je u fa­bri­ci vi­še od sto­ti­nu, spi­sak onih ko­ji od­la­ze uz ot­prem­ni­nu bi­ti pro­ši­ren.

Pr­vi sa­sta­nak no­vog di­rek­to­ra Sa­še Pa­vlo­va sa in­va­li­di­ma ra­da i rad­ni­ci­ma sa sma­nje­nom rad­nom spo­sob­no­šću ni­je dao re­zul­ta­ta, iako oni mo­gu oti­ći pod po­volj­ni­jim uslo­vi­ma od osta­lih.

Sin­di­ka­ti su pro­te­klog vi­ken­da sa di­rek­to­rom pot­pi­sa­li i aneks ko­lek­tiv­nog ugo­vo­ra, na osno­vu ko­jeg se me­seč­na su­ma na­me­nje­na pla­ta­ma ogra­ni­ča­va na 150 mi­li­o­na di­na­ra, u od­no­su na ra­ni­jih 290 do 315 mi­li­o­na, a pri­ma­nja će se pre­po­lo­vi­ti.

Ono što bu­de „ušte­đe­no“ od­la­skom vi­še od 500 rad­ni­ka, bi­će na­me­nje­no is­pla­ti de­la ne­is­pla­će­nih pla­ta za jun, jul i av­gust.

Pret­po­sta­vlja se da će uprav­ni od­bor ve­ri­fi­ko­va­ti ko­ri­go­va­ni spi­sak rad­ni­ka ko­ji su po­sta­li teh­no­lo­ški vi­šak i pred­log di­rek­to­ra, ko­ji je na osno­vu za­ključ­ka vla­de oba­ve­zan da iza­be­re no­vi me­nadž­ment.

Ka­ko „Po­li­ti­ka“ sa­zna­je, zah­tev je da u no­vi ru­ko­vo­de­ći tim ne uđe ni­ko od onih ko­ji su u nje­mu bi­li po­sle 2004. go­di­ne. Da i di­rek­tor Pa­vlov ve­ru­je da će, po­sle sil­nih po­tre­sa i za­u­sta­vlja­nja „Pe­tro­he­mi­je“ 24. ju­na, sve do­ći na svo­je me­sto, go­vo­ri i po­da­tak da je iz­dao na­red­bu o ot­po­či­nja­nju pri­pre­ma za pri­jem si­ro­vog ben­zi­na. To uka­zu­je da bi ubr­zo mo­gao da poč­ne s ra­dom i ba­zni po­gon za pro­iz­vod­nju eti­le­na, što bi stvo­ri­lo uslo­ve za ob­no­vu kom­plet­ne pro­iz­vod­nje na­šeg naj­ve­ćeg iz­vo­zni­ka.

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.