Ponedeljak, 17.01.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Ljuto, ljuće, najljuće

Meksička kuhinja zahvaljujući latino-serijama postaje sve zanimljivija i za ljubitelje dobrog zalogaja u našim krajevima. Mnogi su doduše drhteći nad sudbinom „ostavljene Rozalinde ili Maričui i uvređenog Fernanda” prvi put u TV-novelama čuli za buritose, takose, tortilje, kesediljase, tamalese, gvakamola sos, enčilade...

Posebno se ljubitelji „mekdonalds” hrane sećaju Dana Meksika u najčuvenijem lancu restorana brze hrane kod nas, kada su pripremane naročito ljute papričice punjene krem sirom i povrh svega još pohovane, pa služene uz sos (meksičku salsu). Ipak, trebalo bi reći da je meksička kuhinja veoma raznovrsna i da je mnogi stručnjaci ubrajaju u najzdraviju. Pored svih vrsta mesa, ribe i plodove mora, podrazumeva raznovrsno povrće, koje se uglavnom služi kao prilog. U voću se  uživa posle jela, kao desert! Neko je duhovito primetio, opisujući izgled obične meksičke supe, „da ni lonac ne zna šta se u njemu nalazi, sa toliko raznovrsnog povrća, boja, aroma i ukusa, kao skoro nigde u svetu.

Postoji i jedna sličnost između navika Meksikanaca i Srba, kada je reč o trpezi. I jedni i drugi koriste posebne prilike i povode da se goste i na taj način daju oduška prazniku! Čak i kada je povod tužan poput sećanja na one kojih više nema, kao što je Dan mrtvih, u Meksiku se u čast pokojnika priprema pokojnikova omiljena hrana i nosi na groblje.

Karakterističan je i 5. maj, praznik Meksičke revolucije, koji takođe ne može da prođe bez dobrog zalogaja i kapljice (tekila, vina...). Uostalom, prilika za dobar zalogaj i gutljaj uvek može da se nađe, samo se valja setiti.

Da su glavno povrće u meksičkoj kuhinji paradajz i paprika i vrapci znaju. Među vrstama paradajza ističe se takozvani tomatiljos, čijem ukusu doprinose arome – limuna, jabuke i mirišljavih travčica. A glavni je sastojak gvakamola sosa.

Paprika i papričica ima na desetine, od onih „slatkih” do pravih „otrovnica”. Takođe, Meksikanci često kuvaju pasulj, pa postoji mnogo vrsta ovog povrća, a svaka se priprema na poseban način, u zavisnosti od jela u koje ide!

Meksikanci misle i na začine, ma koliko im gorela usta od papričica, jer su oni važni za ukus mnogih jela. Ipak, najčešće se upotrebljava svež korijander. Ukoliko ga nema, kao zamena služi list svežeg peršuna.

Recept:

Salsa od paradajza

Pažljivo se izmešaju osrednji paradajz iseckan na sitnije kockice (bez semenki i soka), jedna osrednja glavica crnog luka iseckanog na što tanje listiće, dve kašike isečenog svežeg korijandera, dve kašike sveže isceđenog soka od limuna i dve kašičice strugane limunove kore (prethodno limun treba oprati u blagom rastvoru deterdženta za sudove i isprati pod mlazom hladne vode, kako bi se sa kore odstranila zaštitna hemikalija).

Ovako pripremljena salsa (za četiri do šest porcija) drži se u frižideru, dok se ne ohladi. Na hladnom može da stoji do dva dana, ali je najbolja friško pripremljena. Služi se kao dodatak uz pitu od mesa, kao fil za takose, umotana u tortilju za buritose, ili kao osvežavajući sos uz meso, piletinu, morske plodove...

R. Popović

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.