Nedelja, 26.06.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Tragač

Zdravlje je u raznovrsnoj ishrani

Svaka agresivna restrikcija namirnica, koja se sprovodi bez preke potrebe, odnosno kod osoba koje nemaju klinički dokazanu alergiju ili ozbiljnu intoleranciju, na duge staze imaće veoma ozbiljne posledice

Od genetskog sastava pojedinca zavisi da li će konkretni sastojak hrane imati pozitivan ili negativan uticaj na organizam. Ta bazična saznanja otvorila su brojne mogućnosti za primenu ovog koncepta u razne komercijalne svrhe, između ostalog i za ispitivanje „intolerancije” na hranu, koja se najčešće preduzima da bi se definisale namirnice koje bi za svaku pojedinu osobu predstavljale „opasnost” u smislu rizika za dobijanje na težini, kaže za „Potrošač” dr Sonja Radaković, specijalista higijene i supspecijalista ishrane i načelnik Instituta za higijenu VMA.  

Prema njenim rečima, postizanje i održavanje poželjne telesne mase uvek je bio „zlatni rudnik” za razne „naučne” i „proverene” metode, koje u osnovi imaju upravo komercijalnu stranu.

– „Intolerancija na hranu” definiše se na dosta neprecizan način. U nauci o ishrani se pod ovim pojmom podrazumevaju neželjene reakcijekoje se javljaju posle unosa pojedinih namirnica, a koje nisu imunološki posredovane, odnosno ne pripadaju alergijama na hranu – objašnjava.

Mehanizmi koji leže u osnovi intolerancija mogu biti različiti, od urođenih ili stečenih deficita enzima, preko toksičnih, farmakoloških, metaboličkih i idiosinkratskih reakcija. Za razliku od alergije na sastojke hrane, koja se može dijagnostikovati analizom krvi (ispitivanjem reakcija antigen – antitelo), u kliničkoj dijagnostici intolerancije koriste se druge metode, pošto se ispitivanje krvi pokazalo beskorisnim.

(/slika2)– Daleko od toga da intolerancija na hranu nema značaja – postoje veoma ozbiljne bolesti koje su posledica ovog poremećaja. Recimo, favizam koji je uzrokovan nedostatkom enzima glukoza-6-fosfat-dehidrogenaza, a manifestuje se hemolitičnom anemijom nakon konzumiranja mahunarke boba. Poznate su i fenilketonurija i galaktozemija, koje se javljaju veoma rano u detinjstvu i, ukoliko se iz ishrane ne eliminišu pojedine namirnice, mogu izazvati veoma ozbiljnu bolest sa mentalnom retardacijom – objašnjava naša sagovornica. U lakše intolerancije ubraja se, na primer, preosetljivost na fenilalanin iz čokolade, tiramin iz vina i histamin iz prevrelih sireva, koji kod osetljivih osoba farmakološkim mehanizmom izazivaju napade migrene.

Najveću pažnju, ipak, izaziva intolerancija na ugljene hidrate iz mleka, odnosno na mlečni šećer laktozu, ističe dr Radaković. To je najraširenija intolerancija na hranu, a prouzrokovana je deficitom enzima laktoze. Osobe koje imaju intoleranciju na laktozu pokazuju smanjenu sposobnost za varenje laktoze, sa posledicom u vidu grčeva u trbuhu, nadutosti i dijareje nakon konzumiranja mleka. Mora se naglasiti da ovaj poremećaj ima iste simptome kao alergija na kravlje mleko, odnosno na belančevine mleka. Razlika je što u slučaju alergije na mleko pacijent pokazuje iste simptome i pri konzumiranju svih mlečnih proizvoda, a ne samo mleka.

– Nepodnošenje laktoze je tipičan primer kako je štetno iz ishrane u potpunosti eliminisati čitavu jednu grupu namirnica, kao što su mleko i mlečni proizvodi. Iz našeg iskustva tokom rada u Savetovalištu za ishranu u VMA, vidimo da pacijenti koji dolaze nakon obavljenih testova „intolerancije” najčešće dobijaju zabranu unosa svih mlečnih proizvoda – objašnjava. Zašto bi u ovakvim slučajevima trebalo biti oprezan?

– Kod intolerancije na laktozu tegobe se javljaju samo posle unosa mleka, a nikad nakon unosa jogurta, sira, pavlake i ostalih proizvoda gde je laktoza odsutna. To je najbolji primer da se u preporukama za eliminaciju nekih namirnica mora biti naročito oprezan. Jer, svaka namirnica nije sastavljena samo od jedne supstance, već je to složena mešavina različitih sastojaka, od kojih su neki neophodni u ishrani, kao što su kalcijum i belančevine iz mleka i mlečnih proizvoda – ističe dr Radaković. Ona naglašava da zbog toga u preporukama nikad ne treba zaboraviti da se čovek razvio dobrim delom i zbog toga što je bio u stanju da jede različitu hranu, a i da su mu za dobro zdravlje i pravilno funkcionisanje neophodni različiti nutrimenti koji se nalaze u obilju namirnica.

Raznovrsna ishrana je ključ dobrog zdravlja i svaka agresivna restrikcija u ishrani, koja se sprovodi bez preke potrebe, odnosno kod osoba koje nemaju klinički dokazanu alergiju ili ozbiljnu intoleranciju, na duge staze imaće veoma ozbiljne posledice–kaže dr Sonja Radaković.

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.