Četvrtak, 28.10.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

U ličnom imenu najviše tri reči

Dok u Sred­njoj i Ju­žnoj Ame­ri­ci sva­ki gra­đa­nin, u skla­du sa va­že­ćim za­ko­ni­ma, mo­že da ima ne­ko­li­ko ime­na i pre­zi­me­na, u na­šoj ze­mlji to ni­je mo­gu­će. Po­ro­dič­nim za­ko­nom iz 2005. go­di­ne pro­pi­sa­no je da lič­no ime ne mo­že da sa­dr­ži vi­še od tri re­či. U Be­o­gra­du ima gra­đa­na ko­ji se mo­gu po­di­či­ti da no­se pra­ba­bi­no, pra­de­di­no, maj­či­no i oče­vo pre­zi­me, pre­ci­znih po­da­ta­ka o to­me ko­li­ko ži­te­lja za­pra­vo no­si vi­še od dva pre­zi­me­na na­ža­lost ne­ma. Po­seb­na zač­ko­lji­ca je što ni­ko, sem fa­mi­li­je i po­zna­ni­ka no­si­o­ca broj­nih pre­zi­me­na, ne­će ni sa­zna­ti nje­go­vo pu­no ime, jer u lič­nim do­ku­men­ti­ma tog vla­sni­ka ne mo­že da bu­de upi­sa­no vi­še od tri re­či. U op­štin­skim ma­tič­nim slu­žba­ma ka­žu da su­gra­đa­ni ova­kve ne­sva­ki­da­šnje zah­te­ve i da­lje pod­no­se, do­du­še ne ta­ko če­sto.

– Uko­li­ko se lič­no ime sa­sto­ji od če­ti­ri ili vi­še re­či, on­da gra­đa­nin mo­ra da se pred ma­ti­ča­rem iz­ja­sni ko­jim skra­će­nim ime­nom že­li da se slu­ži. Za­kon­ska ogra­ni­če­nja o bro­ju re­či u ime­nu uve­de­na su iz teh­nič­kih i prak­tič­nih raz­lo­ga. Ni­je la­ko upi­sa­ti lič­no ime od ne­ko­li­ko re­či u ma­tič­nu knji­gu, kom­pju­ter, lič­nu kar­tu ili zdrav­stve­nu knji­ži­cu. Sem to­ga, po­sto­je i raz­lo­zi zbog ko­jih ma­ti­čar ne­ko­me ne mo­že da odo­bri pro­me­nu ime­na i to u slu­ča­ju ka­da je ono po­grd­no, vre­đa mo­ral, ni­je u skla­du sa obi­ča­ji­ma i shva­ta­nji­ma sre­di­ne, ili ako je li­ce pod is­tra­gom, osu­đi­va­no... – ob­ja­šnja­va Da­ni­ca Da­ni­čić, re­fe­rent za gra­đan­ska sta­nja iz op­šti­ne Sta­ri grad.

Pre de­se­tak go­di­na, pri­se­ća se ona, na vra­ta op­šti­ne za­ku­cao je go­spo­din sa dr­ža­vljan­stvom Sr­bi­je ko­ji je zbog kre­ta­nja u lor­dov­skim kru­go­vi­ma Ve­li­ke Bri­ta­ni­je tra­žio da mu se lič­no ime pro­me­ni u skla­du sa nji­ho­vim obi­čaj­nim pra­vom.

– U su­sret smo mu iza­šli, iako se nje­go­vo ime sa­sto­ja­lo od pet-šest re­či. Go­spo­din je imao za­mi­sao da je­dan deo za­me­ni pre­zi­me­nom – do­da­je Da­ni­či­će­va.

Da bi pro­me­nio pre­zi­me ili ime, sva­ki gra­đa­nin mo­ra da do­sta­vi ma­tič­noj slu­žbi kr­šte­ni­cu, iz­vod iz dr­ža­vljan­stva, po­tvr­du da ni­je osu­đi­van i uve­re­nje da je iz­mi­rio po­rez.

– Ma­ti­čar za­dr­ža­va pra­vo da od­bi­je zah­te­ve gra­đa­na pro­tiv­ne obi­ča­ji­ma sre­di­ne. Ta­ko smo ne­dav­no od­bi­li brač­ni par ko­ji je že­leo da svom de­te­tu po­da­ri ime Pe­tar Dru­gi. Do­da­va­nje broj­nih pre­zi­me­na na lič­no ime ni­je čest slu­čaj kod nas. Sma­tram da je to ne­po­treb­no kom­pli­ko­va­nje ži­vo­ta, jer sil­na pre­zi­me­na kad-tad mo­gu da „iz­ro­de” gre­šku u ad­mi­ni­stra­tiv­nim po­slo­vi­ma – ob­ja­šnja­va Mi­li­ca No­va­ko­vić, šef ma­tič­ne slu­žbe Sav­skog ven­ca.

Stra­ni dr­ža­vlja­ni ne pod­le­žu za­ko­ni­ma na­še ze­mlje. Ame­ri­kan­ci i Bri­tan­ci ima­ju naj­če­šće dva ime­na uz pre­zi­me, dok u Sred­njoj i Ju­žnoj Ame­ri­ci de­te po ro­đe­nju na­sle­đu­je i oče­vo i maj­či­no pre­zi­me. Nji­ho­vo unu­če će, da­lje, no­si­ti no­vo tre­će pre­zi­me što je do­zvo­lje­no obi­čaj­nim pra­vom tog pod­ne­blja.

Kod nas su pra­vi­la bit­no dru­ga­či­ja jer ako ro­di­te­lji iz Sr­bi­je ima­ju raz­li­či­ta pre­zi­me­na, nji­ho­vo de­te će po­sle do­go­vo­ra no­si­ti pre­zi­me jed­nog od njih.

– Stran­ci ko­je smo ven­ča­va­li, uglav­nom iz Či­lea, Pe­rua i Ve­ne­cu­e­le, ima­li su mo­guć­nost da upi­šu broj­na pre­zi­me­na u ma­tič­ne knji­ge jer su pra­vi­la nji­ho­vog za­ko­na bi­la uva­že­na – za­klju­ču­je Mi­li­ca No­va­ko­vić.

M. Bra­ko­če­vić

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.