Subota, 22.01.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Za ma­li­nu sa­mo 80 di­na­ra

У ма­ли­ња­ке у ариљ­ском кра­ју ушли и ва­ро­ша­ни и се­ља­ни Фо­то С. Јо­ви­чић

Ari­lje – Po­če­la je ovih da­na ber­ba ma­li­na u Ari­lju i oko­li­ni, vo­ćar­skom kra­ju oda­kle sva­ke go­di­ne u iz­voz ode oko 15.000 to­na ovog vo­ća. U ma­li­nja­ke su ušli i va­ro­ša­ni i se­lja­ni – da plo­do­ve „cr­ve­nog zla­ta“ na vre­me ube­ru, slo­že u gaj­bi­ce, pre­da­ju hlad­nja­ča­ri­ma i po­ša­lju u svet. I le­po je kre­nu­la ma­li­na, sun­ča­ni jun dao joj je od­li­čan kva­li­tet, što po­tvr­đu­ju i struč­nja­ci.

– Kva­li­tet plo­da ma­li­ne na po­čet­ku ove ber­be u arilj­sko-iva­njič­kom kra­ju je bo­lji ne­go pro­šle se­zo­ne. Je­dan od raz­lo­ga je to što su mno­gi pro­iz­vo­đa­či is­pra­vi­li ne­ke svo­je gre­ške iz pret­hod­ne dve ve­ge­ta­ci­o­ne go­di­ne. Bla­go­vre­me­no i kva­li­tet­ni­je, na sa­mom po­čet­ku cve­ta­nja, za­šti­ti­li su ma­li­nu od raz­vo­ja glji­vi­ce bo­tri­tis ko­ja iza­zi­va tru­lež plo­do­va. Uči­ni­li su to po sa­ve­ti­ma struč­nih slu­žbi i eto re­zul­ta­ta – ka­že dipl. inž. Ve­se­lin Šu­lja­gić, je­dan od vo­de­ćih struč­nja­ka za za­šti­tu bi­lja u ovom re­gi­o­nu.

A od pri­če o kva­li­te­tu plo­do­va za ma­li­na­re je mo­žda i va­žni­ja pri­ča o ot­kup­noj ce­ni. Njo­me se, me­đu­tim, ne mo­gu po­hva­li­ti: na po­čet­ku ber­be iz­no­si iz­me­đu 60 i 80 di­na­ra za ki­lo­gram. Onu kva­li­tet­ni­ju ot­ku­plji­va­či pla­ća­ju po 80, ta­ko­zva­nu „B“ kla­su 60 di­na­ra. Po­re­đe­nja ra­di, pret­pro­šle i pro­šle go­di­ne u ovo do­ba ma­li­na je na po­čet­ku se­zo­ne ot­ku­plji­va­na za 130 i 100 di­na­ra po ki­lo­gra­mu.

– Pa to, na­ža­lost, mo­že sa­mo u ovom na­šem ma­li­nar­skom po­slu: sve u dr­ža­vi po­sku­plju­je, od hra­ne, stru­je, đu­bri­va, pre­pa­ra­ta do go­ri­va, sa­mo ot­kup­na ce­na ma­li­ne ide do­le. Ot­ku­plji­va­či su is­ta­kli ce­nu od 60 i 80 di­na­ra za ki­lo­gram, ko­ju bih na­zvao pot­ce­nji­vač­kom, ona ne­ma ve­ze ni sa po­nu­dom ni sa po­tra­žnjom – ža­li nam se Du­ško Ne­na­dić, pot­pred­sed­nik Udru­že­nja pro­iz­vo­đa­ča ja­go­di­ča­stog vo­ća „Vi­la­met“, ko­je sa­mo u arilj­skom kra­ju ima oko 5.000 čla­no­va.

Ne­na­dić ob­ja­šnja­va da su tro­ško­vi pro­iz­vod­nje ki­lo­gra­ma ma­li­ne po­ra­sli po­sled­njih go­di­na, već pre­ma­šu­ju je­dan evro, što ovom ot­kup­nom ce­nom ne mo­že da se pod­mi­ri, a ka­mo­li da se ne­što za­ra­di.

– Pro­šle go­di­ne ko­nač­na ot­kup­na ce­na iz­no­si­la je oko 1,5 evra, pa je be­smi­sle­no da sa­da­šnja po­čet­na ovo­li­ko pad­ne. Ima tu i kri­vi­ce hlad­nja­ča­ra, ali pre svih ce­nu oba­ra­ju tr­gov­ci i iz­vo­zni­ci ma­li­ne, lju­di ko­ji za­ra­đu­ju na se­ljač­koj mu­ci. Zna­mo mi da još ima ne­pro­da­te pro­šlo­go­di­šnje ma­li­ne, ali to je ma­la ko­li­či­na, sve­ga oko pet od­sto od ta­da­šnjeg ot­ku­pa, i ona je ve­ro­vat­no iz­go­vor za ovu ni­sku ce­nu. Šta vre­di što pro­iz­vo­đa­či sa­da pre­da­ju ma­li­nu eks­tra kva­li­te­ta, ka­kva se tra­ži, kad ot­ku­plji­va­či sla­bo pla­ća­ju – do­da­je Ne­na­dić.

Arilj­ski ma­li­na­ri, ka­že Du­ško Ne­na­dić, već su pre­ko Skup­šti­ne op­šti­ne Ari­lje tra­ži­li raz­go­vor s mi­ni­strom po­ljo­pri­vre­de po­vo­dom ovog „cir­ku­sa oko ot­kup­ne ce­ne“.

– U Sr­bi­ji se oko 70.000 do­ma­ćin­sta­va ba­vi ovom pro­iz­vod­njom i to tre­ba uva­ži­ti. Tra­ži­mo vi­šu ot­kup­nu ce­nu ma­li­ne, ba­rem 1,5 evra za ki­lo­gram. I ne­će va­lja­ti ako se ce­la za­pad­na Sr­bi­ja dig­ne kao Voj­vo­di­na. Ne­ko mo­ra da se za­pi­ta zbog če­ga ni­jed­na ber­ba ovog vo­ća ne mo­že mir­no da poč­ne – is­ti­če naš sa­go­vor­nik.

Hlad­nja­ča­ri, me­đu­tim, iz svog ugla gle­da­ju na pri­ču oko ce­ne. Zna­ju da je ova sa­da­šnja ni­ska, ali po­mi­nju i sve jef­ti­ni­ju ma­li­nu na svet­skom tr­ži­štu. Je­dan od naj­ve­ćih ot­ku­plji­va­ča u ovom kra­ju Mi­lan Sta­nić iz Stup­če­vi­ća kod Ari­lja, ko­ji go­di­šnje ot­ku­pi oko 4.000 to­na ma­li­ne, ne kri­je da je sve te­že u ovom po­slu:

– Te­ško je što se ti­če pla­sma­na, osta­lo je i ne­što pro­šlo­go­di­šnje ma­li­na na za­li­ha­ma. U svet sti­žu ve­li­ke ko­li­či­ne ma­li­ne iz Sr­bi­je i Polj­ske, pa je i ce­na na svet­skoj ber­zi pa­la: ki­lo­gram ma­li­ne „griz“ je ta­mo sve­ga je­dan evro, a kva­li­tet­ni­jeg „ro­len­da“ do 1,6 evra. To po­čet­nu ot­kup­nu ce­nu ovo­go­di­šnjeg ro­da oba­ra na 80 di­na­ra, ma­da će kra­jem ok­to­bra bi­ti po­zna­ta ko­nač­na ce­na. Zna­lo se ne­kad, kad su za­dru­ge ot­ku­plji­va­le ma­li­nu, za pro­por­ci­ju 51:49 u ovom po­slu, pri če­mu se 51 od­sto pro­daj­ne vred­no­sti da­je pro­iz­vo­đa­ču, a 49 hlad­nja­ča­ma. Sa­da 60 od­sto osta­je ma­li­na­ri­ma, ali i to ne do­vo­di do vi­še ot­kup­ne ce­ne. Što se nas ot­ku­plji­va­ča ti­če, mi ne mo­že­mo fir­me da vo­di­mo u gu­bi­tak, da pla­ća­mo vi­še ne­go što mo­že­mo da pro­da­mo – na­po­mi­nje Sta­nić.

Bran­ko Pe­jo­vić

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.