Petak, 19.08.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Bagzi: Kod Cece po alibi

Багзи у Специјалном суду (Фотодокументација Политике, снимљено у јулу 2005. године)

Dejan Milenković Bagzi ponovio je i juče pred Specijalnim sudom da su Nebojša Čović i Vojislav Šešelj znali za plan o atentatu na Zorana Đinđića. On je istakao da se to ubistvo razlikovalo od svih drugih koje je počinio "zemunski klan" zato što je bilo političko. – Verovao sam i tvrdim da su Šešelj i Čović znali. Znam da je Mile Luković Kum pitao Dušana Spasojevića posle atentata zašto Čović ne reaguje. To je stvarno bio njihov razgovor. Tada se videla samo nemoć – rekao je Bagzi. "Zemunski klan", prema priči Milenkovića, planirao je i ubistvo Mioljuba Vitorovića, zamenika tužioca za ratne zločine, u vreme dok je u Četvrtom opštinskom tužilaštvu radio na slučaju otmice biznismena Miroslava Miškovića.

– Dušan je otišao kod njega i nudio mu pare. Vitorović je kazao da njega to ne interesuje i pokazao koverat sa svojom platom. Spasojević je govorio: "On je lud, ide biciklom na posao" i isplanirao je da ga ubije, ali da to ne bude klasično ubistvo, već da ga ukradenim kolima oborimo dok vozi bicikl – pričao je Milenković.

On je juče pet sati odgovarao na pitanja članova sudskog veća, tužioca Jovana Prijića i zastupnika oštećenih. Ovog puta u crnom odelu i beloj košulji, Bagzi je delovao još opuštenije i sigurnije nego prekjuče.

– Čedomir Jovanović je 2001. godine tražio da se ubije Sredoje Šljukić, to nam je rekao Spasojević. Tek 2002. godine Spasojević je čuo od Ulemeka da se Šljuka čuje sa Cunerom i da Buha hoće da ih pridobije. Tada je naredio da se Šljuka ubije – rekao je Milenković.

– Da li su vas, posle događaja na autoputu, sudija i tužilac bilo šta pitali o mogućnosti atentata na premijera – pitala je Bagzija sudija Nata Mesarović.

– Pitala me je samo sudija, tužilac nije. Ja sam lagao da sam slučajno naišao – odgovorio je.

– Kakva ličnost je bio Dušan Spasojević – bilo je jedno od narednih pitanja.

– On je bio bolesnik, koji je patio da bude neko i nešto. Govorio je "Ej, sanjao sam nekog kriminalca, taj će da ojača za dve, tri godine, ja ću njega da ubijem" – kazao je Milenković.

– Možete li da opišete sebe – nastavila je sa pitanjima sudija Radmila Dragičević-Dičić.

– Mislio sam da se sve što leti jede. Mene je Dušan slao da prenosim poruke jer ovi ostali, Miloš i Vlada Budala, nisu znali da pričaju. Njihov rečnik je bio "Ej, brate, znači razumeš" – odgovorio je svedok.

Naredno pitanje odnosilo se na period dok je bio u ekstradicionom pritvoru u Grčkoj.

– Moj tadašnji advokat Biljana Kajganić mi je rekla da pričam kako sam se nalazio sa Markom Kljajevićem i njegovim bratom Goranom. Ja ne poznajem ni Marka, ni Gorana. Biljana je htela da dođe u Grčku, da me kamerom snime kako za umešanost u atentat optužujem Čedu i Bebu – ispričao je Dejan Milenković.

– Zbog zaštite autoriteta suda i pravosuđa, detaljno nam objasnite okolnosti pod kojima su sudije koje ste pomenuli imale kontakte sa klanom – nastavila je sudija Mesarović.

– Rekao sam za Milana Sarajlića i Milenka Cvijovića. Cvijović je tražio pare na zajam, rekao je da je to za dete. Još neke sudije su pominjane zato što su sudile neke predmete – rekao je Bagzi.

Prvo pitanje tužioca Prijića bilo je da li je "zemunski klan" raspravljao o haškim optuženicima.

– O Hagu su pričali Zvezdanu Jovanoviću da bi ga lakše ubedili. Dušan mu je rekao da će Čume da ide u Hag da svedoči protiv Legije – odgovorio je Milenković.

Na pitanje tužioca on je opisao atmosferu u stanu u kojem je boravio sa Spasojevićem i Sašom Pejakovićem na dan atentata.

– On i ja smo sami sedeli u kuhinji, a Pejaković u dnevnoj sobi. On ništa nije znao. Kada je došao Mile Luković, optužio je Zvezdana da mu je ukrao neki vredan sat. Stalno je pričao o tom satu – dok je na televiziji objavljivana poternica za svima nama, on je samo o satu govorio. Na kraju ga je Dušan opsovao zbog sata, ali je on nastavio da priča o tome – rekao je Milenković.

Tužioca su zanimali i odnosi između supruga članova "zemunskog klana", pa je Bagzi rekao da su jedni drugima išli na slave i dečije rođendane.

– Kad sam se ja predao, supruge Miloša i Aleksandra Simovića su zvale moju ženu, ali ona nije htela da se vidi sa njima. Onda je moju ženu zvala Legijina žena Aleksandra Ivanović i poručila mi da pazim šta pričam jer imam decu – rekao je Bagzi.

Zatim je ispričao još jedan detalj u vezi sa hapšenjem pripadnika klana u Parizu, 2001. godine, gde su boravili sa lažnim pasošima:

– Baš sam tada pričao sa Kumom Lukovićem telefonom. Odjednom, on mi kaže: "Nešto mi je sumnjivo, oko nas je puno policije". Onda smo pričali još dva, tri minuta, pa mi je opet rekao: "Gotovo je, sve nas hapse". Odmah sam zvao Legiju. Onda je on zvao nekog iz specijalnih jedinica Francuske.

Advokata Božu Prelevića, zastupnika Milana Veruovića, zanimalo je kako je Spasojević pripremao alibi za događaj kod "Beogradske arene".

– Pokušavao je Cecu Ražnatović da ubedi. Išli smo on, Kum i ja kod stadiona "Obilić" da se oni nađu. Pitao je nju da li, ako mu nešto zatreba narednih dana, može da kaže da je bio sa njom. Nije joj rekao ni šta, ni kad. Posle nam je rekao: "Cecili je rekla da nema problema". To bi bio alibi samo za njega – objasnio je Bagzi.

Pričajući o nekim lekarima Urgentnog centra koji su, po potrebi, bili zaduženi da dokrajče žrtve klana, Bagzi je rekao da je lekar te bolnice Đorđe Bajec pretučen po naredbi Dušana Spasojevića, zbog toga što nije bio u dobrim odnosima za doktorom Risovićem.

Sudija Mesarović saopštila je da će biti otkazana trećestepena sednica Vrhovnog suda Srbije, povodom žalbi Ulemeka na presudu u slučaju "Stambolić", zakazana za ponedeljak, 27. novembar. Za taj dan zakazala je nastavak svedočenja Milenkovića, kada se očekuje da odbrana počne sa pitanjima.

----------------------------------------------------------

O protestu JSO-a

Prema rečima Milenkovića, Spasojević je kazao: "E, ovo nam treba", kada je na televiziji video da je tadašnji predsednik SRJ Vojislav Koštunica rekao za pobunu JSO-a da je to miran protest i da i "doktori protestuju u belim uniformama".

– Pripadnici "zemunskog klana" su rezultat pobune dočekali kao veliku pobedu Ulemeka – rekao je Bagzi.

Svedok je naveo da je išao u Kulu u bazu JSO-a, gde je dobio otvoren koverat sa papirom na kojem je pisalo: "Ako misliš da se ovo završi mirno, dođi u Kulu", sa potpisom "Bereta F92".

On je naveo da je taj koverat odneo Spasojeviću u Šilerovu ulicu i da je namera bila da se to preda premijeru Đinđiću. Svedok saradnik je naveo da je Spasojević telefonom, za koji mu je Ulemek rekao da se prisluškuje, zvao vođu "veterničkog klana" Nenada Opačića i rekao mu da pobunu JSO-a samo Koštunica može da smiri.

-----------------------------------------------------------

Vradžbine u Šilerovoj

Tužilac Prijić pitao je Bagzija da li je u kuću u Šilerovoj ulici dolazio Duško Maričić Gumar, bivši komandant JSO-a.

– Da, dolazio je. Njemu su dovodili nekog vrača, da mu radi neke vradžbine i da ga masira – kratko je kazao Bagzi.

– Da li je Ulemek spavao nekada u Šilerovoj – pitao je tužilac.

– Samo dva puta. Jednom kad je bio pijan i drugi put kad se posvađao sa ženom – odgovorio je Bagzi.

-----------------------------------------------------------

Smrt u sudu

Žarko Arsić, star 72 godine, preminuo je juče u hodniku Specijalnog suda, dok je trajalo suđenje za ubistvo premijera.

Njemu je iznenada pozlilo dok je sedeo u sudnici, nedaleko od Ulemekove supruge Aleksandre Ivanović i njenog obezbeđenja. Videvši da čoveku nije dobro, nekoliko momaka iznelo ga je iz sudnice i položilo na pod. Aleksandra Ivanović, pripadnici njenog obezbeđenja i sudske straže su oko 20 minuta na sve načine pokušavali da spasu život čoveku potpuno crnom u licu, koji nije davao znake života.

Hitna pomoć koja je stigla, kako saznajemo, posle četvrtog poziva, pokušala je reanimaciju Arsića, ali je ubrzo konstatovana smrt.

Telo preminulog čoveka ostalo je nekoliko sati u hodniku ispred sudnice, dok nije došla ekipa policije koja je obavila uviđaj. Kako saznajemo, Arsić je redovno dolazio sam na suđenja i sedeo u prostoru za publiku.

Dorotea Čarnić

-----------------------------------------------------------

Ulemek kod Mihajlovića na roštilju

Milenković je rekao da je Spasojević zahtevao da i tadašnji ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović bude smenjen, ali da je Ulemek rekao da je Mihajlović "dobar čovek" i da je krajem 2001. bio "na roštilju kod Mihajlovića u vikendici".

Rekao je i da su pripadnici zemunskog kriminalnog klana rezultat pobune dočekali kao "veliku pobedu Ulemeka", jer im je Milorad Bracanović dostavljao sadržaje prisluškivanih telefonskih razgovora i važne informacije iz Državne bezbednosti, a njemu su mogli i da predlože koga da prisluškuje. (Beta)

-----------------------------------------------------------

Reagovanja na svedočenje Dejana Milenkovića

Politička pozadina

Svedočenje Dejana Milenkovića Bagzija je, prema mišljenju predstavnika koalicije okupljene oko Liberalno demokratske stranke, potvrdilo optužnicu i otvorilo pitanje političke pozadine ubistva premijera Zorana Đinđića. Prema rečima Žarka Koraća, bivšeg potpredsednika Vlade Srbije, Bagzi je svedočio o ljudima koji iz pozadine vuku konce.

– Bagzi nije pomenuo nikoga iz sadašnje vlasti, za razliku od Zorana Vukojevića Vuka, čije je svedočenje bilo zatvoreno za javnost, a potom je ubijen. To "upada u oči" i smatramo da to nije slučajno. Podsetiću, Vukojević je govorio o ljudima koji su sada na vrlo visokim političkim funkcijama – rekao je Korać, zatraživši informaciju o tome da li se i u čemu razlikuju Bagzijev prvobitni i sadašnji iskaz.

Bagzijeva teza da je Đinđić ubijen da bi na vlast došli radikali je, prema mišljenju Vladana Batića, bivšeg ministra pravde, na "klimavim nogama".

– To je apsurdno, jer je SRS tada imao samo 23 poslanika i mogao je da dođe na vlast samo ako bi još neko u tome učestvovao. Možda onaj ko je na dan Đinđićevog ubistva predlagao formiranje koncentracione vlade i ko je najviše profitirao posle atentata. To su oni koji su danas na vlasti – kaže Batić.

Nenad Milić, bivši zamenik ministra unutrašnjih poslova, rekao je da je najvažnije što je svedok saradnik potvrdio optužnicu prema kojoj je meta "zemunskog klana" bio i Čedomir Jovanović.

-----------------------------------------------------------

O Čoviću

Premda je bilo indicija da je Nebojša Čović bio u kontaktu sa "zemunskim klanom" protiv njega, prema rečima Nenada Milića, nikada nije podignuta krivična prijava jer nije bilo dokaza.

– Sećam se da je Čović pominjao hapšenje Željka Mitrovića i Bogoljuba Karića – rekao je Batić, dodajući da niko od članova Đinđićevog kabineta ne može da optuži Nebojšu Čovića da je nešto znao o atentatu.

N. Radičević

-----------------------------------------------------------

SRS: Lažno i proračunato

Srpska radikalna stranka ocenila je juče da je svedočenje Dejana Milenkovića Bagzija lažno i sračunato na nanošenje političke štete radikalima pred predstojeće parlamentarne izbore.
Srpska radikalna stranka optužila je vlast u Srbiji da je pripremila Milenkovićevo svedočenje i da je naterala zaštićenog svedoka da za sve u Srbiji optuži svog najvećeg političkog protivnika - radikale.

-----------------------------------------------------------

SPO: Savez sa zločinačkom mašinerijom

Srpski pokret obnove saopštio je juče da iskaz zaštićenog svedoka Dejana Milenkovića Bagzija predstavlja svojevrsnu optužnicu protiv svih koji su 5. oktobra 2000. godine sklopili savez sa "zločinačkom mašinerijom Miloševićevog režima". Ta stranka u saopštenju ukazuje da je SPO bio jedina politička partija koja je "neumorno žigosala to zločinačko udruženje i saopštavala dokaze o njihovim zlodelima". (Tanjug)

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.