Utorak, 19.10.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Neuspelo bekstvo iz zatvora Kalinića i Milovanovića

 Hodnik sa ćelijama u Specijalnom sudu: Milovanović napušta ćeliju, kreće prema Kaliniću koji se izvlači iz svoje ćelije i zajedno pokušavaju da pobegnu

Pripadnik „zemunskog klana” Sretko Kalinić i okrivljeni za ubistvo Ive Pukanića, vlasnika hrvatskog nedeljnika „Nacional”, pokušali su juče, oko 5.30 časova, da pobegnu iz pritvorske jedinice Okružnog zatvora u Ustaničkoj ulici. Oni su testerama isekli rešetke u donjem delu vrata ćelija u koje su bili smešteni, a potom su na dnu hodnika, razbili i iskočili kroz prozor u zatvorsko dvorište.

Pokušaj bekstva snimile su sigurnosne kamere, a na snimku koji traje 40 sekundi vidi se kako se Milovanović i Kalinić provlače se kroz otvor na dnu vrata, oblače svoje jakne i kreću ka kraju hodnika. Zbog incidenta su suspendovana petorica pripadnika Službe za obezbeđenje Ministarstva pravde.

Milan Obradović, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde rekao je da su pritvorenici kada su uhvaćeni prilikom bekstva vraćeni u ćeliju i da im je pojačano obezbeđenje.

– Kalinić i Milovanović su uspeli da izađu iz svojih ćelija i krenu ka kraju hodnika gde su savladali jednog pripadnika Službe obezbeđenja kome su naneli lakše povrede. Sve to uočeno je na kamerama u Operativnom centru koji se nalazi u zgradi u kojoj je i Ministarstvo pravde – rekao je na konferenciji za novinare Obradović.

Testerice, kako je kazao direktor uprave, kojima su Kalinić i Milovanović isekli rešetke, pronađene su kod njih, a istraga koja je pokrenuta povodom ovog događaja, trebalo bi da utvrdi na koji način je „alat” dospeo kod okrivljenih. Obradović nije želeo da spekuliše da je, eventualno, postojala veza između pripadnika Službe obezbeđenja i pritvorenika, navodeći da su petorica suspendovana „zbog propusta u radu”.

– Pripadnici Žandarmerije, koji su i do sada pružali pomoć upravi, intervenisali su veoma brzo i efikasno, i uz pomoć pripadnika Službe obezbeđenja, savladali dvojicu pritvorenika i vratili ih u ćeliju. Moram da istaknem da je ovo bio samo neuspeo pokušaj bekstva s obzirom na to da izlaz iz samog objekta, faktički, ne postoji. Do sada smo imali nekoliko informacija o bekstvu, ne samo kada su ova dvojica pritvorenika u pitanju i uspeli smo da ih sprečimo. Pre petnaestak dana sam imao sastanak sa generalom Bratislavom Dikićem, komandantom Žandarmerije, i tada je dogovoreno da se pojača bezbednost u srpskim zatvorima. Upitan da li je poznato koliko je dugo trajalo turpijanje rešetaka na vratima ćelija i da li je neko od pripadnika Službe obezbeđenja to primetio, Obradović nije želeo da odgovori, navodeći da će detalji biti poznati posle „podrobne istrage”.

Novinari su, takođe, ostali uskraćeni za odgovor na pitanje da li su se Kalinić i Milovanović unapred dogovorili o zajedničkom bekstvu.

– Pripadnici Službe sudske straže nisu razoružani prilikom bekstva s obzirom na to da oni u samom zatvoru ne nose oružje – naveo je Obradović.

Miroslava Derikonjić

---------------------------------------------------

Ostavka

Novinare je interesovalo i da li direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, zbog pokušaja bekstva Kalinića i Milovanovića, planira da podnese ostavku.

– Smatram da nisam kriv zbog ovoga. Sve je rađeno profesionalno – rekao je Obradović.

----------------------------------------------------------------------------

Poslednji prsten obezbeđenja

Pripadnici Žandarmerije poslednji su prsten u obezbeđenju zatvorskih ustanova. Njeni pripadnici „daju” spoljno obezbeđenje i u Okružnom zatvoru u Bačvanskoj ulici, požarevačkoj Zabeli, ali i prilikom visokorizičnih transporta opasnih osoba.

– To je pokazatelj koliko su dobro povezani sistemi MUP-a i Ministarstva pravde. Dodaću da je Savet za nacionalnu bezbednost davno dao naredbu da Žandarmerija pruža podršku Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, najpre u spoljnim prstenovima, a onda i u svim drugim potrebnim aspektima – objasnio je Milan Obradović.

---------------------------------------------------

Prebacivanje

Upitan da li će Kalinić i Milovanović biti prebačeni u neki drugi zatvor u Srbiji, Obradović nije želeo da odgovori, navodeći da takve informacije neće da iznosi u javnost iz bezbednosnih razloga.

– Ovaj događaj je pokazao da zatvori u Srbiji jesu bezbedni. Kalinić i Milovanović uspeli su da iskoče kroz prozor, ali ponavljam da mogućnost bekstva iz zatvora ne postoji – rekao je direktor uprave

----------------------------------------------

Uhapšeno pet čuvara 

BEOGRAD – Pet pripadnika službe obezbeđenja uhapšeno je zbog sumnje da su odgovorni za pokušaj bekstva Sretka Kalinića i Željka Milovanovića, izjavio je sinoć direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Obradović.

Oni su jutros suspendovani s posla, odmah po otkrivanju pokušaja bekstva dvojice osuđenih na po 40 godina zatvora, podsetio je Obradović.

On je rekao da pretpostavlja da su Kalinić i Milovanović imali „pomoć iznutra” u svom pokušaju bekstva iz pritvorske jedinice Okružnog zatvora u Ustaničkoj ulici.

„Ne mogu unapred da tvrdim ali mogu da pretpostavljam jer je iz zatvora nemoguće pobeći. Pet pripadnika službe obezbeđenja koja su bila u smeni privedeno je popodne u beogradsku policiju povodom istrage o tom slučaju i određeno im je policijsko zadržavanje od 48 sati”, rekao je Obradović.

Ovaj slučaj je ozbiljan propust i ozbiljna odgovornost službe obezbeđenja, rekao je Obradović, istovremeno ističući da je to „bio samo nepodoban pokušaj, jer oni nisu pobegli”.

Direktor Uprave je podsetio da je u septembru 2004. Željko Milovanović pobegao iz beogradske Palate pravde službi obezbeđenja i policiji, kao i iz pritvora u istočnom Sarajevu.

„Odavde nije pobegao”, rekao je Obradović i najavio detaljnu istragu tog slučaja.

„Svako ko je osuđen na 40 godina zatvora razmišlja o bekstvu, a naše je da to sprečimo. To smo u više navrata i uradili, sprečivši na vreme i sam pokušaj bekstva, ali o tome ne mogu da govorim da ne bi ugrozio izvore informacija”, rekao je Obradović.

----------------------------------------------------------

Bekstvo – samo u teoriji

Praktično je nemoguće pobeći iz pritvorske jedinice u zgradi Specijalnog suda u Beogradu. Moguć je samo pokušaj. Reporteri „Politike” prvi su novinari koji su ušli u zatvorski deo zgrade, pre nekoliko godina, i uverili se da postoje vidljivi i „nevidljivi” prstenovi obezbeđenja. Uverili smo se da mnogi pritvorenici sanjaju o slobodi. Na zidovima ćelija bile su ispisane poruke: „Sudija, pusti me kući” i stihovi: „Sutra ću smisliti odličan plan, samo da preguram još ovaj dan”.

Renovirano zdanje u Ustaničkoj ulici dugo je bilo vojni sud, a u zadnjem delu zgrade bio je vojni zatvor. Kada je 2003. godine zgrada renovirana i pretvorena u specijalizovani sud za organizovani kriminal i ratne zločine, zatvorski deo čekao je na rekonstrukciju još nekoliko godina, ali i tada je bezbednosni sistem funkcionisao besprekorno.

Zgrada ima oblik pravougaonika, tako da su zatvorski i sudski deo povezani hodnicima na svima spratovima.

Zatvorski hodnici imaju posebne izlaze na tri odvojena šetališta koja se nalaze između unutrašnjih zidova zgrade. Šetališta su odvojena visokim zidovima koji su dodatno obezbeđeni metalnim šiljcima. Jedno šetalište je natkriveno i koristi se kada pada kiša.

A. Petrović

----------------------------------------------------------

Kalinić: ubica iz „audija smrti”

(Foto Tanjug)

Sretko Kalinić (38), zvani Beli i Zver, iz Zadra u Hrvatskoj, osuđen je pravnosnažno na 30 godina zatvora kao jedan od zaverenika u atentatu na premijera Srbije Zorana Đinđića i pripadnik „zemunskog klana”. U posebnom postupku osuđen je na 40 godina zatvora kao direktni egzekutor u nekoliko ubistava.

Kalinić je uhapšen 8. juna prošle godine, nedaleko od Zagreba, kada se sukobio sa takođe odbeglim Milošem Simovićem koji ga je ranio iz vatrenog oružja. Na zahtev Srbije, Hrvatska ga je izručila srpskom pravosuđu. To je bilo prvi put da je Hrvatska izručila svog državljanina drugoj državi. Kalinić je pred Specijalnim sudom zatražio ponavljanje suđenja u postupcima u kojima je osuđen u odsustvu. On je, prema svedočenjima onih koji su ga poznavali, važio za najokrutnijeg i najopasnijeg pripadnika klana, a njegovi zločini teško su shvatljivi ljudskom umu. Kalinićeva uloga u atentatu na Zorana Đinđića nije bila posebno značajna. Kako je utvrđeno, bio je u automobilu sa pokojnim Miletom Lukovićem Kumom, u blizini Ulice admirala Geprata, spreman da pomogne trojici atentatora, Zvezdanu Jovanoviću, Aleksandru Simoviću i Ninoslavu Konstantinoviću da se izvuku, ukoliko bi imali probleme sa policijom.

On je zajedno sa pokojnim Miletom Lukovićem bio ubica iz „audija smrti”, odakle je pucao uglavnom iz „kalašnjikova” u žrtve koje su takođe bile u automobilima. Kalinić je, prema sudskoj presudi, ubio osam ljudi, ali se sumnja da je lista njegovih žrtava znatno duža. Poznavao ga je samo uži krug „zemunaca” koji su i sami bili uključeni u likvidacije po naređenju Dušana Spasojevića.

D. Čarnić

----------------------------------------

Milovanović postavio bombu Pukaniću

(Foto CROPIX)

Željko Milovanović (43) rođen je u Hrvatskoj. U njegovoj pozamašnoj kriminalnoj biografijipominju se ubistva, razbojništva, nedozvoljeno držanje oružja, falsifikovanje isprava, a najpoznatiji slučaj u koji je umešan bilo je ubistvo Ive Pukanića, vlasnika hrvatskog „Nacionala” i njegovog prijatelja Nika Franića.

Milovanović je u Hrvatskoj za učešće u ubistvuPukanića osuđen u odsustvu na 40 godina, a u Srbiji mu se takođe sudi zajedno sa Sretenom Jocićem, zvanim Joca Amsterdam.

Milovanoviću se na teret stavlja da je postavio eksplozivnu napravu u motocikl parkiran pored Pukanićevog automobila, koja je daljinski aktivirana.Njega je posle toga snimila sigurnosna kameradok je odlazio sa mesta eksplozije sa kacigom. Njegovo učešće u atentatu otkriveno je sedam dana nakon ubistva kada je hrvatska policija uhapsila braću Roberta i Luku Matanića, kao i Slobodana Đurovića.

Milovanović je pre nekoliko godina pobegao policiji uoči jednog saslušanja ispred Palate pravde u Beogradu. U Srbiji je u junu 2009. godine osuđen na 22 meseca zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja i falsifikovanja isprava. Suđeno mu je i za pljačku Delta banke, ali jetužilaštvoodustalo od krivičnog gonjenja za to razbojništvo zbog nedostatka dokaza. Izrečena mu je presuda od 13 godina zatvora zbog više pljački i razbojništava.

Željko Milovanović uhapšen je 31. maja 2009. u Beogradu.

D. Čarnić

----------------------------------------

Dačić: Rasvetlićemo sve činjenice o pokušaju bekstva

BEOGRAD – Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izrazio je danas uverenje da će istraga pokazati da li se pokušaj bekstva Sretka Kalinića i Željka Milovanovića iz zatvora u Ustaničkoj ulici odigrao uz nečiju pomoć, i nije želeo da komentariše spekulacije medija o mogućim pomagačima.

„Istraga je u toku, određeno je policijsko zadržavanje zatvorskim čuvarima, za koje bih pojasnio da nisu iz redova policije, odnosno da su u nadležnosti Ministarstva pravde. Policija ne čuva zatvorenike, već je samo u sistematizaciji Žandarmerije određeno da njeni pripadnici čuvaju spoljni prsten oko zatvora”, izjavio je Dačić novinarima.

Upitan koliko su kvalifikovani čuvari u zatvorskom sistemu Srbije, Dačić je rekao da je, iako taj posao nije u nadležnosti policije, siguran u efikasnost sistema provere njihovih sposobnosti.

„Treba utvrditi da li je reč samo o propustima ili o nekakvom organizovanom delovanju. Veoma su važne stalne bezbednosne provere čitavog sistema kako bi se predupredili ovakvi događaji”, upozorio je Dačić.

Dačić je insistirao na činjenici da su upravo pripadnici Žandarmerije odigrali presudnu ulogu u sprečavanju pokušaja bekstva Kalinića i Milovanovića.

„Da nije bilo njih, ne treba ni da zamišljamo kako bi izgledao današnji dan, odnosno potraga za odbeglima”, rekao je Dačić.

Osvrćući se na spekulacije medija o mogućim organizatorima i pomagačima bekstva, Dačić je rekao da će mediji i nadalje spekulisati o tome ko je i da li je mogao da pomogne Kaliniću i Milovanoviću.

„San svakog robijaša je da pobegne, to je stara priča. Naš cilj i posao je da ih onemogućimo. Na potezu su tužilaštvo, sud, policija i svi oni u čijoj je nadležnosti ovaj slučaj, o kojem za sada nema novih detalja, ali je veoma bitno da se rasvetli u potpunosti”, kazao je Dačić.

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.