Sreda, 08.12.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Srbija postala kandidat za članstvo u EU

Od našeg specijalnog izveštača iz Brisela

Lideri Evropske unije sinoć su u toku radne večere na samitu u Briselu dodelili Srbiji status zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Vest o tome prvo je saopštio na svom Tviter nalogu predsednik Evropskog saveta Herman van Rompaj, a potom je usledila i Tviter poruka predsednika Evropske komisije Žoze Manuela Baroza, koji je dodao da je Srbija zaslužila takvu odluku.

„Ovo je izvanredno postignuće koje je rezultat napora koje su pokazale obe strane dijalogu Beograda i Prištine. Nadam se da će ovo ohrabriti Srbiju da preduzme dalje napore da ispuni političke i ekonomske kriterijume za članstvo u EU. Takođe, nadam se da će Beograd nastaviti da podržava regionalnu saradnju i dobrosusedske odnose na zapadnom Balkanu”, rekao je Van Rompaj na konferenciji za novinare sinoć nešto pre ponoći, dodajući da odluka o davanju kandidature Srbiji nikad nije bila povezana sa pitanjem ulaska Rumunije i Bugarske u Šengenski sporazum.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je takođe pozdravio odobravanje Srbiji kandidature, podsećajući da je pre nekoliko dana u susretu sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem rekao da će problem koji je postojao biti rešen i da se to i dogodilo. On je dodao da je ova odluka dobra jer pokazuje da EU i dalje privlačna kao projekat slobode, stabilnosti i solidarnosti.

Barozo i Van Rompaj na konferenciji za štampu (foto Tanjug AP)

Potpisivanjem sporazuma Srbije i Rumunije o poštovanju prava manjine u obe zemlje, samo nekoliko sati pre početka samita Evropske unije, juče je otklonjena i poslednja prepreka da šefovi država i vlada zemalja članica EU odobre Srbiji status kandidata. Da Rumunija neće blokirati kandidaturu Srbije potvrdio je sinoć i predsednik Rumunije Trajan Basesku koji je dolazeći na samit rekao da je „sve rešeno” i da „Srbija ima zeleno svetlo za kandidaturu”.

Rumunske zamerke, koje je na Savetu ministara prošlog ponedeljka i utorka izneo rumunski šef diplomatije Kristijan Dijakonesku, prevaziđene su tako što su stalni predstavnik Rumunije pri EU ambasador Mihnea Motok i ambasadorka Srbije pri EU Roksanda Ninčić potpisali protokol o poštovanju prava manjina, koji se zasniva usaglašenom zapisniku sa poslednje sednice Mešovitog srpsko-rumunskog komiteta, održanog krajem prošle godine. Diplomatski izvori „Politike” navode da u potpisanom sporazumu ne piše „ništa posebno”, već se navodi da će Srbija poštovati prava manjina u skladu sa standardima Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), kao i da će Evropska komisija pratiti situaciju sa manjinama.

Pitanje naconalnih manjina u Srbiji juče je u Briselu pomenuo i premijer Bugarske Bojko Borisov, koji je uoči samita prisustvovao sastanku Evropske narodne partije, na kojem su prisustvovali lideri evropskih partija desnog centra. Prema rečima Borisova, i Bugarska ima svoju nacionalnu manjinu u Srbiji i „ta situacija je takođe razlog za zabrinutost”.

Upitan kako njegove vlada misli da reši taj problem, bugarski premijer je rekao da je njegova zemlja uvek podržavala Srbiju, kao i da on u svakom susretu sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem pomene probleme bugarske manjine. Borisov je dodao da nažalost postoji „praznina” između Bugarske, Hrvatske i Slovenije, budući da Srbija još nije članica EU.

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (EP) juče pre podne usvojio je nacrt rezoluciju o evropskoj integraciji Srbije, kojom preporučuje liderima EI da odobre kandidaturu Srbije za članstvo u EU, kao i da čim Srbij ispuni uslove što je pre moguće odredi datum početka pregovora.

Prema rečima Jelka Kacina, izvestioca EP za Srbiju, „jasno je da Srbija ima velikog prijatelja u Evropskom parlamentu, koji je još jednom uputio pozitivan signal Beogradu, ali i Savetu EU koji formalno treba da donese odluku o dodeli statusa kandidata Srbiji”. Iz Kacinovog kabineta je saopšteno da je time poslata i „jasna poruka predstavniku Rumunije na Savetu EU da bude konstruktivan i podrži kandidaturu Srbije”.
------------------------------

Reizbor Van Rompaja

Herman van Rompaj juče je odlukom lidera Evropske unije dobio drugi dvoipogodišnji mandat predsednika Evropskog saveta. Osim za svojevrsnog predsednika EU, Van Rompaj je izabran i za predsednika samita evrozone, koji će se ubuduće održavati dva puta godišnje, uz postojeća četiri redovna godišnja samita EU. Njegov novi mandat na čelu Evropskog saveta trajaće do kraja novembra 2014. godine i ne može biti produžen po treći put.

„Zadovoljstvo mi je da prihvatim drugi mandat. Privilegija je služiti Evropi u ovako odsudnim trenucima, to je takođe velika odgovornost”, napisao je Rompaj na svom Tviter nalogu odmah pošto su lideri 27 članica EU izglasali njegov reizbor.

N. Radičević

 
Evropski lideri uoči zasedanja (Foto Tanjug)

Tadić: Otvorena vrata prosperitetu

BEOGRAD – Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao je svim građanima Srbije dobijanje kandidature za članstvo u Evropsku uniju i istakao da će taj status otvoriti vrata ekonomskom napretku i prosperitetu naše zemlje u vremenu koje je ispred nas.

„Građani Srbije podneli su najveći teret sveobuhvatnih reformi naše zemlje kako bi ona postala demokratsko, pravno uređeno društvo, u kome se poštuju ljudska i manjinska prava i potvrđuju evropske vrednosti”, naglasio je predsednik Srbije.

Predsednik Tadić je istakao da status kandidata Srbiji donosi pre svega ekonomsku sigurnost, jer naša zemlja sada ima garanciju da je bezbedna za strana ulaganja, što omogućava dolazak novih investitora, povećanje broja radnih mesta i većih šansi za posao za sve naše ljude.

„Ne radi se dakle samo o političkom procesu i integracijama. Status kandidata je garancija sigurnosti za strane kompanije i sa njom raste verovatnoća otvaranja novih radnih mesta, to je šansa i za naše privrednike, mala i srednja preduzeća, za našu poljoprivredu koja nam je veliki adut na tržištu Evropske unije”, rekao je predsednik Srbije.

Predsednik Tadić smatra da je puno posla pred nama kako bi otpočeli i pregovore o članstvu u EU što je sledeći korak nakon dobijanja statusa kandidata.

„Smatram da je politika „i Evropa i Kosovo” uprkos svim iskušenjima i preprekama prošla međunarodni test i uveren sam da nema druge bolje mogućnost. Moramo da brinemo o našim građanima, njihovom životnom standardu, i da, braneći naše nacionalne interese, doprinosimo politici pomirenja i da se krećemo ka EU zbog budućnosti naše dece”, rekao je predsednik Srbije, saopštila je Pres služba predsednika Republike. (Tanjug)

----------------------------------------------

Dejanović: Priznanje Srbiji za harmonizaciju sa zemljama EU

BEOGRAD – Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je da je Srbija dobijanjem statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji dobila veliko priznanje za sve što je uradila na planu harmonizacije sa zemljama Unije, od zakonodavnog do reformskog kursa.

To je, rekla je Đukić Dejanović Tanjugu, priznanje koje obavezuje, pre svega u budućnosti u kojoj mora veoma mudro i energično da se radi da bi građanima bilo bolje.

„Status kandidata je korak dalje prožet zadovoljstvom i još više osećanjem odgovornosti za buduće vreme koje dolazi, a vezano za obezbeđivanje uslova za bolji život svakom našem građaninu”, naglasila je predsednica parlamenta.

Đukić Dejanović je naglasila da je ta mogućnost otvorena, izrazivši nadu da će je Srbija i iskoristiti. (Tanjug)

----------------------------------------------

Liht: Istorijski dan, važno da država nastavi reforme

BEOGRAD – Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht izjavila je da je dan u kome je Srbija dobila status kandidata za članstvo u EU „istorijski” i izrazila nadu da će država nesmanjenom energijom nastaviti posao na reformama i daljem putu ka EU.

„Današnji dan je istorijski dan za Srbiju, jer je dobijanje kandidature danas, 2012. godine, potpuno drugačija stvar nego pre desetak godina i to možda mnogi ne znaju”, istakla je Liht u izjavi Tanjugu, navodeći da dodatni značaj toj odluci daje i to što je doneta u vreme ozbiljne krize u EU.

Liht je napomenula da dobijanje statusa kandidata ne znači samo otvaranje nove stranice u odnosima sa EU, već da je Srbija time poslala poruku da je mnogo kredibilnija zemlja nego ranije, budući da je takva odluka zahtevala mnogo više preduslova nego pre desetak godina.

Liht je rekla da se nada će „ovaj trenutak” biti ozbiljno shvaćen i u Srbiji i da će država nesmanjenom energijom nastaviti posao na reformama i daljem putu ka EU, bez obzira na predstojeće izbore.

„Nadam se da ćemo nastaviti posao menjanja i uozbiljavanja institucija, borba protiv korupcije i kriminala mora biti nastavljena, jer nam se otvara nova mogućnost da uskoro otvorimo pregovore, da otvorenije i jače uvodimo evropske standarde i vrednosti, ali i da poboljšavamo svakodnevni život”, napomenula je Liht.

To je, prema njenim rečima, moguće samo ako svi prionemo na posao. (Tanjug)

----------------------------------------------

Đelić: Snažan signal da Srbija ima jasan strateški pravac

BEOGRAD – Bivši potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić je, čestitajući građanima Srbije dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU, istakao da je to snažan signal svima u svetu da Srbija ima jasan strateški pravac.

„Sada kada su lideri EU odlučili da dodele status kandidata za ulazak u EU našoj zemlji, ja prvo želim da čestitam svim građanima Republike Srbije jer je ovaj veliki uspeh pre svega rezultat njihove podrške zahtevnim reformama tokom jedne krizne godine”, rekao je Đelić Tanjugu.

Prema njegovim rečima, posledice sticanje statusa kandidata će se u relativno kratkom roku osetiti na ekonomskom planu.

„Agencije za kreditni rejting će, koliko sutra, početi da koriguju njihove izveštaje i sigurno je da je ovaj momenat i te kako bitan za našu zemlju”, rekao je Đelić, i ocenio da će doći i do određenog povećanja sredstava koja će Srbija dobiti iz evropskih fondova.

„Po hrvatskom primeru to bi trebalo da bude nekih 30 odsto više sredstava, a to je 70 miliona evra bespovratnih sredstava za Srbiju. Pre svega za poljoprivredu i za infrastrukturu”, precizirao je Đelić.

Prema njegovim rečima, veoma je značajno i to što će Srbija od sada biti pozivana na sve sastanke EU, i što će, iako neće imati pravo glasa, biti u prilici da utiče na odluke koje se donose u Briselu.

Đelić je objasnio da je dobijanje statusa kandidata važno i zbog toga što je to poslednja stanica pred otvaranje pregovora za ulazak u EU.

„Očekujem da pre leta napravimo dodatni napor, da rešimo ona preostala dva pitanja iz mišljenja Evropske komisije, iz oktobra meseca prošle godine, a to je pronalaženje kompromisa oko telekomunikacija i energetike sa Prištinom i da na taj način Evropska komisija bude u poziciji da predloži svim zemljama članicama otpočinjanje pregovora za ulazak u EU”, naveo je Đelić.

Prema njegovim rečima, Srbija bi najefikasnije put do pregovora prešla ako bi sve zemlje EU, na primer tokom samita u junu, stavile „crno na belo” eventualno dodatne uslove, ako ih imaju.

„Onda da se potrudimo da ispunimo ono što je Karl Bilt rekao pre dva dana, a to je da pokušamo da otvorimo te pregovore do kraja ove kalendarske godine. To bi bio jedan veoma dobar početak za sledeću vladu”, zaključio je Đelić. (Tanjug)

----------------------------------------------

Infante: Srbija kreće novim pravcem u nove izazove

NIŠ – Stalni predstavnik Ujedinjenih nacija u Beogradu Vilijam Infante rekao je da će Srbija sada, po dobijanju statusa kandidata krenuti novim pravcem u nove izazove.

Proces promena u Srbiji uveliko teče i taj trend će se posebno ubrzati posle večerašnje odluke Saveta ministara u Briselu, rekao je Infante u Nišu, napominjući da će taj put Srbiju voditi u novu budućnost punu izazova, ali i prepreka. „Srbija danas kreće u novu budućnost, susrešće se sa novim prilikama, novim šansama, novim izazovima, ali naravno i sa preprekama”, rekao je Infante Tanjugu.

Infante istovremeno smatra da proces promena koji je zahvatio Srbiju mora biti intenzivniji i kreativniji.

„Čvrsto verujem da će se u Srbiji ubrzati taj proces. Kako? On će ići u dva pravca - ulaganjem u mlade i ulaganjem u obrazovanje. Na taj način ćemo u Srbiji dobiti mlade ljude koji poseduju veštine koje će biti neophodne kao elementi konkurencije na evropskom tržištu”, zaključio je Infante.

Infante je u Nišu učestvovao u radu dvodnevnog seminara „Rodna ravnopravnost i prava manjina” koji je organizovao program „Održanje mira i inkluzivni lokalni razvoj”. (Tanjug)

----------------------------------------------

Ćirić: Prave efekte odluke EU tek ćemo osetiti

BEOGRAD – Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić izjavio je da je dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU) pozitivna i dobra vest i izrazio očekivanje da će Srbija prave efekte te odluke materijalizovati u narednom periodu, kroz korišćenje evropskih fondova i prilivom nekih novih investicija.

Dobijanje statusa kandidata pokazuje političku volju na strani EU da Srbija u doglednom vremenskom periodu takođe bude integralni deo Unije, ocenio je Ćirić u izjavi Tanjugu.

„To je važan politički pokazatelj s jedne strane, a s druge strane takođe pokazuje da je Srbija u prethodnom periodu zaista sprovela i sveobuhvatnu reformu i preduzimala poteze i korake koji su potvrđivali našu rešenost da se pridružimo EU”, istakao je srpski ministar.

„U ekonomskom smislu, odluka EU pokazuje da je Srbija stabilna zemlja koja vodi jasnu politiku. Pokazuje da je Srbija zemlja koja je sigurna za strane investicije, za sve investitore koji dolaze iz EU”, naglasio je Ćirić.

Ministar Ćirić smatra da će dobijanje statusa kandidata za pregovore o članstvu u EU Srbiji omogućiti pristup određenim fondovima Unije kojima nismo mogli da pristupimo dok formalno nismo dobili status kandidata. (Tanjug)

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.