Subota, 28.05.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Srbiji su potrebni opšti izbori

(Фото Т. Јањић)

Situacija je takva da je za Srbiju najbolje da se ide na opšte izbore. Prvi razlog za izbore jeste taj što je zemlja ugrožena politikom da evropske integracije nemaju alternativu, koju vodi vlast, a drugi je što naprednjaci i drugi nisu sprovodili ono što su u predizbornoj kampanji 2012. godine promovisali, kaže, u razgovoru za „Politiku”, Vojislav Koštunica, predsednik Demokratske stranke Srbije.

Rekli ste da ova vlada vodi Srbiju u propast, zašto?

Zato što je sudbinu Srbije potpuno vezala za članstvo u Evropskoj uniji i nema te cene koju nije spremna da plati zarad toga. To članstvo, a pre toga i primena Sporazuma o stabilizaciji pridruživanju, znači da Srbija treba da se liši Kosova i Metohije, srpskog naroda na KiM, svih prirodnih resursa i bogatstva na KiM i zatim da uđe u ekonomski aranžman u kome treba potpuno da sruši srpsku poljoprivredu i industriju, ukidajući, u skladu sa SSP-om, sve naše carine, omogućavajući da jaka, subvencionisana evropska poljoprivreda potpuno uništi našu. To vodi Srbiju u ekonomskupropast.

Šta predlažete?

Srbija bi trebalo  da napusti evropske integracije i da se razvija u skladu sa svojim interesima. Politička neutralnost omogućava normalnu saradnju sa svim državama i na zapadu i na istoku i pre svega ekonomsku saradnju sa EU. Postoji pored zapada i istok, postoji Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom, saradnja sa drugim zemljama na istoku. Zato je politika vezivanja za EU neprihvatljiva, a najbolji dokaz za to jeste ozbiljna kriza u EU. Kriza je takva da zemlje, koje nemaju razloga da budu nezadovoljne statusom u EU, kreću putem izlaska. Govorimo o Velikoj Britaniji, koja najavljuje referendum o izlasku, Islandu koji je prekinuo pregovore...

Naša vlast  tvrdi da ćemo propasti bez EU, da ćemo biti izolovani...

To je najjeftinija i  najprizemnija propaganda. Te iste priče se mogu čuti i u Velikoj Britaniji od pobornika njenog ostanka u EU. Znate, Srbija se više izoluje ako se veže za savez država koje otimaju njenu teritoriju, koje je stavljaju u nemoguće uslove ekonomske saradnje. Imate smanjenje carine na hrvatske cigarete u trenutku kada je Hrvatska u EU, nije više deo Cefta i ne bi joj sledovala ta pogodnost. To je bio jedan od poslednjih uslova da bi Evropska komisija obelodanila izveštaj o napretku. Ucena koja dolazi iz Brisela kraja nema, počeli smo s KiM, a završavamo s hrvatskim cigaretama, GMO...

Ministar Rasim  Ljajić je rekao da je Srbija 2000. godine potpisala ugovor s Hrvatskom, po kome su carinske stope za hrvatske cigarete bile 15 odsto, a za srpske u Hrvatskoj 38 odsto i da je to samo preneto u Cefta sporazum, vi ste ga potpisali?

Pa zašto sadašnja vlast ne ostane pri odnosu koji je određivala Cefta nego daje nove povlastice Hrvatskoj? Znate šta, znam samo jednu stvar – Hrvatska je član EU i ta velika nadnacionalna tvorevina koje se zove EU stavlja Hrvatsku u privilegovan polažaj u odnosu na Srbiju. Brisel favorizuje Hrvatsku u odnosu na Srbiju, koja je spremna da da sve, a da ne dobije ništa. Posle odricanja od teritorija, popuštanja Briselu, pa Zagrebu, nema toga ko neće biti motivisan da nešto zatraži ili otme od Srbije, zbog ovakve politike.

Predsednik  Tomislav Nikolić kaže da je ova  vlast učinila da Srbija, posle  mnogo godina, bude srećna zemlja koja ima nadu i budućnost?

Srbija danas nije srećna, nego ozbiljno ugrožena zemlja. Ona je u takvom položaju zbog upornog insistiranja na evrointegracijama, svih ustupaka i cene koju mora da plati i to na krajnje bedan i ponižavajući način. Ako se ta tendencija nastavi, Srbija će biti u sve težem položaju, blizu nečega što se zove pravi slom. Na kraju krajeva, mogli smo da čujemo izjave pojedinih naših zvaničnika da je Srbija pred bankrotom.

Rešenje vidite u okretanju Istoku, ali se u poslednje vreme sve češće negativno  govori o energetskom sporazumu  s Rusijom, koji je podržalo više od 200 poslanika u srpskom parlamentu, a koji je vaša vlada potpisala. Pored ostalih i ministarka Zorana Mihajlović se žali na rudnu rentu od tri odsto, dok je u drugim zemljama ona 8, pa i 12 odsto?

„Južni tok” je od izuzetnog  značaja za Srbiju. Sporazum je podržao  najveći deo poslanika, a na njegovom  potpisivanju, pored ministra koji ga je potpisao (Velimir Ilić), bili smo predsednik Srbije (Boris Tadić) i ja. Taj sporazum treba da osigura energetsku budućnost Srbije i da pokrene privredu, koja je naš glavni problem. Vidim da se u ovom trenutku vodi kampanja da se taj sporazum sruši. Bio sam svedok kampanje protiv jednog, takođe, vrlo povoljnog aranžmana za Srbiju, koncesije za auto-put Horgoš–Požega. Kada je 2008. godine na vlast došla Demokratska stranka, taj sporazum je srušen. Tog puta sada nema. Slično se nešto sada dešava s „Južnim tokom”.

Rudna renta?

U Moskvi je potpisan okvirni sporazum, niko nije ulazio u detalje. Ti detalji su precizirani nešto kasnije, nisu deo tog sporazuma. Primedba o rudnoj renti apsolutno nema veze sa suštinom sporazuma i ona je jedan od načina da se taj sporazum ruši.

Niste mogli da budete, da tako kažem, pažljiviji kad su dogovarani detalji?

Detalji nisu utanačeni u vreme kada je sporazum potpisan i kada sam ja bio predsednik vlade. Mnogo detalja je kasnije utvrđeno, ali sve je to manje važno u odnosu na suštinu sporazuma i onoga šta on može da donese Srbiji.

Oštro kritikujete  vladu i SNS, pa, ipak, ste zajedno  srušili Dragana Đilasa i vlast  u Beogradu?

Interesi DSS-a, SNS-a i SPS-a  su se tu, na neki način, susreli. S tim što DSS godinama govori da DS i Đilas treba da odu zbog štete koju su naneli i da odu za dobro Beograđana. Kad se ta prilika ukazala glasali smo za smenu Đilasa. Smatramo da je najbolje da se ide na izbore, da se na njima odluči. To je najčistije i, rekao bih, najčasnije i zbog toga DSS nije htela da uđe u vlast bez izbora.

Zajedno ste i u zahtevima  za raspisivanje izbora u Vojvodini?

DSS je mnogo ranije počeo konkretno da ukazuje na pogubnu  politiku pokrajinske vlasti, koju predvodi jedan od čelnika DS-a.  Dokazivali smo protivustavnost Zakona o nadležnostima Vojvodine i Ustavni sud je 22 odredbi proglasio neustavnim. Na USS-u je da to što je neustavno u zakonu primeni i na Statut, mada tu vidimo neko oklevanje. Naša borba da Vojvodina ima status u skladu sa Ustavom Srbije počela je mnogo pre nezadovoljstva koje SNS ima u Vojvodini iz nekih drugih razloga. Mislim da je situacija u zemlji takva da su nam potrebni opšti izbori.

Šta donose opšti  izbori kad sva istraživanja pokazuju da će naprednjaci, takoreći, moći da vladaju sami?

Izbori pokazuju narodnu volju, a ne ankete. Naprednjaci nisu vodili politiku koju su promovisali u predizbornoj kampanji, to je već ozbiljan razlog za izbore. U svakom slučaju prvi razlog za izbore je taj što je zemlja ugrožena. E, sad da vidimo da li će, na nekim budućim izborima, SNS ponoviti ono što su govorili u prošloj kampanji, a na čemu su  dobili izbore. Ankete ostavimo onima koji ih prave.

Lokalni izbori, poslednji su bili u Vrbasu, pokazuju da naprednjaci pobeđuju?

Ima tu nekoliko stvari. Prva je, što je delimično razumljivo, da onaj ko je na vlasti ima prednost na lokalnim izborima, kada se organizuju izbori u samo jednoj opštini. Druga stvar jeste kampanja, koja je prosto neverovatna, kad je reč o resursima koje stranke u vlasti, a kad se govori o Vrbasu, mislim na SNS i SPS, koje su u republičkoj i DS koja je u pokrajinskoj vlasti, koriste. Ogromna sredstva se razbacuju, pa smo imali pretnje, ucene, fizičko nasilje, to je zaista bacilo senku na te izbore. Svi smo to videli, a jedino demokratski svet u Briselu to ne vidi. Ocena o tome neće ući ni u jedan njihov izveštaj.

DS se do neba žalio, ali nisam čula da je DSS to pominjao?

Mi smo najopširnije i najdokumentovanije to učinili  povodom republičkih izbora 2012. godine, ali to je usamljen glas u našoj javnosti i demokratskom svetu. Dakle, mi smo ukazivali na sve što se dešava i neka ova moja izjava svedoči o tome. To je razlog više da se raspišu vanredni opšti izbori u zemlji.

Kajete li se što ste, na neki način, omogućili ovakvu vlast, pošto predsednik Nikolić kaže da ne bi bilo ove vlade da on nije pobedio, a svi se slažu da je vaša podrška njemu doprinela pobedi?

Smatrali smo da politika koju su vodili DS i Koalicija Zajedno za evropsku Srbiju mora da se zaustavi. DS je prelomio da Kosovom treba platiti ulazak u EU. Tome je trebalo reći ne, a kada je rečeno, bilo je prirodno da se podrži nešto što je nasuprot tome bilo najizglednije. Mi smo od tada, na različite načine, upozoravali SNS i očekivali od njega da ne napravi najpogubniji potez u svojoj politici – potpisivanje Briselskog sporazuma. Hteli smo da utičemo da se to spreči. Nažalost, oni su to učinili.

Očekujete li istovremene beogradske i republičke izbore?

To je jedino dobro rešenje.

S obzirom na ovo, da kažem, razočaranje u SNS, da li je moguća saradnja DSS-a sa SNS-om u vlasti, posle izbora, u Beogradu i u Srbiji?

S potpisivanjem Briselskog sporazuma SNS je zadao koban udarac Srbiji i zakoračio je na put pogubne politike koja ozbiljno ugrožava Srbiju. Politika DSS-a je potpuno suprotstavljena njihovoj politici u Srbiji i mi s takvom politikom nemamo ništa zajedničko.

-----------------------------------------------------------------

Ne sme  se izaći na izbore na KiM

Ostajete usamljeni u pozivu Srbima na Kosovu i Metohiji da ne izađu na izbore, pošto ih je i patrijarh Irinej pozvao da izađu?

Postoji ozbiljan razlog da se ne izađe. Izbori se održavaju po kosovskim zakonima, raspisala ih je predsednica lažne države Kosovo, koju vlast u Srbiji tobože ne priznaje, i to je razlog zašto na njih ne treba ići. Oni proizlaze iz Briselskog sporazuma, koji je sadašnja vlast potpisala, čiji smisao jeste u ukidanju, rasturanju države Srbije i njenih institucija kao, tobože, paralelnih na KiM. To su ključni razlozi zašto DSS smatra da se na takve izbore ne sme izaći.

Patrijarh Irinej?

Dobro je poznato da je DSS sa svojim stavom izašao u javnost pre izjave patrijarha Irineja, a dobro je poznato i da nikada nisam neposredno polemisao sa srpskim patrijarhom.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović poručila je s Kosmeta „onima koji pozivaju na bojkot” da neizlazak na izbore znači propast za Srbe?

Propast je ako Srbija izgubi KiM, a do toga je samo jedan  korak – pravno obavezujući sporazum koji treba da usledi posle izbora na Kosovu, e da bi Srbija krenula  ka Evropskoj uniji. Mi smatramo da treba voditi politiku nepristajanja, pregovaranja, zamrzavanja jednog spora. Ovo drugo znači jedan otvoren proces u kome branite nešto što je vaše.

Ukoliko Srbi ne izađu, Albanci će vladati i  u mestima u kojima su Srbi većina?

To je tako ako priznate zakone Kosova. Ako ih ne priznate, onda imate nešto što je otvoren proces, s čim se ne slažete. Kao što je za nas lažna država Kosovo i njegova predsednica, lažni bi bili i neki, eventualni, vršioci vlasti iz redova Albanaca u pojedinim opštinama. Znam da je veliko raspoloženje naroda, pogotovo na severu KiM, da se na te izbore ne izađe, a znam i da vlast vodi žestoku kampanju, punu nasilja, pritisaka, ucena i svega ostalog da natera narod da na izbore izađe i da pristane da živi u tuđoj državi.

Predsednik Nikolić je rekao da je lako sedeti u Beogradu i pozivati Srbe da ne izađu na izbore, osećate li se prozvanim?

Pravo pitanje je zašto vlast i  Tomislav Nikolić ne pozovu Srbe da izađu na izbore koje bi Srbija raspisala, po srpskim zakonima, u skladu sa srpskim Ustavom. Valjda postoje neke obaveze koje svi oni imaju po Ustavu Srbije.

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.