Ponedeljak, 27.09.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Jovanka Broz ispraćena uz refren pesme „Bela ćao”

(Фото Танјуг)

Ispraćaj Jovanke Broz, koja je prema sopstvenoj želji juče sahranjena u Kući cveća u blizini svog supruga, na jednom mestu sabrao je članove njene prorodice, učesnike Narodnooslobodilačke borbe iz svih bivših jugoslovenskih republika, aktuelne predstavnike državnog vrha Srbije, delegacije drugih zemalja i brojne poštovaoce koji su se od ranih jutarnjih sati okupljali pred Kućom cveća.

Nezvanične policijske procene ukazuju da je ovom događaju prisustvovalo bar deset hiljada ljudi, mada ove informacije u medijima variraju. Sigurno je da je veliki broj onih koji su došli da odaju poslednju poštu nekadašnjoj prvoj dami zajedničke države u toku same ceremonije ostao van prostora ispred ulaza u mauzolej i platoa s fontanom, gde je na travnjaku moglo da se smesti tek oko hiljadu i po prisutnih.

Kovčeg s posmrtnim ostacima Jovanke Broz bio je postavljen ispred vrata Kuće cveća i izložen više od dva sata, posle čega su ga, uz zvuke „Posmrtnog marša”, gardisti Vojske Srbije uneli u samo zdanje kako bi bio spušten u grobnicu, levo od one u kojoj počiva Tito. Pre tog čina tri puta je ispaljen počasni plotun, a spuštanje odra pratio je refren partizanske pesme „Bela ćao” koji je intoniran i posle toga, u toku mimohoda.

Zaboravljajući je, zaboravili smo sebe

 

Na sahrani ispred Kuće cveća Foto Tanjug

Oproštaj od Jovanke Broz zvanično nije bio državna sahrana, ali je svečani govor, pre nego što su posmrtni ostaci Jovanke Broz uneti u mauzolej, održao predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, a uz njega i Goran Aleksić, sestrić nekadašnje prve dame u ime porodice, i Miodrag Zečević, predsednik Subnora. Premijer je, opraštajući se od Titove supruge, ukazao na loš odnos prema njoj posle smrti njenog muža.

– Zaboravljajući Jovanku, zaboravili smo sebe. Ovo je prilika da priznamo sebi da smo počinili greh i prema njoj i prema sopstvenoj istoriji, istoriji u kojoj nacije i narodi grade svoj identitet. Jovanka Broz je bila žrtva političkog obračuna i borbe oko Tita – naglasio je Dačić.

Šef Vlade istakao je da je prva dama Jugoslavije bila i ponosni predstavnik države, ali da je pred smrt niko nije pominjao i da smo je kao i svoju istoriju odbacili i zaboravili.

– Odnos koji smo imali prema njoj, nažalost, imamo prema svemu što radimo. Onog trenutka kada se neka epoha završi brže-bolje sve, i loše i dobro, prepuštamo zaboravu. Ispravljanje te nepravde počelo je tek pred kraj njenog života. Kada sam joj uručio pasoš i ličnu kartu pre nekoliko godina rekla je da nikuda neće ni da putuje, ali da ima dokaz da postoji – kazao je Dačić.

Za njega je oproštaj od Jovanke još jedan oproštaj od Titove epohe i prilika da se podsetimo i antifašističke borbe – „najvećeg izgubljenog blaga”.

– Toga se danas neki odriču. Oproštaju od Jovanke Broz ne prisustvuje nijedan predstavnik vlada drugih država nastalih na prostoru bivše Jugoslavije. Opraštamo se od Jovanke Broz, oficira JNA, supruge predsednika Josipa Broza Tita. Počivaj u miru pored čoveka kome si posvetila život i od kojeg si silom i nepravdom bila razdvojena – rekao je Dačić.

Miodrag Zečević ukazao je da Jovankin život nije bio nimalo lak i da je takav život mogao da prati samo čovek posebnog kova, iskovan u revoluciji.

– Ona je bila hrabar ratnik, koji ima dva ordena za hrabrost, što je retko i za heroje. Bila je borac pokreta i vojske koji je pobedio fašističkog okupatora, a u 16. godini postala je partizanka – rekao je Zečević koji je dodao da „malo oduženje duga države jeste sahrana pored voljenog čoveka, kome je poklonila mladost i posvetila život”.

Goran Aleksić Jovankin život opisao je kao nesvakidašnju priču, koja se teško prepričava – od ratnog vihora koji se upleo u njen život, preko godina blagostanja, obeleženih opštom verom i nadom u bolje sutra, do neobjašnjive odbačenosti.

 

Počasna straža

– Jovanka Broz, kao usamljena žena, 36 godina je gordo, ponosno i prkosno bila posvećena čuvanju časti, ugleda, ideala jednog vremena, jedne velike zemlje i jednog čoveka – zaključio je Aleksić.

Crveni anturijum na odru – petokrake na vencima

Osim Ivice Dačića, Gorana Aleksića i Miodraga Zečevića, na mestima pokraj odra našli su se i drugi predstavnici državnog vrha, članovi porodice i učesnici Narodnooslobodilačke borbe. Najbliže kovčegu na koji je postavljen buket Jovankinog omiljenog cveća – crvenog anturijuma – pre nego što su njeni posmrtni ostaci uneti u zdanje bili su članovi porodice nekadašnje prve dame – sestre Nada i Zora sa sinovima i snahama, kao i Joška Broz. Pored njih stajali su supruga predsednika Srbije Dragica Nikolić i premijer Ivica Dačić. Iz republičke vlade bili su prisutni i predsednik Organizacionog odbora za sahranu Jovanke Broz Rasim Ljajić, ministar za unutrašnju i spoljnu trgovinu i telekomunikacije, kao i ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović, ministar saobraćaja Aleksandar Antić, generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović...

Na krajnjem levom krilu platoa ispred ulaza u zdanje u kom se nalazi grobnica, smestili su se Jovankini saborci iz Šeste ličke divizije koji su najavili počasnu stražu.

Posle svečanih govora kovčeg s Jovankom Broz uz tonove posmrtnog marša gardisti su uneli u unutrašnjost Kuće cveća, a za njima su se do grobnog mesta prvi zaputili članovi porodice i potom predstavnici državnog vrha. Pratili su ih Jovankini ratni drugovi, kao i delegeacije stranih država i učesnici NOB-a izvan Like, pa je tako među prustnima bio i Jovo Kapičić.

Po protokolu, red građana koji su posle toga ulazili u Kuću cveća kako bi kraj nadgrobne ploče odali poštu nekadašnjoj prvoj dami bio je formiran s leve strane od ulaza u mauzolej, dok su s desne strane pristup imali samo novinari.

U čitavom dvorištu kompleksa kojim se razlegala melodija „Bela ćao” gotovo da nije bilo nikoga ko nije želeo da uđe ovo zdanje i približi se mestu gde počiva prvi par druge Jugoslavije. Pojedini posetioci su grobu Jovanke Broz prilazili krsteći se, dok je na nekim vencima koji su postavljeni iznad ploče bila prikačena velika petokraka.

Kasno smo je se setili

 

Joška Broz, unuk Josipa Broza Tita Foto Rojters

Red onih koji su pred Kućom cveća čekali da odaju poštu Jovanki Broz i njenom suprugu bio je najbolja slika nekdašnje Jugoslavije. Među prvima tu su stigli poštovaoci Josipa Broza iz Skoplja, Kumanova, Đevđelije i drugih gradova Makedonije, članovi „Sojuza na Titovi levi sili”.

– Došli smo da odamo počast Jovanki i Titu. Ona je sve vreme bila uz njega, zajedno su prošli mnoga dešavanja u Jugoslaviji. Loše je kako su se posle Titove smrti svi poneli prema njoj, ali je na Srbiji najveća odgovornost jer je ona ovde ipak živela – prokomentarisao je Spaso Georgijevski iz Skoplja.

Dok je čekala da na grob Jovanke Broz položi cveće u ime društva „Josip Broz Tito” iz Rijeke, članica Desanka Čekić je poručila je da je „pobeda pobedila”.

– Kad-tad će izaći svako delo na videlo, ništa se ne može sakriti, pa ni to da je Jovanka bila velika žena jednog velikana. Ne bih se mešala u odnos koji su imali prema njoj posle Titove smrti jer je to politička stvar, ali žalosno je šta je doživela – navela je Čekićeva, čije društvo godinama posećuje maršalov grob.

Tomislav Milosavljević (74), član Subnora iz sela Brestovika, poručio je da je žalosno što se narodi nekadašnje zajedničke države nisu slagali do kraja.

– Poštujem ovu zemlju, uvek sam joj služio. Preživeo sam bežanje i klanje 1945. Da četrdesetih nije bilo komunističke partije, maršala i Jovanke, ne bi bilo ni Jugoslavije. Žalosno je šta se posle njegove smrti dešavalo na ovim prostorima. Bilo nas je više od 20 miliona, a evo na šta smo sada spali – rekao je Milosavljević.

Sećanje na Jovanku Broz nije izbledelo ni među Zagrepčanima. Stjepan Puljić iz Sesveta s radošću se priseća SFRJ, pogotovu što je s Brozovima bio i u kumskim odnosima.

– Tito i Jovanka su bili kumovi jednoj mojoj sestri. Ponosan sam na njih, na SFRJ jer sam odrastao pod Titovom upravom, stekao u toj državi obrazovanje... Zahvaljujući Titovoj politici prema zapadu, bilo nam je omogućeno da radimo i u inostranstvu, kuda sam i ja otišao. Kada je Tito umro, nisam mogao da dođem, ali sam zato sada došao kako bih odao počast kumi i drugarici Jovanki i ispratio je na poslednji počinak. Radujem se što joj je srpska vlada ispunila želju da počiva pored Tita – istakao Puljić.

Svoje suze na oproštaju od Jovanke Broz, dok je stajala u redu ispred Kuće cveća, nije mogla da zaustavi Austrijanka Berta Latinger. Ona je kao turista proputovala mnoge zemlje, ali se sa setom priseća lepota nekadašnje Jugoslavije, njenog uređenja i lika i dela Josipa Broza.

– Tito je večan i besmrtan i Jugoslavija je večna – drhtavim glasom prokomentarisala je Berta Latinger, koja je došla iz okoline Beča.

Oproštaj od Jovanke Broz emotivno je podnela i sedamdesetdvogodišnja sugrađanka Ljiljana Grković koja se prisetila događaja iz šezdesetih ispred kombinata u Pančevu u kome je radila.

– Pričali su da se Tito plašio naroda, ali to nije tačno. Nije narod ubio Jovanku, kao što pišu neki ovih dana. Narod ju je voleo, a ubili su je oni koji su joj zavideli – kazala je Grkovićeva.

U ime slovenačke delegacije Avnoja na grob Jovanke Broz cveće su položili predstavnici Jugoslovenskog centra „Tito” iz Beograda, koji sarađuje sa svim levim organizacijama s prostora SFRJ. Oni su kao domaćini dočekivali svoje drugove iz Makedonije, Bosne i Hrecegovine i drugih republika.

– Žao mi je zbog svega što je preživljavala posle Titove smrti i što je patila. Ne verujem ni u jednu priču koje su joj podmetali i kojima su se mešali u njihov život. Žalosno je što su se mnogi trudili da je sruše, kako ona više ne bi bila s njim i što su pred Titovu smrt uspeli to da urade. Sve zemlje bivše SFRJ su se loše ponele prema njoj. Niko se nije trudio da joj pomogne, a sve je zavisilo samo od naše dobre volje. Kasno smo je se setili, tek kada je otišla u bolnicu – ukazuje Sead Klinčić iz Trebinja.

Nikola Belić

Dejan Aleksić

-----------------------------------------------------------

Rizikovala život da ne otruju Tita

Među veteranima Šeste ličke divizije koje smo juče zatekli na sahrani Jovanke Broz bila je i Dušanka Popović, koja se s Titovom suprugom redovno čula telefonom do marta ove godine.

– Bila sam iznenađena kada sam čula za Jovankinu bolest i sada kad smo se okupili ovde ovako tužnim povodom. Stalno mi je poručivala da bi trebalo da se držimo zajedno, bila je dobro obaveštena i informisala se o svemu značajnom što se dešava u našoj zemlji i svetu. Baš takva je bila i kada smo pošli u Drugi svetski rat, bila je od najsposobnijih i najsnalažljivijih boraca u našim redovima tada – svedoči Dušanka Popović, koja je bila član Prve ženske čete u Šestoj ličkoj diviziji.

Ova učesnica Narodnooslobodilačke borbe dodaje da je priče o tome da je Jovanka bila odana Titu i da ga je volela do kraja nisu samo puka i neproverena prisećanja koja se ovih dana pojavljuju u medijima.

– Bilo je mnogo primera kojima je ona to dokazala, a meni je najupečatljivija jedna njihova poseta Gani. Tamo je običaj da se gostoprimstvo iskazuje tako što domaćin direktno iz svoje ruke da zalogaj domaćinu koji to odmah pojede. Jovanka je tada strahovala da neko na taj način ne pokuša atentat na Tita pa je prva, pre njega, probala komad hrane kojom su ih tamo dočekali – seća se Dušanka Popović.

-----------------------------------------------------------

Spuštanje kovčega – zatvaranje priče o Jugoslaviji

Veliko medijsko interesovanje za sahranu Jovanke Broz potvrdilo je i prisustvo gotovo 200 redakcija, kao i red ispred ulaza u Muzej istorije Jugoslavije predviđen za predstavnike medijskih kuća. Zdravstveno stanje i ispraćaj Titove udovice naročitu pažnju javnosti privukli su, osim u Srbiji, i u drugim bivšim jugoslovenskim republikama, što potvrđuju i oni s kojima smo juče razgovarali ispred Kuće cveća.

– Gotovo sve veće medijske kuće iz Hrvatske izveštavaju iz Beograda o ovom dogđaju. Od prošle nedelje i trenutka kada se pojavila vest o Jovankinoj smrti i u elektronskim i štampanim medijima i na internet portalima svakodnevno su objavljivane informacije o njenoj sahrani, bolesti, i uopšte o životu i odnosu s Titom. Pored članaka, aktuelni su i čitavi feljtoni i knjige – navodi Suzana Lepan, saradnica „Večernjeg lista” koja dolazi iz Osijeka.

Veliki odziv u javnosti smrt Jovanke Broz, prema svedočenju Nerminke Emrić iz TV Federalna, ima i u Bosni i Hercegovini odakle je takođe u Kuću cveća juče stigao veliki broj novinarskih ekipa.

– Svaki detalj o njenom zadravstvenom stanju, smrti i sahrani obajvljivan je čim bi se saznala neka nova informacija. Kod mnogih postoji gledište da će u trenutku kada Jovanka bude položena u grobnicu jedna priča o Titu i Jugoslaviji biti zatvorena. S obzirom na to da je kod Bošnjaka titoizam nešto što je duboko ukorenjeno sigurno će i u narednim periodima biti mnogo emisija, članaka, knjiga i drugih materijala koji će se baviti Jovankom i naravno Josipom Brozom – kaže Nerminka Emrić.

 -----------------------------------------------------------

Gužve na ulazu

Ispred samog ulaza u Kuću cveća u gužvi je povremeno dolazilo do meteža građana koji su pokušavali da što pre uđu u unutrašnjost mauzoleja. Zbog toga je nekoliko puta reagovala policija. Hitna pomoć, koja je, po rečima Nade Macure, portparolke ove službe, koje prenosi Tanjug, na ovom mestu do 16 sati zabeležila 15 intervencija, a jedna osoba, stara 78 godina, prevezena je u Urgentni centar. Najčešće se radilo o starijim licima koja su imala tegobe od posledica dužeg stajanja.

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.