Utorak, 30.11.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Za 31 mesto u rudniku čeka 800 kandidata

Сигурна зарада „мамац” за младе рударе (Фото М. Дугалић)

Ba­lje­vac na Ibru – Dan ru­da­ra, 6. av­gust, u rud­ni­ci­ma ka­me­nog uglja u Ba­ljev­cu i Ušću na Ibru ove go­di­ne ni­je obe­le­žen ne­kom no­vom ja­mom, ma­ši­nom, opre­mom... Ra­di se tu još uvek po sta­rom, uz bu­ši­li­cu, kramp, lo­pa­tu, ki­la­vi­cu... Ali, ove go­di­ne, kad rud­nik na­vr­ša­va de­vet de­ce­ni­ja po­sto­ja­nja, pla­ni­ra se re­kord­na pro­iz­vod­nja. Ni­je to, ipak, ne­re­al­no, jer je la­ne is­ko­pa­no 150.000 to­na ka­me­nog uglja. Naj­vi­še od ka­da je rud­nik otvo­ren.

Na ove po­dat­ke upra­ve rud­ni­ka re­a­gu­je Mi­ro­ljub Nov­ko­vić, sa­da sin­di­kal­ni vo­đa u „Ibar­skim rud­ni­ci­ma”, ina­če du­go­go­di­šnji ru­ko­vo­di­lac ja­me. On ih ne ne­gi­ra, ali pre­do­ča­va plan­ski do­ku­ment pre­ma ko­me je re­kord­nih 185.000 to­na za ovu go­di­nu go­to­vo ne­do­sti­žna ko­li­či­na is­ko­pa­nog uglja i to zbog dva raz­lo­ga, a oba su ad­mi­ni­stra­tiv­ne pri­ro­de.

– Mi ugalj ov­de – ob­ja­šnja­va Nov­ko­vić – ko­pa­mo u dve ja­me „Ta­de­nje” i „Ja­ran­do”. One su u dve va­ro­ši­ce i na pro­sto­ru dve op­šti­ne u Ba­ljev­cu i Ušću na Ibru, od­no­sno na pod­ruč­ju Ra­ške i Kra­lje­va. Je­ste da me­seč­no is­ko­pa­mo u pro­se­ku po 12.000 to­na, ali smo pro­šle go­di­ne ostva­ri­li re­kord sa 512 za­po­sle­nih, a ove go­di­ne ih je 31 ma­nje. U pen­zi­ju je oti­šlo to­li­ko ru­da­ra, baš rad­ni­ka u ja­mi, a na nji­ho­va me­sta, zbog pro­pi­sa o ogra­ni­če­nju za­po­šlja­va­nja, ne mo­že­mo da pri­mi­mo no­ve. Bi­lo je i pro­ble­ma sa spro­vo­đe­njem jav­ne na­bav­ke za iz­vo­đa­če ra­do­va na otvo­re­nom ko­pu, na lo­ka­ci­ji „Pro­go­re­li­ca”, pa smo ne­ko­li­ko me­se­ci če­ka­li da ta­mo poč­ne sa ot­kla­nja­njem ja­lo­vi­ne i sve su to sa­mo na­ma Sr­bi­ma svoj­stve­ni raz­lo­zi ko­ji spre­ča­va­ju po­ve­ća­nje obi­ma pro­iz­vod­nje i pro­duk­tiv­no­sti – ka­že Nov­ko­vić.

I, stvar­no u upra­vi rud­ni­ka sto­ji oko 800 mol­bi ne­za­po­sle­nih, uglav­nom mla­dih lju­di. Svi oni če­ka­ju odo­bre­nje vla­de za pri­jem bar na onih tri­de­se­tak upra­žnje­nih me­sta. Iz rud­ni­ka su zah­tev i sva do­ku­men­ta­ci­ja odav­no upu­će­ni. Ne po­ma­žu ni ur­gen­ci­je.

Za raz­li­ku od pre ne­ko­li­ko go­di­na, mla­di „vo­le” da bu­du ru­da­ri. Kon­ku­ri­šu na ta me­sta i vi­so­ko­o­bra­zo­va­ni, a na tu „lju­bav” ih je pri­mo­ra­la eko­nom­ska si­tu­a­ci­ja, jer ka­ko me­šta­ni u Ba­ljev­cu, tvr­de „od Kra­gu­jev­ca do Zu­bi­nog Po­to­ka sa­mo ’Ibar­ski rud­ni­ci’ ra­de i sa­mo se tu mo­že od ra­da za­ra­di­ti”. Ta­ko je pre dve go­di­ne, ka­ko smo ta­da pi­sa­li, za 24 ru­dar­ska rad­na me­sta upu­će­no oko 1.200 mol­bi. Ni­je za da­na­šnje pri­li­ke, ču­li smo i od ru­da­ra, ma­la me­seč­na pla­ta oko pe­de­set hi­lja­da di­na­ra, a tu je još i be­ne­fi­ci­ra­ni rad­ni staž.

Ina­če, „Ibar­ski rud­ni­ci” sve ko­li­či­ne is­ko­pa­nog uglja is­po­ru­ču­ju ter­mo­e­lek­tra­ni „Ni­ko­la Te­sla” u Obre­nov­cu. Pro­ce­nje­no je da ov­de re­zer­vi uglja ima za još de­se­tak go­di­na, pa je to za­bri­nja­va­ju­ći po­da­tak. Isti­na, šan­sa je otva­ra­nje rud­ni­ka lig­ni­ta u Tav­ni­ku kod Kra­lje­va, gde su po­tvr­đe­ne re­ze­r­ve za još po­la ve­ka ru­da­re­nja, a stra­te­ški plan i pra­va šan­sa za „Ibar­ske rud­ni­ke” je, ipak, pro­na­đe­na ret­ka ru­da bo­ra, či­je re­zer­ve u Ba­ljev­cu već go­di­na­ma is­tra­žu­je po­ten­ci­jal­ni part­ner iz Ka­na­de, pa se ra­ču­na na eks­plo­a­ta­ci­ju ve­ćeg obi­ma, što bi uz rud­nik i ovaj kraj pre­po­ro­di­lo.   

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.