Četvrtak, 01.12.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Ekskluzivno: Dnevnik Miodraga Leka

Београђани помажу борцима да се снађу у граду

Svedočanstvo o borbama za oslobođenje Beograda i posledicama koje su tada pretrpeli grad i njegovo stanovništvo zabeležio je i Dragomir M. Leko, direktor i vlasnik Prometne banke, u međuratno doba, kao i načelnik Ministarstva industrije Narodne i Socijalističke Republike Srbije posle Drugog svetskog rata. Ovaj Beograđanin za sobom je ostavio dnevnički zapis koji dočarava oslobodilačku operaciju iz ugla civila, čije izvode naš list ekskluzivno objavljuje kao pregled događaja od pre sedam decenija. Lekov spis ustupio nam je profesor književnosti i srpskog jezika Milorad Stolić, dugogodišnji čitalac „Politike” i ljubitelj starih rukopisa.

10. oktobar – Intenzivnija razaranja. Pančevački most sa strane Banata (tri prva luka) bačen u vazduh u 7 čas. i 10 min., a prvi luk mosta sa beogradske strane u 9 časova. Na mostu bilo puno vagona koji su takođe sa mostom uništeni. Neki od ovih vagona ostali su viseći nad razrušenom gvozdenom konstrukcijom mosta.

11. oktobar – Počele su borbe na obalama Dunava kod Beograda, kod električne centrale. Nekoliko granata iz bacača mina palo na Dorćol i Dalmatinsku ulicu. Bilo je žrtava. Artileriski dvoboj između ruskih topova iza Pančevačkog rita i nemačke artilerije sa Zvezdare.

Obustavljeno električno osvetljenje u varoši i prestala voda. Imamo gasa za osvetljenje i punu kadu vode. Vodu za piće dobijamo sa izvora u Bajlonijevoj pivari.

Razaranja železn. postrojenja i pristaništa nastavljaju se bez prekida.

12. oktobar – Povremena artilerijska paljba. Sa Mikom Ranojevićem odlazim jutrom na Kalemegdan, sa koga posmatramo razorni rad Nemaca, koji bez predaha uništavaju sve od stanice „Dunav” oko grada do Glavne železn. stanice.

Govori se da su pojedine veće zgrade minirane.

Teškoće sa snabdevanjem namirnicama. Po ulicama još uvek dosta sveta. Nekontrolisane vesti o napredovanju naših.

13. oktobar – Ukinuta telefonska centrala. Miniranja i razaranja železn. postrojenja se nastavljaju bez prekida. Pristanište minirano.

Vest o padu Smedereva, Palanke i Subotice.

U Beogradu objavljeno opsadno stanje. Proglas potpisao nemački „kampfkomandant” Beograda. Policijski čas od 18 do 6 časova.

Uništavanje aerodroma u Zemunu, veliki požari.

14. oktobar – U 4.30 čas. izjutra prvo (nemačko, prim. prir.) bombardovanje Beograda sa Bežanijske kose granatama i minama iz bacača. Strašna eksplozija mine u Kneza Pavla br. 15 (kasnije 29. novembra, danas Bulevar despota Stefana, prim. prir.). Svi na nogama.

Razaranje železničkih mostova na Savi, kao i dizalica na pristaništu.

Naišli ruski avioni, bombardovali Zemun (verovatno aerodrom).

U podne na ručku Milan Đoković sa svojom ženom Divnom Radić. Za vreme ručka došli Andra Milivojević i Kregar, činovnik Pivare „Bajloni” i pozvali nas da pređemo u podrum pivare radi bezbednosti. Dali pristanak, ispratili Đokovićeve, koji su otišli u Državnu hipotekarnu banku, a mi se preselili u Pivaru. Pri seobi (najnužnije stvari: nekoliko dušeka, ćebadi i hrane) pomogao nam Antonije Savić.

Po podne ponovno bombardovanje minama. Dva lovca ruska oborena, posada se spuštala padobranima, a Nemci na njih pucali. Jedan od njih ranjen.

15. oktobar – Najžešća artilerijska vatra oko 1 čas po ponoći. Spavali u podrumu Pivare.

Već počele čarke u varoši, koje su se ubrzo razvile na Bajlonijevoj pijaci. Borbe preko celog dana. Opasno bilo biti i u dvorištu Pivare. Po svemu izgleda da Nemci pucaju iz zgrade Prve muške gimnazije, a da su partizani sklonjeni na samoj pijaci. Vesti puno. Tvrdi se da ima Rusa. Opšta uznemirenost. Pred veče se borba stišala. Verovali da su Nemci oterani. Međutim, stigla vest da su se partizani i Rusi (?) povukli sa pijace. Od podne veći požari.

Pred noć obustavljena borba.

16. oktobar – U toku noći (prvi jutarnji sati) ponovo počele čarke. Strahovit tresak sa strane Skadarske u 2.10 čas, zatim još dva strašna treska. Odmah zatim počela borba za koju smo naknadno saznali da je bila između partizana i Nemaca koji su se zabarikadirali u jednoj ruševini u Skadarskoj. Borba sve žešća, dok oko 6.30 čas. partizani nisu zauzeli Pivaru i poseli prozore prema Skadarskoj. Iz podruma prebacili nas u sklonište. Nemci se povukli u zgradu Prve muške gimnazije. Oko 7.30 naišli prvi ruski tenkovi i dva kamiona. Sa kule Pivare dejstvovao teški mitraljez (zvani „šarac”). Dosta ranjenih i poginulih. Jednog Nemca streljali i ostavili u kadi jednog od donjih stanova (kod kafane iz Cetinjske ulice). Borba u svoj žestini oko 9 časova, kad su partizani napustili Pivaru i prešli u napad na gimnaziju.

Nema zarobljavanja, svakog Nemca ubiju.

U 11.30 borba u Dušanovoj ulici još trajanje, a u 14 čas je nešto udaljenija. Ali oko Pivare ponovo neprestana pucnjava. Neki Nemci su se sakrili u bunker kod „Politike”, drugi u zgradu g-đe Julke Bajloni.

Oko pivare tenkovi i teški mitraljezi. Pred veče pucnjava se stišala i puca se samo povremeno.

Vest da je celo Topčidersko brdo već oslobođeno. Borbe se vode oko zgrada ministarstava u Miloša Velikog i Sarajevskoj ulici. Ima mnogo Rusa. Most pešački na Savi zauzet od strane Rusa u ispravnom stanju.

17. oktobar – Pred zoru veliki pokreti tenkova. Oko 6.30 počela je ponovo jaka pucnjava oko Pivare. Tuku iz Skadarske, sa ugla Cetinjske i Kneza Pavla i sa pijace. Oba nemačka uporišta Vrlo jaka pucnjava iz svih vrsta oruđa oko 7 časova.

Oko 8.30 Nemci se povukli u sklonište između Kneza Pavla i Poenkareove. Rusi i partizani dobili pojačanje u velikim tenkovima.

Posle 10 časova borba oko Pivare opala. Pucnjava se prenela na Dušanovu i Budimsku ulicu. Đoka Ilić stigao iz Ul. Visokog Stevana sa vešću da se u centrali „Snaga i svetlost” nalaze sklonjeni oko 500 Nemaca, koji daju očajan otpor.

 

Artiljerci Crvene armije 

U sobama prema Kneza Pavla ulici bilo je opasno zadržavati se, jer su njome šištali meci.

U 12.15 prvo jako bombardovanje od strane Rusa, izgleda da je Kalemegdan objekat napada. U 12.45 strašan tresak, sva se svetla u melceraju (podrumu) Pivare pogasila. Uši zaglušene. Sa kule se vidi strašan dim sa strane Donjeg grada. Verovatna jaka eksplozija municije. Detonacija neverovatno jaka.

Oko 16 čas. očajnički napad na uporišta Nemaca kod Prve muške gimnazije. Kao i od sada i tog puta su se Nemci pokazali kao najgori zverovi i banditi. Za odbranu su palili okolne kuće kako bi osvetlili kraj. Stanovnici tih kuća ih teškom mukom gasili i pored pretnje da će biti ubijeni.

Uporište Nemaca u bunkeru u Poenkareovoj (današnja Makedonska) savladano. Ima ih još koji se kriju po kućama iza Pivare. Rusi i partizani izbegavaju po cenu sopstvenih žrtava rušenje kuća. Iz tih razloga čišćenje ide sporije.

U Pivari smešten štab Prve proleterske brigade i Pete crnogorske divizije. Mnogo kontradiktornih vesti. Jedan zalutali metak pogodio je kod Pivare ruskog kapetana koji je podlegao povredama.

 18. oktobar – Oko 5 časova izjutra protutnjali tenkovi i tada je počela obilata artilerijska vatra. Dva Nemaca pali su u ruke partizana u Cetinjskoj pred pivarnom kapijom. Sa njima bila i tri Talijana. Nemci su odmah streljani, Talijani su zadržani kao zarobljenici.

Partizani se spremaju da proslave dan Oktobarske revolucije. Sinoć su neke dame iz našeg skloništa pozvane da im se umese kolači.

Od podneva pucnjava slabija, ali saznajemo da se u našoj blizini borbe vode još oko „Ruskog cara”.

U 17 čas. pucnjava je opet jača, ali mahom iz lakih oruđa i bacača mina. Govori se da je u centru glavno uporište Nemaca kod „Ruskog cara”, a da su oni ispred izloga stavili žene i decu, a kroz njih provukli cevi od mitraljeza i pušaka i tako pucaju na sovjete i partizane, koji se uzdržavaju da gađaju.

 

Nemci su oko grada i u Beogradu podigli pravu tvrđavu odbrane: rovovi na obroncima Avale 

19. oktobar – Noć mirna, ali posle stižu nova pojačanja. Vele partizani da se po svako cenu mora očistiti prostor do Kalemegdana. Sva se sredstva moraju na žalost upotrebiti.

U 7 čas. počela jaka vatra. Po nekoliko minuta ne prestaje pucnjava.

U 8 čas. jako bombardovanje Kalemegdana od strane ruske avijacije. Iz Zemuna protivavionska dosta dejstvovala, ali sva rasprsnuća u vazduhu daleko od aviona. Bombardovanje trajalo više od 10 minuta i to snažno.

Primili proglas komandanta Beograda general majora Ljubodraga N. Đurića. Dobro sastavljen proglas, koji daje već nacrt onoga što će biti uređenje federativne Jugoslavije.

U 10.05 čas. prva granata od strane Nemaca iz Zemuna. Granata udarila u veliki dimnjak Pivare. Veliko uzbuđenje. Iz podruma mnogi prešli u sklonište od napada iz vazduha.

Od g-gđe Marte Milivojević dobio sam za slavu (Sv. Toma) hleb kao slavski kolač.

Artilerija stalno i uporno gađa u pravcu Pozorišta. Ako je verovati pričanju ruše „Ruski car” i „Riunione” (nemačka uporišta).

U 13 čas. pucnjava slabi, vesti kontradiktorne. Ručak od partizana: pasulj.

Po podne vest da je hotel „Moskva” oslobođen, i to borilo se sprat po sprat. Pripreme za juriš na „Ruski car” i „Riunione”. Požari u Kralja Petra ulici i Ul. Zmaja od Noćaja. Čitav niz zgrada zapaljen od strane Nemaca.

 

Više od 3.000 Beograđana uzelo je puške u ruke da bi se pridružilo oslobodiocima 

20. oktobar – U 6.45 počet napad tenkovima, a u 7.30 čas. Jovica Milošević doneo vest da su Nemci iz „Riunione” i „Ruskog cara” pobegli, a da su partizani sa Sovjetima prodrli u Čika Ljubinu i Vasinu ulicu. U Čika Ljubinoj, na Kraljevom trgu i okolo prizor strašan. Izgleda da je taj kraj Beograda najviše stradao.

Naredba br. 1. – policijski čas od 18 čas. Prazni stanovi da se prijave. Svi na rad.

Poslednje veče u melceraju Pivare. Veliki vatromet, skidanje telefonske žice. Partizani napustili pivaru.

21. oktobar – Kaćuše tuku Zemun. Sa Bežanijske kose nekoliko granata. Ima poginulih.

Oko 9 čas. napustili smo Pivaru i vratili se u Kneza Pavla. Opšte presvlačenje, vode još nema. Govori se da ćemo je dobiti za 2-3 dana. Nema ni električnog osvetljenja. Ulice prepune veselog sveta. Strašan prizor: Sagoreli leševi Rusa u porti Vaznesenske crkve..

Tragovi mlazeva krvi niz fasadu zgrade Jadransko-Podunavske banke: od radoznalog sekretara švajcarskog konzulata, poginulog na samom prozoru.

Kraljev trg strašna slika. Novi univerzitet do temelja izgoreo, Kolarčev delimično. Minirane i uništene popovska kuća, hotel „Makedonija” i kuća do Glavne lutrije. U ovoj poslednjoj dosta naših poginulih.

Pucnjava se udaljuje, vele da je zauzeta Bežanijska kosa.

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.