Subota, 03.12.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

U Srbiji ostao bez obe ruke i pravde, mora pred sud u Strazbur

Саша Илић испред Основног суда у Параћину (Фото З. Глигоријевић)

Ja­go­di­na – Ap­so­lut­na za­sta­re­lost kri­vič­nog go­nje­nja Ve­li­mi­ra Sta­men­ko­vi­ća iz Ću­pri­je, osum­nji­če­nog za te­ško de­lo pro­tiv op­šte si­gur­no­sti, u ve­zi s kri­vič­nim de­lom ne­pro­pi­sno i ne­pra­vil­no iz­vo­đe­nje gra­đe­vin­skih ra­do­va, na­stu­pi­la je ju­če. Sta­men­ko­vić je bio in­ve­sti­tor na objek­tu „Alek­san­dar”, na ko­me se pre de­set go­di­na po­vre­dio Sa­ša Ilić (29) iz Ću­pri­je. Ka­da je Ilić po­di­gao oluk ko­ji je tre­ba­lo da po­sta­vi na obje­kat, stvo­rio je struj­ni luk iz­me­đu da­le­ko­vo­da i olu­ka, ko­ji ga je od­ba­cio na ze­mlju. Ilić je za­do­bio te­ške po­vre­de, a zbog gan­gre­ne am­pu­ti­ra­ne su mu obe ru­ke, o če­mu je „Po­li­ti­ka” već pi­sa­la.

Pre­ma re­či­ma Dra­ga­ne Pa­vlo­vić, port­pa­rol­ke Osnov­nog su­da u Pa­ra­ći­nu, odr­žan je 21 pre­tres, a 30 za­ka­za­nih ni­je odr­ža­no. Za vre­me su­đe­nja pro­me­ni­le su se tri su­di­je, su­đe­no je i u ću­prij­skom i u pa­ra­ćin­skom su­du, a je­dan glav­ni pre­tres odr­žan je u ću­prij­skoj bol­ni­ci. Ire­na Spa­sić, pred­sed­ni­ca Osnov­nog su­da u Pa­ra­ći­nu, no­vem­bra pro­šle go­di­ne pred­met je do­de­li­la dru­gom su­di­ji, jer je po­stu­pa­ju­ći bio na od­mo­ru, a okri­vlje­ni u pri­tvo­ru, i na­lo­ži­la da se ro­či­šta za­ka­zu­ju u što kra­ćem ro­ku. 

– Sud je pred­u­zeo sve što je bi­lo po­treb­no, ali dru­ge usta­no­ve su pro­pu­šta­le ne­ke rad­nje. Su­di­ja je iz­re­kao i me­ru za­bra­ne na­pu­šta­nja me­sta bo­rav­ka i na­lo­žio sta­vlja­nje na­no­gi­ce, ali Ka­zne­no-po­prav­ni za­vod u Ću­pri­ji ni­je re­a­li­zo­vao ovu me­ru. Od­re­đi­van mu je i pri­tvor, ras­pi­sa­na po­ter­ni­ca za njim, ali po­li­cij­ska sta­ni­ca u Ću­pri­ji ni­je spro­ve­la ove me­re – na­vo­di Pa­vlo­vi­će­va za „Po­li­ti­ku”.

Ona do­da­je da je on­da­šnje Op­štin­sko tu­ži­la­štvo u Ću­pri­ji naj­pre od­u­sta­lo od kri­vič­nog go­nje­nja Sta­men­ko­vi­ća, da bi apri­la 2008. go­di­ne pod­ne­lo op­tu­žni­cu za isto kri­vič­no de­lo. Advo­kat Ne­nad Sa­dža­ko­vić, Ili­ćev za­stup­nik, ka­že pak da od po­čet­ka ni­je ra­đe­no ka­ko tre­ba. Pre­ma nje­go­vim re­či­ma, Op­štin­sko jav­no tu­ži­la­štvo je op­tu­žni­cu pr­vo po­di­glo pro­tiv Ra­den­ka Sta­ni­ši­ća, iz­vo­đa­ča ra­do­va, iako je sud­ski ve­štak kon­sta­to­vao da kri­vi­ca ni­je nje­go­va, već in­ve­sti­to­ra ko­ji ni­je obez­be­dio uslo­ve za rad.

– Spor je mo­gao da se za­vr­ši na sa­mo dva glav­na pre­tre­sa. Sud­ski ve­štak je u iz­ve­šta­ju na­veo da „uslov si­gur­no­sne uda­lje­no­sti objek­ta ni­je is­pu­njen”, i da, po­što obje­kat ni­je imao po­ja­ča­nu elek­trič­nu i me­ha­nič­ku za­šti­tu i od­go­va­ra­ju­će zna­ko­ve upo­zo­re­nja, pred­sta­vlja „stal­nu skri­ve­nu opa­snost po ži­vot i zdra­vlje lju­di i po si­gur­nost objek­ta” – ka­že advo­kat.

On do­da­je i da u do­pi­su Op­štin­skom jav­nom tu­ži­la­štvu u Ću­pri­ji, ko­ji je „Elek­tro­sr­bi­ja Kra­lje­vo” do­sta­vi­la ja­nu­a­ra 2006. go­di­ne, ja­sno pi­še da su još 2001. vla­sni­ka fir­me „Alek­san­dar” upo­zo­ri­li na „ne­pro­pi­snu grad­nju objek­ta is­pod da­le­ko­vo­da i mo­guć­no­sti na­stu­pa­nja ne­že­lje­nih po­sle­di­ca”. Po­što je grad­nja objek­ta na­sta­vlje­na mi­mo nji­ho­vog upo­zo­re­nja, „Elek­tro­sr­bi­ja” je oba­ve­sti­la gra­đe­vin­sku in­spek­ci­ju u Ću­pri­ji da pre­du­zme od­go­va­ra­ju­će me­re.

– Sra­mo­ta je da se za de­set go­di­na ne do­ne­se ni­ka­kva od­lu­ka. Za­ni­mlji­vo je da po­li­ci­ja ni­je mo­gla da pro­na­đe tu­že­nog, a po­štar je us­peo da mu uru­či par­nič­nu tu­žbu, ko­ju smo pod­ne­li Vi­šem su­du u Ja­go­din ra­di na­kna­de šte­te zbog vred­no­sti spo­ra, na ko­ju je od­go­vo­rio pre­ko pu­no­moć­ni­ka – oce­nju­je advo­kat Sa­dža­ko­vić.

Po­što je Vi­ši sud u Ja­go­di­ni 21. ju­la do­neo re­še­nje da je Ili­ću po­vre­đe­no pra­vo na su­đe­nje u ra­zum­nom ro­ku, on će pre­ko su­da u Stra­zbu­ru za­tra­ži­ti od­go­vor­nost dr­ža­ve Sr­bi­je, či­je in­sti­tu­ci­je za de­set go­di­na ni­su mo­gle da do­ne­su ni­jed­nu pre­su­du.

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.