Sreda, 10.08.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Kina podržava evropski put Srbije

Srbija i Kina imaju istovetan stav prema ključnim političkim pitanjima, poručili su srpski i kineski premijeri Aleksandar Vučić i Li Kećeng, objasnivši da se obe zemlje zalažu za očuvanje svetskog mira, te da ne ugrožavaju ničiji teritorijalni integritet.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare koja je upriličena posle bilateralnog sastanka dvojice predsednika vlada, kome su prisustvovali i svi članovi Vučićevog kabineta, prvi čovek srpske vlade je zahvalio premijeru Liju što njegova zemlja tretira Srbiju kao nezavisnu, slobodnu i samostalnu zemlju „kako bi Srbija volela da je svi tretiraju” i što poštuje opredeljenja, politiku i evropski put Srbije. „Hvala prijatelju, druže Li”, rekao je Vučić obraćajući se svom kineskom kolegi. Kineski premijer je, pak, ocenio da se ovim susretom otvara nova stranica u odnosima dve države i ponovio da njegova zemlja podržava evropske integracije Srbije.  

Prvi dolazak jednog kineskog premijera u Beograd posle 28 godina rezultirao je potpisivanjem 13 sporazuma i memoranduma između dve države, a kako je najavio premijer Vučić, već do 20. januara će Srbija, Mađarska, Makedonija i Grčka izaći pred kinesku vladu sa konkretnim modelom finansiranja brze pruge Beograd–Budimpešta, koja će biti nastavljena preko Makedonije do Grčke. Taj model, kako je naglasio, ne mora biti isti za svaku od država učesnica projekta.   

Tokom dana održani su i brojni bilateralni susreti premijera i predstavnika 16 država koji su učestvovali na prekjučerašnjem samitu. Između ostalih sreli su se, po drugi put za mesec dana, premijeri Srbije i Albanije Vučić i Edi Rama. Za razliku od prvog beogradskog susreta koji je protekao u senci Raminog pozivanja Beograda da prihvati kosovsku nezavisnost kao realnost, jučerašnji sastanak je, kako prenose mediji, imao jedan sasvim drugačiji ton. 

Obraćanje novinarima posle sastanka sa kineskim kolegom Vučić je počeo „izvinjenjem” što nije uspeo da nauči pozdrav na kineskom, a nastavio je u ozbiljnom tonu zahvaljujući Pekingu na odnosu poštovanja koji ima prema Beogradu iako je reč o neuporedivim zemljama i po veličini i po broju stanovnika. Srbija će, kako je rekao, istim takvim poštovanjem umeti da uzvrati. Prema Vučićevim rečima, dve vlade su se u Beogradu bavile važnim pitanjima, što se vidi i po sporazumima koji su potpisani, a koji se bave raznim oblastima, od najsavremenijih tehnologija, telekomunikacija, do izgradnje termoelektrane, ali i izvoza jagnjećeg mesa u Kinu. „Smatramo da postoje značajne mogućnosti za prodor srpske robe u Kinu, kao što je i kineska roba uvek dobrodošla u Srbiju”, rekao je Vučić.

On je obelodanio i da je Srbija dobila donaciju od Kine u visini od 35 miliona juana (4,5 miliona evra), koju može da iskoristi i za vraćanje nekih kamata. Takođe, kako je rekao, postignut je još povoljniji sporazum sa kineskom Eksim bankom o izgradnji Termoelektrane „Kostolac B”, jer je grejs period produžen sa pet na sedam godina, a kamata je spuštena sa 3 na 2,5 odsto.

Kineski premijer je svoje obraćanje počeo i završio srpskim pozdravima koje ga je, kaže, naučio Vučić, a ako nešto nije dobro izgovorio, za to, kako je rekao, opet „zasluga” pripada srpskom premijeru.

Kina i Srbija, objasnio je Li stav Pekinga, međusobno podržavaju jedna drugu u pitanjima od međusobnog interesa. „Zalažemo se za očuvanje sistema uspostavljenog posle Drugog svetskog rata”, rekao je premijer Kine objasnivši da boravi u uzvratnoj poseti Srbiji pošto je premijer Vučić bio u Kini na „letnjem Davosu”, a „mi u Kini kažemo da ako nešto ne uzvratimo to nije kulturno”. 

On je precizirao i da će modernizovana železnička linija od Beograda do Budimpešte biti deo kopnene i morske ekspres linije između Kine i Evrope. Ta pruga neće, kako je ocenio, doprineti samo produbljavanju saradnje između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, već će biti značajna i za odnose Kine i Evropske unije. Objasnio je da je u odnosu na prošli samit projekat proširen tako da uključi i Makedoniju i grčke luke. Srbija je, prema njegovim rečima, na važnom položaju na ovoj ekspres liniji, a njena izgradnja će pomoći otvaranju novih fabrika i radnih mesta.

Jedan od susreta koji je u javnosti očekivan sa posebnom pažnjom jeste razgovor Vučića i Rame. Kako je saopšteno posle ovog sastanka dvojica premijera su istakli potrebu zajedničkog nastupa pred evropskim fondovima u vezi sa zajedničkim projektima predloženim tokom Berlinskog procesa u avgustu ove godine. Premijer Rama istakao je mogućnost stvaranja partnerstva između Srbije i Albanije, „koji bi poslao veoma važnu poruku o regionalnoj saradnji”.

O Valteru, Novaku i lozi

Odgovarajući na pitanje kineske novinarke koja je konstatovala da se u njenoj zemlji kada se pomene Srbija pomisli na Valtera (Batu Živojinovića) i Novaka Đokovića, premijer Vučić je rekao da je Srbija ponosna na to kako glumac Velimir Bata Živojinović i teniser Novak Đoković predstavljaju svoju zemlju u Kini, ali je dodao i da želi da se na pomen Srbije u Kini zna da je reč o prijateljskoj zemlji.

Njegova želja je, kako je rekao, da kada se čuje reč Srbija građani Kine znaju da je reč o prijateljskoj zemlji koja vodi ozbiljnu i miroljubivu politiku i da mogu da kažu da je to slobodna, samostalna zemlja koja sama donosi svoje odluke. On je primetio, kako prenosi Tanjug, i da Đokoviću veoma prija ambijent u Kini, što, kako je rekao, potvrđuje i činjenica da baš na turnirima u toj zemlji nije izgubio nijedan meč. „Mislim da nije izgubio nijedan meč ili skoro nijedan, ali ministri u mojoj vladi se uopšte ne razumeju u sport i ne mogu sad to da proverim”, uz osmeh je dodao Vučić.

Kineski premijer je na to dodao da je u Kini poznata i srpska rakija loza za koju je čuo da je sve bolja što je starija. „Tako je i sa prijateljstvom Srbije i Kine”, zaključio je Li.

------------------------------------------------------------------

Černova: Peking očigledni dobitnik, EU ne može biti zadovoljna

Peking je očigledno najviše dobio od trećeg samita Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, dok EU ne može biti zadovoljna što je isključena iz takvih razgovora, ocenila je juče programska direktorka Evropskog saveta za spoljnu politiku Vesela Černova. „Pošto EU nije deo takvog formata, Kina je očigledni dobitnik. Ona dobija kanale potrebne za transport svoje robe na zapadnoevropsko tržište i blaže uslove nego da je pregovarala sa Evropskom komisijom”, rekla je Černova Tanjugu.

Ona je primetila da Kina nije morala da odvojeno razgovara sa 16 premijera manjih zemalja, već ih je umesto toga okupila na jednom mestu i može da koordiniše svoje interese na jednostavniji način. Prema njenim rečima, samit u Beogradu jasan je pokazatelj kontinuiranog interesovanja Pekinga za Evropu i opredeljenja i sposobnosti Kine da formira regionalne grupacije koje se uklapaju u njene planove.

Podsetivši da su neke od 16 zemalja učesnica samita članice EU, dok neke nisu, Černova je istakla da je za Kinu važan njihov geografski položaj. „Naglasak na infrastrukturi i uspešnom sklapanju nekoliko značajnih sporazuma u oblasti saobraćaja i energetike bili su prioritet i za Peking i za pomenute zemlje i u tom smislu samit je bio uspešan”, zaključila je Černova, koja je učestvovala na ovogodišnjem Beogradskom bezbednosnom forumu.

Na pitanje da li se mogu očekivati prepreke iz EU u realizaciji projekata dogovorenih na samitu, Černova je odgovorila da u najmanje jednom slučaju postoji očigledna neusaglašenost sa evropskim standardima: „Nisam upoznata s detaljima dogovora, ali ono što trenutno upada u oči jeste da su u planovima samita elektrane koje rade na ugalj. EU se brine o klimi, a to podrazumeva ograničenje korišćenja uglja u EU i ovde postoji očigledna kontradikcija.” Tanjug

------------------------------------------------------------------

„Jutarnji list”: Hrvatska propustila priliku

Zagreb – Dolazak kineskog premijera Li Kećenga u Beograd nagoveštava ozbiljne namere Pekinga da ojača veze sa zemljama centralne i istočne Evrope, a Srbija, za razliku od Hrvatske, već ima nekoliko projekata s kineskom stranom, piše juče „Jutarnji list”.

Srbija je, piše ovaj zagrebački dnevnik, iskoristila priliku da se predstavi svetu kao „ulazna vrata” za kineski kapital na Balkan i u Evropu, ali i za susrete srpskog premijera Aleksandra Vučića s predsednicima vlada 15 država s kojima je dogovarao više projekata, navodi list.

„Kina, čija je ekonomija i službeno prerasla snagu američke i postala najjača ekonomska sila sveta, prema službenim rezultatima Državnog zavoda za statistiku, s Hrvatskom je prošle godine imala izrazito povoljnu robnu razmenu: izvezla je u vrednosti od 4,4 milijarde kuna, a iz Hrvatske uvezla robe samo za 434 miliona kuna”, navodi list i dodaje da su Kinezi, doduše, pokazali zanimanje za investiranje u Hrvatsku, pre svega u luke (Ploče, Rijeka, Vukovar) i železničku infrastrukturu, te moguću gradnju električnih centrala, no do danas ta najmnogoljudnija zemlja sveta u Hrvatskoj nije započela nijednu investiciju.

Srbija, međutim, za razliku od Hrvatske – već ima nekoliko projekata.

Istovremeno, navodi list, kineska „ofanziva šarma” ima za cilj da pokaže svetu da je kineski kapital spreman doći u centralnu i istočnu Evropu, za koje američki i evropski kapital ne pokazuje previše zanimanja. „S tog zaista impresivnog skupa, koji je okupio čak 6.600 učesnika, u znak protesta zbog izjava četničkog vojvode Vojislava Šešelja, izostao je jedino premijer Zoran Milanović. Iako je poslao jasnu poruku Srbiji, propustio je priliku za razgovore s Li Kećengom i drugim premijerima”, piše „Jutarnji”. Tanjug

------------------------------------------------------------------

Sinhua: Mehanizam 16 + 1 podsticaj za proces evrointegracija

Peking – Samit Kine i lidera 16 država centralne i istočne Evrope dao je novi podsticaj za razvoj bilateralnih odnosa, a predstavlja i pogodnu platformu za jačanje nacionalnih ekonomija, čime olakšava ulazak zemalja u EU, ocenjuje kineska novinska agencija Sinhua. „Mehanizam 16+1 odgovarajuća je platforma koja pomaže jačanje ekonomija država, a time i olakšava njihovih ulazak u 28-člani blok, podstičući proces evrointegracija”, ocenjuje agencija.

Ne samo da nova platforma proširuje saradnju na obostranu korist, već, kako ističe Sinhua, uspostavlja novi motor za produbljivanje sveobuhvatnog strateškog partnerstva Kine i EU koje donosi uzajamne benefite i rezultate kojima su svi na dobiti.

Neki bi u Evropskoj uniji, kako dalje navodi kineska agencija, mogli da budu zabrinuti zbog dijaloga 16+1, smatrajući ga štetnim za sveukupne odnose Kine i EU. „Ove spekulacije su, međutim, prazne priče”, ističe Sinhua.

U tom kontekstu agencija podseća da je 11 od 16 država regiona centralne i istočne Evrope pristupilo EU i da je pet država kao svoj cilj postavilo članstvo u njoj. „Saradnja zemalja regiona i Kine može pre da bude podsticaj za odnose Kine i EU nego prepreka”, ističe kineska agencija.

Agencija dalje ocenjuje da je samit u Beogradu, kome je prisustvovao kineski premijer Li Kećeng, „istakao mapu puta za buduću saradnju” i da je „nova platforma za saradnju znatno osnažila političku volju Kine i 16 država za saradnju”.

Tanjug

 ------------------------------------------------------------------

Uskoro izvoz jagnjećeg i goveđeg mesa u Kinu

Srbija će uskoro početi sa izvozom jagnjećeg i goveđeg mesa na tržište Kine, a kineska strana je zainteresovana i za uvoz mesnih i mlečnih prerađevina, dečje hrane, smrznutog i prerađenog voća i povrća iz Srbije, kao i suvih šljiva, izjavila je juče za Tanjug ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević-Bošković.

Ona je napomenula da su se tri klanična objekta prijavila za izvoz jagnjećeg mesa i prošla sve provere ispunjenosti uslova, pa bi po potpisivanju protokola, odmah mogli da krenu sa izvozom.

Izvoz goveđeg mesa mogao bi početi u januaru kada se očekuje potpisivanje sporazuma za izvoz te vrste mesa, nakon usaglašavanja tehničkih detalja, kazala je Bogosavljević-Bošković nakon sastanka sa delegacijom kineske privredne komore.

Kako su količine mesa kojima Srbija raspolaže male za potrebe velikog tržišta kao što je kinesko, jedna od ideja je da se dve strane zajednički angažuju da se kroz investicije podigne proizvodnja ovaca. Ministarka je dodala da su istočna i južna Srbija izuzetno povoljni za uzgoj velikog broja ovaca, te će se raditi na iznalaženju mogućnosti za zajedničko investiranje u tu vrstu proizvodnju. Tanjug 

 ------------------------------------------------------------------

REAGOVANjA NA SAMIT

Lađevac: Srbiji vodeća uloga u  regionalnim projektima

Ivona Lađevac, istraživač saradnik pri Institutu za međunarodnu politiku i privredu: „Održavanje samita u Beogradu donosi višestruke koristi i Srbiji i regionu i to je prilika da se naša zemlja predstavi u dobrom svetlu kao domaćin izuzetno važnog skupa, značajnog i sa političkog, ali i sa ekonomskog aspekta. Značaj za Srbiju se ogleda u reafirmaciji političkog i geostrateškog značaja, ali je daleko značajniji ekonomski aspekt s obzirom na činjenicu da je Kina zainteresovana i spremna da uloži u projekte koji će doprineti ekonomskom oporavku zemlje.”  Tanjug

Malus: Bojkot Milanovića je katastrofa

Siniša Malus, menadžer za komunikacije Kinesko-jugoistočnoevropske poslovne asocijacije iz Hrvatske: Samit Kine i država centralne i istočne Evrope u Beogradu najvažniji politički, ali i ekonomski skup u regiji ove godine. Odluka hrvatskog premijera Zorana Milanovića da ga bojkotuje prava je katastrofa. To je poruka Kini kao organizatoru skupa, a ne Srbiji, koja je samo domaćin. Nažalost, to je u duhu ponašanja njegove vlade prema kineskim investitorima poslednjih godina. Gotovo se ništa nije napravilo, a istovremeno Srbija, BiH i Mađarska, uskoro i Slovenija, odrađuju značajne poslove s Kinezima,” navodi Malus za „Slobodnu Dalmaciju”.

Samardžić: Važne političke i ekonomske poruke samita

Nikola Samardžić, profesor Univerziteta u Beogradu: „Važna politička poruka samita jeste podrška kineskog premijera nastavku evropske integracije i spremnost Kine da sa istočnom i jugoistočnom Evropom uspostavi odnose kao sa trgovačkim partnerima. U pitanju je jedan, pre svega, trgovački sporazum između država članica Evropske unije i država kandidata za pristupanje EU sa Kinom koja želi da uloži određena sredstva u ovdašnju infrastrukturu.” Tanjug

Jovanović: Konkretna korist za Srbiju od samita

Nikola Jovanović, programski direktor centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD): „Konkretna korist za Srbiju od samita mogla bi da bude unapređena infrastruktura, snažnije uključivanje zemlje u svetske trgovinske tokove i veće mogućnosti za ozbiljan biznis. Bez infrastrukture i pristupačne energije nema ozbiljnog biznisa i velikih investicija u industriju i poljoprivredu.”

Đogović: Ubrzati dogovoreno i sprečiti opstrukcije

Saša Đogović, saradnik Instituta za tržišna istraživanja, smatra da treba raditi na što bržoj realizaciji projekta modernizacije i izgradnje brze pruge Beograd–Budimpešta, te sprečiti bilo kakve opstrukcije koje bi mogle da dovedu do udaljavanja Kine na način kako se to dogodilo sa „Južnim tokom”. Tanjug

Stefanović: Podržavamo samit, ali koliko košta

Borislav Stefanović, šef poslaničke grupe DS-a,ponovio je da ta partija podržava samit u Beogradu, istakavši da osim prestiža može doneti i konkretizaciju ekonomskih dogovora, međutim, kako je rekao, to ne znači da ne treba da se pita koliko to košta i šta su rezultati. „To ne znači da neko treba da se hvali dogovorom o modernizaciji pruge do Budimpešte, koji je postignut ranije, i to ne znači da oni sada treba da izbegnu da nam kažu pod kojim uslovima ćemo mi uzeti kredit koji će građani Srbije otplaćivati.”

Savić: Gradnja pruge dobrodošla, samit od koristi za Srbiju

Ljubodrag Savić, ekonomista, kaže da je veoma važno što je u okviru samita potpisan sporazum o gradnji brze pruge Beograd–Budimpešta. Najveću korist od toga imaće Kina, ali i sve zemlje koje se nalaze na tom potezu. „Uvek je infrastruktura ograničavajući ili podsticajni faktor razvoja, ali Srbija je do te mere siromašna da ne može čak ni da održava postojeće pruge, a zamislite koliki je značaj kad se neko ponudi da ih izgradi.” Prema njegovim rečima, to je potez koji je u ovom trenutku dobrodošao Srbiji i od koga će ona svakako imati koristi i ne samo naša, već i države koje će u tom projektu učestvovati. Tanjug

Bečev: Rano za ocenu konkretnih rezultata samita

Dimitar Bečev, viši saradnik Londonske škole za ekonomiju i političke nauke, ocenio je da je samit pokazao da na obe strane postoji želja za unapređenjem odnosa. On, međutim, dodaje da je još rano za ocenu konkretnih rezultata. „Ukoliko se do 2017. godine izgradi pruga velike brzine između Srbije i Mađarske, to će biti veliki korak napred, mada moramo pogledati finansijske i druge parametre ovog sporazuma.” U tom smislu, on podseća na slučaj autoputa Varšava–Lođ za šta je kineski konzorcijum COVEC 2009. godine dobio tender, ali se povukao pošto nije uspeo da odgovori na sve zakonske, regulativne uslove zbog čega je posao propao.

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.