Nedelja, 25.09.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Heroji biznisa s ordenjem u zatvor

Горан Перчевић са нобеловцем Полом Кругманом приликом његовог боравка у Београду 2012. године Фото Танјуг

Ako je su­di­ti po to­me ko­li­ko da­nas ima na­gra­da na­me­nje­nih po­slov­nim lju­di­ma i ka­ko im se če­sto uru­ču­ju, re­klo bi se da na­ša eko­no­mi­ja cve­ta i da smo ve­o­ma na­klo­nje­ni stva­ra­o­ci­ma ma­te­ri­jal­nih vred­no­sti. Pri­zna­nja za re­zul­ta­te ko­je ostva­ru­ju u pri­vre­đi­va­nju, po­di­za­nju i vo­đe­nju fa­bri­ka, za­po­šlja­va­nju, iz­vo­zu i ta­ko­zva­nom dru­štve­no od­go­vor­nom po­slo­va­nju, ret­ko im sti­žu od dr­ža­ve. 

Pla­ke­te i di­plo­me im, po pra­vi­lu, de­le nji­ho­va udru­že­nja – ili no­vi­na­ri. Zlob­ni­ci bi re­kli da je pri­vred­ni­ci­ma or­de­nje de­li­la ona biv­ša dr­ža­va, a ova da­na­šnja ih – hap­si. 

Pri­vred­na ko­mo­ra Sr­bi­je na kra­ju sva­ke go­di­ne uru­ču­je go­di­šnje na­gra­de pri­vred­nim dru­štvi­ma, dru­gim prav­nim li­ci­ma i po­je­din­ci­ma. Na­gra­đu­je ih „za ostva­re­ne re­zul­ta­te u pri­vre­đi­va­nju, ino­va­tiv­no­sti i na­u­ci, kao i za una­pre­đe­nje me­nadž­men­ta i do­pri­no­sa u in­for­mi­sa­nju jav­no­sti.” Od 2007. PKS sva­ke dru­ge go­di­ne do­de­lju­je i Na­ci­o­nal­nu na­gra­du za dru­štve­no od­go­vor­no po­slo­va­nje, a fir­me se sa­me kan­di­du­ju. 

Po­red re­pu­blič­ke ko­mo­re, go­di­šnje na­gra­de pri­vred­ni­ci­ma, ve­li­kim i ma­lim, uklju­ču­ju­ći i po­ljo­pri­vred­ni­ke, de­le i re­gi­o­nal­ne pri­vred­ne ko­mo­re. Ta­ko lo­kal­ne ko­mo­re oda­ju pri­zna­nje i pod­sti­ču do­pri­nos eko­nom­skom ra­stu svo­jih okru­ga. 

Srp­ska aso­ci­ja­ci­ja me­na­dže­ra (SAM) do­de­lju­je na­gra­de za naj­bo­ljeg me­na­dže­ra, po­slo­dav­ca i naj­bo­lji re­gi­o­nal­ni pro­je­kat u pro­te­kloj go­di­ni.

Po­tvr­da po­što­va­nja rod­ne rav­no­prav­no­sti u Sr­bi­ji je­ste i Go­di­šnja na­gra­da za naj­bo­lje pred­u­zet­ni­ce „Cvet uspe­ha za že­nu zma­ja” Udru­že­nja po­slov­nih že­na Sr­bi­je. 

Do­pri­nos dru­štve­nom pod­sti­ca­nju po­slov­nih lju­di svo­jim na­gra­da­ma da­je i no­vi­nar­ska stru­ka. Klub pri­vred­nih no­vi­na­ra, či­ji je osni­vač i vi­še­go­di­šnji pred­sed­nik bio naš ra­no pre­mi­nu­li ko­le­ga Gor­dan Ra­ni­to­vić, sva­kog fe­bru­a­ra sve­ča­no uru­ču­je na­gra­du „Po­slov­ni čo­vek go­di­ne”. Do­de­lju­je se za „po­slov­ni po­tez go­di­ne”, a na­gra­đu­ju se i „me­na­džer go­di­ne”, „mla­di me­na­džer go­di­ne”, kao i „kre­a­tiv­ne da­me Sr­bi­je”. 

Tra­di­ci­o­nal­ne su i na­gra­de „Pla­ne­ta Bi­znis”, ko­je me­na­dže­ru go­di­ne do­de­lju­je re­dak­ci­ja ča­so­pi­sa „Eko­no­me­tar” i ma­ga­zi­na „Bi­znis”, iz­da­vač­ke ku­će „Ni­ra pres”, či­ja je vla­sni­ca biv­ša no­vi­nar­ka „Po­li­ti­ke” Ra­doj­ka Ni­ko­lić. 

„Me­di­ja in­vent” iz No­vog sa­da i uni­ver­zi­te­ti u No­vom Sa­du i Be­o­gra­du već 15 go­di­na do­de­lju­ju pri­zna­nje „Ka­pe­tan Mi­ša Ana­sta­si­je­vić” naj­i­stak­nu­ti­jim kom­pa­ni­ja­ma, ma­lim i sred­njim pred­u­ze­ći­ma, bren­do­vi­ma, or­ga­ni­za­ci­ja­ma i usta­no­va­ma, stva­ra­o­ci­ma i po­je­din­ci­ma – za iz­u­zet­ne re­zul­ta­te u po­slo­va­nju, stva­ra­la­štvu i dru­štve­noj od­go­vor­no­sti. Na­gra­du či­ne pla­ke­ta i zlat­nik sa li­kom Ka­pe­ta­na Mi­še, rad aka­dem­skog va­ja­ra Lju­bi­še Man­či­ća.

De­cem­bra 2010. Mi­ro­slav Bo­gi­će­vić, vla­snik „Far­ma­ko­ma”, do­bio je zlat­nu pla­ke­tu kao „Pri­vred­nik ko­ji je obe­le­žio de­ce­ni­ju”, po iz­bo­ru Klu­ba pri­vred­nih no­vi­na­ra. Do­bit­nik je pri­zna­nja „Ka­pe­tan Mi­ša Ana­sta­si­je­vić” za naj­bo­ljeg pri­vred­ni­ka Sr­bi­je u 2011. go­di­ni, ko­je do­de­lju­je Pri­vred­na ko­mo­ra Voj­vo­di­ne, a Pri­vred­na ko­mo­ra Sr­bi­je 2011. do­de­li­la mu je di­plo­mu sa pla­ke­tom za po­stig­nu­te re­zul­ta­te u raz­vo­ju i una­pre­đe­nju pri­vre­de. Bo­gi­će­vić se tre­nut­no na­la­zi u pri­tvo­ru pod is­tra­gom za du­go­va­nja dr­ža­vi i ban­ka­ma, a taj ša­bač­ki taj­kun je pre­ko mo­skov­ske fir­me 2011. u taj­no­sti ku­pio VAC-ov udeo od 50 od­sto kom­pa­ni­je „Po­li­ti­ka no­vi­ne i ma­ga­zi­ni”, kre­di­tom uze­tim od dr­žav­ne ban­ke.

Pri­vred­na ko­mo­ra Be­o­gra­da za po­slov­nu lič­nost go­di­ne u glav­nom gra­du pro­gla­si­la je ge­ne­ral­nog di­rek­to­ra kom­pa­ni­je „In­ter­ko­merc” Go­ra­na Per­če­vi­ća. Sre­di­nom no­vem­bra pro­šle go­di­ne uhap­šen je zbog sum­nje da je či­nio mal­ver­za­ci­je sa kre­di­ti­ma Uni­ver­zal ban­ke, od­no­sno da je uzeo 34 zaj­ma, vred­no­sti 1,4 mi­li­jar­de di­na­ra, bez od­go­va­ru­ju­ćih ga­ran­ci­ja.

Aleksandar Mikavica

-----------------------------------------

KARLOV UGAO

• Fali nam samo još nekoliko nagrada za književnost, pa da svaki pisac bude ispoštovan.

• Nobelova nagrada Obami odjeknula je kao dinamit.

• Nagrade za životno delo dodeljuju se u konsultaciji sa Svetim Petrom.

• Mnogi novinari trebalo bi da dobiju nagradu, ne za pisanje, već za prećutkivanje.

• Od svih nagrada udarniku Aliji Sirotanoviću ostalo nam je samo njegovo prezime.

• Što više nagrada, to manje prijatelja.

• I ja bih odbio Nobelovu povelju. Za novčani deo nisam siguran.

Dragutin Minić

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.