Sreda, 29.06.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Salate na trpezi

Salata može biti jedini obrok za ručak ili večeru, ali i kao dodatak uz meso ili ribu za one gurmane koji ne mogu bez energetski jačih obroka. Evo i nekoliko predloga kako da obogatite svoju ishranu salatama.

Salata od krompira i celera: oljuštiti i iseći na kockice 1/2 kg krompira i 1 celer. Obariti ih u slanoj vodi i ocediti. Istresti ih u činiju za serviranje, pa preko toga nastrugati 1 oljuštenu kiselu jabuku, 1 na kockice isečeno tvrdo bareno jaje, pobiberiti, preliti uljem (najbolje maslinovim) i sirćetom, malo posoliti. Sve blago promešati i servirati, najbolje uz ribu.

Salate od svežeg povrća: 1. Salata od sveže cvekle: istrugati cveklu i jabuku, dodati iseckan crni luk, ren i kiselu pavlaku, sve promešati. 2. Salata „Željko”: 4 šolje sitnih cvetića karfiola, 1 velika zelena salata, 1/2 šolje ispranih i iseckanih maslina, sok 1 limuna, 2 kašičice ulja, 1 kašičica seckanog belog luka, 1/2 kašičice majčine dušice, biber, sve promešati.

Korzikanska salata: za 6 osoba potrebno je 6 tvrdo kuvanih jaja, 1 kg crnog luka, 100 g crnih maslinki, 2 limuna, 1 čaša običnog ili maslinovog ulja, 1 konzerva ringlica ili sardina i poveći komad ovčijeg ili starijeg kravljeg sira. Luk se iseče na kolutove i potopi u ulje pomešano sa sokom od limuna. Tvrdo kuvana jaja se seku na četvrtine, a riba na sitne komade. Zatim se u većoj činiji ređaju luk, jaja, riba i crne maslinke, dok se sve ne potroši. Na kraju se salata ukrasi komadima sira.

Grčka salata: za 6 osoba potrebno je 6 paradajza, 1 krastavac, 2 zelene papričice, 100 g crnih maslinki, 2 glavice crnog luka, 6 tvrdo kuvanih jaja, 1 konzerva od 300 g tunjevine, so, biber i ulje. Priprema: posoliti paradajz isečen na kriške i krastavac oljušten i isečen na kolutove. Ređati ovako pripremljeno povrće u činiju za salatu zajedno sa maslinkama, na četvrtine isečenim tvrdo kuvanim jajima, sitno iseckanim lukom, papričicama i komadima tunjevine. Na kraju preliti me[avinom ulja i bibera.

Francuska salata: za 4 osobe potrebno je 1 glavica zelene salate, 200 g crnih maslinki, sok od 1 limuna, malo senfa i aleve paprike. Zelena salata se isecka na rezance i pomeša sa maslinkama. Od ostalih sastojaka napravi se preliv za salatu.

Salata od karfiola: obariti u slanoj vodi manju glavicu karfiola, ali paziti da se ne prekuva, ocediti i iskidati ga na cvetiće. Obariti 2-3 krompira, iseći na kocke, dodati 1 iseckan crni luk, peršunovo lišće, so i biber po ukusu pa sve izmešati sa karfiolom. Na kraju lagano umešati 2 tvrdo kuvana jajeta isečena na kriške, salatu preliti blagim sirćetom ili limunovim sokom i uljem po ukusu.

Salata od pečuraka: potrebno je 1 kg svežih pečurki, 1 glavica crnog luka, kim, 1 veza peršunovog lišća, so, biber, 1 pakovanje kisele pavlake, sok od limuna.

Pečurke očistiti, iseći u tanje listiće, skuvati ih u blago posoljenoj vodi dok ne omekšaju, zatim ih ocediti, ohladiti, staviti u činiju, posuti seckanim crnim lukom, seckanim peršunom i kimom, posoliti, dodati biber, sve polako izmešati. Pavlaku izmešati sa sokom od limuna, preliti po pečurkama, pa još jednom izmešati. Ostaviti na hladnom.

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.