subota, 15.05.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
petak, 25.09.2015. u 09:05

Prizemljeno i prizemno

Порцелански медаљони из ауторског атељеа Тера Данубијус Милорада Вукановића (Стјепан Филеки/Типик)

Uvek je pri­jat­no upu­ti­ti dru­go­me le­pu reč ili pri­mi­ti kom­pli­ment, ali me­đu po­hva­la­ma gde­kad se na­đu i ta­kve po­zi­tiv­ne oce­ne ko­je – zbog ne­pri­me­re­no upo­tre­blje­ne re­či – ka­zu­ju upra­vo su­prot­no od ono­ga što se na­me­ra­va­lo sa­op­šti­ti. Na­i­me, onaj ko ka­že: „Ta de­voj­ka je za­i­sta do­bra, vas­pi­ta­na je, vred­na i pri­zem­na“, iz­re­kao je u is­toj re­če­ni­ci i hva­lu i po­ku­du, tač­ni­je – po­ku­dom je obez­vre­dio po­hva­lu. Upi­ta­će­mo se mo­žda – ka­ko? Hte­lo se, za­pra­vo, re­ći da je od­re­đe­na oso­ba re­al­na, jed­no­stav­na, skrom­na i ne­u­zne­se­na, ali je ka­za­no da je pro­sta, pri­mi­tiv­na i ne­mo­ral­na. Na­i­me, pri­dev pri­ze­man, -mna, -o ima upra­vo ta­kvo (fi­gu­ra­tiv­no) zna­če­nje ka­da se upo­tre­blja­va sa ci­ljem ka­rak­te­ri­za­ci­je čo­ve­ka (pri­ze­man čo­vek = ni­zak, rđav, ne­mo­ra­lan čo­vek), dok osnov­no zna­če­nje gla­si „ko­ji se na­la­zi pri ze­mlji“, na pri­mer: pri­zem­na ku­ća, pri­ze­man stan i sl. 

Za sa­nja­re, za­ne­se­nja­ke i sve one ko­ji su „da­le­ko od stvar­no­sti, ko­ji ži­ve u ilu­zi­ja­ma“ ka­že se da su gla­vom u obla­ci­ma, a no­ga­ma na ze­mlji. Ipak, iako su re­al­nost i tre­zve­nost ce­nje­ne oso­bi­ne, za one ko­ji su sta­bil­ni i po­sto­ja­ni, ko­ji sto­je na čvr­stom tlu ne­će­mo ka­za­ti da su pri­ze­mlje­ni (npr. po­gre­šno je: Ra­du­je me što je on pri­ze­mljen mo­mak, me­sto tre­zven, re­a­lan i sl.), jer ta­ko go­vo­ri­mo, pre sve­ga, o le­te­li­ca­ma (Avi­on je bez­bed­no pri­ze­mljen). Ma­da gla­gol pri­ze­mlji­ti se u srp­skom je­zi­ku ima vi­še zna­če­nja: spo­ji­ti sa ze­mljom (o elek­trič­noj stru­ji): pri­ze­mlji­ti fri­ži­der, a u skla­du sa iz­ra­zom spu­sti­ti se na ze­mlju (= oslo­bo­di­ti se ilu­zi­ja, shva­ti­ti stvar­nost ka­kva jest) raz­vi­ja i fi­gu­ra­tiv­no zna­če­nje spu­sti­ti se na ze­mlju, opa­me­ti­ti, ura­zu­mi­ti, npr. Otac ga je ko­nač­no pri­ze­mljio – osim u ša­li ili ka­da sa­go­vor­ni­ku otvo­re­no da­je­mo do zna­nja da se igra­mo re­či­ma – ni­ka­da ne­će­mo re­ći da po­me­nu­ti otac sa­da ima pri­ze­mlje­nog si­na. 

Dr Dra­ga­na Velj­ko­vić Stan­ko­vić

Pro­fe­sor Fi­lo­lo­škog fa­kul­te­ta Uni­ver­zi­te­ta u Be­o­gra­du

Komеntari0
5bec5
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja