Petak, 22.10.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

,,Magnohrom” čeka kupce

Само један од три димњака сведоче да се нешто ради (Фото М. Дугалић)

Kra­lje­vo – Kad se iz ,,Mag­no­hro­mo­vih” dim­nja­ka za­vi­jo­ri dim – či­ta­vo se Kra­lje­vo ra­du­je. Čak i stro­gi ,,ču­va­ri” eko­lo­gi­je. Jer, to je znak da se ta­mo ne­što ra­di. Bar na ka­ši­či­cu. Ta­ko je i ovih da­na. Pu­ši se je­dan od tri fa­brič­ka dim­nja­ka. U to­ku je po­sled­nja kam­pa­nja pro­iz­vod­nje sin­ter mag­ne­zi­ta za ovu go­di­nu. Kad se sve­u­kup­na ovo­go­di­šnja ko­li­či­na pro­iz­vo­da sa­be­re bi­će to oko osam hi­lja­da to­na sin­te­ra, ko­ji je uglav­nom pro­dat ino­stra­nim kup­ci­ma. Pri­ho­do­va­no je oko 2,5 mi­li­o­na evra. Mno­gi će od­mah re­ći da je to za­ne­mar­lji­vo, na­ro­či­to u po­re­đe­nju sa go­di­na­ma ka­da su se di­mi­la sva tri dim­nja­ka i ov­de pro­iz­vo­di­lo oko 120.000 to­na ve­tro­stal­nog ma­te­ri­ja­la, ko­ji je is­po­ru­či­van kup­ci­ma čak i pre­ko oke­a­na, u Ame­ri­ku.

Mo­že li ta fa­bri­ka, po­sle ne­u­spe­šne pri­va­ti­za­ci­je i su­no­vra­ta, da kre­ne pu­tem opo­rav­ka. Mno­gi su uve­re­ni da je to mo­gu­će, jer po­se­du­je svo­je rud­ni­ke i tra­žen pro­iz­vod, ali je glav­ni ,,ključ” no­va pri­va­ti­za­ci­ja. Za­to je ne­dav­no vest sa go­vor­ni­ce lo­kal­ne skup­šti­ne ka­ko je, na­vod­no, pre­ki­nut pro­ces pro­da­je bar jed­ne fa­bri­ke ov­de une­la pri­lič­no za­bu­ne.

– Mi ta­kvu in­for­ma­ci­ju ne­ma­mo, a valj­da bi od Agen­ci­je za pri­va­ti­za­ci­ju bi­li oba­ve­šte­ni. Za sa­da mo­gu re­ći da taj po­stu­pak te­če. Ras­pi­sa­ni ten­der se za­vr­ša­va 2. de­cem­bra. Ve­ru­jem, bar pre­ma ra­ni­jim pi­smi­ma o za­in­te­re­so­va­no­sti, da ima naj­ma­nje če­ti­ri ozbilj­na kup­ca. To pod­ra­zu­me­va da me­đu nji­ma ni­su oni ko­ji bi da ovaj pro­stor i ha­le is­ko­ri­ste za dru­gu de­lat­nost, već da na­sta­ve istu pro­iz­vod­nju. 
To zna­či i no­ve in­ve­sti­ci­je i znat­no ve­ći obim pro­iz­vod­nje, a ce­na imo­vi­ne fa­bri­ke ko­ja se pro­da­je ni­je vi­so­ka. Sma­tram da je 4,9 mi­li­o­na evra za ovu fa­bri­ku pri­hva­tljiv iz­nos – is­ti­če Đor­đe Ko­sa­no­vić, di­rek­tor ,,Mag­no­hro­ma”.

Tre­nut­no u ovom po­go­nu ra­di oko pe­de­se­tak rad­ni­ka, a u dru­goj ,,Mag­no­hro­mo­voj” fa­bri­ci, u po­go­nu ele­tro­ter­mič­kih pro­iz­vo­da, za­po­sle­no je 125 rad­ni­ka i pri kra­ju je pro­iz­vod­nja ter­mo­a­ku­mu­la­ci­o­nih pe­ći za ovu go­di­nu. No, pri­va­ti­za­ci­ja te fa­bri­ke je znat­no kom­pli­ko­va­ni­ja, po­sle pr­ve ne­u­spe­šne pri­va­ti­za­ci­je, pre če­ti­ri go­di­ne. I no­vi ta­kav po­ku­šaj je pro­pao, a sa­da su se is­pre­či­li sud­ski spo­ro­vi sa biv­šim vla­sni­kom, in­dij­skom kom­pa­ni­jom ,,Glo­bal stil”.

Oni su tu­ži­li ,,Mag­no­hrom” tra­že­ći da fa­bri­ku elek­tro­ter­mič­kih pro­iz­vo­da upi­šu kao svo­ji­nu, bu­du­ći da su ban­kar­ski kre­dit ko­ji su po­di­gli is­pla­ti­li, a u hi­po­te­ku, dok su bi­li vla­sni­ci, da­li tu imo­vi­nu. Kre­dit su po na­lo­gu su­da vra­ti­li pa sa­da tra­že da im fa­bri­ka pri­pad­ne. Na­su­prot to­me, ,,Mag­no­hrom” ih, kod Vi­šeg pri­vred­nog su­da u Be­o­gra­du tu­ži za svu šte­tu ko­ju su ovom kra­lje­vač­kom pred­u­ze­ću na­ne­li dok su ta­mo ga­zdo­va­li. Ta­ko dok se svi ti spo­ro­vi ne okon­ča­ju ne­ma ni ras­pi­sa pri­va­ti­za­ci­je.

– Taj pro­iz­vod­ni deo naj­ve­ro­vat­ni­je će oti­ći u ste­čaj i on­da iz tog po­stup­ka pri­va­ti­zo­van. Jer, dru­ga­či­je ne mo­že i mi već sa­da pri­pre­ma­mo ne­ki vid so­ci­jal­nog pro­gra­ma. Ta­ko mo­ra, ali to ne zna­či da će ta fa­bri­ka oti­ći i u pro­past, jer ima do­bar pro­iz­vod­ni pro­gram či­ji su pro­iz­vo­di tra­že­ni i na do­ma­ćem a i ino­stra­nom tr­ži­štu – ob­ja­šnja­va nam Ko­sa­no­vić.  

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.