Srpske vanilice izabrane za najbolje sitne kolače
Pravile su ih naše bake, prave ih mame a nađu se na novogodišnjoj, božićnoj, rođendanskoj, ili naprosto nedeljnoj trpezi i kod mladih, novopečenih domaćica. Vole ih i stari i mladi, mirišu na vanilu uz dodatnu aromu finog domaćeg pekmeza udobno smeštenog između dve polovine pečenog testa. Svetle su boje i uvaljane u prah šećer. Pogađate, reč je o vanilicama koje su s pravom proglašene za najbolje sitne kolače prema istraživanju poznatog kulinarskog sajta Food52.com.
I to zahvaljujući korisnica sajta Aleksandri koja je nominovala recept za te kolačiće a srpske vanilice potom izglasane za najbolje sitne kolače sa priznanjem „Najbolji praznični kolač…” (Your Best Holiday Cookie from Anywhere in the World).
Vanilice su tradicionalni sitni kolači u Srbiji, koji pripadaju vrsti lincer kolača.
Recept koji je ovim kolačićima doneo prestižnu titulu starinski je srpski recept i mogu ga pred predstojeće novogodišnje praznike iskoristiti srpske domaćice. Za pobedničke vanilice, i to za količinu od 60 kolačića, potrebno je: 200 grama šećera u prahu, 1 šipka vanile isečena na komadiće, 300 grama masti, 250 grama kristal šećera, 1 jaje, 2 žumanca i sok od jednog limuna.
Potrebni su i: jedna kašičica fino rendane limunove korice, 250 grama mlevenih oraha, 600 grama brašna i džem od šipaka ili kajsija.
Nekoliko dana unapred, pre pravljenja, pomešati šećer u prahu sa isečenom šipkom vanile i zatvoriti u kutiju, kako bi se dobio vanilin šećer.
U činiji pomešati mast sa kristal šećerom dok se ne dobije krem.
Umutiti jaje, žumanca, limunov sok i limunovu koricu, dodati orahe i brašno i mutiti dok se ne dobije ujednačeno testo.
Pokriti ga i hladiti u frižideru bar tri sata ili tokom noći.
Ugrejati rernu na 180 stepeni, staviti testo na dobro pobrašnjenu radnu površinu i razvaljati na debljinu od oko pola centimetra.
Obložiti dva pleha papirom za pečenje i uz pomoć male modle vaditi vanilice i ređati ih razmaknute u plehove, a zatim ih peći oko 12 minuta, tako da ostanu bele i pustiti da se ohlade na tepsiji oko pet minuta.
Zatim ih prebaciti na rešetku ili ravnu površinu dok se potpuno ne ohlade. Kada su potpuno hladni, svaki keksić namazati džemom i poklopiti drugim keksićem.
Svaki tako dobijen „sendvič” dobro uvaljati u vanilin šećer, staviti ih u limenu kutiju i čekati jedan do dva dana pre serviranja.
Recepata za vanilice ima bezbroj. Za brze, starinske, domaće, mamine, po bakinom receptu, sa kokosom… Pošto je vreme božićnog posta uz pobednički recept nudimo vam i dva za posne vanilice, dosta jednostavnija i za koje vam nije potrebno dugogodišnje kulinarsko iskustvo.
Za posne vanilice je potrebno: 5 čaša ulja, 2 čaše piva, 1 prašak za pecivo, 500 grama mekog brašna, džem po izboru, 200 grama šećera u prahu i 2 vanilin šećera. U posudu sipati ulje, pivo, prašak za pecivo i brašno i od tih sastojaka zamesiti testo. Potom ga razvucite oklagijom pa modlom ili manjom čašom vadite kružiće. Pecite u rerni na umerenoj temperaturi. U međuvremenu pomešajte vanilin šećer i šećer u prahu i u njega uvaljajte ispečene vanilice. Mažite ih džemom i spajajte.
U Hilandarske vanilice ide 250 grama margarina, 500 grama mekog brašna, 60 grama šećera u prahu, 1 kesica vanilin šećera, sok od jednog limuna i pekmez od kajsija.
Margarin umutite sa šećerom i dodajte sok od limuna. Potom dodajte brašno i zamesite testo. Oklagijom ga razvucite na pola centimetra debljine pa kalupom vadite vanilice i ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u rerni na tihoj vatri i pazite da ostanu svetle boje. Po dva kružića spajajte pekmezom od kajsija a potom uvaljajte u prah šećer pomešan sa šećerom od vanile.
Ukoliko vas interesuje, u ovoj eri interneta, naći ćete bezbroj varijacija na temu „vanilice”. Od komplikovanih do jednostavnih recepata, od jeftinih do skupih. Koji god da izaberete napravićete ukusnu poslasticu koja će brzo nestati sa stola.
Подели ову вест

Komentar uspešno dodat!
Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.