Utorak, 20.05.2025. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
TRENDOVI

Srpske vanilice izabrane za najbolje sitne kolače

Popularna poslastica proglašena za najbolji praznični kolač prema istraživanju poznatog kulinarskog sajta Food52.com i to zahvaljujući korisnici sajta Aleksandri koja ih je nominovala
Ванилице су традиционални ситни колачи у Србији, који припадају врсти линцер колача (Фото Д. Ћирков)

Pravile su ih naše bake, prave ih mame a nađu se na novogodišnjoj, božićnoj, rođendanskoj, ili naprosto nedeljnoj trpezi i kod mladih, novopečenih domaćica. Vole ih i stari i mladi, mirišu na vanilu uz dodatnu aromu finog domaćeg pekmeza udobno smeštenog između dve polovine pečenog testa. Svetle su boje i uvaljane u prah šećer. Pogađate, reč je o vanilicama koje su s pravom proglašene za najbolje sitne kolače prema istraživanju poznatog kulinarskog sajta Food52.com.

I to zahvaljujući korisnica sajta Aleksandri koja je nominovala recept za te kolačiće a srpske vanilice potom izglasane za najbolje sitne kolače sa priznanjem „Najbolji praznični kolač…” (Your Best Holiday Cookie from Anywhere in the World).

Vanilice su tradicionalni sitni kolači u Srbiji, koji pripadaju vrsti lincer kolača.

Recept koji je ovim kolačićima doneo prestižnu titulu starinski je srpski recept i mogu ga pred predstojeće novogodišnje praznike iskoristiti srpske domaćice. Za pobedničke vanilice, i to za količinu od 60 kolačića, potrebno je: 200 grama šećera u prahu, 1 šipka vanile isečena na komadiće, 300 grama masti, 250 grama kristal šećera, 1 jaje, 2 žumanca i sok od jednog limuna.

Potrebni su i: jedna kašičica fino rendane limunove korice, 250 grama mlevenih oraha, 600 grama brašna i džem od šipaka ili kajsija.

Nekoliko dana unapred, pre pravljenja, pomešati šećer u prahu sa isečenom šipkom vanile i zatvoriti u kutiju, kako bi se dobio vanilin šećer.

U činiji pomešati mast sa kristal šećerom dok se ne dobije krem.

Umutiti jaje, žumanca, limunov sok i limunovu koricu, dodati orahe i brašno i mutiti dok se ne dobije ujednačeno testo.

Pokriti ga i hladiti u frižideru bar tri sata ili tokom noći.

Ugrejati rernu na 180 stepeni, staviti testo na dobro pobrašnjenu radnu površinu i razvaljati na debljinu od oko pola centimetra.

Obložiti dva pleha papirom za pečenje i uz pomoć male modle vaditi vanilice i ređati ih razmaknute u plehove, a zatim ih peći oko 12 minuta, tako da ostanu bele i pustiti da se ohlade na tepsiji oko pet minuta.

Zatim ih prebaciti na rešetku ili ravnu površinu dok se potpuno ne ohlade. Kada su potpuno hladni, svaki keksić namazati džemom i poklopiti drugim keksićem.

Svaki tako dobijen „sendvič” dobro uvaljati u vanilin šećer, staviti ih u limenu kutiju i čekati jedan do dva dana pre serviranja.

Recepata za vanilice ima bezbroj. Za brze, starinske, domaće, mamine, po bakinom receptu, sa kokosom… Pošto je vreme božićnog posta uz pobednički recept nudimo vam i dva za posne vanilice, dosta jednostavnija i za koje vam nije potrebno dugogodišnje kulinarsko iskustvo.

Za posne vanilice je potrebno: 5 čaša ulja, 2 čaše piva, 1 prašak za pecivo, 500 grama mekog brašna, džem po izboru, 200 grama šećera u prahu i 2 vanilin šećera. U posudu sipati ulje, pivo, prašak za pecivo i brašno i od tih sastojaka zamesiti testo. Potom ga razvucite oklagijom pa modlom ili manjom čašom vadite kružiće. Pecite u rerni na umerenoj temperaturi. U međuvremenu pomešajte vanilin šećer i šećer u prahu i u njega uvaljajte ispečene vanilice. Mažite ih džemom i spajajte.

U Hilandarske vanilice ide 250 grama margarina, 500 grama mekog brašna, 60 grama šećera u prahu, 1 kesica vanilin šećera, sok od jednog limuna i pekmez od kajsija.

Margarin umutite sa šećerom i dodajte sok od limuna. Potom dodajte brašno i zamesite testo. Oklagijom ga razvucite na pola centimetra debljine pa kalupom vadite vanilice i ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u rerni na tihoj vatri i pazite da ostanu svetle boje. Po dva kružića spajajte pekmezom od kajsija a potom uvaljajte u prah šećer pomešan sa šećerom od vanile.

Ukoliko vas interesuje, u ovoj eri interneta, naći ćete bezbroj varijacija na temu „vanilice”. Od komplikovanih do jednostavnih recepata, od jeftinih do skupih. Koji god da izaberete napravićete ukusnu poslasticu koja će brzo nestati sa stola. 

Komentari10
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.