Petak, 24.09.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

U policijskoj akciji „Rezač” uhapšeno 80 osoba

Među privedenima osumnjičeni Slobodan Milosavljević, bivši ministar poljoprivrede, i Zorana Marković, bivša direktorka Agencije za borbu protiv korupcije. – Za 100 miliona evra oštećen budžet Srbije, grada Beograda, AP Vojvodine, Železare Smederevo, Dunav osiguranja
Министар Стефановић на конференцији за новинаре (Фото Танјуг)

U do sada najopsežnijoj policijskoj akciji u borbi protiv korupcije i finansijskog kriminala „Rezač” uhapšeno je 80 osumnjičenih, za četiri osobe se traga, a krivične prijave podnete su protiv još 39 osoba. Među uhapšenima su osumnjičeni Slobodan Milosavljević, bivši ministar poljoprivrede, Zorana Marković, bivša direktorka Agencije za borbu protiv korupcije, Milenka Jezdimirović, bivši generalni direktor kompanije „Dunav osiguranje”, biznismen Željko Žunić, vlasnik „Beohemije” i nekadašnji ministar trgovine. Privedeno je i više pomoćnika ministara, predsednika opština, direktora javnih preduzeća, sudskih veštaka.

Uhapšeni su osumnjičeni za pranje novca, zloupotrebu službenog položaja i položaja odgovornog lica, falsifikovanje isprave, falsifikovanje službene isprave, navođenje na overavanje neistinitog sadržaja, nesavestan rad u službi, primanje i davanje mita, zloupotrebe u vezi s javnim nabavkama.

Ovim krivičnim delima, kako policija sumnja, uhapšeni su od 2004. godine za 100 miliona evra oštetili budžet Srbije, grada Beograda, AP Vojvodine, „Železare Smederevo”, „Dunav osiguranja”, Republičke direkcije za imovinu, Ministarstva poljoprivrede, Agencije za borbu protiv korupcije i druge.

Policija, prema nezvaničnim saznanjima, traga za osumnjičenima Bojanom Milićem, bivšim direktorom JKP „Infostan”, Radoslavom Miloševićem, bivšim generalnim direktorom „Inter-mosta” iz Beograda s prebivalištem u Francuskoj, Nikolom Pavlovićem iz Kraljeva, vlasnikom i direktorom „Breme plus” i „Konto pju”, i Željkom Ličinom, vlasnikom preduzeća „Srbijaprojekt”.

Ovim povodom Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Srbije, održao je vanrednu konferenciju za novinare. On nije saopštio imena uhapšenih, već inicijale, navodeći samo njihove funkcije. U policijskom saopštenju koje je juče prosleđeno medijima, detaljno su opisana sva krivična dela koja su uhapšeni počinili.

Najveći deo tereta u ovoj policijskoj akciji, kako je naveo ministar, podnele su kriminalistička policija i beogradska policija.

​Železara Smederevo oštećena za 90.000 evra
Zbog sumnje da su „Železaru Smederevo” oštetili za oko 90.000 evra uhapšeni su Stevan Đurić, generalni menadžer Sektora logistike, Dejan Milosavljević, rukovodilac Službe komercijalne logistike – drumski transport, i Ivana Živić, menadžer cena logističkih usluga. Oni su osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja odgovornog lica.Policija sumnja da su uhapšeni januara 2013. godine do septembra ove godine, za prevoz gotovih proizvoda na relaciji Smederevo–Bar–Smederevo, angažovali preduzeća „Dragović transport” iz Smedereva i „SMND kompani” iz Novog Sada za 1.550 evra, iako su njihove cene usluga prevoza znatno više od cene koje je „Železara Smederevo” ugovorila s firmom „Dumako” iz Smedereva u istom periodu za 1.309 evra.

 

„S tužilaštvom se intenzivno radilo na rasvetljavanju tih slučajeva u prethodnim mesecima. Reč o vrlo čvrstim dokazima. Istrage su vođene u različitim periodima, ali finalizacija je obavljena poslednjih godinu dana, kada smo za sva dela prikupili finalne dokaze i najveći deo posla je tada urađen”, rekao je ministar.

Kako saznajemo, zajedno s bivšim ministrom, osumnjičenim Slobodanom Milosavljevićem (50), beogradska policija privela je osumnjičene Dušana Protića (45), pomoćnika ministra, Zorana Šćepanovića (54), vlasnika i direktora „Maksim ko”, Mirjanu Spasić (56), poreskog savetnika, Jovana Keravicu (58), načelnika Odeljenja za poresko-pravne poslove Regionalnog centra Novi Sad, Zorana Radomana (61), direktora Regionalnog centra Novi Sad, Poreske uprave, Musulina Gorkija (65) i Iliju Radosavljevića (63), sudske veštake poljoprivredne struke.

Policija sumnja da je Milosavljević u svojstvu ministra, zajedno sa osumnjičenima Protićem, Radomanom, Keravicom, Spasićevom, Radosavljevićem i Musulinom, uz pomoć osumnjičenog Šćepanovića, od decembra 2004. godine do 27. juna 2008. godine zloupotrebio službeni položaj. Bivši ministar je, navodi policija, doneo odluku i zaključio ugovor o zameni poljoprivrednog zemljišta s preduzećem „Maksim ko”. Ovim ugovorom, ministarstvo, na čijem je čelu bio Milosavljević, suprotno zakonu, ustupilo je državno zemljište u gradskom građevinskom rejonu grada Novog Sada, površine od 26 hektara, čija je tržišna vrednost 1.054.000.000 dinara, za zemljište preduzeća „Maksim ko” od 26 hektara, koje se nalazi na 15 parcela u pet katastarskih opština van gradskog građevinskog rejona Novog Sada čija je tržišna vrednost 13.612.063,00 dinara.

Osumnjičeni Radoman, Keravica i Spasićeva, Radosavljević i Musulin su osumnjičeni da su prikrili činjenicu da je reč o gradskom građevinskom zemljištu, već su ga, sumnja policija, procenili kao poljoprivredno. Na ovaj način, preduzeće „Maksim ko” zaradilo je, sumnja se, 1.040.000.000 dinara, za koliko je oštećena državna imovina.

Slobodan Milosavljević je od 2001. do 2004. godine bio ministar za trgovinu, turizam i usluge. Od 15. maja 2007. godine do 7. jula 2008. bio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Nakon prestanka ministarske funkcije imenovan je za direktora, a u decembru 2004. godine izabran je za predsednika Privredne komore Srbije.

Zorana Marković (55), bivša direktorka Agencije za borbu protiv korupcije, uhapšena je s još sedam osumnjičenih zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj i oštetili državni budžet za 44.426.921 dinar. Pored Markovićeve, privedeni su osumnjičeni Milovan Ivanović (64), bivši zamenik direktora Republičke direkcije za imovinu, Srboljub Panić (57), pomoćnik direktora Republičke direkcije za imovinu, Ljiljana Matović (46), načelnik Odeljenja za imovinske poslove u Republičkoj direkciji za imovinu, Zvezdana Cvetanovski (46), šef odseka u Republičkoj direkciji za imovinu, Goran Simović (48), direktor preduzeća „Srbijaprojekt”, Ilija Đorđević (44) i Vladimir Nikolić (38), direktor preduzeća „Luhton invest” i vlasnici preduzeća „Srbijaprojekt”.

Mihajlovićeva je, prema sumnjama policije, 2012. godine u dogovoru s osumnjičenim Simovićem inicirala zaključenje Aneksa 1. Ugovora o kupoprodaji nepokretnosti u Ulici carice Milice o unošenju valutne devizne klauzule. Aneks ugovora zaključen je bez mišljenja Republičkog javnog pravobranilaštva i bez zaključka Vlade Republike Srbije, koja je jedina nadležna da odlučuje o pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu. Osumnjičeni su na ovaj način protivpravno pribavili imovinsku korist preduzeću „Srbijaprojekt” i njegovim vlasnicima. U nameri da prikriju nezakonito poreklo imovine, osumnjičeni iz ovog preduzeća su počinili krivično delo pranja novca. Oni su, kako se sumnja, od septembra 2013. do maja prošle godine preneli imovinu, iako su znali da potiče iz krivičnog dela. S računa preduzeća „Srbijaprojekt” preneto je 23.084.807 dinara na račun preduzeća „Luhton invest”. Na lični račun osumnjičenog Gorana Simovića isplaćeno je 198.000 evra.

​Uhapšeni zbog pribavljanja koristi za preduzeća Delta holdinga
Pripadnici Specijalnog istražnog tima Uprave kriminalističke policije MUP-a su uhapsili osam osoba, osumnjičenih da su za sebe i povezana preduzeća u okviru sistema „Delta”, vlasnika Miroslava Miškovića, kojem se sudi, pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 1.757.182.223 dinara, što je oko 22.527.977 evra. Državnom budžetu i TP „Banovo brdo” je, prema sumnjama policije, naneta šteta u iznosu od 1.952.232.714 dinara.Osumnjičeni su, između ostalog, kako je saopštila policija, od 21. decembra 2007. do februara 2011. godine, nakon privatizacije 70 odsto društvenog kapitala TP „Banovo brdo”, neosnovano upisali prava korišćenja na oko 91 hektar gradskog građevinskog i poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na katastarskim opštinama u Železniku, Resniku, Bariču i Velikoj Moštanici.Među uhapšenima su osumnjičeni Jovica Đurić, u svojstvu nominalnog kupca 70 odsto društvenog kapitala TP „Banovo brdo”, jemca i direktora preduzeća „VEG tehnolodži”, Predrag Filipović, predsednik Skupštine TP „Banovo brdo”, direktor „Delta broker” i ovlašćeni predstavnik i pregovarač u ime „Delta holdinga”.

 

Zorana Marković bila je direktorka Agencije za borbu protiv korupcije od 2009. do 2012. kada ju je Odbor Agencije za borbu protiv korupcije razrešio s ove funkcije nezadovoljan njenim radom.

Uprava kriminalističke policije je zajedno s osumnjičenom Milenkom Jezdimirović (62) iz Beograda, bivšom generalnom direktorkom kompanije „Dunav osiguranje”, privela i osumnjičene Milicu Dević (57) iz Beograda, bivšu direktorku Finansijske funkcije i člana Investicionog odbora kompanije „Dunav osiguranje”, Rajka Tepavca (58), iz Beograda, bivšeg predsednika Investicionog odbora – tela kompanije „Dunav osiguranje”, Stefana Miskovskog (62), bivšeg direktora filijale kompanije „Dunav osiguranje” u Nišu i člana Upravnog odbora ove kompanije, i Ljubodraga Marković (58), bivšeg direktora Funkcije za ljudske resurse i opšte poslove „Dunav osiguranja”.

Oni su osumnjičeni da su od januara 2010. do decembra 2012. godine zloupotrebili službeni položaj tako što su sredstva kompanije „Dunav osiguranje” plasirali u kupovinu korporativnih obveznica od privrednih društava „M-B Pelikan” „VEG tehnoldži” „Europolis 011” i „Vitro grup”. Za društvo „Mega projekt”, suprotno Zakonu o osiguranju, položili su namenski depozit kao jemstvo za kredit kod Dunav banke u iznosu od 130.000 evra, znajući da navedena preduzeća ne ispunjavaju uslove za dobijanje plasmana i da neće izvršiti svoje obaveze prema kompaniji „Dunav osiguranje”.

Na ovaj način oni su, kako sumnja policija, pribavili protivpravnu imovinsku korist navedenim preduzećima u iznosu od 305.057.236 dinara, a na štetu „Dunav osiguranja” iz Beograda.

Po nalogu Višeg tužilaštva, beogradska policija je uhapsila osumnjičene Željka Žunića (46) i Bojana Drobnjaka (38), koji su osumnjičeni za zloupotrebu položaja odgovornog lica. Policija sumnja da su njih dvojica oštetili Alfa i Vojvođansku banku za oko 580.000.000 dinara, a pribavili protivpravnu imovinsku korist preduzeću „Beohemija”. Obe ove banke su protiv Žunića podnele krivične prijave Višem tužilaštvu.

Zbog zloupotreba je podneta i krivična prijava protiv Radoslava Vujačića, bivšeg direktora HIP „Azotare” u Pančevu. On se već nalazi u zatvoru na izdržavanju kazne jer je osuđen u novosadskom Višem sudu na 18 meseci zatvora. On je, podsetimo, vozeći u alkoholisanom stanju u avgustu 2010. godine vozilom naleteo i usmrtio M. L.

Komentari57
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.