Utorak, 17.06.2025. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
„POLITIKA” SAZNAJE

Zabranjen uvoz najlošijeg mesa

Шта смо све јели у кобасицма, паризеру, виршлама... (Фото Д. Јевремовић)

Pre­ra­đi­vač­ka me­sna in­du­stri­ja u Sr­bi­ji osta­je na za­do­volj­stvo po­tro­ša­ča bez jef­ti­ne si­ro­vi­ne na ko­joj je go­di­na­ma ostva­ri­va­la ogrom­ne pro­fi­te. Ka­ko „Po­li­ti­ka” sa­zna­je pre­ma no­vim pro­pi­si­ma, ko­ji su stu­pi­li na sna­gu 1. ja­nu­a­ra, pro­iz­vo­đa­či vi­še ne­će sme­ti da uvo­ze i ko­ri­ste naj­lo­ši­ju ka­te­go­ri­ju me­ha­nič­ki ot­ko­šte­nog me­sa (MSM) ko­ja se ko­ri­sti­la u pro­iz­vod­nji vir­šli, ko­ba­si­ca, pa­ri­ze­ra...

Po­tvr­du ove in­fo­r­ma­ci­je do­bi­li smo u Upra­vi za ve­te­ri­nu gde nam je re­če­no da se „ovom od­red­bom uvo­de stro­ži kri­te­ri­ju­mi za pro­iz­vo­đa­če ka­ko bi se obezbedio bo­lji kva­li­tet po­lu­pro­i­zvo­da i pro­iz­vo­da od me­sa”.

Me­ha­nič­ki odvo­je­no me­so na­sta­je ka­da se, re­ci­mo, sa pi­le­ta odvo­je nje­go­vi naj­kva­li­tet­ni­ji de­lo­vi – fi­le, ba­tak, ka­ra­ba­tak, a osta­ci se pod vi­so­kim pri­ti­skom ski­nu sa ko­sti­ju, naj­če­šće le­đa. Ta­ko se do­bi­ja me­sna sme­sa ko­ja se u pre­ra­đi­vač­koj in­du­stri­ji do­da­je pre­ra­đe­vi­na­ma. Ta­kvo me­so ne sa­dr­ži kva­li­tet­ne pro­te­i­ne, a če­sto se u nje­mu pro­na­la­ze i ve­će kon­cen­tra­ci­je kal­ci­ju­ma ne­go što je do­zvo­lje­no. To se do­ga­đa, jer osta­ci do mak­si­mu­ma „pro­la­ze” kroz se­pa­ra­to­re pa se u sme­si na­la­ze i sa­mle­ve­ne če­sti­ce ko­sti­ju.

Pre­ma do­sa­da­šnjim pro­pi­si­ma mak­si­mal­na ko­li­či­na kal­ci­ju­ma ko­ja je mo­gla da se na­đe u me­ha­nič­ki se­pa­ra­ti­sa­nom me­su bi­la je 150 mi­li­gra­ma na 100 gra­ma. Ta ko­li­či­na je sa­da sma­nje­na na mak­si­mal­no 100 mi­li­gra­ma što, ob­ja­šnja­va­ju struč­nja­ci, od­go­va­ra ko­li­či­ni kal­ci­ju­ma u či­stom me­su bez pri­me­sa mle­ve­nih ko­sti­ju. Ova­kve sme­se do­bi­ja­ju se ka­da se me­so odva­ja pod ni­skim pri­ti­skom. Ono je i kva­li­tet­ni­je nu­tri­tiv­no. Uno­še­nje vi­ška kal­ci­ju­ma kroz hra­nu ni­je do­bro, jer se ta­da na­ru­ša­va nje­gov od­nos sa fos­fo­rom, a ova dva ele­men­ta tre­ba da su u rav­no­te­ži ka­ko bi mo­gli da bu­du op­ti­mal­no is­ko­ri­šće­ni u is­hra­ni. Dru­ga lo­ša stra­na jef­ti­nih me­snih pre­ra­đe­vi­na je­ste to što ima­ju vi­še vo­de i ma­sti, a ma­nje pro­te­i­na.  

– Ti pro­te­i­ni ni­su vred­ni kao taj sa­sto­jak iz bo­ljih de­lo­va me­sa, ve­ćim de­lom su iz ve­ziv­nog tki­va. To uti­če na lo­ši­ju nu­tri­tiv­nu vred­nost ta­kvih pro­iz­vo­da – ka­že prof. Mi­lan Bal­tić, šef Ka­te­dre za hi­gi­je­nu i teh­no­lo­gi­ju na­mir­ni­ca Fa­kul­te­ta za ve­te­ri­nar­sku me­di­ci­nu. On is­ti­če da bi nad­le­žne in­spek­ci­je mo­ra­le da uti­ču na pre­ra­đi­va­če da za­i­sta po­štu­ju no­ve pro­pi­se, jer je ono što se do sa­da uvo­zi­lo i ko­ri­sti­lo u in­du­stri­ji je is­pod sva­kog kva­li­te­ta za ljud­sku is­hra­nu.

Po­sled­njih go­di­na uvoz tre­će, naj­lo­ši­je ka­te­go­ri­je pi­le­ćeg i svinj­skog me­sa je dra­stič­no ra­stao. Isto­vre­me­no se po­ve­ća­vao i broj ma­lih pro­iz­vo­đa­ča jef­ti­nih me­snih pre­ra­đe­vi­na, jer im je bi­la do­stup­na si­ro­vi­na po ba­ga­tel­nim ce­na­ma. Sa­mo u 2013. pet naj­ve­ćih pre­ra­đi­va­ča uve­zlo je ovog me­sa u vred­no­sti od oko 13,5 mi­li­o­na evra. Na tr­ži­šte Sr­bi­je sti­za­lo je uglav­nom iz evrop­skih ze­ma­lja Austri­je, Špa­ni­je, Dan­ske, Ma­đar­ske pa čak i iz Bo­sne i Her­ce­go­vi­ne.
-------------------------------------------------------------------------- 

Pri­ti­sak in­du­stri­je

Iz­ra­du no­vog Pra­vil­ni­ka o kva­li­te­tu usit­nje­nog me­sa, po­lu­pro­i­zvo­da i pro­iz­vo­da od me­sa po­kre­nu­li su list „Mo­je ga­zdin­stvo” i Uni­ja po­ljo­pri­vred­ni­ka iz Srem­ske Mi­tro­vi­ce. For­mi­ra­na je rad­na gru­pa i obra­ti­li su se Mi­ni­star­stvu po­ljo­pri­vre­de. Če­do­mir Ke­co, glav­ni ured­nik ovog li­sta, ka­že da su pre­go­vo­ri tra­ja­li se­dam me­se­ci i da je bi­lo mno­go pro­ti­vlje­nja nad­le­žnih.

– Po­seb­no je bio jak pri­ti­sak me­sne in­du­stri­je ko­ja ni­je že­le­la da se od­rek­ne si­ro­vi­ne ko­ja joj je do­no­si­la iz­u­zet­no ve­li­ke pro­fi­te. Ka­ko is­ti­če, ce­na ovog me­sa bi­la je oko 60 di­na­ra po ki­lo­gra­mu i obil­no se ko­ri­sti­lo ne sa­mo u in­du­stri­ji već i za pro­iz­vod­nju plje­ska­vi­ca u sto­ti­na­ma ra­di­o­ni­ca od Ru­me, Be­o­gra­da do Le­skov­ca – re­kao je Ke­co.

On na­gla­ša­va da je svi­njar­stvo do­ve­de­no u pro­past ova­kvim uvo­zom i da u na­red­nom pe­ri­o­du tre­ba ta­ko­đe raz­mo­tri­ti da se zbog sve ve­ćih do­ma­ćih vi­ško­va svi­nja ogra­ni­či i uvoz smr­znu­tog me­sa.    

 

 

 

Komentari25
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.