ponedeljak, 17.05.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
utorak, 08.03.2016. u 22:00 M. Mom­či­lo­vić

Otkazana predstava će se ipak igrati

I dalje smatram da se neki delovi teksta iz predstave „Crvena: Samoubistvo nacije” ne smeju izgovarati u pozorištu, kaže Stanislav Grujić, direktor Narodnog pozorišta u Leskovcu
Сцена из представе „Црвена“ (Фото Битеф театар)

Leskovac – Direktor Narodnog pozorišta u Leskovcu Stanislav Grujić izjavio je sinoć Jugmediji da je nakon reakcije javnosti odlučio da ipak stavi na repertoar gostujuću predstavu Centra E 8 i Bitef teatra „Crvena: Samoubistvo nacije”, koju je po tekstu Milene Bogavac režirao Vojislav Arsić, čije gostovanje je zakazano za 20. mart.
– Jedan deo građanstva je to shvatio kao moj lični atak na prava žena, a ne na pokušaj da zaštitim dostojanstvo zemlje u kojoj živim. I dalje smatram da se tekst „Je.i se Srbijo” ne sme izgovoriti u pozorištu, jer to vređa nacioanlni identitet srpskog naroda, ali, eto, neka publika dođe da to gleda i sluša ako toliko želi, pa neka sama prosudi o čemu je reč – rekao je Grujić.
U jav­no­sti se najpre di­gla pra­ši­na zbog na­ja­vlje­nog, pa us­kra­će­nog go­sto­prim­stva pre­sto­nič­kom te­a­tru ko­jem je za ovu pred­sta­vu Fi­lo­zof­ski fa­kul­tet u Be­o­gra­du pro­šle ne­de­lje do­de­lio – na­gra­du „An­đel­ka Mi­lić”.
Ka­ko za „Po­li­ti­ku” ob­ja­šnja­va Sta­ni­slav Gru­jić, di­rek­tor le­sko­vač­kog te­a­tra, do ot­ka­zi­va­nja pred­sta­ve do­šlo je na­kon što su na Ju­tju­bu vi­de­li re­klam­ni song za pred­sta­vu u ko­jem se vre­đa Sr­bi­ja. Sti­ho­vi su pso­vač­ki: „Je... se Sr­bi­jo zbog kr­snih sla­va i li­ti­ja”, „Je... se Sr­bi­jo zbog ono­ga i ovo­ga...” 

– Ni­je hte­la jav­nost tu pred­sta­vu da gle­da, a mi ni­smo zna­li zašto, i bi­li smo ras­po­lo­že­ni da je or­ga­ni­zu­je­mo, bu­du­ći da je te­ma na­si­lje nad že­na­ma. Me­đu­tim, ka­da smo vi­de­li klip na Ju­tju­bu, od­lu­či­li smo da je ot­ka­že­mo. U ne­de­lju su ski­nu­li taj klip, jer je sa­dr­žaj ne­pri­hva­tljiv. Uvod­ni song či­ta­vu stvar obe­smi­šlja­va u umet­nič­kom i sva­kom dru­gom smi­slu. Po­red to­ga, kr­ši Ustav, jer ni­ko ne sme da vre­đa dr­ža­vu. Ni u be­za­zle­nim si­tu­a­ci­ja­ma to ni­je – do­zvo­lje­no. Ako na utak­mi­ci, re­ci­mo, gle­da­o­ci vre­đa­ju dr­ža­vu svog pro­tiv­ni­ka, su­di­ja is­klju­či ce­lu tri­bi­nu – objašnjava Gru­jić. 
Na pi­ta­nje ko gle­da tu pred­sta­vu i ka­ko to da je do­bi­la na­gra­du Fi­lo­zof­skog fa­kul­te­ta, Gru­juć od­go­va­ra:
Ka­ko su na­ve­li, pred­sta­va je igra­na u Bi­tef te­a­tru i u No­vom Sa­du. Što se na­gra­de ti­če, ne­ka lju­di pro­ve­re za šta se do­de­lju­je na­gra­da „An­đel­ka Mi­lić”. No, to je ne­va­žno za či­ta­vu ovu pri­ču. Va­žno je da Na­rod­no po­zo­ri­šte u Le­skov­cu ni­je hte­lo da uče­stvu­je u kr­še­nju Usta­va Sr­bi­je. Na­rav­no, ne mo­že­mo da pri­hva­ti­mo da ne­ko psu­je i vre­đa ovu ze­mlju i ve­ru­jem da bi ona u Le­skov­cu iza­zva­la in­ci­dent. Sce­na ni­je me­sto za ta­kve stva­ri, ka­te­go­ri­čan je di­rek­tor le­sko­vač­kog po­zo­ri­šta.
Me­di­ji  pre­no­se iz­ja­vu re­di­te­lja Vo­ji­sla­va Ar­si­ća ko­ji ka­že da se po­ka­za­lo da ovu pred­sta­vu, osim u Be­o­gra­du i No­vom Sa­du, ni­je mo­gu­će od­i­gra­ti ni u jed­nom dru­gom gra­du. Jug­me­di­ja na­vo­di nje­go­ve re­či da se po­na­vlja isti sce­na­rio: pred­sta­va se za­ka­že, ob­ja­vi se na re­per­to­a­ru, a za­tim se u po­sled­njem tre­nut­ku pro­na­đu raz­lo­zi za nje­no ot­ka­zi­va­nje. Oni ko­ji sto­je iza spor­nog ko­ma­da za­bra­nu shva­ta­ju kao simp­tom ozbilj­ne di­jag­no­ze dru­štva ko­je ne­ma in­te­re­so­va­nje za te­me o pra­vu že­na, za rav­no­prav­nost i ljud­ska pra­va. Is­ti­ču da je pred­sta­va re­a­li­zo­va­na bez ika­kve in­sti­tu­ci­o­nal­ne po­dr­ške, osim što je Bi­tef te­a­tar ustu­pio pro­stor za pro­be i iz­vo­đe­nje ko­ma­da.
– Ono što je va­žno za pred­sta­vu „Cr­ve­na” to je njen sa­dr­žaj ko­ji na oso­ben, go­rak i iskren na­čin go­vo­ri o pro­ble­mu eska­li­ra­nog na­si­lja nad že­na­ma da­nas u Sr­bi­ji. Pred­sta­va, da­kle, ne­ma ni­ka­kvu po­li­tič­ku ko­no­ta­ci­ju ne­go je ak­ce­nat sta­vljen na dru­štve­nu ak­tu­el­nu di­men­zi­ju. Isti­na, je­zik ko­jim se go­vo­ri o pro­ble­mu na­ših maj­ki, se­sta­ra, ro­đa­ki­nja, ni­je mo­žda pri­kla­dan svi­ma, ali to je je­zik ge­ne­ra­ci­je mla­dih ko­ja da­nas ži­vi u Sr­bi­ji. Oni go­vo­re jav­no ona­ko ka­ko la­žni mo­ra­li­sti go­vo­re u ku­lo­a­ri­ma ili se ta­ko u ka­fa­ni hva­le pri­ja­te­lji­ma o svo­jim lju­bav­nim do­stig­nu­ći­ma. Mo­žda je to po­gre­šno ali je bar iskre­no, ka­že Mi­loš La­ti­no­vić di­rek­tor Bi­tef te­a­tra.

Komеntari77
3956e
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja