Petak, 03.12.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Skuplje veštačenje od laptopa

U sud­skim spo­ro­vi­ma ne­za­do­volj­ni kup­ci ne­ma­ju šan­se, jer struč­no mi­šlje­nje za spor­nu ro­bu ko­šta od 20.00 do 60.000 di­na­ra
Због скупог вештачења купци одустају од судских спорова (Фото Д. Ћирков)

Re­kla­ma­ci­je na ode­ću i obu­ću i da­lje su me­đu naj­če­šćim pri­tu­žba­ma ku­pa­ca u Sr­bi­ji, a ovaj pro­blem ne­će bi­ti re­šen sve dok dr­ža­va naj­pre ne po­o­štri kon­tro­le pri uvo­zu, a on­da i omo­gu­ći po­tro­ša­či­ma bes­plat­no ve­šta­če­nje u slu­ča­ju ka­da pred­met do­đe do su­da. 
Na­ci­o­nal­na or­ga­ni­za­ci­ja po­tro­ša­ča Sr­bi­je upo­zo­ri­la je da je pro­blem za­me­ne ode­će i obu­će mo­žda i naj­ve­ći po­tro­šač­ki pro­blem i da su im ve­za­ne ru­ke jer in­sti­tu­ti, ko­ji se ba­ve po­slom ve­šta­če­nja, svo­je uslu­ge na­pla­ću­ju od 20.000 do 60.000 di­na­ra što je ne­pri­hva­tlji­vo za kup­ce.
– Upra­vo zbog to­ga ubu­du­će ne­će­mo bi­ti u mo­guć­no­sti da za­stu­pa­mo po­tro­ša­če u sud­skom po­stup­ku ka­da je reč o re­kla­ma­ci­ja­ma na ode­ću i obu­ću sve dok dr­ža­va si­stem­ski ne re­ši ovaj pro­blem. Mi će­mo i da­lje po­ku­ša­va­ti da re­ši­mo pro­ble­me gra­đa­na van­sud­skim pu­tem i pre­go­vo­ri­ma sa tr­gov­ci­ma, ali je va­žno da im se omo­gu­će sva sred­stva za­šti­te nji­ho­vih pra­va, ka­že Mla­den Al­fi­ro­vić iz prav­nog ti­ma NOPS-a. 
Pre­ma po­da­ci­ma NOPS-a to­kom pro­šle go­di­ne po­kre­nu­to je 49 sud­skih spo­ro­va i ve­ći­na je re­še­na van­sud­skim do­go­vo­rom sa tr­gov­ci­ma. Osim gar­de­ro­be, bi­lo je mno­go pri­tu­žbi na kva­li­tet teh­nič­ke ro­be či­je ve­šta­če­nje ko­šta od 10.000 do 20.000 di­na­ra ko­li­ko na­pla­ću­ju i za kom­pju­te­re, ta­ble­te ili te­le­fo­ne. 
U ko­jim si­tu­a­ci­ja­ma je gra­đa­ni­ma po­treb­na uslu­ga ve­šta­če­nja? Al­fi­ro­vić to ilu­stru­je pri­me­rom kup­ca ko­ji se, re­ci­mo, ža­lio na kvar teh­nič­kog ure­đa­ja.
– Po­tro­šač ko­ji ima pro­blem sa ure­đa­jem ula­že naj­pre re­kla­ma­ci­ju kod tr­gov­ca. On mu je od­bi­je na­vo­de­ći da je raz­log za me­ha­nič­ko ošte­će­nje za šta tr­go­vac ni­je od­go­vo­ran. Ku­pac, ne­za­do­vo­ljan ovim od­go­vo­rom, obra­ća se na­šem prav­nom ti­mu i do­sta­vlja nam kom­plet­nu do­ku­men­ta­ci­ju – ko­pi­ju fi­skal­nog ra­ču­na, ili ne­ki dru­gi do­kaz o ku­po­vi­ni, re­kla­ma­ci­o­ni za­pi­snik i od­go­vor tr­gov­ca, ob­ja­šnja­va Al­fi­ro­vić.
Ka­da prav­ni­ci pre­gle­da­ju do­ku­men­ta­ci­ju, po­ve­zu­ju po­tro­ša­ča sa ve­šta­kom ko­me on pre­da­je ure­đaj i ko­pi­ju do­ku­men­ta­ci­je. Ako nje­go­va ana­li­za po­ka­že da je u ko­rist kup­ca, mi­šlje­nje do­sta­vlja prav­ni­ci­ma po­tro­šač­ke or­ga­ni­za­ci­je ko­ji se obra­ća­ju tr­gov­cu sa pred­lo­gom da se spor re­ši mir­nim pu­tem. Uko­li­ko tr­go­vac i to od­bi­je on­da se pod­no­si tu­žba.
U NOPS-u ka­žu da no­vo­sad­ski su­do­vi (po­što je nji­ho­va cen­tra­la u No­vom Sa­du) uspe­šno pri­me­nju­ju Za­kon o za­šti­ti po­tro­ša­ča, što ni­je slu­čaj u osta­lim de­lo­vi­ma Sr­bi­je. Oni tvr­de da su ima­li pri­me­re da su­di­je uop­šte ni­su upo­zna­te da po­sto­ji Za­kon o za­šti­ti po­tro­ša­ča i da su do sa­da pri­me­nji­va­li od­red­be Za­ko­na o obli­ga­ci­o­nim od­no­si­ma.

Komentari2
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.