Sreda, 19.01.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
SEDAMNAEST GODINA OD POČETKA NATO AGRESIJE

Vučić: Srbija mora da veruje u život

Bog će im možda oprostiti, mi jesmo, ali nismo zaboravili, poručio je premijer Srbije na komemorativnoj ceremoniji kod Spomenika poginulima na Varvarinskom mostu povodom Dana sećanja na žrtve NATO agresije
Мост код Остружнице (Фото Латиф Адровић)
Срушени мост у Новом Саду (Фотодокументација Политике)
Срушени мост код Ковина (Фото Латиф Адровић)

Srbija nikad neće zaboraviti agresiju NATO-a 1999. godine i svoje žrtve, ali i da oprašta, jer mora da živi i gleda ka budućnosti, poručio je premijer Aleksandar Vučić. Predsednik vlade je na  centralnoj komemorativnoj ceremoniji kod Spomenika poginulima na Varvarinskom mostu rekao da su pre 17 godina, na današrašnji dan, pale prve bombe, koje su nastavile da padaju i narednih 78 dana ubijajući muškarce, žene, decu i uništavajući puteve, fabrike, mostove, škole, bolnice…

„Noć 24. marta 1999. biće večno uklesana u istoriju kao najteža noć za srpski narod. Ubijali su ljude pokušavajući da ubiju Srbiju. Danas, 17 godina kasnije, uspravno i ponosno, tužnim glasom, ali tiho možemo svima da kažemo: Ubijali ste nas, ubijali ste našu decu, ali Srbiju niste ubili, jer Srbiju niko ne može da ubije”, istakao je Vučić.

On je naglasio da je bombardovanje Srbije bio težak zločin, kao i svaki rat, i besmislena agresija i da Srbija zločin neće zaboraviti i neće nikome dozvoliti da je pokori.

„Srbija će ostati zemlja nepokornih i nepokorenih ljudi. U tom bombardovanju Srbije samo je smrt pobedila. Nema opravdanja, ni razloga, ni smisla i postoji samo opomena i nama i njima – njima da će pred Bogom i sobom morati da se izjasne za krv – da je to bila krv, a ne slučajnost ili kolateralna šteta. Da, to su bila deca, a ne borba za demokratiju i slobodu. Bog će im možda oprostiti, mi jesmo, ali nismo zaboravili.” U prisustvu preživelih, porodica žrtava, predstavnika vojske, sveštenstva Srpske pravoslavne crkve, diplomatskog kora i velikog broja građana Rasinskog okruga, komemoracija je počela tačno u podne kada su se oglasila crkvena zvona i održan pomen za poginule.

Predsednik Vlade Srbije kaže da je Dostojevski bio u pravu kada je rekao da baš ništa na ovom svetu ne vredi kao suza nekog deteta, dodajući „da ima dana i kada sebi ništa ne vrediš i ni u šta ne možeš da veruješ, jer stojiš na mestu na kome deca nisu samo plakala, već i umirala”.

„Nemaš džep tog dana”, kako je rekao veliki Fjodor Mihajlovič, „da platiš tu cenu”, kazao je Vučić koji je porodicama ubijenih rekao da se pred njima oseća užasno, jadno i bespomoćno.

„Plašim se da vam i danas ostajemo dužni i da bi po jedna reč svakom od vas bila malo, sklopili bismo rečenicu bez tačke na kraju. Da se svi pretvorimo u suze, malo bi to suza bilo. Zato, preostaje nam samo jedno – da bar na tren kleknemo, da sagnemo glavu, mi, koji smo dužnici, da bar na tren ćutimo, pred vama, pred svim ljudima i decom, i svom decom koju smo izgubili”, poručio je premijer.

Zamolio je porodice da, ako mogu, oproste onima koji ne umeju da mole za oproštaj, koji su ubijali, a ne umeju ni da kažu i koji nikada neće reći – izvini.

„Naš grč na licu nikada nisu želeli da vide. To je bila agresija 19 moćnih zemalja, besmislena i bespotrebna, jedan od pokolja koji sve poruše, a ništa ne rešavaju”, dodajući da za takvu agresiju nema ni opravdanja, ni razloga ni smisla, i da ostaje samo opomena – i nama i njima – da će pred Bogom i pred sobom morati da priznaju krivicu.

U govoru koji je trajao dvadesetak minuta i koji je bio nešto oštriji nego pre godinu dana ispred ruševina Generalštaba u Beogradu, predsednik vlade je istakao „da nismo zaboravili, da smo zapamtili most na Velikoj Moravi, svako naše dete i licemerje kojim je sve to opravdano”. On je naglasio da ćemo zapamtiti licemerje kojim je sve to opravdavano, kada se akciji bombardovanja civila da ime ’Milosrdni anđeo’. Vučić je upitao, šta je to bilo milosrdno u

Varvarinu, Nišu i drugim gradovima koji su bombardovani.

Premijer je rekao i da je rat koji je Srbija doživela, agresija, bio samo vežba za nove ratove i kršenje međunarodnog prava. Primetio je da su danas napadnuti oni narodi koji su Srbiju napali pre 17 godina.

„Danas, kad svi zajedno patimo zbog suludih napada terorista, ne treba zaboraviti činjenicu kako je pokušavano da se sve zataška i gurne pod tepih, posebno odgovornost. Pre 17 godina bili smo na suprotnim stranama, a danas smo na istoj strani, što nije znak naše slabosti, već naše snage, veličine, da smo umeli da ustanemo, ne zaboravljajući da oprostimo i sebe menjamo, kao i da ostavimo prošlost da počiva i gledamo u budućnost”, naglasio je Vučić, dodajući da smrt i zločini ne znaju za granice i da se ne zaustavljaju ni žicom ni deklaracijom.

Danas, dodao je, Srbija ima snažne prijatelje na Istoku i iskrene partnere na Zapadu.

Ova zemlja i ovaj narod su nekad davno pritisnuti događajima prevareni krenuli u začarani krug, vraćajući se stalno istim grobovima i istim ratovima, rekao je Vučić. Zadatak je, kaže, konačno ukidanje vere u bolji nebeski život i izlazak iz začaranog kruga i novi put u život.

„Srbija mora da veruje u život”, istakao je Vučić.

On je poručio da je Srbija na putu mira i da se neće zaustaviti, a građanima da može da obeća samo život, kolevke i rad, a da za nove rake, bombe i smrt više nema opravdanja.

„Verujemo u život, što pokazujemo time što odajemo počast onima koji su živote dali. Možemo samo život da opravdavamo i obećavamo, i to obećavamo pred žrtvama pred kojima klečimo. Ne damo više nijednu Milicu, nijednu Sanju, jer ovoj su zemlji potrebni životi”, rekao je Vučić i poručio prisutnima da su ovoj zemlji potrebni živi, da su nam potrebna deca i škole i svaki oblik komunikacije.

Dodao je da je Srbija morala i mora da počne da veruje u život, kao i da je morala da krene novim životnim putem.

„Nije se svet promenio, samo su uvedeni novi izrazi i novi nazivi za besmislena ubijanja i još besmislenija opravdanja”, poručio je premijer.

Ceremonija obeležavanja Dana sećanja, odnosno 17. godišnjice bombardovanja Srbije počela je pomenom žrtvama u Varvarinu, gde je 30. maja 1999. godine na mostu na Velikoj Moravi poginulo 10 građana, a 17 teško ranjeno.

Državnu ceremoniju kod Spomenika poginulim građanima na Varvarinskom mostu predvodio je premijer Aleksandar Vučić, a prisutni su bili i članovi porodica nastradalih, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednica parlamenta Maja Gojković i ministri u Vladi Srbije. Minutom ćutanja odata je pošta svim žrtvama NATO agresije, posle čega su Aleksandar Vučić i Milorad Dodik spustili vence u Veliku Moravu.

Posle intoniranja himne, prisutnima se obratio predsednik opštine Varvarin Zoran Milenković, čija je 16-godišnja ćerka Sanja poginula prilikom bombardovanja mosta. On je rekao je da je to bio nezapamćeni zločinački čin jedne vojne sile i da je cilj napada bilo surovo kažnjavanje neposlušnog srpskog naroda koji nije imao zaštitu Saveta bezbednosti UN i velikih sila koje su imale pravo veta. Istakao je da je tog proleća u Varvarinu ubijeno 10 ljudi, a da je jedna od njih bila i njegovo dete, koje je želelo da uči, bila briljantna matematičarka i želela da postiže uspehe.

„Varvarin je tog 30. maja doživeo strašnu tragediju, ubistvo 10 naših sugrađana i zarad sećanja na njih i sve nedužne žrtve svake godine ćemo se okupljati na ovom mestu sa porukom da se nikada i nigde ne ponove ovi zločini, a verujemo da će, ako ne ovozemaljska, onda božja pravda stići sve zlikovce koji ubijaju narod zarad ostvarivanja svojih ciljeva”, rekao je Milenković.

Predsednik opštine je zahvalio Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije na odluci da se u Varvarinu obeleži 17 godina od početka bombardovanja. 

Reagovanja na NATO bombardovanje

Nikolić: Bombardovanje sramota civilizacije na kraju 20. veka

Godišnjica NATO bombardovanja obeležena je juče širom Srbije. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić odao je poštu polaganjem venca stradalima u napadu na bolnicu „Dragiša Mišović” u Beogradu, istakavši da da su sva mesta stradanja tokom NATO bombardovanja sramota jedne civilizacije na kraju 20. veka.

Nakon što je položio venac na Spomenik pripadnicima Vojske Jugoslavije i pacijentima te zdravstvene ustanove poginulim u maju 1999. godine, Nikolić je istakao da agresor nije birao koga će ubiti – civile ili vojnike.

„Na današnji datum svake godine pokušavam da odem na neko drugo mesto stradanja, bez obzira na to da li su poginuli civili ili vojnici. Dok postoji Srbije i pamćenja, ovakva mesta stradanja treba obilaziti jer bi nas nedostatak pamćenja pretvorio u neki drugi narod i neke druge ljude”, rekao je Nikolić. 

Stefanović: Klanjamo se herojima koji su dali živote za Srbiju

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je polaganjem venaca odao poštu poginulim pripadnicima MUP-a tokom NATO bombardovanja 1999. godine, navodeći da Srbija nikada neće zaboraviti ono što su uradili za svoju državu i narod.

„Još jednom se klanjamo herojima koji su svoje živote dali za Srbiju i nikada nećemo zaboraviti ono što su uradili za svoju državu i narod”, rekao je Stefanović, koji je položio venac na spomen-ploču poginulim pripadnicima MUP-a na zgradi MUP-a u Ulici kneza Miloša.

Stefanović je podsetio da je 167 pripadnika MUP-a dalo svoje živote, pokazavši kako se voli Srbija, da su spremni da za nju daju najveću žrtvu – sopstveni život, a to je, kako je napomenuo, stvar koju Srbija nikada ne sme da zaboravi.

Kosovska Mitrovica: Venci na spomenik „Belom anđelu”

I u Kosovskoj Mitrovici je obeležena godišnjica početka NATO bombardovanja SR Jugoslavije. Delegacije Kancelarije za KiM, Opštine Kosovska Mitrovica i boračkih organizacija položile su vence na spomenik „Belom anđelu” i spomenik braći Milić, poginulim pre i tokom sukoba na Kosovu i Metohiji. Odavanju počasti nastradalima prisustvovali su i srpski predstavnici u kosovskoj vladi. U Kosovskoj Mitrovici je u 12 i 44 počela akademija pod nazivom „Srbijo, pamti!”.

Srbija neće da dozvoli napade na Republiku Srpsku

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je na centralnoj državnoj ceremoniji obeležavanja Dana sećanja u Varvarinu poručio da „Srbija ima obavezu da vodi računa i o svom narodu izvan granica Srbije. Upozoravam one koji misle da današnju presudu protiv nekadašnjeg predsednika Republike Srpske iskoriste za politički ili bilo koji napad na Republiku Srpsku, da Srbija u skladu sa Dejtonskim sporazumom to ne sme, ne može i neće da dozvoli”.

Kako je istakao premijer Vučić, Srbija će stati uz svoj narod i štititi njegovo pravo na opstanak, kao i pravo na postojanje i život Republike Srpske. „Ne ugrožavamo nikoga, nikome nećemo da pretimo, ali nikome ne damo da Srbe gaze zato što su Srbi. Nismo ničija krpa, mi smo ponosan, nepokoran i nepokoren narod”, rekao je Vučić.

Čepurin: NATO izvršio stravičan i bahat zločin

Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin kaže da je NATO 1999. godine, bombardujući Srbiju, izvršio stravičan i bahat zločin, najkrvaviji u Evropi posle Drugog svetskog rata.

„Bombardovanje je dovelo do najtežih posledica za Srbiju. Poginulo je hiljade ljudi – većinom civili, žene, deca. Uništena je infrastruktura, kuće, mostovi. Naneta je ogromna šteta srpskoj privredi”, rekao je Čepurin Sputnjiku.

On je primetio i da se, sticajem okolnosti, na godišnjicu agresije NATO-a protiv Srbije u kontekstu procesa u Haškom tribunalu ponovo nameće tema „tobožnje srpske odgovornosti za tragične događaje na teritoriji bivše Jugoslavije početkom devedesetih godina”.

Štrahe: NATO prekršio međunarodno pravo

Lider Slobodarske partije Austrije Hajnc-Kristijan Štrahe ocenio je da je NATO prekršio međunarodno pravo sprovodeći pre 17 godina operaciju pod licemernim imenom „Milosrdni anđeo”. On je ukazao da je NATO napao građane Srbije i Crne Gore, ubivši brojne civile, i to nazivao, ne poštujući ljudske živote, kolateralnom štetom.

Povodom vojne akcije koju je NATO započeo protiv bivše Jugoslavije na današnji dan pre 17 godina, Štrahe kaže da je alijansa bombama pokušala da nametne svoju volju i pokori srpski narod, sa ciljem da otme deo teritorije Srbije, Kosovo i Metohiju.

Dveri–DSS traže referendum o ulasku Srbije u NATO

Koalicija Dveri–DSS održala je juče vanrednu konferenciju za medije ispred zgrade vlade, na kojoj je zahtevano da vlada u ostavci raspiše referendum o pitanju ulaska Srbije u NATO.

Predstavnik DSS-a Aleksandar Popović smatra da Srbija ne treba nikada da uđe u EU i u NATO ne samo zbog Republike Srpske i osiromašenog uranijuma koji i danas ubija u Srbiji, ne samo zbog Kosova i Metohije, već i zato da Srbi nikada ne bi činili one zločine kroz NATO koje je NATO činio nama”, rekao je Popović.

SPS– JS: Čuvanje sećanje na žrtve

Članovi Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije su na Straževici položili vence i odali poštu svim nedužnim žrtvama NATO agresije koje su, navode, pale u odbranu slobode, dostojanstva i univerzalnih i civilizacijskih vrednosti.

„Srbija mora da čuva sećanje na njih, jer čuvanjem uspomena na taj istorijski događaj i izvlačenjem pouka građani naše zemlje treba da učine sve da nepravda nikada ne bude zaboravljena”, navode iz te koalicije.

LDP: Bombardovanje posledica Miloševićeve politike

Liberalno-demokratska partija poštuje nevine žrtve, navodi lider stranke Čedomir Jovanović, ali dodaje da je bombardovanje posledica Miloševićeve neodgovorne politike.

„Naša dužnost je da danas iskažemo poštovanje prema žrtvama NATO bombardovanja, ali i da kao društvo budemo dovoljno hrabri da govorimo o uzrocima zbog kojih je do bombardovanja došlo 1999. godine, što danas prećutkuju iste one nacionalističke snage u Srbiji koje pozivaju na nove sukobe sa svetom”, naveo je Jovanović.

Tači: NATO sprečio humanitarnu katastrofu

Novi predsednik Kosova Hašim Tači smatra da je NATO bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije sprečilo humanitarnu katastrofu i izrazio zahvalnost saveznicima.

„Pre 17 godina NATO je sprečio humanitarnu katastrofu, kampanjom bombardovanja protiv Miloševićevog režima koja je trajala 78 dana. Zahvalan sam našim saveznicima”, napisao je Tači na „Tviteru”. D. S.

Novi Sad i Kraljevo se sećaju bombi i nevinih žrtava

Dan sećanja na poginule u NATO bombardovanju obeležen je u kasarni „Jugovićevo” komemorativnim skupom jedinica iz novosadskog garnizona. Podsećajući da je 24. marta 1999. godine Novi Sad bio jedna od prvih meta agresorima, gradonačelnik Miloš Vučević poručio je „da smo evocirajući uspomene na te tragične dane i događaje obavezni da budemo ujedinjeni oko zajedničkog cilja – da Srbija bude razvijena, ekonomski snažna i politički stabilna država, sa jasnom i izvesnom budućnošću, kao i da se događaji iz 1999. godine nikad ne ponove i ne zaborave”.

Vence na spomen obeležje položili su gradonačelnik Vučević i delegacije garnizona Novi Sad, ORVS Grada Novog Sada, SUBNOR Novi Sad i porodice poginulih pripadnika Vojske Srbije.

Tužna godišnjica obeležena je juče i u Kraljevu, podsećanjem da je ovaj grad bio meta prvog dana NATO bombardovanja i da je te večeri na aerodrom u obližnjim Lađevcima ispaljeno 11 projektila, ali nije bilo ljudskih žrtava. 

Porodice žrtava iz ovog grada, koje su pale narednih dana bombardovanja i u ratovima devedesetih godina, kao i predstavnici lokalne zajednice, vojske, policije, boračkih udruženje... položili su vence na spomenik ispred zgrade gradske uprave. Sveštenici žičke eparhije održali su parastos, a umetnici izveli prigodan program sa porukom ,„Živite u nama”.  S. K. – M. D.

Komentari137
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.