Bez kašike se ne može
Hraniti se bez kašike kažu mnogi nije ni zdravo ni dobro. Bar jedan obrok dnevno mora da bude čorbast. Izdvajamo nekoliko recepata čorbi koje će sigurno prijati svakom organizmu.
Čorba od luka priprema se i kuva sat i 30 minuta. U njoj po porciji ima 900 kalorija. Za osam osoba: potrebno je kilogram crnog luka, dve kašike brašna, šesnaest kriški integralnog hleba, 100 grama sira grojera, 100 grama ribanog sira (grana), supa, buter, so, biber. Pripremanje: luk očistite i narežite na listiće pa dinstajte na laganoj vatri sa 55 grama butera. Dodajte brašno, dobro promešajte, posolite i pobiberite. Prelijte supom i pustite da kuva 30 minuta. Povremeno promešajte drvenom varjačom.
Od kriški hleba izrežite krugove. Premažite ih buterom i pecite nekoliko minuta u rerni, na 180 stepeni. Na dno široke vatrostalne posude složite sloj hleba, pospite sa obe vrste sira koje ste prethodno pomešali. Stavite zatim drugi red hleba pa i njega pospite sirom. Tako poređan hleb prelijte supom od luka. Pustite da odstoji nekoliko minuta. Kad hleb omekša, pospite preostalim sirom, pobiberite i pecite na 200 stepeni dok površina ne dobije zlatnu boju. Poslužite toplo.
Čorba od povrća takođe je izuzetno zdrava. Za nju je potrebno:
četiri kašike ulja, mala glavica crnog luka, 50 grama slatkog kupusa, isto toliko šargarepe, boranije, očišćenog graška, 100 grama krompira, kašika brašna, pola kašičice aleve paprike, so, dve kašike kisele pavlake. Pripremanje: sve povrće očistite, operite i sitno iseckajte (osim graška). Na ulju malo propržite crni luk, stavite ostalo povrće i na tihoj vatri dinstajte petnaestak minuta. Povremeno promešajte i nalivajte vodom. Poprašite brašnom i alevom paprikom, dobro izmešajte, pa dolijte osam decilitara mlake vode. Kuvajte još petnaestak minuta od trenutka kada je čorba počela da vri. Posolite, skinite sa štednjaka i dodajte mileram. Poslužite dok je čorba topla.
Za kiselu čorbu bez mesa potrebno je: četiri kašike ulja, glavica crnog luka (40 g), kašika brašna, pola kašičice aleve paprike, limun, četiri jajeta, so, pola veze peršunovog lista. Pripremanje: crni luk očistite, sitno isecite i pržite na ulju da postane staklast. Dodajte brašno, pržite mešajući minut, pa stavite alevu papriku i odmah nalijte osamdecilitara hladne vode. Kad proključa, nacedite u čorbu sok od limuna i ostavite da vri na tihoj vatri petnaest minuta. Pojačajte temperaturu štednjaka i u čorbu stavljajte jedno po jedno jaje (bez ljuske). Kada se belanca skuvaju, skinite je sa štednjaka, posolite i pospite opranim i sitno isečenim peršunovim listom.
Подели ову вест

Komentar uspešno dodat!
Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.