Četvrtak, 01.12.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Niko ne zna ko su rušitelji sa fantomkama u Savamali

Policija ćuti, gradonačelnik ne traži istragu, komunalna policija, Savski venac, Direkcija za građevinsko zemljište i „Beograd na vodi” tvrde da nemaju nikakve veze sa incidentom
Угао Херцеговачке и Мостарске улице (Фото Р. Крстинић)
Припадници иницијативе „Не давимо Београд” јуче су у знак протеста против рушења у Савамали испред Скупштине града поставили велику жуту патку са фантомком на глави. Патку су затим уклониле надлежне службе. (Фото Танјуг)

Grad bruji o ljudima maskiranim fantomkama i naoružanim palicama koji su pre četiri dana, oko tri sata, porušili oko 1.000 kvadrata objekata na uglu Hercegovačke i Mostarske ulice, a sve nadležne službe i juče su prale ruke od ovog nasilnog događaja.

Čini se da ne samo što gradske službe, kako navode, nemaju saznanja ko su ti ljudi i po čijem nalogu su rušili trošne kuće, nego da ne pokazuju ni interesovanje za to ko je vršljao po prostoru na kojem će se zidati stambeno-poslovni kompleks od nacionalnog značaja.

Ko ima moć da se drzne da usred prestonice dovede bagere i zatvori noćnog čuvara privatne firme i sravni sa zemljom šta god poželi?

Policija ovim povodom nije odgovorila na „Politikina” pitanja. Od pomoći zasad nije ni komunalna policija uprkos tome što je, prema navodima poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića, redovna policija navodno odbila da obavi uviđaj u Savamali pod obrazloženjem da je komunalna policija učestvovala u rušenju. Ta služba juče je u odgovorima „Politici” poručila da nema veze sa incidentom u Savamali.

I u kabinetu gradonačelnika Siniše Malog juče su kazali samo da on ostaje pri svojoj prvoj izjavi, da „nijedna gradska služba nije postupala navedene večeri, niti su predstavnici neke od gradskih službi bili na terenu te večeri na navedenoj lokaciji”, kao i „da je potrebno obratiti se državnim organima u čijoj je isključivoj nadležnosti postupanje po ovakvim informacijama”. To bi valjda trebalo da znači – policiji, koja ćuti, dok gradonačelnik uopšte ne insistira na istrazi.

Ako se rušenje sprovodi po zakonu, rešenje donosi isključivo građevinski inspektor. U ovom slučaju on bi radio za opštinu Savski venac jer se porušeni objekti nalaze na njenoj teritoriji i manji su od 800 kvadrata, što ih svrstava u ingerenciju opštinske, a ne gradske građevinske inspekcije. Savski venac tvrdi da „nije učestvovao u rušenju objekata u noći između nedelje i ponedeljka”. Napominje da svako rušenje sprovodi u radno vreme uz prethodno zakazivanje datuma i vremena uklanjanja i o tome obavezno obavesti policiju, vlasnika objekta koji se uklanja i komunalne službe poput „Čistoće”, „Zelenila” i „Parking servisa”.

– Postupci za uklanjanje osam bespravnih objekata investitora „Iskra” d.o.o u Hercegovačkoj 4-6 nisu pravosnažno okončani pa nije ni bilo zakazano uklanjanje. Deo restorana „Savski ekspres” bio je u uknjiženom objektu i inspekcija nije donela rešenje o njegovom rušenju. Postupak za uklanjanje objekta preduzeća „Toplica trans” u Braće Krsmanović bb nije vođen u inspekciji zato što je taj objekat izgrađen na osnovu privremene građevinske dozvole i nije zakazivano njegovo uklanjanje – tvrde u Savskom vencu.

U „Beogradu na vodi”, preduzeću u vlasništvu Srbije (32 odsto) i arapskog partnera „Igl hilsa” (68), investitoru stambeno-poslovnog kompleksa na desnoj savskoj obali tvrde da nisu tražili rušenje i da oni nisu adresa za pitanja o dešavanjima na uglu Hercegovačke i Mostarske ulice.

Kako su porušeni objekti samo nekoliko metara udaljeni od zgrade Beogradske zadruge u kojoj je sedište preduzeća „Beograd na vodi” pitali smo da li je moguće da obezbeđenje tog zdanja nije čulo buku mašina i da li je eventualno reagovalo. U „Beogradu na vodi” odgovorili su „Ne znam šta da vam kažem”.

Čudno je kako ni nadležne iz ove kompanije ne interesuje ko im noću rovari pod prozorom tim pre što je od zgrade Beogradske zadruge do parkinga Savska promenada predviđena pešačka zona sa otvorenom galerijom namenjena svim žiteljima grada. Njen deo, iza zgrade Beogradske zadruge, već je izgrađen.

Direkcija za građevinsko zemljište koje je raselila više od 200 porodica iz trošnih kuća u Savskom amfiteatru tvrdi da u delu Hercegovačke ulice „nije raseljavala niti je uklanjala objekte, niti ima veze sa dešavanjima u toj i obližnjim ulicama”.

Jedina uveravanja da će biti preduzete sve mere za rasvetljavanje ovog slučaja dobio je Šabić pre dva dana od ministra unutrašnjih poslova i državne tužiteljke. Juče je reagovao i Saša Janković, zaštitnik građana, koji je na „tviter” nalogu napisao: „Navodi o fantomkama, vezivanju i maltretiranju prilikom rušenja objekata u Beogradu i nedolasku policije biće provereni, a javnost obaveštena”.

----------------------------------------------------------------

Šta kaže zakon

Građevinski inspektor donosi rešenje o rušenju i vlasniku objekta daje rok u kome treba da ga poruši. Ako vlasnik to ne učini, donosi se zaključak o dozvoli izvršenja rešenja na osnovu kojeg rušenje sprovodi organ lokalne samouprave. Zakonom nije izričito propisano da vlasnik mora da bude obavešten o terminu rušenja, ali praksa je da se on informiše. Asistencija policije nije obavezna po zakonu, ali njeno prisustvo uglavnom se traži.

----------------------------------------------------------------

Ko je sru­šio ka­fa­nu pi­ta­li i ko­mu­nal­ci
Ka­men na ka­me­nu ni­je ostao od re­sto­ra­na „Sav­ski eks­pres” na­kon što su Sa­va­ma­lom pro­šli ru­ši­te­lji pod fan­tom­ka­ma. 
– U do­go­vo­ru sa nad­le­žni­ma sru­ši­la sam deo objek­ta zbog iz­grad­nje ga­le­ri­je „Be­o­gra­da na vo­di”. Od op­šti­ne ni­sam do­bi­la ni oba­ve­šte­nje ni re­še­nje o ne­kom no­vom ru­še­nju – pri­ča Na­da Kr­stić ko­ju je u če­ti­ri sa­ta pro­bu­dio po­ziv rad­ni­ka obez­be­đe­nja obli­žnje fa­bri­ke „Iskra”. Kod po­ru­še­ne ka­fa­ne za­te­kla je ko­mu­nal­ne po­li­caj­ce ko­ji su je pi­ta­li da li ona zna ko je sru­šio njen re­sto­ran. Po­li­ci­ju je po­zva­la, ali je ona, ka­ko tvr­di, od­bi­la da iza­đe na te­ren. 

----------------------------------------------------------------

Ća­le, ne okre­ći se i ne skre­ći
Ne­po­zna­te oso­be za­ku­ca­le su i na vra­ta por­tir­ske ku­ći­ce na su­prot­nom kra­ju u Uli­ci bra­će Kr­sma­no­vić gde je de­žu­rao Sla­đan Mi­lo­še­vić, rad­nik obez­be­đe­nja fir­me „To­pli­ca trans”. U 2.20 is­pred nje se par­ki­rao ve­li­ki džip i ne­ko­li­ko ma­njih auto­mo­bi­la. Dvo­ji­ca su ga iz­ve­la iz ku­ći­ce. Bi­lo ih je de­se­tak. Ubr­zo se, pre­ma nje­go­vim re­či­ma, po­ja­vio i ve­li­ki ba­ger sa gu­se­ni­ca­ma.
– Dvo­ji­ca su me iz­vu­kla na­po­lje, od­u­ze­li mi te­le­fon i re­kli su mi „Ća­le, ni­šta se ne se­ki­raj, ni­šta ne­će da ti fa­li, ni­si ti kriv. Be­ži odav­de, ne okre­ći se i ne skre­ći” – pri­se­ća se Mi­lo­še­vić. 
On je od­mah oti­šao u po­li­ci­ju i po­što je dao iz­ja­vu vra­tio se u prat­nji pa­tro­le. Na­sil­ni­ka ni­je bi­lo, za­te­kli su ru­še­vi­ne.  

----------------------------------------------------------------

Bo­žo­vić tra­žio uvo­đe­nje van­red­ne si­tu­a­ci­je
Bal­ša Bo­žo­vić, pred­sed­nik od­bor­nič­ke gru­pe DS-a u Skup­šti­ni gra­da, za­tra­žio je ju­če da gra­do­na­čel­nik uve­de van­red­nu si­tu­a­ci­ju u pre­sto­ni­ci zbog ru­še­nja u Sa­va­ma­li i da se na dnev­ni red po hit­nom po­stup­ku uvr­sti in­for­ma­ci­ja o ovom pro­ble­mu.
– Da li zna­mo ko su na­lo­go­dav­ci? Po­li­ci­ja ni­je re­a­go­va­la jer je do­bi­la in­for­ma­ci­ju da su re­a­go­va­le ko­mu­nal­na po­li­ci­ja i slu­žbe gra­da. Pred­stav­ni­ci gra­da su to ne­gi­ra­li. Ako gra­do­na­čel­nik ni­je u sta­nju da se no­si sa ovim i ne mo­že da za­šti­ti gra­đa­ne, ne­ka pod­ne­se ostav­ku – na­veo je Bo­žo­vić. 
Od­bor­nič­ka ve­ći­na od­bi­la je pred­log da se na sed­ni­ci raz­ma­tra ovo pi­ta­nje, a Ni­ko­la Ni­ko­di­je­vić, pred­sed­nik Skup­šti­ne gra­da, i Alek­san­dar Jo­vi­čić, šef od­bor­nič­ke gru­pe SNS-a, do­da­li su da ti­me tre­ba da se ba­ve nad­le­žne in­sti­tu­ci­je. – Ov­de tre­ba da se ba­vi­mo stva­ri­ma od in­te­re­sa za gra­đa­ne. Osta­vi­te da nad­le­žni do­ne­su sud o to­me. Vi ova­ko re­a­gu­je­te jer že­li­te da pri­kri­je­te lo­še re­zul­ta­te ko­je ste ostva­ri­li u go­to­vo svih 17 op­šti­na – oce­nio je Jo­vi­čić.

D. A.

 
Komentari54
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.