Nedelja, 16.01.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Farma na kraju grada Milivoju donela Nagradu Beograda

U najudaljenijem beogradskom selu Dudovica, u zaseoku Marinac, nalazi se imanje sa 800 svinja čiji je vlasnik porodica Stevanović koju je za uspešno poslovanje nagradio grad
Фарма је организована по најновијим стандардима (Фотографије Раде Крстинић)

„Do­bar dan, zna­te li gde se na­la­zi far­ma Ste­va­no­vić?”

„Pa ko ne zna Mi­li­vo­ja? Naj­bo­lji od­ga­ji­vač svi­nja u Be­o­gra­du, a i ši­re”, od­go­va­ra me­šta­nin naj­u­da­lje­ni­jeg be­o­grad­skog se­la Du­do­vi­ce. „Ne­ma da oma­ši­te, sa­mo pra­vo”, do­vik­nu. 

I za­i­sta, u za­se­o­ku Ma­ri­nac, sa obe stra­ne pu­ta vi­de se zgra­de po­vr­ši­ne od oko 1.000 kva­dra­ta. Tu je i Mi­li­vo­je Ste­va­no­vić, do­bit­nik Na­gra­de gra­da Be­o­gra­da za po­ljo­pri­vre­du. Za ovo pri­zna­nje nje­ga je pri­ja­vi­la Pri­vred­na ko­mo­ra Be­o­gra­da.

Sa si­nom Vla­di­mi­rom do­če­ku­je nas is­pred ku­će i po sta­rom srp­skom obi­ča­ju nu­di ka­fom i ra­ki­jom. Na po­slu­žav­ni­ku sti­že i „ko­ka-ko­la”.

– Ni­sam ne­ki lju­bi­telj ga­zi­ra­nih na­pi­ta­ka, ali je­dan ne­mač­ki uz­ga­ji­vač mi je re­kao do­bar trik. Kad pra­si­ći ne­će da je­du, tre­ba im po­me­ša­ti ma­lo ovog pi­ća sa hra­nom. Od­mah im se otvo­ri ape­tit – ka­že Mi­li­vo­je.

Ste­va­no­vi­ći se svi­njo­goj­stvom ba­ve već če­ti­ri de­ce­ni­je. Mi­li­vo­jev otac po­čeo je sa dve svi­nje, a on na far­mi da­nas ima oko 800. Sa­mo pro­šle go­di­ne pre­dao je 1.500 to­vlje­ni­ka od po 106 ki­lo­gra­ma. 

– Kad sam imao 12 go­di­na za­in­te­re­so­vao sam se za ovaj po­sao. Vi­deo sam da je to jed­no od ret­kih za­ni­ma­nja ko­je do­no­si za­ra­du pre­ma za­la­ga­nju. Ra­dio sam u „Ko­lu­ba­ri”, ali sam 1994. go­di­ne na­pu­stio po­sao – pri­ča do­ma­ćin. 

Posebne uslove imaju svinje koje su se tek oprasile

Naj­bo­lje mu je, ka­že, kad je sam svoj ga­zda. Ne raz­u­me da­na­šnju omla­di­nu ko­ja u gra­du ra­di za dru­go­ga i pre­ži­vlja­va sa po dva­de­set hi­lja­da me­seč­no.

– Ra­di­te, sa­di­te. Ta­ko će­te za­ra­di­ti – po­ru­ču­je Mi­li­vo­je. 

Sa si­nom Vla­di­mi­rom, ve­te­ri­na­rom, ćer­kom Jo­va­nom i že­nom Lji­lja­nom ko­je su za­po­sle­ne u zdrav­stvu, osim svi­nja on u Du­do­vi­ci ga­ji i ku­ku­ruz, je­čam i pše­ni­cu. Osta­tak hra­ne za to­vlje­ni­ke do­ku­plju­je od voj­vo­đan­skih ra­ta­ra. Za dan po­je­du oko to­nu i po. 

– Ima tu pu­no po­sla. Sin ide na nji­vu, a ja sam za­du­žen da vo­dim far­mu. On­da odem i ja do nje­ga, od­ve­zem mu dru­gi trak­tor, da ma­lo od­mo­ri onaj ko­jim je ra­dio. A na­ma ne­ma od­mo­ra – ša­li se Mi­li­vo­je.

Uvek usta­je u šest sa­ti, ali gle­da da po­slo­ve za­vr­ši do pet po pod­ne.

– Mo­gli bi­smo mi i da za­no­ći­mo ra­de­ći. Jed­nu noć, dve. Al’ tre­ći dan ne­će­mo mo­ći ni­šta – pri­ča do­bit­nik Na­gra­de gra­da. Sve je u do­broj or­ga­ni­za­ci­ji, do­da­je. 

Nje­go­va far­ma or­ga­ni­zo­va­na je po naj­no­vi­jim stan­dar­di­ma. Za­stu­plje­ne ra­se ve­li­ki jork­šir, lan­dras i du­rok sme­šte­ne su u ne­ko­li­ko obje­ka­ta. Odvo­je­ni su pra­si­ći za tov, pri­plod­ne kr­ma­če, ve­pro­vi i svi­nje ko­je su se tek opra­si­le. Se­lek­ci­ju ži­vo­ti­nja nad­zi­ru struč­nja­ci In­sti­tu­ta za sto­čar­stvo iz Ze­mu­na, a Ste­va­no­vi­će če­sto po­se­ću­ju i stra­ne de­le­ga­ci­je po­ljo­pri­vred­ni­ka sa ko­ji­ma raz­me­nju­ju is­ku­stva u svi­njar­stvu. 

Milivoje Stevanović

To­vlje­ni­ke Ste­va­no­vi­ći pro­da­ju kla­ni­ca­ma „Nid- Tav­nik” iz Kra­lje­va i „Pre­ra­di me­sa Si­ti gril” iz La­za­rev­ca. Me­seč­no pro­da­ju oko 130 gr­la. Ako ne­kom kom­ši­ji za­fa­li pra­sen­ce za ra­žanj, Mi­li­vo­je pri­sko­či u po­moć i pro­da mu svinj­če. 

Se­dam­na­est go­di­na ga­jio je po sto bi­ko­va, ali to ni­je is­pla­tiv po­sao, ni­je za­ra­dio ni ku­ću da sre­di. Od bi­zni­sa sa svi­nja­ma ipak mo­že le­po da se ži­vi. Zbog po­sla ne tr­pi uži­va­nje, po­ro­di­ca sti­že i da le­tu­je i zi­mu­je. Sta­ri­ji i mla­đi do­ma­ćin od­ma­ra­ju na sme­nu. 

Dr­ža­va tra­ži da od­ga­ji­va­či svi­nja pra­te evrop­ske stan­dar­de, ali im ne nu­di da ra­de po evrop­skim uslo­vi­ma. To im ote­ža­va po­sao. Opre­ma u Sr­bi­ji je dvo­stru­ko sku­plja, a sub­ven­ci­je tri pu­ta ma­nje.

– Po­ljo­pri­vred­ni­ci su pre­pu­šte­ni sa­mi se­bi. Dr­ža­va ne ga­ran­tu­je ni ot­kup­nu ce­nu. Po­se­ban pro­blem je uvoz stra­nog, ne­kva­li­tet­nog me­sa ko­je kon­ku­ri­še na­šem zdra­vom i is­prav­nom. Po­sle svih go­di­na ra­da, do­šli smo do zi­da i ne zna­mo ka­ko da se iz­bo­ri­mo sa si­stem­skim pro­ble­mi­ma – na­po­mi­nje Mi­li­vo­je.

Komentari3
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.