Utorak, 25.01.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
RAZGOVOR NEDELjE: BRANKO RUŽIĆ, potpredsednik SPS-a

Naša cena za ulazak u vladu neće pasti

Nije politički logično ni moralno da SPS ulazi u vladu Vojvodine, a da ne bude u vladi Srbije
Фото Зоран Анастасијевић

Gde će biti socijalisti posle ovih izbora – u vlasti u kojoj su, u različitim kombinacijama, neprekidno od 2008. godine, ili će se preseliti u opozicione redove, trenutno je jedna od najvećih nepoznanica političke scene. Moguće je da u ovom trenutku odgovor na tu dilemu zna samo lider SNS-a Aleksandar Vučić, pa nije ni čudno što je deo razgovora s potpredsednikom SPS-a Brankom Ružićem protekao u tonu „šta ako” a on se u mnogim odgovorima ograđivao rečima da govori o hipotetičkoj situaciji. Jer, tvrdi Ružić, nikakvih razgovora o nastavku saradnje, ni zvaničnih ni nezvaničnih, još nije bilo.

Ipak, iz njegovih reči se može razumeti da u Socijalističkoj partiji Srbije uveliko razmatraju sve opcije. Za početak, zaključili su da je 84.000 glasova manje nego pre dve godine sasvim solidan i zadovoljavajući rezultat s obzirom na okolnosti u kojima se vodila izborna kampanja i imajući u vidu da su prethodne četiri godine više vodili računa o svojoj državotvornoj orijentaciji nego o nekom partijskom partikularnom interesu.

Slike s Vokrijem
Zašto ste objavili fotografije i pohvale na račun Fadilja Vokrija baš u trenutku kada je Kosovo primljeno u Uefu?
Dobio sam informaciju da će moje ranije fotografije, a nije tajna da smo mi poznanici i „partizanovci”, biti zloupotrebljene u javnosti. Da se predstave opet kao jedan čin veleizdaje s moje strane, pa da me još i sukobe politički s Ivicom Dačićem koji se predano borio i po pitanju Uefe, ali i po pitanju svih drugih spoljnopolitičkih izazova koje smo imali u prethodnom periodu. Vođen tom logikom i dosadašnjim iskustvom, objavio sam tvit na kome se vide te slike, objasnio političku i sportsku dimenziju i mislim da je to sasvim dovoljno da me ne bi te kvazipatriote i spin-majstori proglasili za nekog veleizdajnika, jer ja to nisam.
Sve oni koji tretiraju to pitanje kao veliki poraz Srbije želim samo da podsetim da je Kosovo član MOK-a već skoro dve godine i da o tome niko toliko nije vodio računa do sada. I, naravno, ako upoređujemo te takozvane poraze i pobede, mnogo je veća pobeda koju je izvojevao pre svega Dačić u Unesku, nego što je ovo što se desilo, nažalost političkom odlukom u Uefi, veliki poraz.

„Da smo bili vođeni tim interesom mogli smo da se opredelimo na primer 2014. godine da ne uđemo u vladu, pa bismo sada kao opozicija verovatno na ovim izborima dobili 20 procenata podrške”, ističe Ružić.

Znači, vlast vam više ne prija?

Mislim da je važno da li SPS i njegovi kadrovi prijaju Srbiji i građanima Srbije. Uveren sam da je tako i da nema bojazni da će biti odliva jednog stabilno utemeljenog biračkog tela koje se opredeljuje za našu koaliciju SPS-JS.

Da li pozicija Ivice Dačića u stranci zavisi od toga hoće li SPS biti u vlasti ili u opoziciji?

Mi funkcionišemo još od 2003. godine kao jedan ozbiljan sistem, donosimo odluke na demokratski način i smatram da naša buduća pozicija, kakva god bude, neće uticati ni na koji način na bilo čiji status unutar SPS-a.

Već ste rekli posle izbora da nemate ništa protiv da budete u opoziciji. Da li možda za to i lobirate u stranci?

U SPS-u nema potrebe da se za bilo šta lobira, mi imamo organe koji su nadležni da donesu odluke. Izneo sam svoj lični stav, ali je po meni mnogo važnije šta je Srbiji danas potrebno – kakva je vlada potrebna, kog formata, kog legitimiteta, da bi se suočila sa svim izazovima koji stoje pred nama.

Rekli ste takođe: ako budemo pozvani princip saradnje biće drugačiji nego u prethodne dve godine. Šta to znači?

Tako je. Prva stvar je program oko koga se okupljamo i mislim da tu nema problema, jer smo mi taj program imali u prethodne dve zajedničke vlade. Ono što bi moralo da bude suštinska razlika jeste pre svega jedan precizno definisani koalicioni sporazum o preraspodeli odgovornosti, uticaja. Važno je, po meni, i međusobno uvažavanje partnera i uvažavanje njihovog dostojanstva. A veoma je značajno, ukoliko se želi politička stabilnost u Srbiji koju je SPS uvek donosio, da se ozbiljno povede računa o tome ko će biti frontmen Skupštine Srbije u ovakvim okolnostima kada se sedam lista našlo u parlamentu i kada imamo šarolike političke programe.

Kandidujete opet Slavicu Đukić-Dejanović?

Ne kandidujemo nju ili bilo koga, govorim o principu.

Kad smo kod ove raspodele odgovornosti i uticaja, da li to znači da su vam apetiti veći nego ranije? Možda zbog toga što je SNS malo slabiji nego ranije?

Mi nikada nismo imali bilo kakve apetite, uvek smo sebe stavljali u funkciju realizacije strateških ciljeva vlade. Meru onoga šta je potrebno Srbiji svakako će opredeliti onaj ko ima najveću odgovornost, a to je gospodin Vučić. Šarolik je spektar političkih opcija koje i on vodi, 97 poslanika ima SNS, 34 imaju ostale političke opcije. Na toj listi je i istok, i zapad, i sever, i jug. Samo ne znam kako će kadrovski odgovoriti na sve te izazove i na sva pitanja koja slede. Dakle, pored podizanja BDP-a o kome govorimo već četiri godine, pored podizanja zaposlenosti, vraćanja plata i penzija na stari nivo, mi moramo govoriti i o tome šta nam sledi po pitanju promene Ustava, da li menjamo izborno zakonodavstvo, šta se dešava s normalizacijom odnosa Beograda i Prištine, sa ZSO, s našim procesom evropskih integracija, treba videti da li subvencije koje se daju stranim investitorima moraju biti tog nivoa...

Dakle, želite veći uticaj na kreiranje politike vlade?

Mi nikada ne možemo učestvovati u nečemu a da nemamo uticaj spram naše snage i kadrovskog potencijala. Govorim hipotetički, ukoliko poziv usledi, svaki segment društva će s naše strane biti vrlo ozbiljno sagledan i ne znači da će automatski na taj poziv biti pozitivno odgovoreno.

U javnosti preovladava utisak da Dačić samo čeka da ga Vučić pozove i da on to prihvati.

Nisam čuo Dačića da je ikada to izgovorio. Taj način na koji se u javnosti o tome govori, to spinovanje, služi za diskreditovanje ili devalviranje značaja SPS-a i samog Dačića. Ja lično to ne prihvatam niti smatram da je Dačić spreman na tako nešto. Mi imamo naše stranačke organe i na njima ćemo sva ta pitanja razmotriti. Nama nije problem da budemo i u opoziciji i u vlasti, ali u vlasti u jednoj korektnoj, partnerskoj atmosferi. Ako neko misli da će protokom vremena taj naš stav da se promeni, relativizuje, razvodni, da će otupiti oštrica naše politike, pa da će to, onako merkantilistički, pojeftiniti našu cenu na političkom tržištu, onda se taj grdno prevario. To se sigurno neće desiti.

Da li je ovo što govorite u stvari ono što je konkretizovao Novica Tončev? A rekao je da socijalisti nisu zadovoljni mestima koja su do sada imali, da imate ministra energetike, a on ne može da zaposli kadrove SPS-a u „Vlasinskim HE” i „Elektrodistribuciji”.

Ne bih sada to na tako pojednostavljen način sagledavao. Kad stavite sve na vagu, prevagne ono što je na spoljnopolitičkom planu urađeno u poslednje dve godine, zahvaljujući pre svega Ivici Dačiću. Ali je činjenica da je još od 2012. krenuo jedan trend smene kadrova, koji je 2014. nastavljen i to vrlo dinamizirano, u mnogim strukturama. Oni jesu bili predlog SPS-a, ali u svom poslu predstavljaju imena. Pomenuću samo prof. Acu Markovića, koji je bio predsednik UO EPS-a, i Dragana Jovanovića, koji je do pre deset dana bio izvršni direktor za proizvodnju, takođe u EPS-u. Da ne govorimo o nizu članova raznih nadzornih odbora, načelnicima upravnih okruga, direktorima nekih javnih preduzeća...

Jesu li oni zamenjeni SNS kadrovima?

Verovatno. Ali, da ne ispadne da SPS traži plen. Mi nudimo naše kadrove koji mogu da zadovolje ono što je potreba države Srbije, a pitanje za one koji demagoški pričaju o tome da se sad svi bore oko plena, jeste – pa zašto onda smenjuju ljude koji znaju da rade posao a postavljaju, siguran sam, manje adekvatne ljude da se bave tim poslom. To je ono na šta je verovatno ciljao uvaženi član predsedništva Tončev.

Hoće li formiranje lokalnih vladajućih koalicija s vaše strane biti uslovljeno savezima na višim nivoima?

Mi nikada nismo uslovljavali bilo čime i na bilo koji način formiranje bilo koje vlasti. Ponavljam, mi smo naš kadrovski potencijal uvek podastirali interesu bilo lokalne zajednice ili pokrajine ili republike.

Pošto su naprednjaci rekli da će koalicija na republičkom nivou biti uža, a u pokrajini šira, može li se dogoditi da budete zajedno u Vojvodini i na lokalu, ali ne i u republičkoj vladi?

Mislim da je potrebno pojasniti, i nadam se da ćemo dobiti to pojašnjenje, šta znači to kada se pravi šira koalicija u Vojvodini, a uža u Srbiji, a da su pitanja koja stoje pred državom Srbijom mnogo zahtevnija. Ako će se ta pitanja rešavati užim formatom jedne vlade, onda će to biti i odgovor kolika će biti snaga te vlade da odgovori na sve te izazove. I moram onda da zaključim, da mi niko ne zameri, da će ta snaga biti veoma mala. Ali, da bismo bili kristalno jasni, hipoteza da SPS ulazi u vladu Vojvodine, a da ne bude u vladi Srbije meni nije politički logična, niti mi je normalna, niti bi bila moralna.

Ako ne budete u vlasti, možete li sarađivati s drugim opozicionarima?

Pre svega, njihova snaga i potencijal je toliko transparentan da su se prvo raspali, pa su se onda onako ideološki razvodnjeni i rastrojeni sastali oko nečega što se zove navodno narušavanje izborne volje. Ne znam kako će oni međusobno moći da sarađuju, tako da stavljati nas u rang tih političkih opcija koje su na granici cenzusa ipak nije politički mudro i korektno. Ali, čestitam svima koji su prešli cenzus i drago mi je da smo izašli iz tog reputacionog rizika po državu Srbiju i tog cirkusa koji smo imali desetak dana u RIK-u.

Ne verujete da je bilo bitnog narušavanja volje birača na ovim izborima?

U formalno-pravnom smislu ne verujem da je bilo bitnog. A da je bilo raznih pritisaka, ucena iz čitavog onog arsenala poluga koje se koriste u izbornim procedurama, naravno da je toga bilo. I toga je uvek bilo...

A ko više ima potencijala za te pritiske, onaj ko je jači ili slabiji u tom trenutku, vlast ili opozicija?

Uvek onaj ko je jači. Zato ćemo se mi zalagati za opremanje biračkih mesta kabinama za glasanje, kao i za uvođenje video-nadzora brojanja glasova po zatvaranju biračkih mesta.

Komentari36
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.