Četvrtak, 26.05.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Situacija nije dramatična, ali je upozoravajuća

Postoje podaci o mogućem većem narušavanju javnog reda i mira na mitinzima vlasti i opozicije 14. maja, kaže premijer
Александар Вучић на ванредној конференцији за новинаре (Фото Анђелко Васиљевић)

„Obaveštajne službe imaju informacije da bi u subotu na protestima u Republici Srpskoj moglo da dođe do nemira, zbog čega apelujem na sve građane, a pre svega političke aktere, da sačuvaju mir i ne ulaze u bilo kakve sukobe.” Ovaj poziv uputio je premijer Aleksandar Vučić na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Vučić je rekao da „sučeljavanje i sudar srpskih barjaka moramo da izbegnemo po svaku cenu” i da „ne smemo da dozvolimo da se prolije bilo čija krv”, s obzirom na to da su i vlast i opozicija najavili mitinge u Banjaluci za 14. maj.

„Zbog toga sam razgovarao i sa Miloradom Dodikom i sa Mladenom Ivanićem i Mladenom Bosićem i izrazio zabrinutost Srbije zbog tih informacija – da se ne dogode nemiri ne samo u Banjaluci već i u Doboju, Derventi… Time bi bio ugrožen sam opstanak Republike Srpske, a i Srbija bi se našla u teškoj situaciji”, istakao je Vučić, dodajući da Srbija želi punu stabilnost u čitavoj Bosni i Hercegovini, u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Na novinarsko pitanje da navede informacije o tome koliko je situacija u RS dramatična, premijer je odgovorio da ona „nije dramatična, ali jeste upozoravajuća”, i da postoje podaci o većem narušavanju javnog reda i mira. Predsednik Vlade Srbije izjavio je i da nije tražio da se skupovi otkažu i da nema naznaka da će oni biti otkazani.

Vučić je kazao i da veruje kako njegove apele Dodik, Ivanić i Bosić „dobro razumeju” i da je za razumevanje molio i Dragana Čavića.

Premijer Srbije je ubeđen da niko od organizatora protesta, ni u vlasti, ni u opoziciji, nema nameru da se dese incidenti.

„Ali, moraju da povedu računa o različitim grupama na koje nemaju uticaja. Ne treba nam bilo kakav srpsko-srpski sukob, ni sukob s bilo kim drugim. Jedna tuča – posle toga niko ne može ništa da sačuva. Važno je da ne dođe do nemira, da svi putevi budu dobro obezbeđeni. Ne znam kako će se sačuvati mir tamo gde se nađu dve grupe autobusa, ali molim sve da sa punom odgovornošću sagledaju budućnost”, poručio je Vučić. (N. B.)

Vučić: Tvrdim da Janković nije bio prisluškivan

„Tvrdim da ombudsman Saša Janković nije prisluškivan, a ako neko slučajno ponudi dokaze da se to ipak desilo, sve bezbednosne strukture biće smenjene”, kazao je premijer Aleksandar Vučić, negirajući tako tvrdnje da je zaštitnik građana bio pod prismotrom i da je Jankovićev razgovor sa šefom beogradske policije Veselinom Milićem prisluškivan.

„Ceo bezbednosni sistem će da leti ako nisam dobio tačnu informaciju o tome da Janković nije prisluškivan”, naglasio je Vučić i dodao da dokaz da je neko bio prisluškivan ne može da bude to što je „čuo šum”, na osnovu čega građani danas misle da su se našli pod prismotrom.

Ombudsman je u utorak uveče, gostujući na TV N1, naveo da postoji sumnja da se to desilo 4. maja tokom postupka kontrole koji je sproveo kada su osobe sa fantomkama porušile nelegalne objekte u Savamali.

Janković je rekao da se čuo sa Milićem, koji je rekao da je na odmoru i uputio ga na druge policijske službenike. Prema tvrdnjama zaštitnika građana, u drugom minutu tog poziva u slušalicama se začula reprodukcija početka razgovora, pa je on prekinut.

Govoreći o ombudsmanu, premijer je kazao i da je od njega „čuo mnogo toga pametnog” i da veruje kako će tako biti i ubuduće. Na pitanje novinara da li je pročitao izveštaj Saše Jankovića o nelegalnom rušenju u Savamali, Vučić je odgovorio da nije, jer nije imao vremena, ali da će to učiniti.

Predsednik vlade je naveo i kako očekuje da „jednom čuje” izvinjenje ako se ispostavi da je on bio u pravu da Jankovićev razgovor nije bio sniman. Premijer je rekao i da zaštitnik građana „ima prava i mogućnost da prikupi sve podatke i da ustanovi da li jeste ili nije prisluškivan”.

„A ako se ispostavi da Janković nije bio u pravu, naći će već neku drugu temu da mene kinje”, rekao je predsednik vlade, dodajući da je poraz na izborima uvek motiv za mnoge aktere političke i javne scene da „pomeraju fokus na druge, izmišljene teme”.

Vučić je dodao i da su, kada je pobedio na prošlim izborima sa 48 odsto, svi čekali da počnu s „lažima u vezi sa poplavama”, pominjući tvrdnje o prikrivanju velikog broja stradalih i spaljivanju onih koji su izgubili život u visokim pećima u Lazarevcu, dodajući da tamo ne postoje visoke peći.

„Uvek ćete da nađete nešto, uvek će da bude nešto samo da bi se našao dovoljan razlog. E, imamo temu, imamo metu, i udri. Ali, prekinite više sa neistinama”, istakao je Vučić. (N. B.)

Janković: Jedino MUP treba da se izvini građanima

Odmah posle konferencije Aleksandra Vučića od zaštitnika građana pokušali smo da saznamo kako komentariše izjavu u kojoj Vučić tvrdi da Janković nije prisluškivan, kao i šta kaže na to što je premijer naglasio da zaštitnik ima pravo i mogućnosti da sam prikupi podatke o tome da li je prisluškivan.

U pitanjima koja smo Saši Jankoviću prosledili mejlom, ali i preko mobilnog telefona zanimalo nas je i da li je zaštitnik građana uveren da je bio prisluškivan, i ako jeste da li ima dokaze koji potkrepljuju to uverenje.

Interesovalo nas je i da li će se, što je zatražio premijer, izviniti ako se dokaže da nije bio prisluškivan. Umesto svih ovih odgovora od Jankovićevih saradnika smo dobili saopštenje koje je u toku poslepodneva objavljeno i na sajtu zaštitnika građana.

– Povodom konferencije za novinare predsednika vlade Aleksandra Vučića, zaštitnik građana Saša Janković saopštava da jedini ko ima razloga da se izvini jeste Ministarstvo unutrašnjih poslova – građanima, zbog toga što ih je 25. aprila od dva do četiri časa u beogradskoj Savamali, mimo zakona i svoje dužnosti ostavilo na cedilu, na milost i nemilost ljudima pod fantomkama i bagerima – navedeno je u saopštenju.

– Zaštitnik građana podseća na izveštaj o nezakonitostima i nepravilnostima u radu policije te noći, izveštaj u kome je svaka utvrđena činjenica dokumentovana. Treba ga prvo pročitati, a onda sprovesti preporuke koje sadrži, kako se događaj iz izborne noći nikada ne bi ponovio. Sve drugo je skretanje pažnje sa tog događaja od ogromnog javnog interesa i zaštitnik građana u tom skretanju pažnje neće učestvovati – naglašava se u saopštenju. (D. A.)

Država ne stoji iza rušenja u Savamali

Država ne stoji iza rušenja u Savamali, a ako stoji neko, taj je kompletan idiot i treba da odgovara, poručio je Aleksandar Vučić povodom slučaja kada su osobe u fantomkama u noći posle završetka glasanja rušile nelegalne objekte u Hercegovačkoj ulici.

Premijer je naglasio i da nikakve, „ovakve ili onakve” grupe, „u automobilima sa registracijama ili bez njih”, ne smeju i ne mogu da sprovode zakone u ime države i da „niko nema pravo da pravdu uzima u svoje ruke”.

Odgovarajući na novinarska pitanja ponovio je i da će ceo slučaj biti ispitan, jer su to stvari koje „ne smeju da se odobre”.

„Ima pravo u po bela dana i uz dozvolu nadležnih da radi u skladu sa zakonom. Lično bih, hrabro i ponosito, učestvovao u akciji uklanjanja tih objekata, jer ćemo da napravimo nešto mnogo lepše i bolje”, naglasio je Vučić. 

Oko teme rušenja u Savamali u jednom trenutku povela se čak i kratka rasprava predstavnika medija. Dok je novinar „Insajdera” postavljao pitanje premijeru, oglasila se novinarka Studija B, dobacivši „dokle više to insistiranje na Hercegovačkoj...” Na njen istup reagovalo je nekoliko kolega, a potom se uključio i sam premijer.

„Ne brinite, ja ću da odgovorim”, kazao je u tom trenutku Vučić.

Govoreći o objektima u Hercegovačkoj, on je podsetio i da je rok za njihovo uklanjanje bio 30. jun, ali da je neko naredio rušenje, kako bi se skratila procedura, jer su delovi tog zemljišta pod sudskim sporom. Dodao je da je trebalo pokazati i ko su ti ljudi, čije su nekretnine u pitanju i kako su do njih došli i kako su ih trećim licima izdavali i na tome zarađivali.

„Ali to nikoga ne interesuje. Važno je samo da negde nekome nešto napakujemo”, ocenio je Vučić, ponovivši da bi aplaudirao svakome ko bi po zakonu srušio sve na toj lokaciji, jer su „napravili od toga najružniju ulicu u Beogradu zarad privatnih interesa i političkih lopovskih varijanti”.

Novinar agencije Fonet, koji je takođe reagovao na istup novinarke Studija B, upitao je potom premijera da li pojava muškaraca s fantomkama u džipovima bez registarskih oznaka podseća na povratak u devedesete i „doba Arkana i Bate Trlaje”.

Vučić je to negirao, rekavši „hvala na pitanju” i uz konstataciju da je to pitanje novinar postavio najverovatnije da bi se istakao „kao heroj na društvenim mrežama”, prebacujući novinaru da nije primetio ni „150 fantomki na utakmici”, kada su uzvikivali uvredljivu parolu protiv njega.

Premijer je dodao da postoje i oni kojima je potrebno samo da nađu bilo kakav razlog pa da se svi, pošto „njihovi nisu uspeli da pobede, okupe oko toga, i s tom pričom naprave haos”. „Svoj katastrofalni poraz oni moraju da opravdaju nečim drugim.

Kada nije uspelo pričom o krađi izbora, sada ćemo da se držimo priče o Savamali i fantomkama. A njih nam pričaju oni koji su organizovali ljude da preskaču ograde da bi hapsili predsednika države i upadali u preduzeća. Još mi drže političke pridike, a jesu li hapsili Miloševića sa fantomkama, i to pripadnici ’zemunskog klana’, koji su radili za vlast.

Te fantomke bile su im osnovno sredstvo za rad.

Hapsili su tako političke protivnike, a i danas mogu da izvuku za minut fantomku iz džepa. Ja ne bih mogao dva dana da je nađem, a oni mi pričaju da ima u Armi šopu”, rekao je Vučić i naglasio da danas „pripadnici zemunskog klana ne rade za ovu vlast i u tome je razlika”.

Na izjavu predsednika vlade o hapšenju Slobodana Miloševića negodovao je Centar za evroatlantske studije iz Beograda izrazibši „zgražavanje poređenjem hapšenja diktatora i krvnika Slobodana Miloševića – koji je bio deo procesa nenasilnih smena totalitarnih režima – sa delovanjem parapolicijskih struktura u Savamali, očito uz podršku partizovanog sektora bezbednosti pod vlašću premijera Vučića”.

„Podsećamo da je zbog te odgovorne odluke, da se u smenu totalitarnog režima krene nenasilnim putem, životom platio premijer Zoran Đinđić”, naveli su u CEAS-u zahtevajući „hitnu reakciju zapadne međunarodne zajednice”. (N. B.)

Komentari76
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.