Ponedeljak, 16.05.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Prijatelji, kolege i svetski mediji odaju počast Bati Živojinoviću

Američka agencija AP prenela je danas vest o smrti Velimira Bate Živojinovića navodeći da je reč o nakadašnjoj megazvezdi jugoslovenskog filma i legendi srpskog glumišta

Prijatelji i kolege Velimira Bate Živojinovića, koji je preminuo sinoć u 83. godini života izjavili su danas da je otišao jedan od najvećih srpskih i jugoslovenskih glumaca, koji je obeležio kinematografije jugosloveskog prostora. „Za velike glumce se kaže da nemaju velike i male uloge i Bata je bio takav glumac. Kao što je ostvario velike uloge u ratnim filmovima, umeo je da napravi briljantne minijature kao što je uloga Šintera u „Tragovima crne devojke” ili uloga u filmu „U raljama života” Rajka Grlića”, rekao je raniji dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović, podsetivši da je Živojinović igrao u Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, na svim jezicima bivše Jugoslavije.

On je primetio da vlada mišljenje da je Živojinović najviše igrao u ratnim filmovima, ali da to nije tačno, jer oni čine svega 10-15 posto njegovog velikog i bogatog opusa. „Sećam se kada sam prvo put video Batu na filmu „Pesma sa Kumbare”, vodili su nas sa školom da gledamo, a prvi put sam ga upoznao početkom sedamdesetih godina kada je bila „Mala Pula” u Domu omladine Beograd. Tek sam počeo kao urednik filmskog programa u Domu omladine i čovek mi je prišao, pitao me: Kako si, da li treba nešto da ti pomognem? I to jeste jedna od njegovih osobina, uvek je hteo da pomogne” prisetio se Zelenović. On je podsetio da je Živojinović pomagao da se obnove škole, manastiri, crkve.

„Gradio je, a najduže je gradio svoju veliku kinoteku. Sa brojem filmova, koje je snimio, redak je primer umetnika u domaćim i evropskim razmerama”, istakao je Zelenović.

AP: Preminuo Živojinović, megazvezda jugoslovenskog filma
Američka agencija AP prenela je danas vest o smrti Velimira Bate Živojinovića navodeći da je reč o nakadašnjoj „megazvezdi jugoslovenskog filma” i „legendi srpskog glumišta”.U tekstu pod naslovom „Preminula bivša jugoslavenska filmska mega zvezda”, AP podseća da je Živojinović takođe bio popularan u Kini.Vest o smrti najpopularnije filmske zvezde bivše Jugoslavije je odjeknula i u drugim bivšim jugoslovenskim republikama, navodi američka agencija.Živojinović je tokom svoje glumačke karijere odigrao veći broj filmskih uloga od bilo kojeg drugog glumca u SFRJ, a najviše je igrao partizane koji se bore protiv nemačkog okupatora u Drugom svetskom ratu, navodi AP.AP navodi da je zahvaljujući svom najpoznatijem filmu, „Valter brani Sarajevo”, Bata Živojinović bio zvezda u Kini.Američka agencija podseća i da je Živojinović bio kandidat na izborima za predsednika Srbije 2002. godine, ali je eliminisan u prvom krugu pošto je osvojio samo 3,3 odsto glasova.

Glumac i reditelj Radoš Bajić je naglasio da je otišao najveći srpski filmski glumac.

„Baš kao u finalnim sekvencama filmova u kojima je briljirao, čovek, koji je obeležio epohu srpskog i jugoslovenskog filma, otišao je u večnost. Kao poslednji u koloni velikana koji nas u poslednje vreme neumitno napuštaju”, primetio je Bajić.

Bajić je naglasio da će Živojinovićevo mesto trajno ostati ostati upražnjeno, jer je on nezamenjiljiv.

„Kao mladi glumac učio sam od njega, sarađivali smo i družili se godinama. Poslednji projekat na kojem smo zajedno radili je film „Led” moje ćerke Jelene, u kojem je Bata maestralno tumačio ulogu deda Životija. To je bila veličanstvena kracija velikog umetnika i čoveka”, dodao je Bajić.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić najavio je da će u naredna tri dana prikazati neke od najznačajnih filmova Velimira Bate Živojinovića.

Već danas na programu je „Tri” Aleksandra Petrovića iz 1965. godine, a već narednog meseca u dvoranama Kinoteke biće predstavljen „veliki presek karijere velikana srpskog, jugoslovenskog i svetskog filma”, dodao je Pantelić.

Nikada nije rekao „ovo ne može”

Milena Dravić: Sa Batom Živojinovićem sam se upoznala na snimanju filma „Diližansa snova” Soje Jovanović i to je zaista bila briljantna gluma. Pamtim ga kao duhovitog čoveka. Mislim da mnogi filmovi ne bi ni mogli da se snime da nije bilo njega jer je imao pored ogromnog glumačkog talenta i snagu i volju da gura ekipe napred. I sami reditelji tražili su da sarađuju sa njim jer su znali da film u koji ulaze zajedno sa Batom mora da se završi kako treba. Uslovi za snimanje su bili mnogo puta jako teški. Ali zahvaljujući Batinoj ogromnoj energiji sve se to uvek uspešno završavalo. Napravio je antologijske uloge u kultnim filmovima. Bio je idol mnogim generacijama, pa i mom Draganu kao crvenokrstašu, jer su bili iz istoga kraja. Dok je Bata igrao u Beogradskom dramskom pozorištu Dragan je kao klinac sa svojim društvom sa Crvenog krsta išao da ga gleda. Bio je i sjajan partner i mislim da je naša zajednička scena u filmu Sutjeska jedna od neponovljivih.

Ljubiša Samardžić: Kada sam saznao da je naš ugledni kolega Bata Živojinović otišao, zanemeo sam!! Sećanja ne blede! Ostavio je neraskidiv trag svojim raskošnim darom u mnogim našim zajedničkim filmovima. Pula nam se klanjala. Deca nam rasla! Mira i njegova Lula bile su bliske! Ostavio je trajan pečat svojim rolama! Imao je personalnost, britkost i raskošan dar kojim je plenio gledališta. Neka mu je laka zemlja. Svi smo mi na istom putu!

Odlazeći ljudi!

Dejan Šorak: Nije upravo otišao na Filmsko nebo i Olimp. Bata je tamo već decenijama. On ne živi u Todoru Strašnom dok u „Maloj pljački vlaka” igra ruski rulet. Todor živi u njemu kao i stotine drugih filmskih junaka kojima je svoj bogomdani talent, um i telo dao na posudbu ne bi li im darovao filmski život večni. Bata je prispeo iz filmske legende, i u nju se sada vratio: Vidim ga kako u nekoj Večnosti Velikog Režisera, zauvek igra svoje nove čudesne uloge. Mira Banjac:

Umro je izuzetan, veliki glumac. Bio je vrlo human. Nikada se nije žalio, ništa nije zahtevao. Ostavio je neprocenjiv kapital filmskoj umetnosti. Njegovo ime biće upisano crvenim slovom u istoriji naše kinematografije. Bio je vrlo radan i među prvim je otvorio granice naše zemlje. Ali bolest je uzela danak i umro je tužan. Društvo mu je ostalo dužno.

Radoslav Zelenović

Govorio je kako je snimao filmove na svim jezicima naroda i narodnosti. Znao je šta hoće i od male i od velike uloge. Filmovi u kojima je igrao, „Tri”, „Skupljači perja” i „Neretva” bili su nominovani za Oskara za najbolji strani film.

Bio je šeret svoje vrste. Voleo je da pomogne prijateljima, bio je taj koji se nudio da pomogne. Nikada nisam čuo da je rekao: „Ovo ne može” ili „Ovo je teško, kako ćemo ovo da uradimo”. Želja da se pomogne ljudima bila je ogromna. Božidar Zečević: Umro je najveći srpski filmski glumac svih vremena. Ali više od toga, umro je znak koji je otelotvorio čitavu jednu epohu srpskog naroda, glumac – znak jednog vremena i njegovih ljudi. Bata je potekao iz naroda. Sada se preselio u večnost, to jest vratio se u narod kao jedan od njegovih mitova.

Veljko Bulajić: Batu sam slučajno upoznao kada sam došao na Crveni krst da se dogovorim sa Oliverom Marović oko jedne uloge. Prišao nam je jedan visoki, zgodni čovek, pozdravio se i počeo da priča sa nama. To je bio Bata. Učinio mi se interesantnim – krasne, izražajne oči… Pozovem ga da dođe u Zagreb na probno snimanje za glavnu mušku ulogu Duje („Vlak bez voznog reda”) i na probi je bio senzacionalan! Ljudi su išli da gledaju neki film, jer u njemu igra Bata. Bio je izuzetan profesionalac, čovek neobične discipline. Jedan od one vrste velikih glumaca, poput Orsona Velsa, Sergeja Bondarčuka, Hardija Krigera... Ja sam inače sklon tome da na licu mesta menjam tekst na snimanju, a on je bio jedan od retkih koji me je pitao „Imaš li danas neku promenu”. Bio je takve inteligencije da se lako snalazio, zato što je ulazio u suštinu uloge, iako sam mu u svim filmovima koje smo snimili, promenio čak 50 odsto teksta…Za vreme tog teškog rata, politika ga je zloupotrebila. Proglasili su ga Miloševićevim čovekom, zavađali ga sa Borisom Dvornikom, koji mu je bio prijatelj. Bio sam tada u Konvoju Libertas, sa drugim umetnicima i intelektualcima, koji su krenuli da probiju blokadu u Dubrovniku. Nazvao sam Batu i pitao da li bi nas on podržao. Rekao je: Naravno, kako to uopšte možeš da me pitaš! Bio je neobično human, plemenit, čovek oko kojeg se rado okupljaju ljudi, čovek kojeg možete priviti na ranu. Valjda je zato i mogao biti takav glumac. Najradije sam radio sa njim i ostaje mi u najlepšem sećanju.

Vest o smrti Bate Živojinovića udarna u regionu

Vest o smrti legendarnog srpskog i jugoslovenskog glumca Bate Živojinovića svi elektronski mediji u regionu, od Đevđelije do Trigalava, objavili su na udarnim stranicama svojih portala.

Vest iz Beograda o smrti Bate Živojinovića preneli su Aldžazira Balkan, ljubljansko Delo, zagrebački portal Index.hr, makedonski Indipendent, crnogorski CdM i RTCG, banjalučke Nezavisne novine, RTRS, sarajevski Klix.ba...

Uz obilje Batinih fotografija, mediji u regionu podsećaju da je on veliki pozorišni, televizijski i filmski glumac, te da je na filmskom platnu debitovao 1955. u filmu 'Pesma sa Kumbare'.

Zagrebački Jutarnji list podseća da je Bata glumio u više od 280 filmova i televizijskih serija.

Ovaj zagrebački dnevnik navodi i da obožavaoci filma Batu opisuju samo jednom rečju - legenda.

Samo je on mogao da srusi nemački avion jednim metkom, upravo je on filmom 'Valter brani Sarajevo' zaludeo Kineze, a godinama ga je pratio glas da je pobio više Nemaca nego svi partizani zajedno, citira Jutarnji beogradske medije.

Uz opširne izvode iz Batine biografije, banjalučke Nezavisne novine pišu da je on bez sumnje, odigrao više filmskih uloga od bilo kog glumca u istoriji jugoslovenske kinematografije.

Napominje se i da je jedan od d najpoznatijih njegovih filmova „Valter brani Sarajevo” iz 1972, koji je postigao veliki uspjeh u Kini, gde je Živojinović i danas popularan.

Tokom perioda vladavine Josipa Broza Tita snimio je veliki broj partizanskih filmova, i bio je, kako je sam isticao u medijima, dobar prijatelj sa doživotnim predsednikom SFR Jugoslavije.

Živojinović je bio aktivan član nekada vladajuće političke stranke Saveza komunista Jugoslavije u SFR Jugoslaviji, sa potom i Socijalističke partije Srbije, napominju Nezavisne.

Najposećeniji sarajevski portal Klix.ba objavio je vest o Batinoj smrti koja je, kako navode, nastupila posle njegove duge borbe sa bolešću i amputacije noge. Portal TV Crne Gore među prvih pet vesti objavio je i ovu o smrti legendarnog Bate, uz konstataciju da je on odigrao najviše filmskih uloga u regionu. (Tanjug)


Li Mančang (Foto Tanjug/Dragan Kujundžić)

Li Mančang: Duboko me je potresla vest o smrti našeg Bate

Kineski ambasador u Beogradu Li Mančang izrazio je danas u ime kineskog naroda i svoje ime, saučeešće srpskom narodu i porodici Velimira Bate Živojinovića zbog smrti legendarnog glumca koji je bio veoma popularan i u Kini. „Duboko me je potresla vest o smrti Velimira Živojinovića, našeg Bate. Ovom prilikom zelim da u ime kineskog naroda i u moje licno ime izrazim najdublje saucesce njegovoj porodici i srpskom narodu. Budite uvereni, da svaki građanin Kine koji je imao priliku da uživa u njegovim filmovima, tuguje sa nama” naveo je kineski ambasador.

U saopštenju dostavljenom Tanjugu Li je istakao da je Bata Živojinović bio osvedočeni prijatelj kineskog naroda koi je dao nemerljiv doprinos produbljivanju kinesko-srpskog prijateljstva kao i proboju srpskog filma i kulture na teritoriju Kine. Danas, kako je naveo „čak i deca u Kini znaju ko je bio Valter”, i taj lik je i danas uzor velikom broju mladih ljudi. „Ponosni smo što smo poznavali tog velikana srpskog i svetskog glumišta. Njegovo će mesto u našim srcima ostati zauvek upražnjeno. Neka mu je večna slava, zaključio je ambasador.   (Tanjug)


Dačić: Valter je besmrtan

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić upisao se danas u Knjigu žalosti, otvorenu u centrali njegove stranke, povodom smrti velikana našeg glumišta Velimira Bate Živojinovića. Dačić je u centralu SPS došao vidno potresen, a nakon upisivanja u knjigu žalosti, rekao je da je „Valter besmrtan”. „Batina smrt je veliki gubitak ne samo za SPS, već i za celu Srbiju i šire, jer, on je bio glumac svetskih razmera. Batino ime nije poteklo iz SPS, već je on svoje ime poklonio SPS-u”, rekao je Dačić i podsetio da se poslednji put Bata Živojinović pojavio u javnosti na sednici SPS.

Dačić je dodao i da je sa Živojinovićevom kćerkom nedavno bio u bolnici u poseti glumcu, a nakon predsednika SPS, u knjigu žalosti upisali su se i funkcioneri te stranke Žarko Obradović, Milutin Mrkonjić, Slavica Đukić Dejanović. Inače, knjiga žalosti otvorena je za sve građane kojji žele da se upišu, do komemoracije, koja će se, kako Dačić kaže, najverovatnije održati u sredu.

Tanjug

Vučić se upisao u Knjigu žalosti

Đukanović uputio saučešće porodici Bate Živojinovića
PODGORICA– Predsednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović uputio je telegram saučešća porodici glumca Velimira Bate Živojinovića.
„Napustio nas je bard jugoslovenskog glumišta čije će glumačko umeće ostati upamćeno na našim, ali i evropskim prostorima. I Crna Gora neizmerno žali zbog odlaska neprevaziđenog glumačkog velikana”, navodi se u telegramu saučešća.
Premijer Đukanović je dodao da brojni likovi kojima je Živojinović znalački davao život, ne samo da će ostati u našim sećanjima, već će izrazito uticati i na generacije mladih glumaca koje traju i koje dolaze, saopštila je Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić upisao se u Knjigu žalosti povodom smrti Velimira Bate Živojinovića, poručivši da su oni koji su ga poznavali ponosni što su sa njim proveli dragocene i nezaboravne trenutke. Premijer je u Knjizi žalosti, koja je otvorena juče u sedištu Socijalističke partije Srbije na Studentskom trgu napisao:

„Veliki Bata je napustio samo na trenutak svoju Srbiju. Samo na trenutak, jer njegovo delo i ime ostaće večno uklesani u istoriju srpske kulture i umetnosti, ali i legendarne srpske hrabrosti i inata. Tuga i bol pogodili su svaku kuću u Srbiji, ali i mi, koji smo ga poznavali, danas se osećamo ponosno što smo sa njim proveli dragocene i nezaboravne trenutke. Od njega smo učili, Bati smo se divili i uvek želeli da, bar malo, budemo kao on. Čak i u politici, pokazivao je izuzetnu ozbiljnost i odgovornost, a posvećenost u borbi za interese srpskog naroda, uvek je bila naročito izražena. Neka mu je laka srpska zemlja, večna mu slava i hvala za sve”.

Tanjug

Dodik uputio saučešće porodici Živojinović

BANjALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je telegram saučešća porodici Velimira Bate Živojinovića, u kojem se navodi da je sa žaljenjem primio tužnu vest o smrti velikog glumca i legende jugoslovenskog i srpskog filma. „Bata Živojinović, kao malo koji umetnik, svojim ulogama i posebnim umetničkim izrazom ostavio je pečat na celokupnu filmsku umetnost, ulogama po kojima je posebno bio poštovan i voljen kao istinski heroj mnogih generacija, poklonika sedme umetnosti”, navedeno je u telegramu predsednika Republike Srpske.

Dodik je istakao da je Živojinović tokom svoje bogate profesionalne karijere ostvario veliki broj uloga na filmu, televiziji i u pozorištu koje će ostati vredna zaostavština filmskoj umetnosti i kulturi uopšte. „Iskreno saosećajući u bolu koji vas je zadesio upućujem vam izraze mog najdubljeg saučešća”, navodi se u telegramu, preneli sumediji u RS.

Rojters: Živojinović glumio sa Velsom, Brinerom, Nerom
Britanska agencija Rojters prenela je vest o smrti Velimira Bate Živojinovića navodeći da je reč o jednom od najpoznatijih jugoslovenskih glumaca koji je glumio i sa svetski poznatim glumcima. Kako se podseća, Živojinović je igrao zajedno sa Orsonom Velsom, Julom Brinerom, Frankom Nerom i drugim slavnim glumačkim imenima u „Bici na Neretvi”, najskupljem jugoslovenskom filmu koji je 1970. godine nominovan za Oskara u kategoriji za najbolji strani film.Uloga Vladimira Perića Valtera u filmu „Valter brani Sarajevo” proslavila ga je u Kini, navodi agencija. Ostvario je više od 300 filmskih i televizijskih uloga, često je igrao partizanskog borca u filmovima o Drugom svetskom ratu, a vrhunac popularnosti dostigao je osamdesetih godina prošlog veka.Rojters podseća da je tokom 1990-tih godina Bata Živojinović podržao vladajuću Socijalističku partiju Srbiju i tadašnjeg predsednika Slobodna Miloševića i bio je poslanik, a 2002. godine nakon Miloševićevog pada kandidovao se na predsedničkim izborima kada je osvojio 3,3 odsto glasova.Tanjug

Tanjug

 

BiH: Bata simbol epohe koja je završena njegovim odlaskom

SARAJEVO - Velimir Bata Živojinović je bio simbol jedne velike i moćen kinematografije i jedne epohe koja se završava njegovim odlaskom, a bio je i uzor mnogim generacijama, poručili kulturni poslenici BiH na vest o smrti legende srpskog i jugoslovenskog filma. Bosanskohercegovački reditelj Pjer Žalica kaže da je s tugom dočekao vest o Batinoj smrti uprkos tome što je ona bila očekivana, zbog bolesti sa kojom se doajen jugoslovenskog glumišta borio poslednjih godina.

''Bata Živojinović je neka vrsta simbola jednog vremena, jedne generacije, jedne velike kinematografije, jednog uspešnog doba koje čini se s odlaskom tih velikana kao što je bio njegov veliki prijatelj Boris Dvornik - odlazi i to vreme nepovratno i jedino nam ostaje nada da će se deo toga nekad vratiti. Svet se nažalost, kreće u tom pravcu'', kazao je Žalica za regionalnu TV N1.

Istaknuti bosanskohercegovački glumac Emir Hadžihafizbegović je za tu televiziju povodom Batine smrti rekao da odlazak ljudi poput njega je odlazak jedne epohe, odlazak jednog vremena. „Bata je bio veliki glumac, a prva asocijacija na njega je nekakav sistem vrednosti koji je postojao u kulturi i kinematografiji, ocenio Hadžihafizbegović. On podseća da su iz lepeze sjajne generacije srpskih glumaca u nepunih godinu i po dana otišli Bora Todorović, Dragan Nikolić, Bata Živojinović, a prije toga Pera Kralj.

„Imao sam privilegiju i čast da radim s tim velikim i značajnim glumcem koji je ostvario niz velikih uloga na filmu, televiziji i teatru. Radili smo na filmu 'Ada' gde mi je igrao oca. Družili smo se u Sarajevu gotovo puna dva meseca. Također, sretali smo se na raznim filmskim destinacijama, a recimo njegova ćerka je zajedno sa mnom konkurisala na Akademiji 1982. Upućujem iskreno saučešće porodici”, rekao je Hadžihafzbegović.

BiH reditelj Dino Mustafić izjavio je da je Bata Živojinović sigurno bio jedan od najvećih eks- jugoslavenskih glumaca koji je obeležio jugoslavensku kinematografiju, posebno žanr ratnog partizanskog filma. Mustafić je za Fenu rekao da je stava da je Živojinović bio omiljeni junak, vrlo prirodan pred kamerama, te da je mnogim generacijama bio jedna vrsta svojevrsnog idola i zaštitnog imidža eks-jugoslavenske kinematografije. „Nažalost, poslednju deceniju odlaze protagonisti eks- jugoslavenskog filma koji su bili prepoznatljivi identitet nekada jedne moćne respektabilne evropske kinematografije”, rekao je Mustafić, prenosi Tanjug.

Komentari15
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.