Utorak, 06.12.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Vučić: Izuzetno veliki i važan dan za Srbiju

Slovačka ambasada: Dobra vest iz Brisela –Lajčak: Otvaranje, pomak i jaka poruka za napredak Srbije – Han: Brzinu pristupanja definiše sama Sbrija –Vučić: Neću da skupljam poene žestokim odgovorom komšijama –Nebojša Lazarević: Napredak u pregovorima zavisi od uspeha poglavlja 23 i 24
(Фото Танјуг)
(Фото Фонет/АП)
(Фото Фонет/АП)
(Фото Фонет/АП)

BRISEL- Predsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je danas lep i izuzetno značajan dan za Srbiju i njene građane.

Vučić je na konferenciji za novinare posle Treće međuvladine konferencije Srbije i EU na kojoj su otvorena poglavlja 23 i 24 izrazio duboku zahvalnost Miroslavu Lajčaku, Johanesu Hanu i drugim „evropskim prijateljima”, među kojima je posebno istakao šefa mađarske diplomatije Petera Sijarta, koji su podržali put Srbije u EU

„Kad me je moj prijatelj Boris Džonson pitao danas da li je to nešto značajno za Srbiju nisam oklevao da kažem da je ovo izuzetno veliki i važan dan za Srbiju, jer pokazuje da je to naš strateški put i dobar put, koji pokazuje naše preuzimanje obaveza i našu posvećenost ispunjavanju svih zadataka pred nama”, rekao je Vučić.

Vučić zahvalan SAD, veruje u nastavak dobre saradnje
Predsednik vlade Aleksandar Vučić zahvalio je danas SAD na podršci koju pruža evropskom putu Srbije, navodeći da veruje da će dve zemlje nastaviti takvu saradnju i u budućnosti.Vučić je na pitanje Tanjuga da li se prisustvo Kerija i sastanak sa njim uoči međuvladine konferencije može tumačiti kao dodatni podstrek jačanju pozicije Srbije u procesu pregovaranja, odgovorio da je zahvalan američkom državnom sekretaru, koji je podržao evropski put Srbije.„Rekao mi je da je danas o tome govorio i sa ministrima inostranih poslova EU”, rekao je Vučić, na konferenciji za novinare u Briselu, posle međuvladine konferencije na kojoj su otvorena poglavlja 23 i 24,On je rekao da je zahvalan i pomoćnici državnog sekretara SAD Viktoriji Nuland, koja je uložila mnogo napora u očuvanje stabilnosti zapadnog Balkana.„Verujem da ćemo takvu vrstu saradnje nastaviti da imamo sa SAD”, rekao je Vučić, a preneo Tanjug.

On je istakao da smo svesni da ćemo imati teškoće sa kojima ćemo biti suočeni, kao i prepreke, pogotovo u primeni ova dva važna poglavlja, ali i da smo odlučni da ispunimo očekivanja i da rezultate pokažemo.

„Mi želimo ovakav tip društva i to je najvažniji razlog zbog kojeg ostajemo čvrsto na putu ka EU”, poručio je premijer Srbije i dodao da sve to ima direktnu vezu sa poboljšanjem životnog standarda naših ljudi, što znaci da će vladavina prava i postavljenje pravih zakona predstavljati veliki podsticaj za strana ulaganja, što jedino može da garantuje bolji standard građana i veći privredni rast.

On je dodao da se raduje saradnji sa EU, sa Hanom i svim kolegama, da ćemo biti posvećeni tom procesu, iako znamo da nije jednostavan put, te da postoje političke prepreke koje će se naći pred nama.

„Svakako da sa naše strane treba učiniti mnogo toga, da treba da budemo spremni i na kritiku, jer i to pokazuje da smo i dalje na putu EU i da je potrebna diskusija i razmena stavova, koja je uvek dobra”, naveo je Vučić.

Građanima Srbije zahvalio je i poručio da veruje da će i srpski jezik biti jedan od prihvaćenih evropskih jezika.

Izrazivši uverenje i nadu da ćemo zajedničkim snagama i velikim radom, kojeg se nismo plašili ni do sada, postići još veće rezultate i brži privredni rast, premijer je naveo da smo od siromašne zemlje, koja je pre dve godine bila na rubu bankrotstva, stigli do jedne od zemalja sa najvećom stopom privrednog rasta u Evropi.

Ima, međutim, i mnogih primedbi, dodao je, o kojima je ne želi da ćuti.

„Znamo da imamo mnogo nedostataka, da moramo mnogo toga da ispravimo i da promenimo kod sebe, ali se ne plašimo teškog rada i uveravamo vas da ćemo svoj posao u dobroj veri da završimo. Pri tome čuvajući regionalnu stabilnost, ne pozivajući se uvek na reciprocitet, već ćemo dati sve od sebe da ispunjavamo standarde i uslove da predstavnici manjina budu zadovoljni”, poručio je Vučić.

Daćemo sve od sebe da napravimo Srbiju - demokratsku zemlju na ponos svih građana i u tome očekujemo istinsku pomoć EU” toga istinski pomoć EU, dodao je premijer, zaključivši da je ovo jedan od dana kad smo ponosni kao Srbi i građani Srbije u Briselu, te da smo „posebno ponosni kad su predstavnici svih zemalja aplaudirali čestitajući Srbiji na otvaranju poglavlja”, prenosi Tanjug.

 

Han i Lajčak: EU ostaje posvećena proširenju

BRISEL - Evropski komesar za susedsku politiku Johanes Han i šef diplomatije Slovačke Miroslav Lajčak poručili su danas da Evropska unija ostaje posvećena proširenju, bez obzira na odluku Britanije da izađe iz Unije, te da je dokaz za to otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Srbijom.

Šef diplomatije Slovačke, koja predsedava EU, rekao je da Velika Britanija izlazi iz EU, ali da podrška za proširenje i dalje postoji, te da nije slučajnost što je to prioritet slovačkog predsedavanja.

„Postoji dobar razlog za to, a to je da se proces proširenja pokazao kao najbolji put za pozitivne reforme društva naših suseda”, rekao je Lajčak.

On je naglasio da Slovačka zato želi da zemlje koje su deo procesa pregovaranja opipljivo osete da se taj proces pomera.

„Otvaranjem poglavlja sa Srbijom primenjujemo naše prioritete predsedavanja i šaljemo dobar signal ostalim zemljama”, rekao je Lajčak.

I evropski komesar Johanes Han podsetio je da je na samitu zemalja Zapadnog Balkana i EU u Parizu pokazana posvećenost procesu proširenja zapadnog Balkana, kao strateškom cilju EU, koji treba da zaokruži razvoj Evropske unije.

Han je rekao i da je ove godine moguće otvoriti još četiri poglavlja, a neki od njih se bave obrazovanjem i kulturom, prenosi Tanjug.

 

Vučić: Zadovoljni smo kako smo danas prihvaćeni u Briselu

BRISEL - Narednih godina Srbiji predstoji naporan i težak rad, na kojem će morati svi da se angažuju, jer, kako je istakao premijer Srbije Aleksandar Vučić, nije pitanje koliko ste poglavlja otvorili, već koliko ste ih zatvorili.

Vučić: Svi protesti su dobrodošli, ali ne i nasilje
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom događaja ispred skupštine grada Beograda, da je Srbija demokratska zemlja u kojoj su sve demonstracije i protesti dobrodošli, ali je nasilje nedopustivo.Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara u Briselu kako komentariše napad na gradonačelnika Beograda Sinišu Malog, rekao da su svi protesti dozvoljeni dokle god građani na proteste dolaze da pokazuju političku volju.„Da bijete policajce i razbijate noseve, to je nedopustivo, i za to postoji krivično-pravna i prekršajno-pravna odgovornost”, rekao je Vučić.Premijer je zamolio sve koji misle da su nečije ćutanje, trpeljivost i strpljenje izraz slabosti da to shvate zapravo kao znak demokratske volje i političke snage.„Ali, to ne znači da možete da činite krivično delo, očekujući da budete oslobođeni bilo kakve odgovornosti”, poručio je Vučić, a preneo Tanjug.

„Ceo državni aparat, ali i civilni sektor, nevladin sektor,svi u našoj zemlji,moraće da budu angažovani da to što brže zatvaramo, jer nije pitanje koliko ste poglavlja otvorili, već koliko ste zatvorili. Naš cilj je da naša zemlja 2019-2020. bude pripremljena, a onda je politička odluka na nekim drugima da je donesu, hoće li nas i kada primiti u članstvo EU”, rekao je Vučić novinarima u Briselu.

On je poručio da evropski put nije idolatrijski pristup, već je reč o tome da imamo političku stabilnost i jasan strateški put, dok sve što radimo sa MMF-om i Svetskom bankom na jačanju naše zemlje treba da doprinese rastu Srbije i njenom napretku i modernizaciji u pravom smislu te reči.

Vučić je istakao i da je Srbija zadržala i sačuvala svoje stavove u političkom smislu, ali istovremeno odbranila svoje nacionalno i državno dostojanstvo, pri čemu „ni sa kim nismo bili u sukobu”.

Prema njegovim rečima ako 18. jula imate suficit u budžetu, što je slučaj osim u Srbji samo u Nemačkoj, Estoniji i Luksemburgu, to je pokazatelj da smo disciplinom, odgovornosčhu i drugačijim pristupom napravili mnogo bolje rezultate nego u prošlosti.

Zadovoljni smo zbog načina na koji smo danas prihvaćeni u Briselu i načina na koji su otvorena važna poglavlja 23 i 24, izjavio je Vučić novinarima u Briselu.

Premijer je zahvalio svima koji su radili na tome, stručnim timovima koji su uložili trud proteklih meseci, ali i svima iz EU i SAD koji su uložili vreme i trud da pomognu Srbiji na putu ka EU.

Vučić je istakao i da želi da zahvali građanima Srbije na podršci, strpljenju i trpeljivosti, ali i što su pokazali više vere, snage i strpljenja.

„I zato imamo bolje rezultate i zato je Srbija na dobrom putu”, zaključio je premijer, a preneo Tanjug.

 

Vučić: Bolje da se sami dogovaramo

BRISEL - Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je Hrvatskoj da bi voleo da predstavnici te države posvete veću pažnju saradnji dve zemlje, te naglasio da je na međuvladinoj konferenciji izjasnio neslaganje sa stavom Hrvatske u vezi zakona o univerzalnoj jurisdikciji.

„Neću da se mešam u unutrašnje stvari Hrvatske. Neću da stičem političke poene time što ću žestoko da odgovaram hrvatskim komšijama”, istakao je Vučić na pres konferenciji posle otvaranja poglavlja 23 i 24.

On je rekao da bi voleo da se više pažnje posvećuje hrvatsko-srpskoj saradnji:

„Mi već preduzimamo mere za podršku pripadnicima hrvatske manjine, u skladu sa Deklaracijom koju sam potpisao nedavno sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović”, rekao je srpski premijer na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Miroslavom Lajčakom i Johanesom Hanom, odgovarajući na pitanje novinara hrvatskog Večernjeg lista da li misli da Srbija treba da menja zakon o univerzalnoj jurisdikciji.

Vučić je podsetio da Hrvatska ima veoma sličan zakon kao i Srbija, ali sa lošijom odredbom koja se tiče mogućnosti ponovnog preispitivanja odluke sudova, ako Hrvatska nije zadovoljna presudom.

Takođe je naveo da neke zemlje poput Nemačke, Španije ili Belgije imaju istovetne zakone kao Srbija.

„Upravo zahvaljujući tom zakonu mi smo procesiuirali 14 zločinca koji su učetsvovali u izvođenju zločina u Srebrenici”, poručio je on.

Vučić je kazao da Srbija nema problem da sporna pitanja rešava u bilateralnim odnosima, i da veruje da će dve zemlje imati dovoljno snage da prevaziđu probleme. Istovremeno je poručio da je za Srbiju bolno i teško da neki od ljudi koje su naši pravosudni organi pustili na slobodu nisu na izdržavanju kazni, iako su višestruki počinioci zločina nad Srbima.

„Činimo ustupke zarad dobrih regionalnih odnosa i saradnje”, dodao je on.

Nakon konferencije za novinare Vučić je odgovarajući na pitanja predstavnika medija rekao i da je važno da pokušavamo da se dogovaramo sa Hrvatskom i da sami rešavamo nesuglasice, a ne da i oni i mi očekujemo i tražimo pomoć velikih sila.

Odgovarajući na pitanje o hrvatskim uslovima on je primetio da je i komesar Johanes Han pomenuo da „to nije deo akcija”, te da ima još zemalja koje poseduju slične norme, poput Nemačke, Belgije, Italije i Španije.

„Nisam danas hteo da govorim o slučaju Marić i drugim, jer želimo da gledamo u budućnost, a ne u prošlost”, rekao je Vučić, dodajući da je i to razlog zašto ponekad ne razume neke primedbe.

Važno je da radimo na budućnosti, bilateralno, da pokušavamo da se dogovaramo.

„To je važnije nego da mi uvek moramo da očekujemo i tražimo podršku kancelarke Merkel, Amerikanaca, Francuza ili da oni traže njihovu podršku. Bolje je da te stvari sami rešavamo”, zaključio je Vučić, a preneo Tanjug.

 

Napredak u pregovorima zavisi od uspeha poglavlja 23 i 24

Otvorena poglavlja 23 i 24 uslovljavaju tok i brzinu celokupnih pregovora, jer napredak u bilo kom drugom poglavlju zavisi od napretka u ovim poglavljima, izjavio je danas Nebojša Lazarević, direktor Centra za evropske politike i član Užeg pregovaračkog tima za pristupanje Srbije EU.

Đentiloni: Važan signal za Srbiju i region
BRISEL - Šef italijanske diplomatije Paolo Đentiloni poručio je danas da otvaranje Poglavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije i EU predstavlja važan signal za Srbiju i Balkan i ohrabrenje Beogradu da nastavi sa reformama.„Ovo je važan signal za Srbiju i za balkansku regiju koji potvrđuje njihovu perspektivu za integraciju, čak i u Evropi sa Bregzitom, i ohrabruje ovu zemlju da nastavi svojim putem reformi ključnih za modernizaciju zemlje, osnaživanje vladavine prava i borbu protiv korupcije”, izjavio je ministar spoljnih poslova Paolo Đentiloni, navodi se u saopštenju italijanske ambasade dostavljenom Tanjugu.Đentiloni je poručio da Italija podržava integraciju Srbije i Zapadnog Balkana u Evropu i, u susret Samitu o Zapadnom Balkanu koji će se održati u Italiji tokom leta 2017. godine, radiće na tome da sve više uključi Beograd i čitav region u konkretne inicijative koje za cilj imaju razvoj, stabilnost i bezbednost ovog područja, prenosi Tanjug.

Lazarević je u saopštenju naveo da su poglavlja 23 i 24 koja se bave pravosuđem, ljudskim pravima, reformom javne uprave i drugim temama, za nas, pored poglavlja 35 najznačajnija, i o njima će se pregovarati paralelno sa svim drugim poglavljima koja se budu otvarala.

„Jasno je da Evropska unija neće dopustiti da jedna država članica, recimo, tvrdi kako joj je napredovala potrošačka ili neka druga politika, a da joj u isto vreme ne rade sudovi ili da javna uprava ne isporučuje ono što je dužna da isporuči”, objašnjava Lazarević.

Prema njegovim rečima, lekcija koju je Evropska unija naučila iz ranijih proširenja 2004, 2007, ili 2013, upravo se tiče poglavlja 23 i 24, jer se dešavalo da zemlje centralne i istočne Evrope naprave ozbiljan napredak, da bi onda sa danom članstva u EU počele da se vraćaju na staro.

„Zato će EU sada itekako voditi računa da ove fundamentalne reforme kod nas budu nepovratne, odnosno da kad se jednom dese nema povratka na staro”, naveo je on.

Iako je Srbija spremna za otvaranje i više drugih poglavlja, uključujući poglavlja 25 i 26 o nauci i istraživanju, kulturi i obrazovanju, kao i poglavlje 5 o javnim nabavkama, Lazarević naglašava da će bilo kakvo dalje otvaranje, kao i zatvaranje poglavlja, u budućnosti zavisiti od napretka u pregovorima o poglavljima 23, 24 i 35.

Osvrćući se na najnovija zbivanja u Turskoj, Lazarević kaže da „u nekim državama članicama i to vrlo uticajnim državama članicama, postoji nekada formalno, ali najčešće neformalno veliko protivljenje proširenju na Tursku.

„Iz tog razloga ne mislim da je dobro za Srbiju da ikada dovodi u vezu svoje proširenje sa eventualnim pregovorima sa Turskom. Mi treba se držimo okvira proširenja koji se odnosi na Zapadni Balkan i da radimo zajedno sa Crnom Gorom, budući da je najizvesnije buduće proširenje ono na Crnu Goru i Srbiju”, zaključuje Lazarević, a prenosi Tanjug.

 

Han: Brzinu pristupanja definiše sama Sbrija

BRISEL - Evropski komesar za proširenje Johanes Han istakao je da je otvaranje poglavlja 23 i 24 veliki trenutak za EU i Srbiju, te poručio da će brzinu približavanja Uniji definisati sama Srbija.

Han: Jurisdikcija nije deo pregovaračkog procesa sa Srbijom
BRISEL- Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je danas da zakon o jurisdikciji, na čijoj izmeni Hrvatska insistira u procesu pregovora Srbije sa EU, nije deo pregovaračkog procesa.„Ovo pitanje nije deo sporazuma o pristupu Srbije EU”, poručio je Han, odgovarajući na pitanje novinara hrvatskog Večernjeg lista na zajedničkoj pres konferenciji sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem i Miroslavom Lajčakom, predsedavajućim međuvladine konferencije Srbija - EU, na kojoj su danas otvorena poglavlja 23 i 24.„Zato nismo smatrali da je potrebno time se baviti”, podvukao je Han.Hrvatska insistira da Srbija odustane od procesuiranja hrvatskih državljana za ratne zločine pred srpskim sudovima, definisanog zakonom o univerzalnoj jurisdikciji.Srbija od početka uzvraća da to nije pitanje pregovora o pristupanju. već bilateralno pitanje.Han je rekao da Hrvatska i Srbija zapravo imaju slična pravna rešenja, ali različite stavove o tome i da zato i postoji „Berlinski proces pomirenja, suočavanja sa prošlošću, ali i gledanja u budućnost”, prenosi Tanjug.

On je, na konferenciji za štampu, posle međuvladine konferencije, rekao da su šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak i njegov tim doprineli da se postigne dogovor i pređu poslednji kilometri do otvaranja poglavlja.

„To je svakako priznanje Srbiji i njenom napretku. Mnogo posla je urađeno od strane srpskih vlasti i administracije, kao i celokupnog društva koje je pokazalo da je preuzelo obavezu da preduzme kredibilne reforme u cilju modernizacije Srbije na dobrobit svojih građana”, uveren je Han.

On je konstatovao da pregovarački proces prema Srbiji ima moć trasnformacije, promene društva.

„Ne treba imati nikakvu sumnju da je naša obaveza prema Srbiji prihvatanje širokim zagrljajem u naše društvo. Slovačko predsedavanje je stavilo proširenje EU u svoje prioritete. Sada je fokus na održivoj primeni ovih veoma ambicioznih i sveobuhvatnih reformi”, poručio je Han.

On je rekao da neće biti biti jednostavno i da i sam tajming nije jednostavan, ali da je zajednički cilj da reforme budu uspešne i da se dođe do toga da vladavina prava bude neometana i samim tim da to postane osnov za privlačenje stranih investicija.

Vladavina prava je, prema njegovim rečima, važna i za poverenje građana u dobru upravu.

Han je pohvalio napredak koji je napravljen u Srbiji i ocenio da će otvaranje poglavlja 23 i 24 biti još jedan važan korak ka približavanju Srbije EU.

„Srbija je ta koja definiše brzinu približavanja. Ne postoje ograničenja u brzini, ali celokupna brzina zavisiće od napretka u ključnim područjima, naročito dinamizacijom odnosa sa Kosovom i napretkom u vladavini prava“; objasnio je on.

Takođe je ocenio da je potreban dijalog građana i vlasti.

Ceo proces proširenja, prema njegovim rečima, treba da se pretvori u korist za građane, prenosi Tanjug.

 

Vučić: Neću da skupljam poene žestokim odgovorom komšijama

BRISEL - Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas Hrvatskoj da bi voleo da predstavnici te države posvete veću pažnju saradnji dve zemlje, te naglasio da je na međuvladinoj konferenciji izjasnio neslaganje sa stavom Hrvatske u vezi zakona o univerzalnoj jurisdikciji.

„Neću da se mešam u unutrašnje stvari Hrvatske. Neću da stičem političke poene time što ću žestoko da odgovaram hrvatskim komšijama”, istakao je Vučić na pres konferenciji posle otvaranja poglavlja 23 i 24.

On je rekao da bi voleo da se više pažnje posvećuje hrvatsko-srpskoj saradnji:

„Mi već preduzimamo mere za podršku pripadnicima hrvatske manjine, u skladu sa Deklaracijom koju sam potpisao nedavno sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović”, rekao je srpski premijer na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Miroslavom Lajčakom i Johanesom Hanom, odgovarajući na pitanje novinara hrvatskog Večernjeg lista da li misli da Srbija treba da menja zakon o univerzalnoj jurisdikciji.

Vučić je podsetio da Hrvatska ima veoma sličan zakon kao i Srbija, ali sa lošijom odredbom koja se tiče mogućnosti ponovnog preispitivanja odluke sudova, ako Hrvatska nije zadovoljna presudom.

Takođe je naveo da neke zemlje poput Nemačke, Španije ili Belgije imaju istovetne zakone kao Srbija.

„Upravo zahvaljujući tom zakonu mi smo procesuirali 14 zločinca koji su učestvovali u izvođenju zločina u Srebrenici”, poručio je on.

Vučić je kazao da Srbija nema problem da sporna pitanja rešava u bilateralnim odnosima, i da veruje da će dve zemlje imati dovoljno snage da prevaziđu probleme.

Istovremeno je poručio da je za Srbiju bolno i teško da neki od ljudi koje su naši pravosudni organi pustili na slobodu nisu na izdržavanju kazni, iako su višestruki počinioci zločina nad Srbima.

„Činimo ustupke zarad dobrih regionalnih odnosa i saradnje”, dodao je on, a preneo Tanjug.

 

Počela Međuvladina konferencija,otvaranje poglavlja 23 i 24

Međuvladina konferencija Srbije i Evropske unije o otvaranju poglavlja 23 i 24, a na osnovu konsenzusa svih 28 država članica Unije, počela je danas u Briselu, iza zatvorenih vrata, desetak minuta pre 18.00 sati.

Delagaciju Srbije predvodi premijer Aleksandar Vučić, dok je na čelu delegacije EU Miroslav Lajčak, šef diplomatije Slovačke, koja trenutno predsedava Evropskim savetom.

Posle konferencije Lajčak, evropski komesar Johanes Han i premijer Vučić obratiće se novinarima.

Vučić je pred početak konferencije na svom tviter nalogu zabeležio da je „atmosfera prijateljska”.

Han: Značajan dan za Srbiju
BRISEL – Komesar EU za proširenje i susedsku politiku Johanes Han poručio je da je danas, kada se otvaraju poglavlja 23 i 24, značajan dan za Srbiju.„Značajan dan za Srbiju”, napisao je Han na Tviteru, uz fotografiju sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i Miroslavom Lajčakom, šefom diplomatije Slovačke, predsedavajuće EU do kraja godine.

Otvaranje dva ključna poglavalja 23 i 24, koja se otvaraju među prvima, a zatvaraju tek pred kraj pregovora o članstvu u EU, bilo je blokirano više od tri meseca uslovljavanjima Hrvatske koja su se odnosila na regionalnu jurisdikciju u procesuiranju ratnih zločina, manjinska prava i punu saradnju sa Tribunalom u Hagu.

Poglavlje 23 odnosi se na pravosuđe i osnovna prava, a poglavlje 24 bavi se pitanjima pravde, slobode i bezbednosti.

Na Međuvladinoj konferenciji Srbiji će biti predstavljena zajednička pregovaračka pozicija EU za svako od ta dva poglavlja.

Pregovaračka pozicija EU sadrži i prelazna merila na osnovu kojih će evropske institucije i zemlje članice odlučivati da li je Srbija napredovala u datim oblastima.

Prelazna merila i sami pregovori Srbije i EU u okviru poglavlja 23 i 24 podrazumevaju neke od najznačajnijih reformi neophodnih kako na putu Srbije ka članstvu u EU tako i za samu modernizaciju države.

Od Srbije se očekuje da u narednom periodu sprovede reformu pravosuđa i policije, pojača borbu protiv korupcije, obezbedi puno poštovanje manjinskih prava i zaštiti medijske slobode i slobodu izražavanja.

Posebna pažnja biće usmerene na primenu donetih zakonskih normi u Srbiji.

Vođena prethodnim iskustvima u procesu proširenja, EU sada insitira na tome da reformski procesi ne smeju ostanu samo „slovo na papiru”, već moraju doneti promenu na terenu, vidljivo poboljšanje života građana i u potpunosti pripremiti zemlju kandidata za sva prava i obaveze koje dodnosi članstvo u EU.

O važnosti koju poglavlja 23 i 24 imaju u pristunim pregovorima Srbije, govori i činjenica da eventualni nedostaci u sprovođenju reformi u ova dva poglavlja, kao i u poglavlju 35, koje obuhvata normalizaciju odnosa sa Prištinom, mogu privremeno blokirati ceo pregovarački proces Srbije o članstvu u EU.

Srbija je, i pre nego što je počela proces pregovora u oblasti pravosuđa i osnovnih prva, bila blokirana više od tri meseca uslovljavanjima Hrvatske koja su se odnosila na regionalnu jurisdikciju u procesuiranju ratnih zločina, manjinska prava i punu saradnju sa Tribunalom u Hagu.

Iako je EU odbacila da prihvati osnovanost zahteva zvaničnog Zagreba u nacrtu zajedničke pregovaračke pozicije EU za poglavlje 23, u koju je Tanjug imao uvid, stoji da se od Srbije se očekuje „temeljna” regionalna saradnja i dobri međususedski odnosi prilikom rešavanja ratnih zločina, uključujući izbegavanje sukoba nadležnosti.

Prva međuvladina konferencija kojom je označen i formalizovan početak pristupnih pregovora Srbije i Unije održana je 21. januara 2014, a na Drugoj, 14. decembra 2015. otvorena su prva dva poglavlja - 32 o finansijskoj kontroli, i 35, o normalizaciji odnosa sa Prištinom.(Tanjug)

 

Slovačka ambasada: Dobra vest iz Brisela

Otvaranje Poglavlja 23 i 24 predstavlja za Srbiju dobru vest od velikog značaja i korak u dobrom pravcu, poručila je Dagmar Repčekova, ambasadorka Slovačke, države koja do kraja godine predsedava EU.

Kako se navodi u saopštenju Ambasade dostavljenom Tanjugu, na Trećoj Međuvladinoj konferenciji EU sa Srbijom na nivou ministara u Briselu danas su svečano otvorena dva nova poglavlja u procesu pristupanja Srbije - poglavlja 23 (pravosuđe i osnovna prava) i 24 (pravda, sloboda i bezbednost).

Lajčak: Otvaranje, pomak i jaka poruka za napredak Srbije
BRISEL - Otvorili smo poglavlja, učinili smo veliki pomak u približavanju Srbije i Unije, a taj pomak nosi jaku poruku - da će Srbija ako uradi domaći zadatak napredovati u procesu proširenja, poručio je danas šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak po završetku Treće međuvladine konferencije Srbije i EU.„To je najbolje oruđe za promociju demokratskih reformi i stabilnosti, kako u Srbiji, tako i EU”, rekao je Lajčak na preds konferenciji.On je dodao da je Slovačka zemlja koja je stavila ovaj proces kao prioritet svog predsedavanja.Slovačko predsedavanje je posvećeno održavanju kredibilnosti tog procesa, rekao je Lajčak, a preneo Tanjug.

„Za Srbiju je to dobra vest od velikog značaja i značajan korak u dobrom pravcu. Istovremeno, sa gledišta Evropske unije, a naročito posmatrano sa stanovišta slovačkog predsedavanja u Savetu EU, to je dokaz, da držimo datu reč i da politiku proširenja shvatamo ozbiljno, kao strateški i efikasan instrument jačanja stabilnosti, demokratije i prosperiteta u Evropi. Sad je red na Srbiji da na ovom pristupnom putu istraje, i da dalje implementira reforme, na koje se obavezala”, rekla je Repčekova.

Ona je dodala, da će EU posvetiti posebnu pažnju praćenju načina implementacije akcionih planova za oba poglavlja.

„Tempo integracije Srbije u EU neće određivati brzina otvaranja poglavlja, već kvalitet sprovedenih reformi. U ovom kontekstu Srbija može da računa na našu pomoć. Spremni smo da pomognemo novoj Vladi Srbije da održi pozitivnu dinamiku procesa pristupanja”, poručila je Repčekova.

Na konferenciji, kojom je predsedavao ministar spoljnih i evropskih poslova Slovačke Republike Miroslav Lajčak, delegaciju Republike Srbije je predvodio premijer Aleksandar Vučić zajedno sa ministrom inostranih poslova Ivicom Dačićem i ministarkom zaduženom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, prenosi Tanjug.

Komentari84
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.