Vreme je za čaj
Svako priprema čaj na način koji mu najbolje odgovara. To je stvar iskustva. Ali, važno je da se držite pet osnovnih pravila koja su se odomaćila kao „trajni recept” koji se koristi svuda u svetu. Pravilo broj jedan kaže: Upotrebljavajte samo svežu čistu vodu. Ako je voda tvrda ili previše hlorisana morate da je pustite da prokuva oko tri minuta u otvorenom loncu. Nikad ne upotrebljavajte mineralnu vodu za kuvanje čaja.
Drugo pravilo: čajnik mora da se prethodno zagreje. Ne sme da se pere sredstvima za pranje posuđa niti da se riba. Talog od čaja koji se stvorio posle upotrebe u unutrašnjosti, kažu ljubitelji ovog napitka, ne šteti aromi kada se opet kuva. Zato čajnik treba samo da se ispere vrelom vodom.
Treće pravilo: ne štedite na čaju. On mora da bude jak. Ako upotrebljavate čaj u filter kesici računajte da je jedna kesica dovoljna za pripremu jedne šolje ovog dragocenog napitka. Čaj nipošto ne sme da bude tanka vodica.
Najbolji odnos čaja i vode je sledeći: Na pola litra vode staviti tri do pet kašika iseckane ili zdrobljene biljke.
Pogrešno je kuvati kamilicu, lipu, nanu, majčinu dušicu ili neku drugu mirisnu lekovitu biljku jer kuvanjem se gube gotovo svi lekoviti sastojci (etarska ulja). Dakle, valja da se stave u čist sud i preliju ključalom vodom, poklope se i ostave kraće ili duže da odstoje, već prema tome kakav se čaj želi, slab ili jak.
Četvrto pravilo: Prelijte čaj vrelom vodom i ostavite ga da stoji, jer mora da bude aromatičan. Najbolje je da stoji od dva do pet minuta. Već prema tome koliko dugo ga ostavite da stoji u vodi, može da deluje podsticajno ili umirujuće. Čaj, naime, sadrži dve osnovne materije: tein i tanin. Tein ima isti hemijski sastav kao kofein, pa prema tome deluje podsticajno, a oslobađa se u prva dva minuta. Ako čaj ostavite duže da stoji u vodi, listići čaja ispuštaju tanin koji deluje umirujuće. Ukoliko čaj stoji duže od pet minuta oslobađaju se gorki sastojci.
Praktično pravilo: veće količine čaja treba kraće da odstoje jer će time da se pojača osvežavajuće delovanje.
Manje količine čaja valja da se puste da duže odstoje (ali ne duže od pet minuta) i time će da se pojača umirujuće delovanje. Nikad nemojte već jednom prokuvan čaj ponovo da upotrebljavate. Kad vaš čaj odstoji prema želji od dva do pet minuta, prelijte ga u zagrejan i suv porcelanski čajnik. Ne upotrebljavajte „jaje za čaj”. I najbolji čaj u njemu je zbijen i ne može da razvije snagu i aromu.
Peto pravilo: čaj se poslužuje samo u porcelanskim, keramičkim ili staklenim šoljama ili čašama.
Dodajmo na kraju, ako se za kuću izrađuje mešaavina čaja od više vrsta bilja, uvek mora da se dobro izmeša. Tim čajevima često se dodaje razno cveće živih boja i prijatnog mirisa. Recimo cvet različka, ruže, lavande, crnog sleza, nevena i dr.
Подели ову вест

Komentar uspešno dodat!
Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.