Sreda, 07.12.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Šaka mržnje za šaku glasova

Uvrede Zorana Milanovića uznemirile region. - Hrvatski političar koji pretenduje na mesto premijera podelio Bosnu, pretio Srbiji, vređao austrijske zvaničnike…
Зоран Милановић (Илустрација Драган Стојановић)

Godinu dana pošto je Aleksandru Vučiću u jeku izbegličke krize kao predsednik hrvatske vlade poručio: „Snizi ton, šaraj malo, brate!”, Zoran Milanović je otišao korak dalje u uvredama. Ovog puta lider SDP-a je u borbi za glasove uputio više neprimerenih ocena o Srbiji i njenom državnom vrhu, BiH, a nije izostavio ni Austriju. U razgovoru s predstavnicima udruženja branitelja u sedištu SDP-a u Zagrebu, današnji opozicionar i kandidat za novog hrvatskog premijera na prevremenim parlamentarnim izborima 11. septembra Milanović Srbe je nazvao „malim narodom” i „šakom jada”.

Rekao je da Srba „nema ni deset miliona, a da bi želeli da gospodare Balkanom” i da su „Vučić i Nikolić tipovi koji su arlaukali oko Zagreba”. Opisujući situaciju u BiH, upotrebio je na engleskom izraz „big šit”, tvrdeći da, ukoliko dođe na vlast, neće ostaviti Hrvate u BiH sa Bošnjacima. Iako je sastanak održan iza zatvorenih vrata, tajni snimak susreta procurio je u javnost (branitelji i SDP međusobno se optužuju ko ga je napravio), a objavio ga je zagrebački „Jutarnji list”, što je izazvalo burna reagovanja u Beogradu, Sarajevu, ali i Zagrebu. 

Shodno najavi srpskog premijera početkom ove sedmice da Beograd više neće odgovarati na izjave hrvatskih političara, Vlada Srbije nije se oglasila, ali jeste predsednik Tomislav Nikolić, poručujući da „ruka pomirenja ostaje” i da „od Hrvatske zavisi da li ćemo imati dobre odnose ili ne”. „Sa žaljenjem pratim sve što se događa u Hrvatskoj i mogu da konstatujem da napori Srbije da uspostavi dobre odnose i ostavi iza leđa sve loše u međusobnim odnosima nisu urodili plodom”, rekao je predsednik za Sputnjik.

Da li će seme da nikne ne zavisi samo od semena već i od tla na koje se baci, naveo je on i ukazao da se u Hrvatskoj i dalje mogu očekivati, u izbornim kampanjama, napadi na srpski narod jer se na tome stvara uspeh. „A to je neuspeh, ako na mržnji prema jednom narodu formirate unutrašnju politiku i nagoveštavate kakva će politika biti prema susedu”, rekao je Nikolić. Komentarišući izjave Milanovića, on je istakao da ne zna šta se krije iza njih osim kampanje.

To, kako je naglasio Nikolić, nije običan političar, već čovek koji bi ponovo mogao da formira vladu i već je najavio koliko omalovažavanja, ukoliko pobedi, Srbi mogu očekivati od njega. On je rekao da to „što Srbija ćuti nije znak slabosti, već znak da Srbija želi da živi u miru sa svima”, ali je upozorio i da bi Srbi u Hrvatskoj mogli ponovo biti predmet progona. Srbija ne bi smela, prema njegovim rečima, da se ponaša kao da se to ne dešava i ne bi ostala ravnodušna.

S druge strane, ministar policije i potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Stefanović rekao je da Milanovićeva izjave o tome kako su Srbi „šaka jada” više govore o lideru SDP-a, te da bi voleo da na njih reaguje EU. „Te izjave jako lepo i precizno govore o njemu i svima koji tako misle u Hrvatskoj. A voleo bih da vidim reakciju Evropske unije, Evropske komisije (EK), na kraju i gospodina Majkla Davenporta kao predstavnika EK u Srbiji, na to što se koriste uvrede, što se država i naš narod nazivaju šakom jada i svim ostalim izrazima koji su upotrebljeni”, rekao je Stefanović, a preneo N1.

Za predsednika Srpskog nacionalnog veća u Hrvatskoj Milorada Pupovca retorika bivšeg hrvatskog premijera na račun Srbije i BiH, a posebno prema premijeru Vučiću, uvredljiva je i neprimerena, te veoma štetna po Hrvatsku. „Retorika Zorana Milanovića i njegova sklonost ponižavanju, uvredama i pljuvanju drugih ljudi, političkih opcija, država i naroda veoma je ozbiljan problem za njegovu stranku i koaliciju koju predvodi”, rekao je Pupovac za hrvatski „T-portal”.


Smešno mu što su ga snimali: Zoran Milanović (Foto Rojters)

Za Pupovca – koji se pre nekoliko dana u Beogradu sastao sa Vučićem i, u jeku razmene žestokih reči između hrvatskih i srpskih zvaničnika, izrazio želju da se smanje tenzije – očito je da Milanović želi da bude gori od hrvatske desnice.

Portal navodi da je Pupovac želeo sastanak visokih zvaničnika Hrvatske i Srbije, a bio je, kažu, spreman da pomogne i u organizaciji sastanka branitelja sa premijerom Vučićem na njihovu inicijativu. Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak, inače i funkcioner Partije demokratskog progresa, koja je opozicija u Republici Srpskoj, rekao je da Zoran Milanović u poslednje vreme svojim populističkim nastupom i primitivizmom sve više podseća na Milorada Dodika.

„Milanović je ovaj put zaista preterao i bilo bi najbolje da već danas počinje da upućuje izvinjenja svima koje je uvredio. Želja aktuelnog saziva Veća ministara BiH jeste da se grade što bolji odnosi s Hrvatskom, ali, ako službena hrvatska politika bude o nama mislila ono što je o nama mislio Milanović, onda će to ići vrlo teško”, kazao je Crnadak za Fenu.

Oglasila se i SDP BiH, osuđujući izjave lidera istoimene stranke iz Hrvatske o BiH i njenim narodima i pozvala ga da dođe u BiH i pokuša da shvati njene „temeljne vrednosti različitosti i suživota”.

Hrvatski portal „Indeks” preneo je da su nakon sastanka sa Milanovićem branitelji Josip Klem i Dražimir Jukić – koji su inače dan ranije od hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović tražili da im ugovori sastanak sa srpskim premijerom kako bi probleme rešavali dijalogom, ustvrdili su da on zauzima preoštar stav prema Srbiji.

„Političari huškaju kada govore o Srbiji. I Milanović ima prilično oštar stav. Ne znam gde će ga to odvesti”, rekao je Klem, dodajući da je Vučić za njega legalno izabrani premijer Srbije i da želi s njim da razgovara o gonjenju ratnih zločinaca.

Hrvatski analitičar Denis Kuljiš misli da Milanovićev govor ne bi trebalo da remeti odnose Srbije i Hrvatske, jer ne vidi da će Milanović biti neki značajni faktor hrvatske politike u predstojećem periodu. „Ukoliko bi on formirao vladu, on je sam najavio da bi to bila jedna antievropska vlada. Prema tome, ona će biti izolovana od Evrope”, kaže Kuljiš.

On, međutim, ne vidi kako bi Milanović uopšte mogao da formira vladu, a u vezi sa nekim spekulacijama da bi lider SDP mogao ući u koaliciju sa HDZ-om kaže da je to „potpuno nestvarno”. „Da sam ja u HDZ-u, ušao bih u koaliciju sa SDP-om, ali onim koji ne bi bio Milanovićev SDP, kao što ni današnji HDZ nije Karamarkov HDZ. HDZ je napravio jedan korak napred. HDZ se sa Plenkovićem vratio u centar”, kaže Kuljiš za „Politiku”,

On objašnjava da je Milanović shvatio da na levici više nema koga da mobiliše, jer je sa glasovima levice „došao do plafona”. Oslanjanje na glasovi ljudi koji inače glasaju za levu opciju nije mu, kako ističe, dovoljno, pa bi sad bi hteo nešto zdesna, zbog čega se Milanović predstavlja desničarski orijentisanim biračima „kao veći frajer od civilizovanog Plenkovića i veći Hrvat od njega”.

Šta je rekao Milanović

Na sastanku s braniteljima Zoran Milanović je Srbe nazvao „malim narodom” i obećao da će, ako preuzme vlast, dati rok Srbiji da ukine zakon o univerzalnoj jurisdikciji. Ako Beograd to ne uvaži, lider SDP-a će, kaže, „ići i radikalno” jer njemu „Angela Merkel i Evropska narodna stranka ne govore šta sme, a šta ne sme da radi”.

„Moj ministar spoljnih poslova će blokirati pregovore (Srbije sa EU) i donećemo u Saboru zakon i formirati specijalni sud kojim ćemo proganjati, iz čiste obesti, počinitelje zločina na, recimo, Kosovu”, naveo je Milanović.

Vučić i Nikolić su, dodao je on, „tipovi koji su arlaukali oko Zagreba”, a Hrvati tim ljudima gledaju „kroz prste”.

„Njih je izabrao srpski narod koji 150 godina ne zna gde bi išao – u Makedoniju, Bosnu, Hrvatsku, Bugarsku. Vidimo da se dobro snalaze u košarci i vaterpolu, ali politika je komplikovana”, kazao je Milanović.

Na pitanje branitelja kakvo je njegovo mišljenje o pokliču „Za dom spremni”, naglasio je da je zabranjen, ali da se njemu „fućka” šta ko o tome misli i podsetio da je njegov deda bio ustaša i da je njegov otac „oženio devojku čija su dva brata poginula kao ustaše”.

Za BiH je kazao: „Ovo u Bosni i Hercegovini je još opasnije. Kako je jedan branitelj rekao – ’big šit’. BiH nije država, tamo nemaš s kim šta razgovarati. Dodik šuruje s Vučićem, pa se to sad prelama, majke ti mile, na predsedničkim austrijskim izborima. Nekakav desničar iz austrijske provincije kako bi dobio glasove Srba u Austriji kojima jako dobro zvuči to da se Republika Srpska otcepi, da se organizuje referendum i tip igra na to. I šta ćemo mi, ostaviti Hrvate u BiH s Bošnjacima? E pa nećemo. Dakle, imamo posla s negativcima. Zapamtite to, to su negativci, to nisu dragi i topli ljudi”, zaključio je Milanović, dodajući da bi BiH trebalo „preko reda ugurati u EU” jer u njoj „nema reda, nema poretka”.

Milanovićevi citati  o Srbima

„Srbi su mali narod, šaka jada, nema ih ni deset miliona, a želeli bi da gospodare Balkanom.”

„Vidimo da se dobro snalaze u košarci i vaterpolu, ali politika je komplikovana.”

„Čekaćemo da budu ranjeni, a onda ćemo im blokirati pregovore.”

„Donećemo u Saboru zakon i formirati specijalni sud kojim ćemo proganjati, iz čiste obesti, počinitelje zločina na, recimo, Kosovu”, naveo je Milanović.

„Vučić i Nikolić su tipovi koji su arlaukali oko Zagreba. Njih je izabrao srpski narod koji 150 godina ne zna gde bi išao – u Makedoniju, Bosnu, Hrvatsku, Bugarsku...”

Branitelji: Nismo mi snimili, neko iz SDP je smestio Milanoviću

Predstavnici braniteljskih udruženja tvrde da nisu autori snimka odakle su u javnost izašle sve pogrde na račun Srbije i njenog rukovodstva, a koje je na sastanku s braniteljima izrekao predsednik SDP-a i kandidat za budućeg premijera Zoran Milanović.

Dražimir Jukić, jedan od branitelja koji je s Josipom Klemom bio na sastanku, tvrdi: „Nismo mi to snimali. To je snimala druga strana.” Druga strana, u ovom slučaju sam Milanović, objašnjava: „Skužili smo to, ali smo ćutali i smejali se. To govori o karakteru nekih ljudi, ne svih.”

Branitelji to negiraju, a Jukić, kako prenosi „T-portal”, kaže: „Nismo mi snimali, nismo mi toliko napredni.” Na opasku da danas svako mobilnim može da snimi šta hoće, on primećuje: „Mislim da to nije snimljeno mobilnim telefonom, predobro se čuje.”

Za „T-portal” on tvrdi da je snimio neko iz SDP, te da je reč o unutarstranačkim sukobima, aludirajući da je „neko iz samog SDP-a smestio Milanoviću”.

Nikolić: Tako je o nama mislio i Ante Pavelić

Tomislav Nikolić (Foto Tanjug/Sava Radovanović)

„Njegove reči me podsećaju kako je o nama mislio i delovao Ante Pavelić i bojim se da protok decenija nije uticao na neke ljude u Hrvatskoj”, ocenio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, dodajući da Srbija neće zatvarati granicu prema Hrvatskoj.

Pupovac: Nije mu dovoljno što je iskopao dedu ustašu

„Ako je Zoran Milanović za šaku glasova spreman druge proglašavati šakom jada, onda je to ozbiljan indikator bede na koju se usmerava hrvatska socijaldemokratija”, poručuje Milorad Pupovac. „Nije mu bilo dosta što je iskopao dedu ustašu u jeku proustaške kampanje nego će sada proglašavati druge zemlje i narode šakom jada i velikim s…”, dodao je on.

Hasanbegović: Govor iz septičke jame

Ministar kulture Hrvatske Zlatko Hasanbegović u razgovoru za „Indeks” nazvao je izjave Zorana Milanovića „govorom iz septičke jame”. „Ne bih rekao da je to ekstremni nacionalizam. To je Zoran Milanović i njegov uličarski rečnik”, rekao je on.

Zvizdić: Negiranje državnosti Bosne i Hercegovine

Povodom Milanovićevih izjava na račun BiH, predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić reagovao je otvorenim pismom Milanoviću u kojem je izrazio nadu da su njegove reči samo „predizborni lapsusi” i osudio „egocentričnost” i govor mržnje kojim je lider SDP-a „negirao državnost BiH i vređao i omalovažio sve njene građane”. Zvizdić je, kako prenosi Tanjug, pozvao Milanovića da pročita šta su o BiH pisali vodeći intelektualci Hrvatske, poput Miroslava Krleže, i da poseti tu zemlju „dobrih, toplih, pametnih, vrednih i talentovanih ljudi, odanih osnovnim civilizacijskim vrednostima”.

„BiH je zemlja nobelovaca, oskarovaca, Maka Dizdara, Meše Selimovića, Ive Andrića, Alekse Šantića, Petra Aranđelovića, Vladimira Preloga, zemlja izuzetnog kulturno-istorijskog nasleđa, najpoznatijih festivala, pop i rok grupa uz koje ste, nadam se, i vi odrasli, zemlja opštepoznatog gostoprimstva”, zaključio je Zvizdić.

Plenković: Kafanski diletantizam nam šteti u odnosima sa Srbijom i BiH

Šef HDZ-a i kandidat za premijera na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj Andrej Plenković ocenio je da poruke njegovog protivkandidata na predstojećim izborima, lidera SDP-a Zorana Milanovića u razgovoru sa braniteljima više liče na kafanski diletantizam. Plenković je na predizbornom skupu u Makarskoj iskoristio aferu „Milanović s braniteljima” da kritikuje svog protivkandidata.

„Reč je o izjavama koje više liče na raspravu u nekoj krčmi i koje nam štete u odnosima sa susednim državama, sa referencama na BiH, pa i na Srbiju koje su krajnje neprimerene i nedostojne onoga koji je na poziciji predsednika hrvatske vlade”, rekao je Plenković.

 

 

Komentari94
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.