Četvrtak, 02.12.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Ustavni sud BiH zabranio referendum u Srpskoj

Nema odlaganja referenduma, građani 25. septembra izlaze na izjašnjavanje, poručio Milorad Dodik
Илустрација (Фото Танјуг)

Od našeg stalnog dopisnika

Banjaluka – Sednica Ustavnog suda BiH, koja se neko vreme pominjala kao prelomna tačka u tome da li će biti referenduma u RS, okončana je tako što su sudije odbile zahtev Skupštine RS za preispitivanje prethodne odluke i time zapravo ostale pri odluci iz novembra prošle godine u kojoj su Dan Republike Srpske proglasile neustavnim.

Naime, Ustavni sud BiH zaključio je kako ne postoje opravdani razlozi za usvajanje zahteva za preispitivanje odluke u vezi sa neustavnošću Dana RS. „S obzirom na to da Skupština RS u zahtevu nije prezentovala nove činjenice koje bi mogle uticati na drugačiju odluku, sud je zaključio da ne postoje opravdani razlozi za usvajanje zahteva za preispitivanje”, navode iz Ustavnog suda BiH.

Još je škakljivija sledeća tačka dnevnog reda, to jest zahtev bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića (i drugih političkih predstavnika iz Sarajeva) da Ustavni sud donese i privremenu meru obustavljanja primene odluke Skupštine RS o sprovođenju referenduma o Danu RS. Sudije su taj zahtev uvažile i usvojile privremenu meru kojom se privremeno obustavlja odluka Skupštine RS do donošenja konačne odluke.

„U ovoj fazi postupka postoji dovoljno razloga koji ukazuju na to da bi provedba referenduma, pre nego što Ustavni sud odluči o zahtevima koji su podneseni u konkretnom slučaju, imala ozbiljne i neotklonjive štetne posledice. Ustavni sud je, stoga, usvojio privremenu meru kojom se privremeno obustavlja Odluka o raspisivanju republičkog referenduma”, navode iz Ustavnog suda BiH.

Zvaničnici i političke partije u Republici Srpskoj kao da su predosetili kakva će biti sudska odluka, pa su neposredno pre sednice, kao i posle nje, poručivali da će referendum o Danu RS 25. septembra biti održan, bez obzira na to kakva će biti odluka Ustavnog suda BiH.

Posle sudske odluke predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručuje da nema odlaganja referenduma i poziva građane da 25. septembra izađu na referendum o Danu Republike. „Nisam ni očekivao drugačije ponašanje političkog organa koji sebe naziva Ustavnim sudom. U kontinuitetu politički pogrešnih odluka na štetu srpskog naroda, ništa nije iznenađujuće”, rekao je Dodik i naglasio da Ustavni sud BiH ne može da obustavi odluku Narodne skupštine RS. „Ne mogu oni obustaviti našu odluku. Našu odluku može obustaviti jedino Narodna skupština, a ona neće zasedati po tom pitanju i mi ćemo održati referendum”, jasan je Dodik.

Sve je počelo u novembru prošle godine kad je Ustavni sud BiH po apelaciji Izetbegovića utvrdio neustavnost odredbe Zakona o praznicima RS o 9. januaru kao Danu RS i naložio njegove izmene kako proslava ne bi vređala i ostale narode. Deveti januar, kada je 1992. proglašena RS, po viđenjima u Banjaluci smeta političkom Sarajevu jer svedoči o nastanku Srpske pre ratnih događaja. O referendumu su polemisali i ambasadori u Savetu za sprovođenje mira u BiH (PIK), koji su (bez Rusije) osudili njegovo održavanje iako je primetno izostalo oštro protivljenje namerama Srpske, uz ocene da „referendum o entitetskim praznicima može potpadati pod nadležnost jednog entiteta”. I sama sednica PIK-a je u nemogućnosti postizanja zajedničkog stava svih ambasadora pomerena za sedam dana.

U danima pre sednice suda trajale su spekulacije o tome hoće li sudije napraviti „prvi korak” u smirivanju tenzija jer su eventualno uvažavanje zahteva Skupštine RS mnogi videli kao način za sveukupno smirivanje strasti. Po reakcijama u kojima partije iz RS izražavaju istrajnost za održavanje referenduma, izvesnije je dodatno političko zaoštravanje, što je dan pre najavio i član Predsedništva BiH iz RS Mladen Ivanić rekavši da će u slučaju odbijanja zahteva nastupiti neviđeno pogoršanje prilika.

„Ustavni sud ostao je dosledan svojoj nedoslednosti kada je u pitanju zaštita ustavnosti BiH i ponovo je zloupotrebio pravila da donese još jednu političku odluku. Očekujem veliki otpor u Skupštini RS prema ovoj odluci, ali i među građanima. Sada zaista nije realno očekivati da NSRS odustane od referenduma”, rekao je Ognjen Tadić, potpredsednik SDS-a, za portal „Avaz.ba”.

Bošnjački političari u Sarajevu odluku suda komentarisali su kao „logičnu” i „očekivanu”, dok u Srpskoj vlada sasvim drugačije raspoloženje, gde je vide kao nepravednu i političku, donesenu od „Izetbegovićevog privatnog suda” po željama bošnjačkih zvaničnika, kako su tumačene i prethodne odluke koje su u RS doživljavane kao atak na nacionalni interes, poput ukidanja grba, himne...

Takve su odluke po pravilu donosili prostom većinom troje stranih i dvoje bošnjačkih sudija, ali su po saznanjima Agencija Srna, obe odluke donesene preglasavanjem srpskih sudija, sa glasovima sedam na prema dva, što podrazumeva da je, ako se saznanja potvrde kao tačna, za njih glasalo i dvoje hrvatskih sudija. 

 

REAGOVANjA

Stevandić: Odluka Ustavnog suda BiH uvođenje aparthejda

BANjALUKA – Potpredsednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić izjavio je danas da je potvrda odluke Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. januara, kao Dana republike u RS, „pokušaj uvođenja aparthejda u Evropi”.

On je za N1 ocenio da je to ukidanje mogućnosti da se Srbi osećaju kao narod.

„Ovde nas etnički očistite, a ovde nam zabranjujete da slavimo”, naveo je Stevandić.

On je rekao da će sada RS biti kao nikad čvršća i ujedinjenija, a da će oni političari koji su, kako je rekao, bili u zagrljaju s Bakirom Izetbegovićem, sada morati da iz tog zagrljaja i izađu, prenosi Tanjug.

 

Bosić: Odluka Ustavnog suda BiH opasna

BANjA LUKA – Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić smatra da je današnja odluka Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. januara kao Dana Republike u Republici Srpskoj „opasna i ne doprinosi smirivanju tenzija”.

„Odluka Ustavnog suda BiH je opasna i u skladu je s dosadašnjom praksom donošenja odluka koje su uglavnom na štetu srpskog naroda”, kazao je Bosić.

Po njegovim rečima, sve ovo će prouzrokovati „ozbiljnu i opasnu situaciju, koju su proizveli neodgovorni političari”, prenosi Fena.

„Ovo je direktna posledica igre Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika koji vode računa o ličnim, a ne interesima naroda”, kazao je lider SDS-a.

U pisanoj izjavi dodao je da će SDS sagledati sve aspekte ove situacije i o tome zauzeti stav, a o čemu će javnost biti obaveštena, prenosi Tanjug.

 

Izetbegović: Nadam se da će Dodik sad odustati od referenduma

SARAJEVO – Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je večeras da se nada da će predsednik RS Milorad Dodik odustati od referenduma u Republici Srpskoj posle odluke Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud je odlučio da se obustavlja odluka o raspisivanju referenduma u RS i Dan RS proglašava neustavnim.

Izetbegović je za portal klix.ba kazao da je očekivao ovakvu odluku Ustavnog suda.

„Nadam se da će Dodik odustati od referenduma jer, nakon odluke Ustavnog suda o uvođenju privremene mere, nastavak aktivnosti na organizaciji referenduma predstavlja nedvosmisleno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i krivično delo suprotstavljanja odlukama Ustavnog suda BiH koje može biti sankcionirano članom 239 Krivičnog zakona BiH”, kazao je Izetbegović.

Član 239 kaže da službena osoba u institucijama BiH, institucijama entiteta ili institucijama Distrikta Brčko Bosne i Hercegovine koja odbije da izvrši konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine ili Doma za ljudska prava, ili sprečava da se takva odluka izvrši ili na drugi način onemogućava njeno izvršenje, kazniće se kaznom zatvora od šest meseci do pet godina.

„U svojim današnjim odlukama Ustavni sud BiH je postupio principijelno, vodeći se dosledno i isključivo pravnim kriterijumima u zaštiti Ustava BiH, ustavno-pravnog poretka i vladavine prava, što je u najboljem interesu svih u BiH. Ustavna je obaveza i dužnost svih zvaničnika i institucija u BiH da poštuju odluke Ustavnog suda BiH kao konačne i obavezujuće”, smatra Izetbegović.

Prokomentarisao je i izjavu člana Predsedništva BiH iz RS Mladena Ivanića koji je u petak rekao da će u slučaju odbijanja zahteva vlasti RS za preispitivanje odluke oko Dana RS u BiH nastupiti „neviđeno” pogoršanje prilika.

„Čudi me reakcija kolege Ivanića, njom se ustvari preti svima onima koji se usuđuju suprotstaviti diskriminaciji”, zaključio je Izetbegović.

Ustavni sud BiH u Sarajevu je ranije danas odbio apelaciju Narodne skupštine Republike Srpske za preispitivanje odluke ovog suda kojom je Dan Srpske - 9. januar proglašen neustavim.

Razmatrajući zahtev Bakira Izetbegovića u vezi sa odlukom o održavanju referenduma u Republici Srpskoj o Danu Republike, Ustavni sud usvojio je privremenu meru kojom se privremeno obustavlja odluka Narodne skupštine Republike Srpske o organizaovanju referenduma o Danu RS.

Privremena mera trajala bi do donošenja konačne odluke u vezi sa Izetbegovićevim zahtevima, prenosi Tanjug.

 

Incko pozvao sve strane da ispoštuju odluke Ustavnog suda

SARAJEVO – Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je večeras da se odluke koje je doneo Ustavni sud BiH moraju poštovati, uz podsećanje da je nadležnost suda jasno utvrđena u Aneksu 4. Dejtonskog mirovnog sporazuma, prema kojem u jurisdikciju tog suda spada rešavanje sporova između različitih nivoa vlasti.

Incko smatra da je, u tu svrhu, sud danas doneo teške odluke da ne prihvati zahtev Narodne skupštine RS (NSRS) za preispitivanje prethodne odluke suda o Zakonu o praznicima i da obustavi primenu odluke o referendumu koju je usvojila NSRS, sve dok ne donese odluku o njenoj ustavnosti, prenosi Fena.

„Današnje odluke još jednom pokazuju koliko je važna uloga ovog suda za poštovanje Ustava”, saopšteno je iz Kancelarije visokog predstavnika.

U tom kontekstu, on poziva vlasti u RS da se uzdrže od sprovođenja referenduma koji nema zakonske osnove i kojim bi se direktno prekršila odluka Suda, prenosi Fena.

Ovde više nije reč o praznicima Republike Srpske, smatra on, nego o direktnom osporavanju državnog pravosuđa.

Kao konačni autoritet za sprovođenje civilnih aspekata Mirovnog sporazuma, visoki predstavnik ponavlja da je Ustavni sud temelj Aneksa 4. Mirovnog sporazuma, i od ključne važnosti za njegovo sprovođenje.

Incko je upozorio da bi osporavanje njegovih nadležnosti održavanjem referenduma predstavljalo direktno i ozbiljno kršenje Opšteg okvirnog sporazuma za mir, što bi, kako je naveo, imalo uticaj na stabilnost zemlje, prenosi Fena.

Visoki predstavnik poziva sve strane da ispoštuju odluke koje je danas doneo Ustavni sud BiH, da se uzdrže od daljih eskalacija i okrenu pitanjima od suštinske važnosti za zemlju i njene građane, prenosi Tanjug.

 

Čović: Svaka odluka Ustavnog suda mora se poštovati

SARAJEVO – Član Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čovic izjavio je, posle današnje odluke Ustavnog suda BiH o referendumu u RS, da ne bi bilo dobro stvarati političke tenzije oko nečega što ne zaslužuje bilo kakvu političku tenziju.

Čović smatra da se svaka odluka ove institucije mora poštovati i ponovio poziv da se spuste tenzije.

„Da li će dan neke opštine, sredine ili entiteta biti ovaj ili onaj, bez ulaska uopšte u sadržaj. Ja mislim da to nije razlog za bilo kakve tenzije koje se graniče čak sa nekim sigurnosnim odnosima, ugrožavaju odnos između dva naroda”, rekao je Čović, preneli su mediji u BiH.

On je, takođe, izrazio nadu da će se tenzije koje su u BiH prisutne poslednjih četiri-pet meseci okončati.

„Nadam da čemo nakon toga tu stranicu zatvoriti i da se više tim stvarima nećemo baviti”, rekao je Čović .

On kaže da se Odluke Ustavnog suda moraju poštovati, šta god ko mislio o njima.

„Ko smo mi ili ko sam ja da komenarišemo odluku institucije? Ako bi se to počelo raditi na takav način, mi ćemo dobiti anarhiju, a nama anarhija ne treba”, rekao je Čović, prenosi Tanjug.

 

Ivanić: Trebaće mnogo razuma da se ne pogorša bezbednost

SARAJEVO – Član Predsedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić izjavio je da će današnja odluka Ustavnog suda BiH da ne prihvati apelaciju Narodne skupštine RS dodatno pogoršati prilike u BiH, kao i da će biti potrebno mnogo razuma da se ne pogoršaju bezbednosne prilike.

Ivanić je u Kotor Varoši istakao da se ovakva odluka mogla i očekivati od suda koji čine članovi SDA i koji radi prema zahtevima bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, preneo je kliks.ba.

„Za mene važi odluka Narodne skupštine Republike Srpske. Ja sam čovek koji poštuje institucije RS i nemam nameru da od toga odustanem”, rekao je Ivanić.

On očekuje uzavreo ambijent narednih dana na političkoj sceni BiH.

„Svi oni koji su na silu hteli da promovišu BiH, su dobili kontru, jer se stvorio ambijent daljeg inaćenja. Pozivam Narodnu skupštinu Republike Srpske da donese zakon da se 9. januar proglasi Danom državnosti Republike Srpske, Danom srpske slobode ili drugim nazivom, ali da 9. januar ostane praznik koji će srpski narod slaviti kao svoj najveći praznik, jer mi na to imamo pravo”, rekao je Ivanić.

On je poručio da nikakve igre i apelacije Izetbegovića to ne mogu zaustaviti, prenosi Tanjug.

Komentari64
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.